Tvrdi Brexit pogodit će Veliku Britaniju nestašicom hrane, goriva i lijekova, upozorava procurjeli vladin dokument

LONDON
18 komentara

Velika Britanija bi se mogla suočiti s nedostatkom svježe hrane, goriva i lijekova u slučaju Brexita bez dogovora, jer će dovođenje kritičnih zaliha u zemlju biti pogođena prometnim čepovima na lukama i granicama EU-a, predviđa procjena vladinog izvješća.

Tajni dosje koji je pripremila britanska vlada u kojem su opisani izazovi s kojima će se Velika Britanija najvjerojatnije suočiti ako EU napusti bez ikakvog dogovora, objavio je Sunday Times.

List je izvijestio da ovakvo stanje predviđeno dokumentom nije najgori scenarij, već najvjerojatniji ishod izbacivanja Britanije iz bloka.

Prema vladinoj prognozi, kodnoj operaciji “Operacija Yellowhammer”, oko 85 posto kamiona “možda nije spremno” za novo uvezene provjere na francuskoj granici, smetnja koja bi ih mogla odgoditi za 60 sati, uzrokujući redove dugačke kilometrima na ulazima u Veliku Britaniju.

Posljedica ovoga bilo bi smanjivanje opskrbe hranom, jer ono uvelike ovisi o europskom uvozu, povećanje cijena svježe hrane, a utjecalo bi i na „ranjive skupine“. One koji se oslanjaju na uvezeni lijek, također bi se trebali opskrbiti tabletama , navodi se u izvješću, jer dosje upozorava da će isporuka lijekova vjerojatno rezultirati „velikim produženim kašnjenjima“.

Osim lijekova i hrane, višemjesečno kašnjenje na granicama uzrokovat će čepove koji mogu potencijalno poremetiti opskrbu gorivom u Londonu i jugoistoku Engleske. Benzin bi s vremenom mogao postati i manje dostupan u drugim dijelovima Britanije, jer će tarife za uvoz goriva dovesti do zatvaranja dviju rafinerija nafte, a potom će uslijediti “štrajkovi stanovništva”.

Izgledi za postojanje čvrste granice s Republikom, prema vladinom dosjeu, gotovo su izvjesni, jer planovi za izbjegavanje takvog ishoda u posljednjim trenucima izmjena sporazuma opisuju se kao „neodrživi“.

Britanski ministar energetike Kwasi Kwarteng odbacio je izvještaje kao anti-Brexit zastrašivanje, inzistirajući da će Velika Britanija biti “u potpunosti spremna” za napuštanje Europske unije, sa ili bez sporazuma, krajem listopada.

Iako izgledaju zabrinjavajuće, ta predviđanja nisu posve nova, jer su bolne posljedice Britanije pri napuštanju EU bez sporazuma već odavno predviđene. Još u travnju, sir Mark Sedwill, koji je na čelu državne službe, upozorio je vladu da će Brexit bez dogovora dovesti do recesije, porasta cijene hrane i biti će prijetnja javnoj sigurnosti.

Recesija bi, upozorio je, bila “štetnija” za Veliku Britaniju i funtu nego ona u 2008. godini, a cijene hrane porasle bi za 10 posto, dok će neka poduzeća koja trguju s EU biti dovedena do ruba propasti.

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Trla baba lan, da joj prođe dan Od pisanja takvog izvješća žive analitičari.
Jasno je da će se dogoditi vritnjak. No, pitanje svih pitanja jest – čemu potrošenih 100 godina tzv. zajednišva i judeopartizanske logike, da bi sad odjednom se politički promovirao suverenizam. Zašto su Romanovi ubijeni?

Venom
4 godine prije

” Tvrdi Brexit pogodit će Veliku Britaniju nestašicom hrane, goriva i lijekova, upozorava procurjeli vladin dokument ”
——————————————————————————————————————————————————————————–

Glupost na kubik !
Znači, ….. prije nego što su stupili Englezi u EU, bili su gladni, žedni, bolesni i propali i u toj istoj tugi su 200 godina furali največi imperij na svijetu od kako postoji civilizacija !
Ovi novodobni analitičari sve veči debil do debila.

Zax
4 godine prije

Cijena nafte pada. Americki farmeri gomilaju viskove zbog trgovinskog rata . Hrane i goriva ima dovoljno. Tako da je ovaj izvjestaj debilan. Osim ako nije u pitanju namjerno curenje dokumenata s ciljem strasenja gradjana brexitom. Onda je jos debilniji

Toni
4 godine prije

“jer će dovođenje kritičnih zaliha u zemlju biti pogođena prometnim čepovima na lukama i granicama EU-a…”?!
Zašto bi došlo do stvaranja čepova? Kako se gore pobrojanim potrepštinama snabdijevaju zemlje koje nisu članice EU?

PitiJA
4 godine prije

Oće,oçe, ako tako odluči britanski vladar iz nekih svojih razloga.. ili mu samo treba plašidba raje..

Moreno
4 godine prije

Tajni dosje je toliko ”tajan” da su njegovi dijelovi i do ovoga portala došli. Nestašice ni teoretski nemože doć dok ostatak svijetske ekonomije funkcionira, naročito za Englesku važnih zemalja Commonwealtha. Zbog eventualnoga smanjenja engleskoga izvoza u EU može doć do poskupljenja onoga šta se iz EU u Englesku uvozi . . . jasno kako će neke tvrtke u Engleskoj pritrpit gubitke i neke će možda bankrotirat, ali neke će i profitirat, širit se i stvarat će se nove . . .

samo tako
4 godine prije

Ni mravci ne vjeruju “analizama” britanske vlade, kamoli procurenim “tajnama”. Novinska vijest prvenstveno za domaču javnost, očekujuči podršku iste u konačnici izlaznih pregovora. Ako se opet ne predomisle

Qwerty
4 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI