Turska vojska jutros ušla na sjeveroistok Sirije

Ulazak turske vojske
25 komentara

Prema sporazumu sa Sjedinjenim Državama o zajedničkim patrolama u regiji koje će provoditi vojne snage dviju zemalja, Turska vojska je ušla na sjeveroistok Sirije.

Vijest je jutros potvrđena od strane službenih turskih i američkih vojnih izvora, ali i od većinskih kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Oružane snage Turske započele su svoju prvu zajedničku patrolu istočno od rijeke Eufrat.

Iznenadni i žurni pothvat prve američko-turske vojne zajedničke patrole na sjeveroistoku Sirije dolazi nedugo nakon što je turski predsjednik Tayyip Recap Erdogan zaprijetio da će, ako američka strana ne ubrza planove za provedbu sporazuma na istoku Eufrata, pokrenuti jednostranu operaciju.

Svi izvori koji komentiraju događaj potvrđuju da će se ova prva američko-turska zajednička operacija ophodnje odvijati unutar sirijskog teritorija, posebno na području oko Tal Abyada južno od turskog pograničnog grada Akçakale.

Nadalje, izvori su dodali da vojne snage koje sudjeluju u operaciji uključuju motoriziranu pješačku ophodnju u oklopnim vozilima, što potvrđuju i fotografije, kao i jedinice bespilotnog zrakoplovstva.

Turska zastava - vojska
Turska zastava – vojska

U međuvremenu, kurdski komentatori kao da ne žele komentirati novi razvoj situacije. Prije dva dana su kurdski zapovjednici iz ovog područja za AFP izjavili „kako neće prihvatiti turske baze na teritorijima koje kontroliraju, jer već postoji de facto neprolazna zona u kojoj su prisutne koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama“.

Sigurnosna zona dogovorena između Ankare i Washingtona
FOTO: Sigurnosna zona dogovorena između Ankare i Washingtona

Kažu da bi prihvatili patrole Ankare, samo dok je u njih uključena i američka koalicija. S Amerikancima su se složili da to područje treba biti duboko između četiri i 15 kilometara od turske granice i rekli su da već pregovaraju o vraćanju određenog broja Sirijaca, porijeklom iz tog područja.

“Kada je u pitanju politika, ne znamo što se događa. Ujutro imamo jedno, a navečer drugo”, rekao je kurdski zapovjednik Khalil Khalfo.

Jedan od Khalfovih boraca rekao je da uklanjanje kurdskih utvrđenja iz pograničnog područja neće zaustaviti napetosti.

Tijekom posljednjih osam godina su različite skupine preuzimale kontrolu nad tim područjem, počevši od islamističkih militanata, do ISIL-a i naposljetku, kurdskih snaga. Trenutno je situacija jasnija. SAD i Turska su postigli dogovor, bez sumnje na štetu sirijskih Kurda, iako oni tvrde „kako će se patrole provoditi u uskom području samo uz granicu s Turskom, te kako su SDF snage pristale na to“.

turska vojska
Turska vojska

Međutim, nedavni dolazak manjeg kontingenta danskih vojnika u to područje sugerira da bi Trump mogao ispuniti svoje obećanje i povući američke vojnike iz Sirije, a to područje prepustiti Turcima i NATO saveznicima.

Ovakav scenarij je povoljan za Damask i Rusiju, koja ulaže diplomatske napore za rješavanje problema, jer će se Moskva puno lakše dogovoriti s Ankarom i heterogenom skupinom europskog koalicijskog kontingenta. No, treba pričekati da američki vojnici odu iz Sirije, a ta se odluka očekuje u predizborno vrijeme u Sjedinjenim Državama, kada će Trump morati pokazati da je ispunio svoje predizborno obećanje iz 2016. Naravno, gubitnici u ovom scenariju će biti Kurdi, kao što se dogodilo u Iraku, gdje nitko nije digao glas kada je Bagdad, potpomognut iranskim snagama, pokrenuo ofenzivu na Kirkuku ugasio snove o kurdskoj neovisnosti na sjeveru zemlje.

OPŠIRNIJE: Zašto je Putin rekao „Da“ Erdoganovom planu za rješenje „kurdskog pitanja“ u Siriji

Američko-turska vojna suradnjaturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
4 godine prije

naravno da se američka vojska neće povući iz Sirije, na djelu je scenarij koji je već unaprijed dogovoren jer se dio teritorija Idliba mora kompenzirati na sjeveru Sirije uz granicu Turske, Kurdi drže veliko područje tako da im prepuštanjem diela teritorija proturskom dijelu Sirije opet ostaje značajan teritorij, najveći gubitnik je Assad jer se stvara novo unutrašnje političko i teritorijalno ustrojstvo Sirije a on na to nema uticaja jer bi nerealno bilo da SAA ratuje i sa turskom, američkom i izraelskom vojskom, sad je i malom djetetu jasno da će nova Sirija biti višestranačka federacija jer se mora ograničiti assadovsko-irgc ekspanzija iako je jasno da se IRGC i vjerska vlast u Teheranu neće pomiriti sa ovakvim rješenjima

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Račun bez krčmara….

mosha
4 godine prije

ode nafta u tursku a putin i asad neka ližu sladoled

Weteran
4 godine prije

Sultan Erdogan radi, na više frontova, pravu stvar za Tursku.
Radi i da obezbedi Tursku sa atomskim naoružanjem !?

Max
4 godine prije

Nema Turska što tražiti u Siriji.

Max
4 godine prije

Sto god da imerija zajedno sa svojim saveznicima pokusa zavrsiti ce neuspjehom. Ako do sada nisu uspjeli u svojim naumima kad im je situacija na terenu i u svetskoj diplomaciji isla na ruku onda definitivno nece sada.Okolnosti su se dramaticno promjenile na njihovu stetu…ovo sada je pokusaj uvlacenja sirije i saveznika u njihovu igru s ciljem da se iz toga izrodi nesto sto ce rezultirati velikom eskalacijom.
Do sada su rusi sve poteze protivnika amortizirali i onda igrali vlastitu igru.
Rezultat se vidi i po meni pristup se nece promjeniti jer daje rezultat koji vodi konacnom cilju a to je slobodna sirija.

Nije bitno tko
4 godine prije

Kurdi opet izvukli najtanji kraj. Ameri jim ga uvukli duboko.

Viki
4 godine prije

Ako je legitimna sirijska vlada na čelu sa Assad-om pozvala Tursku da vojno intervenira onda u redu, a ako nije onda je to agresija Turske na Siriju.

irenaa
4 godine prije

buraz itgrovi pregaze za tri dancek

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI