Zapovjednik kurdskih SDF snaga dezertirao u Tursku

Turska granica sa Sirijom
14 komentara

Talal Sillo, jedan od ključnih zapovjednika takozvanih Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima, dezertirao je i predao se turskim vlastima.

Uspio se dokopati granice s Turskom, tražeći azil i izjavljujući da želi prekinuti sve oružane aktivnosti. Izgleda da je njegov zahtjev prihvaćen.

“SDF snage će uskoro implodirati, vjerojatno u roku od nekoliko mjeseci”, izjavio je pukovnik i bivši glasnogovornik SDF snaga.

Teško je reći što ga je natjeralo na ovaj čin, ali bi glavni razlog mogao biti okupacija područja u kojima živi arapsko stanovništvo od strane Kurda, koje ne vidi razliku između YPG milicija i terorista Islamske države.

Talal Silo IZVOR: http://kurdistan24.blob.core.windows.net
FOTO: Talal Silo IZVOR: http://kurdistan24.blob.core.windows.net

Talal Sillo, takozvani glasnogovornik SDF snaga, poznat je kao utemeljitelj Brigade Seldžuk, osnovane od strane sirijskih Turkomana početkom 2013. godine u sjevernom Aleppu, a privremeno je bila dio Brigade Sulejman Šah.

Skupinu je naoružavala i financirala Turska, ali se Brigada Seldžuk u listopadu 2015. pridružila Sirijskim demokratskim snagama. Zapovjednik skupine, Talal Sillo, bio je nazočan prilikom priopćenja o ujedinjenju s kurdskim snagama. Za razliku od ostalih turkomanskih skupina, Brigade Seldžuk se jedina pridružila kurdskim SDF snagama i osudila je tursku vojnu intervenciju u Siriji krajem kolovoza 2016.

Turski mediji su priopćili vijest, navodeći kako se turskim vlastima predao visoki zapovjednik sirijskog ogranka turskih PKK milicija, koje su kao teroristička organizacija proglašene u Turskoj, EU i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sillo je u utorak navečer stigao na područje koje je nadzire takozvana Slobodna sirijska vojska u sjevernom dijelu pokrajine Aleppo. Turski provladin list Yeni Safak piše kako je razlog bijega još uvijek nepoznat.

U postu na Twitteru je takozvana Slobodna sirijska vojska navela: “Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, pukovnik Talal Sillo, napustio je kurdske milicije u koordinaciji s FSA i došao u Jarablus u pokrajini Aleppo.”

Sirija - vojnik

Talal Sillo je rođen u Aleppu 1965. godine, a nekoliko godina prije rata je služio u sirijskoj vojsci. pridružio se SDF snagama 2015. godine.

Bilo je informacija o njegovim aktivnostima u regiji u turskoj operaciji “Štit Eufrata”, piše Yeni Safak, što znači da je Sillo i za vrijeme savezništva s Kurdima održavao kontakte s Turskom.

U međuvremenu je za glasnogovornika SDF snaga imenovan Redur Halil.

“Sjedinjene Američke Države su pozvale PKK/YPG na rebrendiranje”

Turska tvrdi kako su Sjedinjene Američke Države pozvale svog glavnog sirijskog saveznika na rebrendiranje kako bi se izbjegao sukob s Turskom i da SDF snage lakše mogu sudjelovati u odlučivanju o budućnosti Sirije.

“Formalno su se ove snage zvale YPG milicijama, koje Turci izjednačuju s Kurdistanskom radničkom strankom iz Turske”, rekao je general Raymond Thomas.

“Dakle, doslovno smo im rekli da se to mora promijeniti i da se mogu zvati kako hoće, ali ne YPG. Jednog dana su nas obavijestili da su to Sirijske demokratske snage”, dodao je general Thomas.

Redur Halil IZVOR: https://twitter.com/
FOTO: Redur Halil IZVOR: https://twitter.com/

SAD su podržali Kurde i još nekoliko arapskih milicija pod okriljem SDF snaga, što je od početka iritiralo Ankaru.

SAD smatra SDF za “pouzdanog partnera” u borbi protiv ISIL-a i nastavlja ih naoružavati, unatoč snažnim prigovorima Turske za koju su YPG ogranak terorističke organizacije.

SDF snage nisu htjele službeno komentirati bijeg jednog od najviših zapovjednika.

Mediji i portali takozvane Slobodne sirijske vojske navode kako raste nezadovoljstvo među arapskim stanovništvom u područjima koja su zauzeli Kurdi, uključujući Ayn Al-Arab, kojeg su Kurdi preimenovali u Kobane.

Situacija je posebno teška u Raqqi, gdje je etničko čišćenje arapskog stanovništva prošlo neopaženo u većini svjetskih medija, a nakon završetka kampanje bi se pokrajina mogla pojaviti kao politički subjekt. Američko zapovjedništvo oštro opovrgava sve optužbe ove vrste, tako da će su u prvom obraćanju medijima, ako turske vlasti dozvole, Talal Sillo vjerojatno dotaknuti i ove teme.

ISILIslamska državaKalifatPKKSDFSlobodna sirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Ja imam informaciju da se sad nalazi u Slunju gdje obučava nove “Bojovnike”. 🙂

victory
6 godine prije

zašto nitko od autora ni riječi ne piše na ovome portalu o situaciji u Zimbabveu

Prolaznik
6 godine prije

SDF rastura strašne isilovce, osvaja desetke kilometara terna u jednom danu dok se sirijska vojska ne može pomaknuti…a zapovjednici im bježe protivniku…Pa kako bi tek bili moćni da im ti zapovjednici ne bježe i da jojš koji put i pripucaju na teroriste, do sad im oružje nije ni trebalo za isil

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI