Poništene presude protiv članova Blackwatera za pokolj civila u Iraku

blacwater
5 komentara

Najmanje četrnaest osoba je poginulo kada su 16. rujna 2007. stražari američke privatne vojne tvrtke Blackwater otvorili vatru na civile u Bagdadu.

”A gdje su ljudska prava i pravda?”, pitala se rodbina civila ubijenih iz 2007. godine, kada su saznali da su članovi Blackwatera, privatne vojne tvrtke koja je imala ugovor s američkim State Departmentom, ranije osuđeni, a sada je odluka poništena i oslobođeni su krivnje.

U 2014. godini je Nicholas Slatten, bivši pripadnik Blackwatera, osuđen za ubojstvo prvog stupnja i kažnjen na doživotni zatvor, nakon što se nedvojbeno utvrdilo da je bio prvi koji je otvorio vatru na civile na Trgu Nisur u Bagdadu. Trojica njegovih suboraca, Paul Slough, Dustin Heard i Evan Liberty, dobili su po 30 godina zatvora za više točaka optužnice za dobrovoljno ubojstvo i višestruki pokušaj ubojstva.

Prošli tjedan je Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država ukinuo presudu i naložio novo suđenje za Nicholasa Slattena, tvrdeći da je sud postupao izvan svojih ovlasti, kada nije dopustio zasebnu raspravu. Osim toga, sud je naložio i reviziju presuda njegovih suoptuženika.

Rodbina žrtava je podigla svoj glas i traži da se zadovolji pravda, koju je američko pravosuđe pogazilo poništavanjem ranije izrečenih presuda.

Blackwater je unajmljen od strane američkog State Departmenta i obavljao poslove američke vojske u Iraku i Afganistanu. Tvrtka je, iako uživa imunitet od kaznenog progona, više puta kritizirana zbog pretjerane agresivnosti.

Nakon što su bili uključeni u masakr iračkih civila, kako bi se pokušao očistiti imidž tvrtke, Blackwater je 2009. promijenio ime u Xe Services,  a 2011. godine opet mijenja ime u Academi.

To jedan bio od najgorih zločina ove privatne vojne tvrtke, koja je 2004. godine, kada su irački militanti ubili njena četiri zaposlenika, pokrenula ofenzivu poznatu kao ”Prva bitka za Faludžu” i ubila gotovo 600 civila.

Prema utemeljitelju Blackwatera, Eriku Princeu, tvrtku namjerava unajmiti Donald Trump i poslati je u Afganistan, gdje bi s drugim američkim privatnim vojnim tvrtkama za 10 milijardi dolara godišnje rješavala probleme koje ne može riješiti Pentagon.

Stoga bi ova oslobađajuća presuda za Nicholasa Slattena, Paula Slougha, Dustina Hearda i Evana Libertya mogla značiti početak ”nove avanture”.

Američke trupe u Afganistanu će zamijeniti bivši plaćenici Blackwatera?

BlackwaterState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Igor
6 godine prije

Zlocinci da osude zlocince. Ne moguce

17 novembar
6 godine prije

ovo su buduci ministri odbrane amerike i nato pakta isto kao sto su sada zlocinci veterani iz vijetnama

bnbnn
6 godine prije

knjiga o Blackwater koju mozete kupiti na amazonu, bila je prva koja mi je otvorila oci koje je pravo lice americke tzv. demokracije, u kojoj se od doba kauboja nista ni milimetar unaprijedilo nije. Jedini zakon koji vlada je zakon jaceg. Zato je na ovoj planeti jedina obrana nuklearno oruzje i tko ga ima tog se kauboji boje. Tko ga nema, tome ce blackwater presuditi.

Hash
6 godine prije

Amerika i pravda, ha ha.
Opasno bi bilo i osuditi ih jer ih je angažovao Pentagon. Slijedom komandne odgovornosi koju nameću na ex YU prostorima, došlo bi se i do njihovih generala. I to da dozvole

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI