Tvrdi Brexit verovatno najrealniji scenario britanskog napuštanja EU

Boris Johnson
8 komentara

Brexit bez dogovora postaje najverovatniji scenario za izlazak Britanije iz EU, rekao je u sredu francuski pomoćnik predsednika, a prenosi AFP.

Ово predviđanje dolazi dan pre nego što je Boris Johnson održao svoj prvi premijerski susret licem u lice sa predsednikom Emmanuelom Macronom.

“Scenarij koji postaje najverovatniji za britansko napuštanje EU verovatno nije dogovor”, rekao je neimenovani zvaničnik. I pored toga, Britanija će i dalje morati da plati račun od 43 milijarde evra pre nego što napusti EU.

“Ideja da kažem kako nema dogovora, pa neću platiti, ne funkcioniše”, rekao je zvaničnik.

Brexit je trenutno zakazan za 31. oktobra. Britanski premijer Boris Johnson je do sada više puta rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo na taj datum napustiti EU, sa ili bez dogovora.

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 godine prije

Prije 31.10. slijedi jos jedan referendum za izlazak iz EU. Prije toga daljnji pad britanskog standarda i plasenje sa statusom Irske koja ostaje u EU. Ako vlastodrsci tako zele. U protivnom, plasenje sa izbjeglickim valom (premda tamo ratuju sa Amerima, Britanci ne primaju izbjeglice).

hogar strašni
4 godine prije

tresla se brda rodio se miš

Kuga
4 godine prije

Gledao sam sinoc na TV prolaz B. Johnsona ispred svecano postrojenih vojnika, a on stvaio ruke na guzicu, raskopcan sako, ispala trbusina i zvirla okolo kao zadnja seljacina, totalno nepostivanje ili nepoznavanje protokla, primitivno, nekulturno…
Sto bi izgledalo kao da nekome pljunes u dlan kada ti pruzi ruku za pozdrav.

john smith
4 godine prije

johnson je lutka na koncu

Ante
4 godine prije

Brexit bez dogovora. Svaki puta kada slušam o tom ” dogovoru ” čujem riječi luxenburškog premjera koji engleskom novinaru kaže da je Brexit izbor Engleske ne Europe. Ta je izjava čak postala svojevrsna politička šala na račun engleskog brexita, evo video ako ga redakcija dopusti. https://www.youtube.com/watch?v=zzcA5qV4S8U

Lucija
4 godine prije

“… Britanija će i dalje morati da plati račun od 43 milijarde evra pre nego što napusti EU.”
Zna li netko koliko su oni dužni?
Kad su se odlučili za Brexit, bilo je više od 50 milijardi…?
Pred godinu dana sam našla podatak o 100 milijardi…?

smart tool
4 godine prije

Koliko pratim, imaju tri opcije: tvrdi Brexit, izlazak i zadrzavanje ekonomske unije do nekog konacnog dogovora i novi referendum. Ni jedna od ovih opcija nema vecinu da se izglasa. Ovdje je realno da se opet nesto produzi, mada se riskira dalji ekonomski pad i mogucnost protesta. U tom slucaju ide se na novi referndum i GB ostaje u EU. Tvrdi Brexit je opasan kako god gledas i jos se ne znaju sve implikacije koje bi mogao proizvesti. Vezane akcije mogu odvesti u totalno drugom smjeru. Ostanak u ekonomskoj unije je najbolja opcija za sada, ali britanci nisu tim zadovoljni jer im nema velike razlike, a svakako su imali povlastice.
Nazalost Borisa zanima kako ce on izgedati u svemu tome, tako da ce biti “veselo” do nekog proljeca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI