Velika Britanija bi unatoč Brexitu trebala ostati ekonomski vezana s EU

Brexit
9 komentara

Nakon uvjerljive pobjede Borisa Johnsona i Konzervativne stranke na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, 31. siječnja 2020. bi trebao biti konačni i neodgodivi datum izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Međutim, unatoč Brexitu, Bruxelles bi trebao pokušati Veliku Britaniju ekonomski povezati s EU, rekao je predsjednik njemačkih poslodavaca Ingo Kramer. Njemačke banke se također nadaju „reguliranom“ izlasku Britanaca iz EU.

Predsjednik njemačkih poslodavca Ingo Kramer zatražio je od njemačke vlade i EU da Veliku Britaniju i nakon Brexita kao trgovinskog partnera nastave vezivati za Europsku uniju, bez obzira na izlazak zemlje iz bloka koji je planiran za početak 2020. godine.

“Sada je važno da izlazak Britanaca ne oslabi EU i Njemačku”, rekao je Kramer za Rheinische Post.

“Zato moramo učiniti sve što možemo kako bismo Ujedinjeno Kraljevstvo držali blizu nas kao važnog trgovinskog partnera”, rekao je predsjednik Saveza udruženja njemačkih poslodavaca (BDA).

Što to znači u praksi?

“To uključuje, na primjer, jamčenje nesmetane razmjene dobara i mobilnosti radne snage. Velika Britanija se oduvijek zalagala za tržišna rješenja u EU. Mi Nijemci ćemo teško nastaviti poslovati bez ove podršku na europskoj sceni”, rekao je Kramer.

Njemačke banke se također nadaju sporazumu iz Bruxellesa koji će ublažiti učinke izlaska Velike Britanije iz EU. Na kraju krajeva, banke se i dalje bore s problemima koji bi mogli eskalirati kroz „tvrdi Brexit“.

“Demokratski donesenu odluku Britanaca treba poštivati, čak i ako ona nanosi štetu britanskoj ekonomiji i unosi podjelu društva u zemlji. Uostalom, visoka razina neizvjesnosti, koja je opteretila tvrtke koje su aktivne u prekograničnoj razmjeni robe i usluga s Velikom Britanijom, ove je godine znatno smanjena”, objašnjava Marija Kolak, predsjednica Saveznog udruženja njemačkih Volksbanken i Raiffeisenbanken (BVR).

Brexit će vjerojatno negativno utjecati ne samo na gospodarski rast u Velikoj Britaniji, već i u Njemačkoj. BVR očekuje da će njemački bruto domaći proizvod biti za oko 0,1 posto niži u slučaju reguliranog Brexita nego u scenariju bez Brexita.

Za Ujedinjeno Kraljevstvo se u slučaju reguliranog Brexita predviđaju gubici rasta između jedan i četiri posto sve do 2030. godine. Neregulirani Brexit imao bi daleko gore ekonomske posljedice.

No, ovo su predviđanja proeuropskog bloka u Njemačkoj, dok su Britanci uvjereni da neće biti apokaliptičnog scenarija i vjeruju da će se zemlja brzo oporaviti nakon početnog „šoka“ kojeg očekuju kratkoročno nakon 31. siječnja 2020.

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milancz
4 godine prije

Mnogo je toga napisano o izborima u Velikoj Britaniji i njihovom toku. Njihov rezultat su također svi protumačili prema tome u kakvu su laž vjerovali, točnije i kakvu iluziju više vole.Liberali plaču jer je, prema njima, u Engleskoj prevladao populizam, i što je najvažnije – ne mogu više operirati svojom često korištenom lažnom informacijom , kad bi bio referendum o Brexitu, malo ljudi glasalo o izlasku iz EU. Izbori u ovoj otočkoj zemlji bili su uglavnom izbori za izlazak iz EU.Konzervativci, s druge strane, apsolutno oduševljeni. Liberali su pretrpjeli poraz, “Velika Britanija” će zasigurno uskoro napustiti “tamnicu nacija”, jer će Boris Johnson imati jači politički mandat da utvrdi svoje interese i sve će biti malo “normalnije”.Mnogi to shvaćaju kao prvu lastavicu i ponovo počinju razgovarati o Czexitu,izlazak Češke iz EU, napadajući predsjednika Klausa zbog njegovih nedavnih riječi koje samo potpuno bezobrazan i neodgovoran čovjek sada može pozvati na izlazak iz… Čitaj više »

Bregzit, Brexit
4 godine prije

Ne, Velika Bretanija treba nezavisnost … ne EU.

nekoime
4 godine prije

Od EU će tako i tako za desetak (ili manje) godina ostati samo ekonomska unija.

Pi-zdro
4 godine prije

grej(s)t imperić uvjek ima poluotškrinuta vrata; to je ko kad dobar ye…č može kad poželi da ponovo navrsti, kod stare ofucane dame u nightclub…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI