Sirijski sustav S200-VE je izdržao udar izraelskog F-35

F-16 - S-200
36 komentara

Sirijski protuzračni sustav S-200VE, kojeg su sredinom listopada iz Libanona gađali izraelski borbeni zrakoplovi američki F-35, nije pogođen. Podsjetimo da su tada izraelski zrakoplovi gađali sirijske sustave, koji su na njih ispalili nekoliko projektila dok su bili nad libanonsko-sirijskom granicom.

Izraelska vojska se kasnije pravdala da su se zrakoplovi vratili u bazu zbog jata ptica, ali da nisu pretrpjeli nikakva oštećenja. Fotografije zrakoplova Izraelci nisu htjeli pokazati javnosti.

Vojni stručnjaci su detaljno proučavali satelitske slike pozicija 16. brigade PZO Sirije, koja se nalazi u blizini baze Dumair blizu Damaska. Fotografije su se kasnije pojavile na internetu i u izraelskim medijima.

Lanseri su nakon napada izraelskih F-35, sudeći po fotografijama, ostali netaknuti, moguće je da je oštećeno samo postolje antene s radarom za lociranje mete.

No, prema stručnjacima, ovu je jedinicu PZO za učinkovitu borbu moguće vratiti u vrlo kratkom vremenu.

radar 5N62 sistem s200
FOTO: Radar 5N62 sistem s-200

Sirija ima oko pedeset S-200VE lansera, koje je zemlja dobila od 1984. do 1988. godine. Incident je prijavljen 16. listopada. Tada su u Siriji izvijestili da je Izrael prekršio zračni prostor zemlje blizu granice s Libanonom i da je sustav protuzračne obrane zbog toga otvorio vatru na izraelske zrakoplove.

Kao odgovor, što su rekli u izraelskom ratnom zrakoplovstvu, “sirijska protuzračna baterija je uništena zračnim napadima s područja Libanona”.

Polozaj sirijskog sistema s200
FOTO – Satelitski snimak područja 16. brigade PVO Sirije
F-35F-35 Joint Strike Fighter
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

https://youtu.be/plpDPiSvuag
Sreca bez zrtava…

Spock
6 godine prije

Sama raketa od S-200 je moćna zvijerka – a tko zna koji je radar “osvjetljavao” cilj, Rusi su izjavili da su umreženi sa cijelom Siriskom PZO 🙂

Sinisa
6 godine prije

“Izraelski mediji su još napisali i ovo:

Odluka Sirije da se odbrani od neprijateljskih, stranih aviona koji bacaju bombe na Siriju pokazuje nedostatak “uzdržanosti“ sa Asadove strane, navodi Haaretz.
Ko ili šta je prisilio Siriju da koristi svoj raketni štit? Verovatno Rusi, a ne Izraelci, koji su bombardovali stranu zemlju i očigledno samo pretpostavili da neće biti nikakvih posledica.
Može se pretpostaviti da će ceo svet biti zaineresovan da sazna zašto Izrael smatra da može bombardovati suverenu naciju bez posledica.
Sirija je odlučila da odbrani svoju zemlju od ilegalnih izraelskih vazdušnih napada? Putin je izdao Netanjahua! Putin je izdao Izrael!”

Riddick
6 godine prije

Na može Sovjetsko naoružanje da bude loše koliko oni mogu da naprave loš avion, inače Amerikanci imaju kapaciteta da naprave odličan avion, ali imaju i lopove i podkupljive ljude koji su namestili tender za novog lovca, pa se ovakve katastrofe kao f 35 dešavaju.

17 novembar
6 godine prije

ovo kad covjek procita prosto ne moze da vjeruje da rusi prave i trose pare na s-300 – s- 500 kad s-200 radi bolje nego svi zajedno ostali pvo sistemi

antun comb
6 godine prije

“Sirijski sustav S200-VE je izdržao udar izraelskog F-35″…..ahahaaaa, koji je ovo strucnjak sastavio, pa normalno da je “sustav” izdrzao, jer ga nisu ni gadjali niti je pogodjen, gadjaju se radari sto su ovi I ucinili, gadjali radare I unistili ih. pa niko ne gadja rakete na lansirnoj rampi…..isto ko sto niko ne gadja da ubije pusku, nego gadja da ubije vojnika. ja isto nisam ljubitelj ni USronja ni ******, ali malo smanjite dozivljaje.

Osoba C
6 godine prije

Kažu da je F-35 toliko nevidljiv da ga nisu vidjele ni sirijske ptice……. i eto šta se dogodi. Šala mala. Izraelski komentatori navode da se to dogodilo onog dana kada je u posjetu Izraelu došao ruski ministar obrane Shoigu i da mu se na taj način htjelo demonstrirati izrelska moć protiv rusko – iransko – sirijske alijanse. Nešto je pošlo krivo i nije ispalo baš onako kako je bilo zamišljeno. Nekoliko sati nakon događaja izraelski mediji su objavili da je došlo do incidenta sa pticama, ali da se to dogodilo prilikom trenažnog leta dva tjedna ranije. Inače F-35 ima certifikat da odlično podnosi sudare sa pticama (Birdstrike Certification Tests of F-35 Canopy and Airframe Structure). Izrael trenutno ima 7 F-35 i do sada se samo nagađalo da su se oni počeli upotrebljavati u borbenim misijama, obzirom da su tek nedavno uvedeni u službu. Zanimljivo je da su Rusi objavili da… Čitaj više »

antun comb
6 godine prije

“Administrator mora potvrditi vaš komentar”….zasto administrator mora potvrditi moj komentar. jel se to pusta samo po sistemu sto se babi svidlo, to se babi snilo

dalmata
6 godine prije

Gotovo da je tragikomicno,ali istinito,kako se Sirijci usuduju tuc Izraelske avione?Pa boga ti,dosad su cionsti umislili da su Jehvina ruka i da in niko nista ne moze. To in je Siriska PVO utirala strah u kosti sa starim(cudo kako nisu uvatili paucini s obzirom na godine)Sovjetskim sistemima.Ne zaboraviti da cionisti, ka produzena ruka USrA imaju(kako oni sami tumacu)najbolje iz arsenala USrA.E sad ce Izraelski ka i NATO i USrA(koji su navikli izivljavanje na slabim nacijama)piloti zaduzit rezervna mudante(gace)

Baba Vanga
6 godine prije

Neznam sa kojim su sustavom Srbi oborili Nevidljivog koji je odmah povucen iz upotrebe,ali isto mislim da su se Izraelci preracunali jer je to i bio cilj Rusa da snime na djelu F35 kako bi optimirali druge sustave nove generacije.

forlan
6 godine prije

Sirijska PZO ima sustave iz 80-ih (zato ih Odabrani bombaju kadgod se sjete), ali će zato oni neandertalci koji su pridonijeli njezinoj kataklizmi dobiti najnovije verzije. Nisam baš nešto primijetio da se saudijska (ona turska jeste, ali još su mutni u istinskom zaokretu od ekstremizma) retorika prema Iranu, Siriji i Libanonu promijenila nakon tog posla, a ovdje se tvrdilo da su Rusi preoteli Amerima tržište oružja, a Saudi i dalje najavljuju kako će od jednog od najvećih zala svijeta zadnjih barem 50 godina, američkog vojno-industrijskog kompleksa, kupovati oružje.
Izraelci i dalje aktivno pomažu glavosječe, čekaju kao zapeta puška na novu agresiju na Libanon. Da su im se avioni počeli obarati iznad Sirije ne bi im te stvari pale na pamet. Rat u Iraku i Siriji je pri kraju, i treba ga nastaviti.

Arch
6 godine prije

Izraelci sami kažu da su ih Sirijci gađali. Niko se ne pita: ako su nevidljivi, kako su ih uopće gađali? Jedini mogući odgovor je: nisu nevidljivi!

Roki
6 godine prije

Stigavši Israel…gadovi

Klarens
6 godine prije

Vidi , vidi, ima vas ko izmeta
===========================
Sve sami struchnjaci, raketari
===========================
hahahahahahahahahahahahaha

Hrvat
6 godine prije

E bahato Izraelsko političko vodstvo. Stavili su vam Sirijci soli na rep!

nikud nikam
6 godine prije

Današnja avijacija i ne mora izgubiti avion da bi prestala letjeti. Već pri malim gubitcima taj sport postaje preskup, a da ne govorim o psihološkim učincima na majmune koji misle da su superiorni. Poslije toga dolazi do komercijalnog kraha na mnogim tržištima gdje su htjeli uvaliti te basnoslovno skupe aparate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI