fbpx

Europska unija, Rim i Brexit i zašto EU ne može biti most između Istoka i Zapada

rim

Sporazum s Velikom Britanijom i početak kompromisne faze s Italijom su dva procesa koja su se dogodila gotovo istodobno, što se čini svojevrsnom prekretnicom za Europsku uniju.

Italija i Brexit

Ova dva događaja su očigledno suprotnog predznaka. Naime, uspjeh pregovora Europske unije o Brexitu se čini kao demonstracija snage, koja se nikako nije svidjela britanskim parlamentarcima, dok se popuštanje Rimu može opisati kao znak slabosti Bruxellesa.

U stvarnosti, ova dva događaja su povezana. Bruxelles si nije mogao priuštiti, čak ni kao neodređenu hipotezu, takozvani Italexit u trenutku kada taj proces mora dovršiti s Velikom Britanijom i Brexit privesti kraju. Slabost u pregovorima s Londonom bi zvučala kao signal za slobodan izlaz za sve, što bi značilo kraj EU.

Međutim, dva procesa imaju jednu zajedničku osobinu. Čini se da EU, barem na trenutak, krutom u stavu dala prednost u odnosu na pristup kompromisnoj logici. Ova se logika protivi temeljnim načelima Bruxellesa, koja je utemeljena na neopozivom principu da Bruxelles diktira pravila svim sugovornicima.

Popuštanje Rimu, ako se sljedećih tjedana i mjeseci nešto ne promijeni, bila bi novost u Europskoj uniji, koja je u svoj svojoj strogoći ipak marginalni glumac na globalnoj pozornici. Ipak, svojim dogmatizmom je Bruxelles izgubio sposobnost dijaloga sa svijetom.

Europska unija i Brexit

Brexit - isplata - eu

Za mnoge je prije nekoliko desetljeća bila iluzija zamisliti ulazak Londona u EU, baš kao i “odricanje” prethodnog izolacionizma. Ipak, velika Britanija je bila privučena prednostima jedinstvenog tržišta, ali to nije značilo odricanje onoga što je Winston Churchill definirao kao “Grand Largo” svojih svjetskih ambicija, koje se prečesto u suprotnosti s onima Starog kontinenta.

Ne samo to. London je vjerovao, što se pokazalo točnim, da će u EU imati privilegije u usporedbi s drugim članicama Europske unije, budući da može dobiti “posebne povlastice” koje se negiraju drugima.

Ali to bi iznutra “usporilo proces integracije za druge”. Odlučujuće, u tom smislu, bilo je proširenje EU na istok, koje je izričito traženo od strane Londona.

Tako da Brexit uopće ne označava početak kraja Europske unije, kao što neki tvrde ili da će brojne zemlje slijediti korake Londona.

Nakon što se prekinu veze sa zemljom koja je uvijek ometala integraciju, za Bruxelles Brexit znači da se “uklanjaju prepreke ujedinjenju Europe”.

Ako bolje pogledamo, pregovori o Brexitu su doveli do toga da su pregovarači iz Bruxellesa zaslužni da se bolje odrede “neotuđiva pravila Europske unije”, čime se samo otežala mogućnost stvaranja zajednice neovisnih zemalja, kako mnogi  zamišljaju i žele da u budućnosti izgleda EU.

Ako neka druga zemlja, među kojima i one koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004. godine, želi imitirati primjer Velike Britanije, to je sada puno teže.

Ovakvo razmišljanje može izgledati cinično, budući da proturječi potresima koje je EU pretrpjela posljednjih godina.

Ali je konsolidacija primjetna, posebice u  političkom i vojnom smislu u istočnom antiruskom djelu.

S ove točke gledišta, proširenje Europske unije na istok ne samo da je neodgovorno, već narušava politički prostor Moskve. Stoga je danas pogrešno tumačiti EU kao viziju njezinih utemeljitelja, koji su zamislili EU kao prirodni most između Istoka i Zapada.

Time bi Europska unija zaslužila središnje mjesto u globalnoj geopolitici, ali vizije takve EU danas više nema.

Umjesto toga, predlaže se kao oporbena alternativa Istoku koja se guši na Atlantiku. Europska unija ne samo da izgubila funkciju mosta, već je i izgubila važnost, obzirom da je europska vanjska politika u svojim smjernicama ostala vjerna Washingtonu. Barem do ovog trenutka.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Demokracija
Gost
Demokracija
2 godine prije

“S ove točke gledišta, proširenje Europske unije na istok ne samo da je neodgovorno, već narušava politički prostor Moskve”.Moskva surađuje sa EU bez problema,te novinarske svjetske dezinformacije oko sukoba su priče za naivce .Jedno pišu novine a u relanosti za okruglim stolom,raznim večerama oni se drugacije dogovaraju a novinari o tome nesmiju niti pisnuti. Brexit je jedno veliko kazalište i nikud Englezi neodlaze.Da odu iz EU,njihova privreda bi pala.Sve oko Brexita je jedno veliko kazalište ništa drugo,zabava za engleze.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije

Sveta zemlja eu.
1571 venecija i spanija rep Dubrovnik Pruza im logistiku
Zbog vjetra koji je zapuhao uoci bitke kod lepanta dobijaju rat
Da su izgubili rat ?.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

EU je civilni NATO, duznicka tvorevina zaduzena Marsalovima planom kojim je USA od Zapadne Evrope napravila vazala duznika.
U Zapadnu Nemacku ubacene pare da bude stit prema komunistickom SSSR-u i da bude Showroom prema Istocnoj Nemackoj.
’70-tih godina Mercedes je bio blizu bankrota i pojavili se investitori iz Arapskih zemlja i ulozili pare tako da je nastavio dalje, bio sam tamo znaci iz “prve ruke”, isto tako govorilo se da je u Nemackoj 60% Amerikog kapitala.
A Evropa je i Rusija.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Marshalov plan je bio težak 12,4 milijarde tadašnjih dolara od čega je Njemačka dobila 10%. Jedna zanimljivost za Titoljupce – Jugoslaviji je Pariškim mirovnim sporazumom priznato pravo na ratnu odštetu u iznosu od 9,14 milijarda DM. Od toga su Nijemci morali platiti 7,12 milijarda, Italija 1,45 milijarda te Mađarska i Bugarska zajedno 570 milijuna DM.
Jugoslaviji nikad nije isplaćeno ništa! Umjesto toga su Nijemci dali kredit s niskim kamatama u iznosu od 1 milijarde DM. Od te milijarde je izgrađena NE Krško, dalekovod kroz cijelu YU i ostatak su podijelili po Republikama, onako da im se nađe. Talijani, Mađari, Bugari nisu platili ništa do danas. Niti će ikad.Jer se drug Tito zadovoljio s kreditom i izvozom gastarbajtera.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

List of countries by external debt (Zaduzenost drzava)
1…….United States……21,284,900,000,000 US Dolar$
2…….United Kingdom…..8,475,956,000,000 US Dolar$
3…….France……………..5,689,745,000,000 US Dolar$
4…….Germany…………..5,398,267,000,000 US Dolar$
5…….Netherlands………..4,510,400,000,000 US Dolar$

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Još da kopiraš i listu potraživanja?

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

Aj nam ti izvadi tu listu. Ja ću ti biti od srca zahvalan jer ju ja ne mogu nigdje naći.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

smrdljivi vazali.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Jedna od najvećih iluzija s kojom smo kao pojedinci fascinirani jest ona o postojanju nedodirljivih centara moći koji upravljaju svijetom te kako sve ovisi o njima. Istina je da takvi centri moći postoje (samo što su moćniji nego što možemo uopće zamisliti – ali priča o tomu nije za ovaj portal jer se radi o moći druge vrste) i da svoju pravu snagu pokazuju tek s našim prihvaćanjem te moći pri čemu mi postajemo njihovo oružje, ono s kojim se puca na nas.
Ne tuku nas (još uvijek) Kinezi, niti Rusi, već domaći plaćenici Ne sude nam više u Haagu, nego sude ovi lokalni podmitljivci. Ne blokiraju nam račune Rotschildovi poslušnici, nego Hanžekovićevi sljednici.
EU zamisliti sutra kao kineski Politbiro ili Centralni Komitet nije preteško budući da smo sve to vidjeli dosad ili gledamo (kažu da ono što um ne zna, oči ne vide pa kad je navodno na kopno s barke pristao Columbo, domoroci su ga pitali s čim je došao, on im pokazivao usidreni brod na udaljenosti od 200 metara, no oni ga nisu vidjeli jer nikad takvo što nisu vidjeli i um nije mogao akceptirati, niti stvoriti sliku). Ali – je li to stvarno moguće? Jest. Ako prije toga ‘urazume’ Poljake (s još jednim rušenjem aviona s kompletnim državnim vodstvom recimo), ako maknu Orbana, ako discipliniraju Čehe, smire Španjolce, itd. Za Plenkovića se ne moraju brinuti, njega ne treba disciplinirati, on se nada da je on taj koji će sutra disciplinirati druge.
U Europi ima previše solo igrača i previše ponosa među nacijama da bi sebi dopustile Centralne Komitete koji će im uređivati život (ograničavati slobodu) po željama planera iz Bruxellesa ili Washingtona. Narodi Europi ipak nisu niti Kinezi.
EU ima potencijal za biti svjetskom klasom (uz Kinu, Indiju, Rusiju, SAD) i teško je vjerovati da će tu priliku prokockati samo zato kako bi podjarmili narode, da budu sluge nekim tamo centrima moći..

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Europi nema solo igrača, samo uvlakača

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nedodirljivi centri moči? ?? Zašto onda SAD mogu intervenirati i ubijati svuda po svijetu kad im se neko ne svidi i nikome ne odgovaraju? ??

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Bulo

Mogu li u Siriji?

santa007
Gost
santa007
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mogu istočno od Eufrata

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Zašto EU ne može biti most između Istoka i Zapada? Zato što je EU taj Zapad.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik