fbpx

Turska vojska jutros ušla na sjeveroistok Sirije

Ulazak turske vojske

Prema sporazumu sa Sjedinjenim Državama o zajedničkim patrolama u regiji koje će provoditi vojne snage dviju zemalja, Turska vojska je ušla na sjeveroistok Sirije.

Vijest je jutros potvrđena od strane službenih turskih i američkih vojnih izvora, ali i od većinskih kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Oružane snage Turske započele su svoju prvu zajedničku patrolu istočno od rijeke Eufrat.

Iznenadni i žurni pothvat prve američko-turske vojne zajedničke patrole na sjeveroistoku Sirije dolazi nedugo nakon što je turski predsjednik Tayyip Recap Erdogan zaprijetio da će, ako američka strana ne ubrza planove za provedbu sporazuma na istoku Eufrata, pokrenuti jednostranu operaciju.

Svi izvori koji komentiraju događaj potvrđuju da će se ova prva američko-turska zajednička operacija ophodnje odvijati unutar sirijskog teritorija, posebno na području oko Tal Abyada južno od turskog pograničnog grada Akçakale.

Nadalje, izvori su dodali da vojne snage koje sudjeluju u operaciji uključuju motoriziranu pješačku ophodnju u oklopnim vozilima, što potvrđuju i fotografije, kao i jedinice bespilotnog zrakoplovstva.

Turska zastava - vojska

Turska zastava – vojska

U međuvremenu, kurdski komentatori kao da ne žele komentirati novi razvoj situacije. Prije dva dana su kurdski zapovjednici iz ovog područja za AFP izjavili „kako neće prihvatiti turske baze na teritorijima koje kontroliraju, jer već postoji de facto neprolazna zona u kojoj su prisutne koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama“.

Sigurnosna zona dogovorena između Ankare i Washingtona

FOTO: Sigurnosna zona dogovorena između Ankare i Washingtona

Kažu da bi prihvatili patrole Ankare, samo dok je u njih uključena i američka koalicija. S Amerikancima su se složili da to područje treba biti duboko između četiri i 15 kilometara od turske granice i rekli su da već pregovaraju o vraćanju određenog broja Sirijaca, porijeklom iz tog područja.

“Kada je u pitanju politika, ne znamo što se događa. Ujutro imamo jedno, a navečer drugo”, rekao je kurdski zapovjednik Khalil Khalfo.

Jedan od Khalfovih boraca rekao je da uklanjanje kurdskih utvrđenja iz pograničnog područja neće zaustaviti napetosti.

Tijekom posljednjih osam godina su različite skupine preuzimale kontrolu nad tim područjem, počevši od islamističkih militanata, do ISIL-a i naposljetku, kurdskih snaga. Trenutno je situacija jasnija. SAD i Turska su postigli dogovor, bez sumnje na štetu sirijskih Kurda, iako oni tvrde „kako će se patrole provoditi u uskom području samo uz granicu s Turskom, te kako su SDF snage pristale na to“.

turska vojska

Turska vojska

Međutim, nedavni dolazak manjeg kontingenta danskih vojnika u to područje sugerira da bi Trump mogao ispuniti svoje obećanje i povući američke vojnike iz Sirije, a to područje prepustiti Turcima i NATO saveznicima.

Ovakav scenarij je povoljan za Damask i Rusiju, koja ulaže diplomatske napore za rješavanje problema, jer će se Moskva puno lakše dogovoriti s Ankarom i heterogenom skupinom europskog koalicijskog kontingenta. No, treba pričekati da američki vojnici odu iz Sirije, a ta se odluka očekuje u predizborno vrijeme u Sjedinjenim Državama, kada će Trump morati pokazati da je ispunio svoje predizborno obećanje iz 2016. Naravno, gubitnici u ovom scenariju će biti Kurdi, kao što se dogodilo u Iraku, gdje nitko nije digao glas kada je Bagdad, potpomognut iranskim snagama, pokrenuo ofenzivu na Kirkuku ugasio snove o kurdskoj neovisnosti na sjeveru zemlje.

OPŠIRNIJE: Zašto je Putin rekao „Da“ Erdoganovom planu za rješenje „kurdskog pitanja“ u Siriji

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
burt
Gost
burt
1 godina prije

naravno da se američka vojska neće povući iz Sirije, na djelu je scenarij koji je već unaprijed dogovoren jer se dio teritorija Idliba mora kompenzirati na sjeveru Sirije uz granicu Turske, Kurdi drže veliko područje tako da im prepuštanjem diela teritorija proturskom dijelu Sirije opet ostaje značajan teritorij, najveći gubitnik je Assad jer se stvara novo unutrašnje političko i teritorijalno ustrojstvo Sirije a on na to nema uticaja jer bi nerealno bilo da SAA ratuje i sa turskom, američkom i izraelskom vojskom, sad je i malom djetetu jasno da će nova Sirija biti višestranačka federacija jer se mora ograničiti assadovsko-irgc ekspanzija iako je jasno da se IRGC i vjerska vlast u Teheranu neće pomiriti sa ovakvim rješenjima

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Opet si na krivoj terapiji.Invazivnu vrstu iz Sirije će potjerati zajedničkim snagama,SAA,Hezbollah,Iran i Rusija,a uskoro kreće noćna mora,a to je početak otpora iz Iraka jer su šijti u Iraku daleko najspremnija i najsposobnija vojska,Uskoro će biti vruće tamo gdje je dosad bila hladovina.Od te tvoje podjele neće ostati niti slovo na papiru.

burt
Gost
burt
1 godina prije

znaju oni dobro koji su daljnji planovi IRGC-a i zato su Turska, SAD i Izrael timski igrači jer ako ove iz Idliba bace u Tursku počela bi nova faza konačnog obračuna na bliskom istoku izbacivanje SAD-a iz Iraka i napad na Izrael sa svih strana jer ako se krene u realizaciju Homeinijevih vizionarskih planova glavu u torbi ne nose samo Erdogan i Netanyahu nego i cijela zapadna struktura

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

trebao si pisati bajke za djecu jer mislim da imaš smisla za to.Djeca bi bila zadovoljna,a i ti sa njima.Ovako ćeš samo patiti radi poremećenog doživljaja stvarnosti.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Burt; cilj i je da Sira naftu kupuje od Rusa i sve što im treba, Assad obitelj mora vratiti dug što su na vlasti u Siri nije im to omogućio ni Iran,USA,Turska i Izrael nego SSSR!

Cirkon
Gost
Cirkon
1 godina prije

Ako misliš na Rusiju, cilj je da Sirija ostane kakva je bila. Imali su ekonomske veze i prije i imat će ih uvijek. Vjerovatno Sirija na neki način kompenzira učešće Rusije u oslobađanju ali sigurno ne zbog ucjene i koristoljublja Rusije.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

gde si burte “kuco stara”? a sta bi sa “velikim Idlibom” i crvene linije i kako ti ono pisa cirka 50-100.000 hiljada do zuba naoruzanih selafija? veselim se uvek tvojim “prognozama” … o:))))))

igi
Gost
igi
1 godina prije

višestranačka federacija???…ha,ha,ha,ha…već vidim nusru,isil,kurde,sive vukove,alavite,kršćane u parlamentu…nema tu mira dok se ne poklope kurdi..istjeraju turci i odhebu amerikanci.

burt
Gost
burt
1 godina prije

kad se istjeraju Turci i Amerikanci sljedeća faza se u IRGC planovima zove “uništenje Izraela i oslobađanje okupiranih teritorija”, SAA, IRGC, Fatemiyoun i iračke milicije se trebaju grupirati na jug Sirije i krenut u oslobađanje Golanske visoravni a na istok Sirije i zapadni Irak se trebaju koncentrirati IRGC-ijeve i iračke balističke rakete koje će im davati podršku a iz Libanona i Gaze će im davati podršku Hezbollah, Hamas i Islamski Jihad a na zapadnoj obali se trebaju pobuniti Palestinci, prema tome to bi bila još opasnija faza nego što je ova danas podjela između proturskih i kurdskih dijelova, sve je to zapisano u IRGC planovima ali to sve već dobro znaju i tursko-američko-izraelska koalicija i dužni su poduzet sve da se osujeti Homeinijevj plan

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Bajke,bajke i samo bajke.Izrael se ne može uništiti jer ima cca. 400 nuklearnih glava,ali ga se može staviti pod kontrolu, da živi sa susjedima u miru, što bi njima ionako teško palo.Sa te pozicije nikom ne odgovara uništenje Izraela.Niti SAD niti Rusiji,a niti EU. Također, ambicije Irana ipak imaju ograničenja,a to je mogući dogovor velikih sila, SAD i Rusije.U tom slučaju Iran će morati podrediti svoje ambicije dogovoru ili nekom budućem sporazumu između velesila.Turska ima pravo zahtijevati da se Kurdi stave pod kontrolu,ali Turska nema što raditi u Siriji kao okupator i na kraju će biti izbačena ako sama ne napusti sirijski teritorij.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Dok se ne pronadje novi izvor energije nema onoga, koji bi se usudio atomskim oružjem napasti bilo koga na Bliskom Istoku. Jer to bi značilo, da u trenutku ugasiš kompletno svjetsko gospodarstvo.
U tom pogledu: bilo kakav ili bilo čiji plan bio, islam ima vremena napasti Izrael samo do trenutka, dok preostatak svijeta u potpunosti zaminjeni izvor energije. Jel to 25, 50 ili više godina? Ne znam.

I u tom pogledu se sa Burtum i slažem

Logican
Gost
Logican
1 godina prije

Oslobađanje golanske visoravni ! Znaci neko je okupirao tu visoravan i treba da se oslobodi. Isto je sada okupiran severni dio Sirije burte. Još nije kraj oslobodi će se i taj dio. Ne znam kakav si ti čovjek koji podržavaš okupatore. Za tebe je pravedno da neko okupira sever Sirije i on odlučuje , a da narod Sirije ne odlučuje. Jel ovo pravedno za tebe? Jeste ! Zašto postoje granice, znaci može i sirijska vojska da udje slobodno u tursku i da uredjuje višestranačku federaciju turske kako kažeš ti. Ako je pravedno za Siriju ( za tebe) znaci moglobi i za tursku. Nešto ti je trn u oku Iran zašto? Aha on hoće da uništi Izrael. A sto Izrael već uništava Palestinu a ovo nemo posmatraju vehabije Arabije i tvoje zapadne demokracije ovo je znaci pravedno za tebe. Znaci za tebe svi zločini Izraela i tvoje zapadne demokracije su pravedni. To samo ispolavas mržnju prema određenim nacijama i nisi dobar čovjek!

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Prije “napada” na Izrael, kojeg vojno neće biti, prvo treba riješiti Afganistan, Libiju, saudijce, itd, itd…. Tako će izraelci vratiti Golan i Sinaj ( a vjv i Gazu) bez rata, pozdraviti se s amerima i postati štićenici rusa i kineza koji sve rade da većeg rata ne bude od ovoga sadašnjeg … Mnogi to ne vide tako, znam, ali, paaa … 😉😉
Igra se vodi od S. Koreje, Afrike i sve do Venecuele, bolje reči cijele latinske amerike, Sirija je samo jedna od najvažnijih geostrateških točaka, … ali sirijski rat je jedna bitka ukupnog globalnog rata !! 🤔🤔

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Višestranačka Federacija?!?!😂😂😂Gej Parada u Idlibu?!? Probudi se burte.Jest da se nedjeljom duže spava,ali…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Račun bez krčmara….

mosha
Gost
mosha
1 godina prije

ode nafta u tursku a putin i asad neka ližu sladoled

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Polako.Na kraju balade se broje mrtvi.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nafta u Tursku može u kanisterima.Čuo si za T2 čvorište?!?!

Cirkon
Gost
Cirkon
1 godina prije

Može da ide kao i prije, u cisternama. To bi mogao biti plan ali pitanje je kako će se situacija razvijati i kakav će biti odgovor Sirije i svih koji je podupiru.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Sultan Erdogan radi, na više frontova, pravu stvar za Tursku.
Radi i da obezbedi Tursku sa atomskim naoružanjem !?

Max
Member
Max
1 godina prije

Nema Turska što tražiti u Siriji.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Sto god da imerija zajedno sa svojim saveznicima pokusa zavrsiti ce neuspjehom. Ako do sada nisu uspjeli u svojim naumima kad im je situacija na terenu i u svetskoj diplomaciji isla na ruku onda definitivno nece sada.Okolnosti su se dramaticno promjenile na njihovu stetu…ovo sada je pokusaj uvlacenja sirije i saveznika u njihovu igru s ciljem da se iz toga izrodi nesto sto ce rezultirati velikom eskalacijom.
Do sada su rusi sve poteze protivnika amortizirali i onda igrali vlastitu igru.
Rezultat se vidi i po meni pristup se nece promjeniti jer daje rezultat koji vodi konacnom cilju a to je slobodna sirija.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Kurdi opet izvukli najtanji kraj. Ameri jim ga uvukli duboko.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije

Ako je legitimna sirijska vlada na čelu sa Assad-om pozvala Tursku da vojno intervenira onda u redu, a ako nije onda je to agresija Turske na Siriju.

irenaa
Gost
irenaa
1 godina prije

buraz itgrovi pregaze za tri dancek

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
25
0
()
x