Washington nametnuo nove oštre sankcije Rusiji, Siriji i Iranu za masakre u Siriji

Američki senat
14 komentara

Američki Senat odobrio je novi „obrambeni“ proračun, koji, između ostalog, predviđa uvođenje novih sankcija protiv Sirije, Rusije i Irana, piše National Public Radio. Kako je objašnjeno u članku, na ovaj način Washington te zemlje želi kazniti zbog navodnih „ratnih zločina na teritoriju Sirije“.

Predstavnici obje stranke u američkom Senatu su podržali opet uvećani proračun Pentagona u iznosu od 738 milijardi dolara, koji uključuje i takozvani „Cezarov zakon“. Ovaj dokument je posvećen restriktivnim mjerama protiv Moskve, Teherana i Damaska.

Nakon što je prošlog tjedna proračun za „obranu“ dobio odobrenje Zastupničkog doma, 86 članova Senata, gdje većina mandata pripada republikancima, također ga je podržao, a samo 6 zastupnika je glasalo protiv. Očekuje se da će predsjednik Donald Trump uskoro potpisati ovaj dokument, navodi se u članku.

Između ostalog, novi obrambeni proračun predviđa uvođenje sankcija dužnosnicima i rukovodstvu Sirije na šest mjeseci, kao i protiv svih koji se smatraju odgovornima za masovna zvjerstva koja su se dogodila tijekom osam godina „građanskog rata“ u ovoj zemlji.

Međutim, na listi sankcioniranih nema nikoga iz skupine „Prijatelja Sirije“, za koje se zna da su imali ili još uvijek imaju kontakte i višu  ili manju razinu suradnje s raznim islamističkim terorističkim skupinama u Siriji, za koje se još uvijek koristi eufemizam „naoružana opozicija“.

Restriktivne mjere su izuzetno opsežne prirode i mogu se uvesti i protiv sirijske vojske, ali i protiv „ruskih i iranskih plaćeničkih skupina“. Sankcije mogu uključivati i međunarodne energetske kompanije koje pokušavaju ponovno razviti naftnu industriju u Siriji, kao i kompanije koje Damasku isporučuju dijelove za zrakoplove i helikoptere. Osim toga, financijske institucije koje posluju sa sirijskim “režimom” također mogu biti sankcionirane, kaže se u članku.

Odvjetnica Muna Jondy, američka državljanka porijeklom iz Sirije, koja se, između ostalog, bavi pitanjima sirijskih imigranata, rekla je da su sankcije povezane s potrebom da se privedu pravdi oni koji su krivi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

„Samo od travnja 2019. godine je bombardirano 50 bolnica“ kaže Jondy.

Ona se nada da će nove sankcije dovesti do smanjenja zračnih napada Rusije na civilne ciljeve.

“Nadam se tome, jer će biti financijskih posljedica”, upozorava odvjetnica.

„Uz to, sankcije će vjerojatno osujetiti napore sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada u pronalaženju međunarodnih sponzora za obnovu zemlje“, uvjerena je bivša Muna Jondy, koja se raduje sankcijama koje koče obnovu njene bivše domovine, ali ne samo, jer zbog embarga Sjedinjenih Država i EU protiv Sirije nastaju nestašice lijekova za onkološke i druge teške bolesnike, povremeno dolazi do prekida opskrbe gorivom, što utječe na rad javnih službi i distribuciju hrane i humanitarne pomoći tamo gdje je najpotrebnija.

Muna Jondy je tipičan primjer onoga što s vremena na vrijeme dobiju sve zemlje izvan orbite „američkog carstva“, osobe koje se za šaku dolara pretvore u izrode, nesvjesni činjenice da nikada neće postati „pravi“ Amerikanci“. No, kako i u nas ima sličnih primjera, nepotrebno je trošiti riječi na takozvanu „Sirijku“ koja bi „željela privesti pred lice pravde one koji su u Siriji krivi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva“.

Kao što smo naveli, usvojeni dokument o sankcijama citira „Cezarov zakon“, nazvan po američkom doušniku iz redova sirijske policije kodnog imena Cezar. On je iz zemlje navodno uspio iznijeti „50 000 fotografija žrtava torture“. Kada je pobjegao iz zemlje, govorio je o ubojstvima u sirijskim zatvorima između 2011. i 2013.

2014. godine je svjedočio u američkom Kongresu. Ubrzo je stigao prijedlog da se prijedlog zakona razmatra u njegovu čast, međutim, usprkos podršci obje stranke, slučaj je iz nekog razloga „zapeo“. Tek 2019. je „Cezarov zakon“ kao dokazni materijal uvršten u američki vojni proračun, podsjeća NPR.

NPR

Američke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
4 godine prije

Kad jedna velika sila vodi svoju vanjsku politiku sankcijama,to moze da znaci samo jedno,da joj je skoro dosao kraj.

nekoime
4 godine prije

Sankcije samo zbog Sirije? Zar ih neće sankcionirati i zbog pokolja civila u Vijetnamu i Koreji?

opet ja
4 godine prije

Ej, ovi detalji su sjajni: 1. „Samo od travnja 2019. godine je bombardirano 50 bolnica“ kaže Jondy. 2. uspio iznijeti „50 000 fotografija žrtava torture“. Dakle za 7-8 meseci uništeno 50 bolnica. Čini mi se da sirijska i ruska avijacija ništa drugo ne gađaju osim bolnica. Ako su i ranije imali ovakav trend onda pretpostavljam da u Siriji od bar 2016 godine ne postoji ni jedna jedina cela bolnica. A kako je to izneo 50.000 fotografija,i kako je samo pribavio 50 000 pa i da su samo u jpg. formatu. To treba tražiti i skidati danima i danima. Još ako su u pitanju prave razvijene fotografije kako je iznosio 50.000, kamionima? A i ko je u Siriji bio toliko lud da slika svoja zlodela u 50 000 primeraka.

Savovic Danilo
4 godine prije

Sankcije su zargonski receno smijurija. Sankcionisati one koji su zemlji razrusenoj ratom koji je izazvan finansiranjem raznih islamistickih frakcija radi svrgavanja Asada je pokusaj obezvredjivanja svega uradjenog od strane Sirije,Rusije I Irana. Pokusaj sprecavanja dodjele Kini svih vecih ugovora za obnovu zemlje. Mogu samo nominovati Bijele kacige za Oskara a za sve ostalo se ne pitaju ama bas nista. Neuspjeh boli,podvucenog repa ce morati napustiti Siriju a ostaviti onima kojima uvode sankcije da se dogovore kako ce stvari funkcionisati u Siriji po zavrsetku rata.

Ivo
4 godine prije

Pa dobro, u ratu su, normalno da će se raditi i ovakvi koraci. Uostalom, Rusija im je do sada poubijala blizu 100.000 pješadije u Siriji i nanijela im velike materijalne gubitke, normalno je da će ih nastojati ograničiti i ekonomski i politički i vojno, u mjeri u kojoj mogu. Rat je.

Ivan
4 godine prije

Americki zlocinci hitler im nije ni do koljena koliko su ljudi zena djece poubijali ne zbog ideologije vec pohlepe a kako se ta surijka misli vratit u siriju nakon sto je pristala radit za agresora sotonu koji joj je opljackao i unistio zemlju njenih predaka

Lažu nas zlikovci
4 godine prije

Koga briga za sankcije lažova!

AliasM
4 godine prije

Neverojatno.
Usprkos leakovima o lažiranju podataka u izvješćima OPWC-a, oni i dalje tupe svoje pa svoje, sve dok se ne primi – and nobody seems to notice, nobody seems to care.
https://www.sott.net/article/423236-OPCW-whistleblowers-Syrian-gas-attack-hoax-testimony-casts-doubts-about-similar-incidents

https://www.sott.net/article/425908-Newsweek-trusts-Bellingcat-more-than-Reuters-journalist-who-quit-over-suppressed-OPCW-story-to-RT

Max
4 godine prije

ČIste manipulacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI