SAD prijete sankcijama protiv svih koji sudjeluju u projektu “Sjeverni tok 2”

Prva cijev za "Sjeverni tok 2"
39 komentara

Iako SAD nemaju ništa za ponuditi Europskoj uniji kada su u pitanju energenti, što se vidjelo po nedavnim rekordnim isporukama ruskog plina europskim kupcima, Washington i dalje ne odustaje od pritiska na europske kompanije koje su s ruskim Gazpromom sklopile sporazum o izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Američke vlasti se oštro protive projektu plinovoda “Sjeverni tok 2”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

“Mi, kao američka vlada, se suprotstavljamo “Sjevernom toku 2”, na konferenciji za novinare je izjavila Heather Nauert.

Rekla je kako će projekt “potkopati cjelokupnu energetsku sigurnost i stabilnost Europe i pružiti Rusiji još jedan način da vrši pritisak na europske zemlje, posebno na Ukrajinu”.

Predstavnica State Departmenta je također zaprijetila Rusiji i europskim tvrtkama koje sudjeluju u projektu i rade na izgradnji plinovoda uvođenjem sankcija.

Prošlog tjedna skupina senatora, republikanaca i demokrata,  pozvala američkog predsjednika Donalda Trumpa da blokira izgradnju ovog plinovoda.

“Zabrinuti smo zbog moguće izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2”. Protivimo se projektu i inzistiramo da uprava američkog predsjednika Donalda Trumpa iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju da spriječi izgradnju ovog plinovoda”, stoji u pismu američkih senatora.

Prema njihovom mišljenju, “ako se projekt provede, američki saveznici i partneri u Europi bit će pod još većim zlonamjernim utjecajem Rusije”.

Istu poruku je američkom ministru financija Stephenu Mnuchinu uputio i zamjenik državnog tajnika John Sullivan.

Ranije je posebni predstavnik State Departmenta za Ukrajinu Kurt Volker nazvao “Sjeverni tok 2” potpuno političkim projektom, a State Department je priznao da je napad protiv ruskih plinovoda za Sjedinjene Države najveća politička zadaća.

Kurt VolkerSjeverni tok 2State Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Neće biti carina na aluminij&čelik u zamjenu za obustavu NS2.

Bluebird
6 godine prije

Khazari na aparatima, spasite ih Evropljani da im ne popucaju zile.

kladionicar
6 godine prije

Pa ko ce im onda ostati saveznik? Mozda je pitanje vremena kada ce i sami sebi poceti uvoditi sankcije zbog, npr. kupovanja ruskih raketnih motora. To je ono kad u glavi pregori par sijalica.

Željko
6 godine prije

“Veliki brat” će eliminirati NS 2 a TS i SS će ostati na granicama Turske, ako se izgrade do kraja!
Čeka se Angelin odgovor koji će biti: “Odustali smo!”

rodoljub
6 godine prije

Klasicna diktatorska i razbojnicka politika. Amerika potvdila da je svetski razbojnik .

Imam
6 godine prije

Upravu su Ameri, bolje da nas oni sankcioniraju nego da budemo pod “zlonamjernim utjecajem Rusije” sto god to znacilo

čokolino
6 godine prije

“ako se projekt provede, američki saveznici i partneri u Europi bit će pod još većim zlonamjernim utjecajem Rusije”.

Pa kako može neko da jih mrzi. Zar ne vidite kako su oni brižni prema svima i kako su zabrinuti za svoje saveznike. Pa oni bi dali zadnju kap vode za nas. Iz svojih usta bi izvadili zadnji zalogaj, da bi pomogli nama, njihovim saveznicima.
Nemoj da čujem da je neko zucno protiv amerike……….u protivnom slijede sankcije. Upućujem apel moderatorima da brišu sve antiameričke komentare.
Evo oči mi se orosiše……….nikad više ništa protiv amera. Odričem se ćevapa i pljeskavica i od danas jedem samo hamburger i hot dog. od pića izključivo kakakola! So help me God
America first!

tuf
6 godine prije

Ironično da će na kraju balade svi optuživati Rusiju za stvaranje razdora među euroatlantskim državama, a sebi neće pogledati u lice i priznati si istinu – da su truli.

davor
6 godine prije

Europljani, jer su naivni, kratkovidni i jalni, ni ne zaslužuju bolje od SAD-a i Engleske. Neka im te anglosaksonske sise kad je toliko vole.

Weteran
6 godine prije

Nezahvalni Evropljani ?

Buva_Bosko55
6 godine prije

Kmecanje na najjace na svim poljima…mislim da netko gubi kontrolu

mmne
6 godine prije

barbika je rekla ali ni sama nije razumela

Nil1
6 godine prije

Mogu oni prijetit kolko god hoće ali ja varim te cjevi i te cjevi su stvarnost i dobro sam plaćen. Amen.

splićo
6 godine prije

Američani nemaju kapaciteta da opskrbljuju evropu sa ukapljenim plinom jednostavno ne postoje tolik brodski kapaciteti, riječ je o tisućama brodova godišnje. Jedina konkurencija Rusima je plinsko polje Pars u Perzijskom zaljevu . Zbog tranzita tog plina iz Qatara do evrope plinovod treba preći Preko Sirije. Vlasnici tog polja su Qatar i Iran, negdje pola-pola. Ekskluzivno pravo vađenja nafte i plina u kraljevini Qatar ima firma u vlasništvu engleza rotschilda i američanskog naftnog kartela, iranski dio ne kontroliraju, kontrolira ga iranska država. Sada postaje razumljivo zašto američani i židovi napadaju i uvode sankcije Iranu. Kako je Sirija blokirala prolaz plinovoda preko svog teritorija eto ti plinskog rata-Asad diktator must go. Ali se Rusi umješali i prolaska plina nema. Međutim Iranci pregovaraju sa Rusima o plinovodu kojeg bi zajedno izgradili do evrope tako da Rusi dobiju dio kolača i gle vraga, Qatar se povlači iz sirije i polako prelazi na stranu Rusa… Čitaj više »

Duki
6 godine prije

Koliko ono košta 1000 m3 ukapljenog američkog ? Negdje sam pročitao 260 $ a Rusi ga prodaju merkelici po 160 $ pa ko je tu onda ovisan ??????a i lud ?

MilanCZ
6 godine prije

Vezi toga mogu sútra ako třeba napisati málo opsirniji clanak i neka ga urednistvo postaví, pá cete vidjeti jako dobro o sto tu ide, zasto svá ta halabuka amerikanaca.

fb slo
6 godine prije

Kao da bi se Rusi protivili npr plinovodu iz Usa u Mehiku…

Ivo Lola
6 godine prije

Treba njima, mislim na posrane amere, odgovoriti istom mjerom i žešće. Treba nabiti sankcije svima koji svoje videe stavljaju na MTV, koji prodaju crveno meso i piletinu McDonaldsu, svima koji izrađuju dijelove iPhoneu i svima koji snimaju po leglu pedofilije Hollywoodu. Ja ne znam da USA ima išta više šta može ponuditi svijetu, osim hamburgera sa krompirićima, video spotova, petparačkih filmova i smartphona za prisluškivanje i geolokaciju. #BoycotUSA

Zadranin
6 godine prije

Aj opalite te sankcije i svojim saveznicima, pa da vidimo kako dišu. Hoće li bit za sankcije spremni, il za američku kitu spremni.

Merkelica bi rađe ovo drugo, al vid ćemo.

Pljuc.

gost
6 godine prije

pa sto rusi ne uzvrate istom mjerom za neke americke plinovode itd ,a ne da ih stalno nazivaju partnerima?

Good Old Rebel
6 godine prije

To je veliki ispit snage, inteligencije, hrabrosti, poštenja i sloge Evropskih političara.. Naime, na tom projektu prolazi ili pada “projekt Evropa”. Bude li projekta to znači da Američki “čelični” zagrljaj nad Evropom opada i popušta, te se općenito utjecaj Amerike na Evropu topi geometrijskom progresijom, “pada” poput kule od karata. Rusija nije subjekt, koji Evropu može “utjecajem, energetskim i inim” “okupirati. Taj projekt može samo pojačati Evropu i Rusiju, te iste svojom sinergijom mogu zaprijetiti Americi i Kini u ekonomskom, kulturnom, znanstvenom, pa i vojnom smislu. Dakle od fragmentirane amorfne mase Evropa može postati ekonomski div, gdje će Rusija biti važna poluga, dakle partner, a ne gazda….što Amerika danas svakako jest. u odnosu na Evropu. Američko štićenje Evrope od Rusije i “drugih” je ustvari čisti i providni razlog okupacije i nametanje svojih interesa, poglavito ekonomskih. P.S. Ne smije si Evropa dozvoliti da energetski ovisi o Kataru, S. Arabiji i Američkim… Čitaj više »

MilanCZ
6 godine prije

juče sam obecao da cu napisati malo opsirniju informaciju vezanu sa Nord Stream 2 koji je jako vezan za Ukrajinu.Zbog cega sva ta halabuka amerikanaca oko svega toga,mozete procitati u slijedecem tekstu: Ukrajina je najvećim potrošačem plina u Evropi.Tko bude dodavao plin Ukrajini,ovladne celu Ukrajinu.Zatim što su u evropi energetski izvori raspodjeljeni na vodne izvore,ugalj,atomsku energiju u Ukrajini nakon 2.svjetskog rata izvršena je kompletna plinofikacija.Niti jedna zemlja u EU nije tako plinofikovana kao Ukrajina.Na Ukrajini je na plin skoro pa sve,sva kompletna topenji,sve peci na plin,a teška proizvodnja je kompletno plinifikovana.Zavislost Ukrajine nije jednom na plinu ali na jeftinom plinu kojeg su do sada dobivali iz Rusije.Prije tri jedna Rusija je zaustavila dopremu plina do Ukrajine a vlada u Kijevu dogovorila se sa Berlinom oko isporuke plina,Berlin ili bolje rečeno EU bude dorovnavat cjenu Gazpromu kako bi Ukrajina mogla imati jeftin plin.Ali,objem takvog prenosa je veliki,trenutni plinovod Nord Stream 1… Čitaj više »

Nena
6 godine prije

Ovo je već čisto ludilo! Ovi ljudi su potpuno izgubili kompas, oni i njihova “politika” su van realiteta! Vec neko vrijeme..

ventilator
6 godine prije

Ovo je vrhunac američke demokracije.Braniti svojim vazalima da trguju s kim žele, kako žele i kad žele. Naravno na prvom mjestu sa kim ne smiju trgovati je Rusija.Koliko pratim vanjsku politiku znam da je Rusija usko povezana trgovinski i obrambeno sa nekim od bivših svojih socijalističkih republika kao i sa drugim sosijalističkim republikama, ali im nikad nije postavila uvjet da zbog njihove trgovinske i vojne suradnje ne trguju sa Zapadnim zemljama.Očito je da američke korporativne elite nikad neće shvatiti kinematske osobine BUMERANGA.

Good Old Rebel
6 godine prije

“Amerika sigurno nije rad i znoj”….Tamo se bolje isplate sex, kocka, droga i prostitucija. Primjeri su Detroit, grad koji je živio od rada i to kvalitetnog rada, posve je propao, a Las Vegas, grad kocke, prostitucije i…. naprosto procvao. Pit više ne živi u Americi.

valentin
6 godine prije

Dolje Hazari! Živio Putin!

Domba
6 godine prije

Sta ocekivat od amera….kolonizatori….nema gdje nisu zapoceli rat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI