Kurdi došli u Damask na pregovore – Moguća i vojna suradnja, ako ih Assad obrani od Turske

Damask - Sirija
17 komentara

Kurdska televizija Rudaw je potvrdila da je Sirijsko demokratsko vijeće, samoproglašena “uprava” sjeverne Sirije pod kontrolom Kurda i političko krilo Sirijskih demokratskih snaga, bilo u Damasku na pregovorima s predstavnicima sirijske vlade.

Izaslanstvo sirijskih Kurda je stiglo je u Damask kako bi započelo pregovore s vladom Bashara Al-Assada. Iako je navedeni cilj razgovora rasprava o elektroenergetskoj infrastrukturi, na stolu bi također mogla biti i vojna suradnja.

Riad Darar, supredsjedatelj Sirijskog demokratskog vijeća (SDC), izjavio je za Reuters kako je delegaciju predvodio Ilham Ahmed, izvršni čelnik ovog tijela.

“Sirijski Kurdi su okosnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su pomogle Sjedinjene Države u oslobađanju znatnih područja sjeverne Sirije od kontrole Islamske države “, piše internetsko izdanje kanala Rudaw.

Cilj pregovora je povećati suradnju između Assadove vlade i sirijskih Kurda u poboljšanju javnih usluga, osobito elektroenergetske infrastrukture. SDF snage kontrolira najveću sirijsku branu koja proizvodi energiju u Tabqi, koja hitno treba popravke.

Ranije je regionalno vijeće u Raqqi priopćilo kako će osigurati dolazak stručnjaka iz Damaska, koji su prije rata radili na brani, kako bi je obnovili i opet stavili u pogon.

Aldar Khalil, viši dužnosnik u kurdskoj upravi Sirije je ovog tjedna za Rudaw izjavio da su kurdski dužnosnici spremni pomoći operacijama Assadovog režima u pokrajini Idlib, ako se Assad fokusira na sjever kako bi uklonio turske snage iz kurdskog kantona Afrin na sjeverozapadu Sirije.

Podsjetimo, u siječnju ove godine je Turska u tom području pokrenula operaciju protiv kurdskih YPG snaga i preuzela kontrolu nad Afrinom u ožujku. Od tada  su SDF snage pokušale iskoristiti sve svoje diplomatske i vojne sposobnosti kako bi oslobodile Afrin, ali bez uspjeha, prenosi Rudaw.

Damask je više puta pozvao Ankaru da povuče svoje snage. Turska, koja je dugo podupirala sirijske militantne oporbene skupine, gradi vojne ispostave u Idlibu, na teritoriju pod kontrolom islamističkih skupina.

Kurdi u Siriji nisu bili pozvani na mirovne razgovore u Ženevi ili Astani, jer je na tome inzistirala Turska.

Ovi susreti su prvi su izravni pregovori političkog krila Sirijskih demokratskih snaga i Assadove vlade od početka sirijskog rata. Sirijski Kurdi se nadaju kako će bolja suradnja s Assadovom vladom u Damasku potkopati nazočnost turskih snaga u sjevernoj Siriji.

Rudaw

SDF snage u Raqqi brane i hidroelektrane predaju sirijskoj vladi

SDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Kako sad, pa Asad….. Pa ja sam bio siguran, da če UsRAHell, da jih brani…..Koji su brate luzeri ovi Kurdi….

Laki Topalović
5 godine prije

Mic po mic, eto njih kod Bašara 🙂 😀

Laki Topalović
5 godine prije

Sada će Damask jamčiti, preko Rusa, da neće dobiti nikakvu “državu u državi”, pa će Putin i Erdogan malo popričati, i eto. To je plan, vidi se iz aviona. Ili će ih nestati. Nije baš da imaju izbora.

Adriana
5 godine prije

Njuše da bi saveznici iz svojih razloga preko noći mogli zbrijati, a onda ostaju oči u oči s Erdom…

Alen
5 godine prije

Neka prvo kurdi se “zahvale ” usa i zamole ih da napuste sjeveroistok sirije a onda dragi kurdi za erdogana nije.problem…

slix
5 godine prije

Nadam se da Ameri neće upotrijebiti Kurde kako bi namamili Siriju (Asada) u otvoreni rat protiv Turske, valjda će Rusi odigrati svoje karte i uspjeti otjerati Amere a Kurde gurnuti u savezništvo sa Asadom

Borac2
5 godine prije

Ako zele afrin in ostala podrucja na sjeveru vratiti pomocu SAA, morajo odustati od svog genocida i etnocida kojeg su provodili zadnjih 7 godina gore.Da ne spominjemo kako je u tim podrucjima zabranjen arapski jezik, skolski kurirkulum je striktno na kurdskom, a arapi protjerani vecinom iz svojih domova. Ne samo u Afrinu i majbiju, nego i podrucjima gdje ima nesto sirijske vlade da pomaze, kao sto je qamishli i hasaka.

zgvaca
5 godine prije

Pregovori prekinuti bez nekog dogovora. Zelja Kurda za autonomijom i upravljanje naftom je za Damaskus neprihvatljiva.

Majk Majers
5 godine prije

Slozija bi im ja takvi ugovor o suradnji, da bi ili bili mirni ka bubice narednih 50 godina ili bi ih ostavija same sa sobom.

Tupko Glupko
5 godine prije

Ako su Kurdima bili slicni celnici u proslosti kao i sada, onda me ne cudi sto nemaju svoju drzavu.
Ti suruju sa svakim od koje imaju trenutne koristi, a onda mijenjaju strane kao wc papir.
Tko ih takve moze smatrati pouzdanim partnerima?

Jurišić maja
5 godine prije

nesretni Kurdi uvik i iznova poviruju Amerima i uvijek budu prevareni i nikako da shvate da ne mogu dobiti državu bez da surađuju i pregovaraju sa turskom sirijskom i iranskom vladom najviše što će od ove tri države dobiti jest relativno visok stupanj autonomije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI