Tvrdi Brexit pogodit će Veliku Britaniju nestašicom hrane, goriva i lijekova, upozorava procurjeli vladin dokument

LONDON

Velika Britanija bi se mogla suočiti s nedostatkom svježe hrane, goriva i lijekova u slučaju Brexita bez dogovora, jer će dovođenje kritičnih zaliha u zemlju biti pogođena prometnim čepovima na lukama i granicama EU-a, predviđa procjena vladinog izvješća.

Tajni dosje koji je pripremila britanska vlada u kojem su opisani izazovi s kojima će se Velika Britanija najvjerojatnije suočiti ako EU napusti bez ikakvog dogovora, objavio je Sunday Times.

List je izvijestio da ovakvo stanje predviđeno dokumentom nije najgori scenarij, već najvjerojatniji ishod izbacivanja Britanije iz bloka.

Prema vladinoj prognozi, kodnoj operaciji “Operacija Yellowhammer”, oko 85 posto kamiona “možda nije spremno” za novo uvezene provjere na francuskoj granici, smetnja koja bi ih mogla odgoditi za 60 sati, uzrokujući redove dugačke kilometrima na ulazima u Veliku Britaniju.

Posljedica ovoga bilo bi smanjivanje opskrbe hranom, jer ono uvelike ovisi o europskom uvozu, povećanje cijena svježe hrane, a utjecalo bi i na „ranjive skupine“. One koji se oslanjaju na uvezeni lijek, također bi se trebali opskrbiti tabletama , navodi se u izvješću, jer dosje upozorava da će isporuka lijekova vjerojatno rezultirati „velikim produženim kašnjenjima“.

Osim lijekova i hrane, višemjesečno kašnjenje na granicama uzrokovat će čepove koji mogu potencijalno poremetiti opskrbu gorivom u Londonu i jugoistoku Engleske. Benzin bi s vremenom mogao postati i manje dostupan u drugim dijelovima Britanije, jer će tarife za uvoz goriva dovesti do zatvaranja dviju rafinerija nafte, a potom će uslijediti “štrajkovi stanovništva”.

Izgledi za postojanje čvrste granice s Republikom, prema vladinom dosjeu, gotovo su izvjesni, jer planovi za izbjegavanje takvog ishoda u posljednjim trenucima izmjena sporazuma opisuju se kao „neodrživi“.

Britanski ministar energetike Kwasi Kwarteng odbacio je izvještaje kao anti-Brexit zastrašivanje, inzistirajući da će Velika Britanija biti “u potpunosti spremna” za napuštanje Europske unije, sa ili bez sporazuma, krajem listopada.

Iako izgledaju zabrinjavajuće, ta predviđanja nisu posve nova, jer su bolne posljedice Britanije pri napuštanju EU bez sporazuma već odavno predviđene. Još u travnju, sir Mark Sedwill, koji je na čelu državne službe, upozorio je vladu da će Brexit bez dogovora dovesti do recesije, porasta cijene hrane i biti će prijetnja javnoj sigurnosti.

Recesija bi, upozorio je, bila “štetnija” za Veliku Britaniju i funtu nego ona u 2008. godini, a cijene hrane porasle bi za 10 posto, dok će neka poduzeća koja trguju s EU biti dovedena do ruba propasti.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Venom
Gost
Venom

” Tvrdi Brexit pogodit će Veliku Britaniju nestašicom hrane, goriva i lijekova, upozorava procurjeli vladin dokument ”
——————————————————————————————————————————————————————————–

Glupost na kubik !
Znači, ….. prije nego što su stupili Englezi u EU, bili su gladni, žedni, bolesni i propali i u toj istoj tugi su 200 godina furali največi imperij na svijetu od kako postoji civilizacija !
Ovi novodobni analitičari sve veči debil do debila.

Direktor
Gost
Direktor

Ne ali bi EU mogli malo poduzeti američki pristup, sankcije, zabrana izvoza hrane i svega dobrog u GB, samo smeće slobodno ide na otok. Što tada ? Konvoji iz USA, to može funkcionirati koju godinu ali na duže vrijeme nikako i desiti će se to što su predvidjeli.

Venom
Gost
Venom

Engleska banka i ekonomija su prevelike, da bi se EU tako lako jim odrekla.
I zašto bi jim EU uvodila sankcije ?
Ne zaboravi, Engleska kakva bila, ali još uvjek ima ruku na pola zemaljske kugle.

Direktor
Gost
Direktor

A dobro, ruka se pomalo suši a zašto se uvode sankcije, da pitamo amerikance ?

tedi
Gost
tedi

NEPTUN-MAGLA,A JOS JE R.Englezi zive u proslosti naduvani starom slavom i nevide da je njihovo carstvo propalo,moguce je da postanu claniovi kluba trrecih zemalja.UK je samo jedan otok u Atlantskom oceanu.Ekonomija svijta je sva presla u sivu zonu,hed fondovi,vidljivo,nitko ne placa poreze samo sica od propale radnicke klase i mirovina.
Lijep primjer smo mi,samo neka skinu ruzicaste naocale,jer sve sto se desava nama nemoze biti samo nama,svijet je povezan.Sou ide dalje.

Željko
Gost
Željko

I kao slučajno državni dokumenti došli do javnosti i da bi onda bili tzv referendumi dok ne bude većina ze EU, iza toga se vidi njemački potpis jer nakon GB počinju izlaziti i još neki!!

Tbilisi
Gost
Tbilisi

Trla baba lan, da joj prođe dan Od pisanja takvog izvješća žive analitičari.
Jasno je da će se dogoditi vritnjak. No, pitanje svih pitanja jest – čemu potrošenih 100 godina tzv. zajednišva i judeopartizanske logike, da bi sad odjednom se politički promovirao suverenizam. Zašto su Romanovi ubijeni?

@Rope
Gost
@Rope

Romanov im je bio rodjak

Tbilisi
Gost
Tbilisi

Znam, ali zašto?

Moreno
Gost
Moreno

Tajni dosje je toliko ”tajan” da su njegovi dijelovi i do ovoga portala došli. Nestašice ni teoretski nemože doć dok ostatak svijetske ekonomije funkcionira, naročito za Englesku važnih zemalja Commonwealtha. Zbog eventualnoga smanjenja engleskoga izvoza u EU može doć do poskupljenja onoga šta se iz EU u Englesku uvozi . . . jasno kako će neke tvrtke u Engleskoj pritrpit gubitke i neke će možda bankrotirat, ali neke će i profitirat, širit se i stvarat će se nove . . .

Direktor
Gost
Direktor

A da u dobrom duhu USA politike uvedu sankcije, blokadu, zaratiti će protiv EU ? Nema više kolonija po svijetu da ih pljačkaju, možda su dešavanje u Hong Kongu na putu ponove uspostave Britanskog carstva ?

Mucke
Gost
Mucke

Jeli nece imat za pemzije ako napuste EU,koja sprdacina od dosjea.

Zax
Gost
Zax

Cijena nafte pada. Americki farmeri gomilaju viskove zbog trgovinskog rata . Hrane i goriva ima dovoljno. Tako da je ovaj izvjestaj debilan. Osim ako nije u pitanju namjerno curenje dokumenata s ciljem strasenja gradjana brexitom. Onda je jos debilniji

Toni
Gost
Toni

“jer će dovođenje kritičnih zaliha u zemlju biti pogođena prometnim čepovima na lukama i granicama EU-a…”?!
Zašto bi došlo do stvaranja čepova? Kako se gore pobrojanim potrepštinama snabdijevaju zemlje koje nisu članice EU?

PitiJA
Gost
PitiJA

Oće,oçe, ako tako odluči britanski vladar iz nekih svojih razloga.. ili mu samo treba plašidba raje..

PitiJA
Gost
PitiJA

Ej,vladaru, ako oçeş plaśit engleze, napišibre da će bit nestašica derpea

samo tako
Gost
samo tako

Ni mravci ne vjeruju “analizama” britanske vlade, kamoli procurenim “tajnama”. Novinska vijest prvenstveno za domaču javnost, očekujuči podršku iste u konačnici izlaznih pregovora. Ako se opet ne predomisle

Qwerty
Gost
Qwerty

POVEZANE VIJESTI

Izbornik