Turska zvanično isključena iz programa F-35

F-35 training JSF
21 komentar

Iako postoje spekulacije da SAD ne mogu jednostrano izbaciti Tursku iz programa F-35 u poslednjoj izjavi Bijele kuće ova zemlja je i zvanično izbačena iz projekta.

IZJAVA: Nažalost, odluka Turske da kupi ruske sisteme S-400 onemogućava njeno stalno uključivanje u program F-35. F-35 ne može koegzistirati sa “ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka” koja će omogućiti uvid u napredne mogućnosti aviona. Sjedinjene Države aktivno sarađuju sa Turskom. Sjedinjene Države su aktivno radile sa Turskom na iznalaženju prihvatljivog rješenja za podmirivanje potreba njene PVO. Ova administracija je ponudila više koraka da se turska uključi u program nabavke američkog PVO sistema MIM-104 Patriot. Turska je dugogodišnji i pouzdani partner NATO pakta više od 65 godina, ali prihvatanje S-400 potkopava obaveze koje su NATO saveznici dali jedni drugima da se “maknu” od ruskih sistema. To će imati štetan uticaj na borbenu gotovost Turske i NATO pakta. Sjedinjene Država i dalje u velikoj mjeri vrednuju svoj odnos sa Turskom. Kao NATO saveznici, naš odnos je višeslojan, a ne isključivo fokusiran na F-35. Odnos između naših vojski je snažan i mi ćemo nastaviti da intenzivno sarađujemo sa Turskom, imajući u vidu ograničenja zbog prisustva S-400 u Turskoj.

F-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

FOTO:
Po izrazu pilotovog lica očitava se pitanje:
Letim li ili padam ?

Sir Oliver
4 godine prije

A sad vratite novce Koje ste vec unaprijed uzeli od turaka za ovi kantu.

Bubakar Sanogo
4 godine prije

Na godisnjoj razini izgubili milijardu dolara prihoda od proizvodnje dijelova za f35 program s tim da ce prave sankcije na vec vrlo poljuljano gospodarstvo tek uslijediti. Vrijeme ce pokazati koliko je to bio dobar/los potez.

Son of Alerik
4 godine prije

Logičan slijed događanja. Turska, točnije Erdogan (jer je danas sva vlast u Turskoj u njegovim rukama i po ovlastima je jači od Putina i Trumpa zajedno) je odlučio kupiti rusko oružje, unatoč činjenici da je Turska dio NATO pakta. Svako članstvo u nekoj udruzi podrazumijeva i pridržavanje nekakvih pravila. Erdogan ih dakako zna napamet, ali je odlučio solirati usprkos pravilima.
Tursko članstvo u NATO-u je nakon kupnje S 400 još samo formalno, na dvije stolice se ne može dugo sjediti.
Sankcije Turskoj nisu upitne, upitan je samo njihov opseg i izvedba.
Pretpostavljam da će se Trump odlučiti za kombinaciju financijskih ataka i financiranja oporbe kako bi konačni rezultat bio Erdoganov pad i povratak pod američke skute. To ne znači da će uspjeti.

Trubadur
4 godine prije

“Turska zvanično isključena iz programa F-35″………………. S obzirom, na potpuno nesigurnu platformu F-35, sto je bilo do sad več više puta dokazano, mislim, da USrA , Turskoj pravi uslugu…..Davati 10 milijardi, za nešto, što nekad radi a nekad ne, nije baš neki dobar posao….

Nono
4 godine prije

Koliko sam ja stekao dojam , ovo je neki poluproizvod koji se sam ruši . Nema avioniku bez softwerske potpore, po zakonima fizike ne može letit bez računala . Ovo je po prilici novi widow-maker kao Starfighter 104 . I bolje da su se makli od te kante . Turcima je posao proizvodnje dijelova istina propao ali ostaju ljudski resursi i naučeni neki stupanj tehnologije .

Trubadur
4 godine prije

“Sergei Chemezov, head of the state corporation Rostec, said on Thursday that Moscow may strike a deal with Ankara on the delivery of Su-35 warplanes.”…………. Eto, kaže Rostecov šef, da je Rusija spremna za pregovore sa Turskom o nabavci Su-35….

Laurusri
4 godine prije

Uh baš su ih zajebali, sada turci mogu kupiti neke normalne avione.

Max
4 godine prije

Turci moraju dobiti avione ili odštetu Erdogan kaže “MiI smo robu platili”

Hihi
4 godine prije

F-35 ne može koegzistirati sa “ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka” koja će omogućiti uvid u napredne mogućnosti aviona. Ahahaha 😂🤣 da nije smesno bilo bi zalosno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI