Hassan Rohani: „U Bijeloj kući pate od mentalne retardacije“

Hassan Rohani Iranski predsjednik
41 komentar

Nakon što je uvela nove sankcije protiv političkog i vojnog rukovodstva Islamske Republike, iranski predsjednik Hassan Rohani oštro je kritizirao američku administraciju. Čelnik iranske vlade nazvao je nove sankcije “pretjeranim i idiotskim”, a Bijela kuća i njen sadašnji stanar, prema Rohaniju, “pate od mentalne retardacije.”

U govoru koji je emitiran uživo na iranskoj državnoj televiziji jučer, 25. lipnja, Rohani je kazao da su osobne sankcije Sjedinjenih Država protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Sayida Alija Hamneija “beskorisne” jer on nema nikakvih financijskih sredstava u inozemstvu.

“Akcije Bijele kuće znače da su tamo mentalno retardirani. Strateško strpljenje Teherana ne znači da se bojimo”, rekao je iranski predsjednik.

Prema Rohaniju, nove američke sankcije protiv visokih iranskih dužnosnika, uključujući iranskog ministra vanjskih poslova  Mohammada Javada Zarifa , pokazale su da Washington “laže kada sugerira Teheranu da započne pregovore”.

“Kada pozivate na pregovore, pokušavate li kazniti ministra vanjskih poslova? Očito je da lažu”, rekao je šef izvršne vlasti Islamske Republike.

“Akcije Amerikanaca krše ljudska prava i vrše pritisak na sve ljude u Iranu”, kazao je Rohani.

“Danas u Bijeloj kući i vladajućim krugovima Sjedinjenih Država osjećamo razočaranje i konfuziju. Mislili su da će se naša zemlja raspasti za dva do tri mjeseca, ali su vidjeli da smo samo jačali”, dodao je.

Izgleda da iranska vlada misli da je uvođenje sankcija protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Sayida Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika Islamske Republike od strane Sjedinjenih Država 24. lipnja zauvijek zatvorilo put diplomaciji između Teherana i Washingtona. Ministarstvo vanjskih poslova Irana je dalo takvu procjenu.

“Uvođenje beskorisnih sankcija vrhovnom lideru Irana je konačno zatvaranje puta diplomaciji”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova  Abbas Mousavi  .

Predsjednik Donald Trump izjavio je novinarima 24. lipnja, u nazočnosti potpredsjednika Mikea Pencea  i američkog ministra financija Stevena Mnuchina, da su sankcije odgovor na iranski napad na američki dron prošlog tjedna. Prema Trumpu, “nove oštre sankcije” će lišiti iranskog duhovnog vođu ajatolaha Hamneija i druge visoke predstavnike Islamske Republike pristupa financijskim instrumentima.

Podsjetimo, 20. lipnja u iranskom zračnom prostoru oboren američki dron. Prema iranskim vlastima, incident se dogodio u pokrajini Hormozgan na jugu zemlje. Državni mediji Islamske Republike kažu da se radi o izviđačkom bespilotnom dronu RQ-4 Global Hawk. Navodi se da je bespilotna letjelica prekršila iranski zračni prostor u Hormuškom tjesnacu, gdje je prikupila informacije i nadzirala iranske snage, nakon čega su je oborile iranske snage protuzračne obrane.

Donald Trump je 21. lipnja izjavio kako je otkazao vojni napad na Iran, jer bi to bio “nesrazmjerni napad” koji je mogao ubiti oko 150 ljudi.

S obzirom na to da ove sankcije protiv iranskog vodstva neće imati utjecaja, postavlja se pitanje je li američki predsjednik uopće i bio zainteresiran za sankcioniranje Irana nakon neuspjele provokacije 21. lipnja.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, nije htio ni komentirati američke sankcije. Što je imao reći, rekao je japanskom premijeru Shinzo Abeu tijekom njegove nedavne službene posjete Teheranu, a poruku koju čak nije ni uputio Trumpu, kojeg iranski vođa ne smatra dostojnim njegovih riječi, možete čuti s prijevodom na naš jezik u videu kojeg je objavila neprofitna organizacija Ehli Bejt iz Sarajeva.

VIDEO: Ajatolah Hamnei i Shinzo Abe u Teheranu

Trumpa nije dostojan ni poruke!#ehlibejt

Gepostet von ehlibejt.org am Freitag, 14. Juni 2019

Američke sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prvi od 7
4 godine prije

Potpisujem

Marangun
4 godine prije

“Akcije Amerikanaca krše ljudska prava i vrše pritisak na sve ljude u Iranu”
ne odnosi se na kamenovanje žena
vješanje na javnim mjestima
odsjecanje udova
i slične kulturne događaje
svi su
MENTALNO ZDRAVI LJUDI

9953
4 godine prije

Velika je Amerika. Ima je na svim kontinentima.

Alen
4 godine prije

Evo sad gledam na RT , tramp daje izjave oko Irana.. I vise je nego vidljivo da su ga i Iranci i jastrebovi u njegovoj administraciji satjerali u sami kut.. Izjava je da je spreman na sve opcije s Iranom tj da kako god Iran odluči da će on ići u susret toj odluci i da nema exit plan iz situacije sa Iranom.. Dakle propisno zakucan ,s to bi se reklo i mozda mala potvrda moga pisanja da su Trampa uvalili u jako tesku situaciju ( Osim ako isti ne igra samo svoju ulogu )… S druge strane potezi koje tramp radi kao sankcije npr su vise izraz nemoći i nesposobnosti izlaska iz sitacije.. Tramp ili mora pobjediti svoj ego ili će ga ego totalno zahebati… Izlazna strategija je nesto sto je neophodno u ovakvim zategnutim medjunarodim odnosima bez obzira kakva je razlika u snazi zemalja.. Ukoliko ista ne postoji… Čitaj više »

CRV CRO
4 godine prije

MA STA ONI MOGU IRANCIMA MOGU IM SE POPISATI NA PROZOR 35 PA I VISE GODINA JE PROSLO OD KAD NE PRICAJU NI JEZIK DIPLOMATSKI NE KORISTE NI JEDNI NI DRUGI PLJACKASKI RASPOLOZENI USRANCI KOLIKO VIDIMO SAMO PREKO JEVREJA KONTROLISU SVU SITUACIJU TAMO CEKAMO PO KO ZNA KOJU INTIFADU U NADI DA CE BITI USPJESNA A ONDA MIR

ad astra
4 godine prije

Hrabra je izjava iranskog predsjednika Rohanija da političari u Bijeloj kući pate od mentalne retardacije. Takva izjava je više provokativna do li kohezivna i pomirljiva. Kad ti netko tako moćan kao SAD, nametne sankcije, onda zadnje što trebaš činiti je provocirati . Koja korist od provokacija. US zadržava sankcije, a ti se veseliš kako “si im rekao”. Čuj gušta. Drugo, puno ozbiljnije pitanje je pitanje sankcija. Postavlja se jednostavno pitanje, zašto i Iran ne nametne sankcije Americi? Nema nametnuti na što. Slijedeće pitanje je zašto te pogađaju sankcije Amerike ako možeš trgovati s ostatkom svijeta? Vjerovatni odgovor je da Ameri imaju nešto što ostatak svijeta nema, a tebi to treba. I nastavak problema, i dio ostatka svijeta priključuje se američkim sankciama. Zašto? Pa vjerovatno zato da bi i dalje mogli trgovati s Amerima jer oni imaju nešto što i tom ostatku svijeta treba. Poučak Huawei! Ako se ne priključiš sankcijama… Čitaj više »

Nik
4 godine prije

Volija bi da san vidija sta je japanski premijer odgovorija….

ewirfvubqewvrbqerwbvquewvupq
4 godine prije

Tebe nisu stavili u sankcije ko Hamneia jer si razoružao Iran od nukleusa da ga mogu tvoji nalogodavci napasti sada. Isto ko što je nosferatu razoružao Siriju od kemijskog da ju braća mu bombaju. Prije nisu smjeli jer su trtali od sirijske kemije.

karma
4 godine prije

Najbolje i najpostenije bi bilo u svaku drzavu za presjednika bude amerikenjac. Da se uvede dollaros i jezik i nema problemas vise. Ovo opiranje drzava i drzavica prema Cyborgu i centralnom retard mozgu nema smisla vise. I baze vojne na svakoj plazi i bunkeri kao u staroj Albaniji. :)))))

Pizistrat Nelson
4 godine prije

A veliš Rogozine, tamo je poslan od zemlje koja je spržila prave samuraj, nema šta, pravi samuraj.. Deda mu ima ringišpil u grobu.

Perun
4 godine prije

A sta je sa elektricnom stolicom , injekcijom za usmrcivanje ….metodama ekzekucije u USA …..Zatvori i kaznionice u USA su prepune (privatne popravno vaspitne ustanove ili logori )…A metode kaznjavanja u Iranu ,,staromodno ” vjesanje i slicne stvari …o saudijcima se pletu price da su na nivou neolita i rodovske zajednice sto se tice zakona i pravosudja….treba uzeti evolucioni stadij populacije na analizu ovih zaracenih strana …Trump sa svojim objavama sankcija podsjeca na siitskog muftiju kada objavljuje fetvu ….Velike promjene klime na planeti Zemlji djeluju pogubno za dijelove ljudske populacije koja nema nikakve veze za proizvodnjom i trgovinom naftnim derivatima …A evolucija se poigrala sa likovima poput ovih tragicara…previse je moci u rukama nepazljivo biranih predstavnika nacija ( citaj samoproglasenih proroka i sarlatana )…

LNT_Iluvatar
4 godine prije

@ ad astra Zadržao sam se jučer na drugom topicu i promako mi je ovaj biser. Citat: “Ako se spomene demokracija i želja Amera da demokratiziraju nekoga, onda je najbolji odgovor na to pitanje definicia demokracije. Lijep opis demokracije daje Hrvatska enciklopedija. Kad se pročita definicija demokracije, ostaje pitanje čemu se buniti protiv tako nečega? Što je tu loše. Demokracija nije idealno uređenje društva, ali trenutačno ne postoji bolja opcija, možda i da ali je ja ne znam.” Koja maestralna glupost! Ne uvažavajući specifičnosti nuditi jedan politički model kao opće i najbolje riješenje svima je na tragu alkemičara koji su tražili jedan lijek za sve bolesti. Naš astra ne shvaća da je on metodološki rigidni trockist. Dok je Trocki zagovarao izvoženje revolucije i pretvaranje čitavog svijeta u socijalistički raj , naš Astra zagovara isto samo se sada raj zove demokratskim. Metoda je ista. Put do oba “trenutačno najbolja globalna društvena… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI