SAD sankcionirale tvrtke koje isporučuju gorivo ruskim antiterorističkim snagama u Siriji

čekić američka zastava
10 komentara

Jutros je na službenoj Facebook stranici Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj objavljena vijest kako SAD godinama snabdijevaju teroriste u Siriji, nezakonito su okupirali dio sirijskog teritorija, a sada su uveli sankcije zbog ruskih isporuka avionskog goriva ruskim snagama u Siriji koji se bore protiv terorista.

„Ovaj put su SAD nadmašile same sebe“, stoji na FB stranici ruskog veleposlanstva.

Bilo bi apsolutno besmisleno ulaziti u detalje i našim čitateljima objašnjavati tko je tko u Siriji i tko se protiv koga i zašto bori, pa ćemo se zadržati na najnovijem potezu američke uprave.

Sjedinjene Države su proširile sankcije kako bi spriječile opskrbu zrakoplovnim gorivom za rusku borbenu skupinu u Siriji. Glavni cilj novih sankcija bila je pomorska pomoć Rusije Siriji. Američke vlasti su sankcionirale tvrtku „Maritime Assistance“ smatraju ključnom u ovoj ulozi, koju Rusija i ne krije, a prethodno se na crnoj listi našla tvrtka „Sovfraht“.

Sankcije su izrečene i protiv trojice ruskih državljana – Ivana Okorokova, Karen Stepanijan i Ilje Loginova, koji su u 2018. već bili optuženi za opskrbu gorivom, čime su zaobišli američke sankcije.

Na crnoj listi našlo se i pet ruskih brodova, „Jaz“, „Sig“, „Sudak“, „Passat“ i „OT-2077“, koji pripadaju ranije sankcioniranom „Transpetrohartu“.

Naravno, nijedan od ruskih brodova ne može biti zarobljen i oni će i dalje ploviti za Siriju, a za slučaj da posluju s tvrtkama u inozemstvu, gorivo će isporučivati tankeri ruske mornarice.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je nove sankcije željom Sjedinjenih Država “da spriječe potpuno iskorjenjivanje terorista na sirijskom tlu”.

To je točno, a dio te politike je neuspjeli pokušaj da se zaplijeni iranski tanker s 2 milijuna barela nafte koju je Damask trebao u vrijeme ofenzive u sjevernoj Hami.

Rusko ministarstvo je naglasilo da ruske zrakoplovne snage od 2015. pomažu sirijskim vladinim snagama.

„Američki inicijatori sankcija protiv Rusije nisu postigli nikakav rezultat. Ovaj put, možemo reći, su u vlastitoj nesmotrenosti nadmašili sami sebe”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je osudilo “ciničnu i neprincipijelnu” politiku Washingtona i dodalo da će se Rusija nastaviti boriti protiv terorista u Siriji.

„Sankcije koje su Sjedinjene Države uvele 26. rujna protiv više ruskih državljana, nekoliko brodova i jedne tvrtke su 75. Po redu od 2011. godine, kada je Washington isključio “resetiranje” bilateralnih odnosa koje je najavio i počeo se baviti njihovim uništenjem. Od tada američki inicijatori sankcija s pritiskom Rusije nisu postigli nikakav rezultat. Ovaj su put, mogli bi reći, nadmašili sebe u vlastitoj nesmotrenosti.

U Washingtonu je javno objavljeno da bi treba kazniti sankcijama sve koji “organiziraju isporuke mlaznog goriva za ruske snage u Siriju”. Budući da ruske zrakoplovne snage pomažu sirijskim vladinim snagama u borbi protiv terorističkih skupina od 2015. godine, ispada da su Sjedinjene Države otvoreno stale na stranu terorista. Ruska strana dugo je sa zabrinutošću napominjala da Washington “štiti” teroriste iz Al-Nusre i Hayat Tahrir Al-Shama, opskrbljujući ih svim potrebnim i pokušavajući ih prikriti od napada, iako su izravni izdanci Al-Qaede i univerzalno priznate terorističke organizacije. Uvodeći sankcije protiv ruske tvrtke „Sovfraht“ 2016. godine, koja je osiguravala isporuku goriva u Siriju i nakon toga blokirala značajan iznos njenih sredstava, usput, još uvijek nisu vraćena, odnosno ta su sredstva ukradena, američke su se vlasti još uvijek branile kako vrše pritisak na Rusiju u krimskom kontekstu. Sada su maske potpuno pale i ovdje se izravno govori o želji da se spriječi potpuno uklanjanje terorista na sirijskom teritoriju.

SAD su same sebe osudile za izravnu suradnju s terorizmom, a za Rusiju sankcije nisu ništa novo. Borba protiv terorista u Siriji nastavit će se, usprkos činjenici da ih SAD podržava i ilegalno zauzima dio teritorija ove suverene zemlje, sprečavajući kraj sirijskog sukoba. Oštro osuđujemo ciničnu i neprincipijelnu politiku Washingtona“, stoji u transkriptu izjave na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Američke sankcijeSovfraht
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Генерал Платов
4 godine prije

vi im tepajte naši prijatelji,naši partneri…..jedina televizija na svijetu koja još liže guzicu trumpu je rt čak je i fox odustao…

Генерал Платов
4 godine prije

treba poslat jednu malu jedinicu da radi na podjeli neprijatelja tako što će udavit crnca južnjačkom zastavom ili demokratu da izgrize tovat i slično…za sedan dana građanski….. al nema muda za napad na prijatelje i partnere lakše je isprčit guzicu…. 🙂

čitalac
4 godine prije

“… i nakon toga blokirala značajan iznos njenih sredstava, usput, još uvijek nisu vraćena, odnosno ta su sredstva ukradena, …”
Pa tko još normalan nakon svega drži novac u američkim bankama?

Генерал Платов
4 godine prije

neka koriste moju firmu naplačujem samo 1 % vrijednosti tereta

Laki Topalović
4 godine prije

Prijedlozi kao da čitam Index, nevjerojatno. Za one koji ne znaju. Nedavno su Ukrajinci zarobili ruski teretni brod. Posadu su odmah pustili, al su nešto glumili Baje u Crnom moru. E kad su vidjeli da brod držati na vezu košta, ponudili su Rusima da im ga vrate. Ovi su im odgovorili da im ne treba, da ga slobodno zadrže. Nije uopće nikakvo kukanje, niti je naveden iznos kojeg je ta kompanija u tom trenutku imala u kanalima naplate koje kontroliraju SAD, a ne u bankama, kako neki tupe. Zar netko misli da su Rusi toliko glupi da će kapital tvrtke koja krši jednostrane američke sankcije držati u američkim bankama? Ovo je zabrinjavajuća pojava u rezoniranju na portalu koji traži malo logike. Ili je opet najezda trolova.

Siniša
4 godine prije

“uspješan” pokušaj blokade Rusije u UNu….comment image?_nc_cat=1&_nc_oc=AQks1yrzsOb6apixu4u5AepDk4kVPptL6UJTpUMriFe55wg379-Nkd1LCjiKCoPVbU8&_nc_ht=scontent.fbnx1-1.fna&oh=f841eadbca03f286403d0c4bc3b25858&oe=5E3DBDC0

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI