fbpx

Zbog Brexita EU stala na stranu Madrida i Gibraltar proglašen britanskom kolonijom

Gibraltar

Europska unija je u okviru procesa Brexita stala uz Španjolsku i Gibraltar je definirala kao britansku koloniju.

“Gibraltar je kolonija britanske krune. Kako se vodi spor između Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva o suverenitetu nad Gibraltarom, rješenje se mora postići u svjetlu relevantnih rezolucija i odluka Skupštine Ujedinjenih naroda”, navodi se u fusnoti Uredbe oslobađanja od viza za britanske građane u slučaju teškog Brexita koju je u četvrtak usvojio Europski parlament, čime je o statusu Gibraltara označio prvo pozicioniranje Europske unije uz Španjolsku.

Tekst je dobio zeleno svjetlo Odbora Europske komisije za slobodu, pravosuđe i unutarnje poslove prethodnog dana, nakon razrješenja na tom mjestu britanskog predsjednika ovog tijela Claudea Moraesa, koji je tijekom pet krugova pregovora pokušao eliminirati proglašenje Gibraltara kolonijom, iako je u tome bio usamljen u odnosu na ostalih 27 predstavnika zemalja koje su još uvijek partneri Ujedinjenog Kraljevstva.

Uredba je odobrena ogromnom većinom od 502 glasa za, 81 protiv i 29 suzdržanih, a omogućit će britanskim građanima, uključujući one s prekomorskih teritorija kao što su Gibraltar ili Falklandski otoci, da putuju bez viza u zemlje Šengenskog područja za razdoblje od 90 dana svakih šest mjeseci kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU. Proces mora biti uzajaman i građani EU isto tako mogu putovati u Gibraltar i na Falklandske otoke.

“Ovo je prvi put da jedan tekst Europske unije Gibraltar jasno označava kao “koloniju”. Brexit je za nas negativan proces , ali s obzirom na pitanje Gibraltara dopušta da stvari budu jasne”, rekao je španjolski državni tajnik za EU, Luis Marco Aguiriano.

Dužnosnik podsjeća da je London nametnuo teške uvjete u vezi sa statusom Gibraltara kada je Španjolska ’80-ih godina prošlog stoljeća ulazila u EU.

Sada mogući izlazak Velike Britanije z bloka pojačava poziciju Madrida, što je dovelo do toga da su se obje zemlje dogovorile o četiri memoranduma i fiskalnom sporazumu, kako bi se spriječio bijeg kapitala na Gibraltar.

S britanske strane je bilo mnogo kritika zbog uspješnih španjolskih pritisaka u europskim institucijama kako bi se neutralizirala blokada Londona. Španjolska, kao i ostatak 27 zemalja, zadržava mogućnost stavljanja veta na buduće sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom i nada se da će takva dinamika postati norma u budućem pozicioniranju EU.

Gibraltar, područje na južnom dijelu Pirinejskog poluotoka, ustupljen je Londonu 1713. Utrechtskim ugovorom, koji, međutim, naglašava da ni vode ni prevlake nisu prepuštene Britancima, što London izbjegava spomenuti. 1967. godine je Opća skupština Ujedinjenih naroda odobrila Rezoluciju 2353 u kojoj je pozvala Veliku Britaniju i Španjolsku na pregovore “s ciljem okončanja kolonijalne situacije s Gibraltarom”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Gibraltar gibraltarcima?!

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

opet će Catalonia prolasiti samostalnost
od španjolske

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Šok

…očekujem vojnu humanitarnu intervenciju zbog zaštite katalonaca od zločinačke španjolske vlasti….naravno to humanitarno ne znači zaštitu nekatalonaca u barceloni od oslobodilačke vojske katalonije.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  igi

ako španjolci uspiju povratiti Gibraltar
to bi mogao biti prvi žestoki šamar
španjolaca englezima i to poslije poraza
velike španjolske armade 1588.g
ispred engleskih obala

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Ah ta ravnopravnost i jednakost u EU dolazi sve više i više do izražaja.

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije

Moze EU proglasavati sto ih volja. Gibraltar nije dio UK već tzv. britanski prekomorski teritorij i na celu mu je britanski monarh jer je u tekstu spomenutim ugovorom spanjolska kruna dala gibraltar britanskoj kruni.
Britanska kruna i velika britanija su razliciti subjekti.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…španjolska kruna i španjolska su različiti subjekti….

Srbić Srboljub Srbimirović Srbinski
Gost
Srbić Srboljub Srbimirović Srbinski
2 godine prije

Španjolci uzmite svoje povijesne teritorije nazad!

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Provokator?

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  Zagor

Suvremenim jezikom se to zove TROL!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Drugim riječima, britanski državljani mogu preko Gibraltara bez viza provesti šest mjeseci godišnje u EU.
Lijep način prijevare izlaska iz EU.
Najjače je ovo da će sustavom uzajamnosti EU građani moći ići na Gibraltar i Faklandske otoke bez viza.
Omjer će biti cca. 1.000 prema 1.
Sada se očekuje odluka EU parlamenta i da roba preko Gibraltara putuje bescarinski u EU kada VB izađe iz nje.
Europski parlament gleda da Britancima ostanu beneficije od EU članstva, a da EU obveza nemaju.
Krasno.
Jedino će ovdje enormno ekonomski profitirati Gibraltar zbog velikog povećanja tranzita ljudi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ne znam kakve pravne posljedice po EU, Veliku Britaniju i Španjolsku ima definiranje Gibraltara kao britanske kolonije. Možda to ostavlja u budućnosti otvorenu mogućnost povratka Gibraltara pod španjolsku vlast. U svakom slučaju, Gibraltar je bio pod britanskom upravom, a to će ostati i nakon Brexita. Sad, u ovom finalu s tobožnjim izlaskom, vidjet ćemo kako će se taj Brexit dogoditi i tko drži konce iza politika koje vidimo kao europske i kao britanske. U optjecaju je i teza kako se svi pregovori i sva probijanja rokova za izlazak odvijaju tek kao predstava kako se brexit nikad ne bi dogodio. Gibraltar… Pročitaj više »

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

A da sada BRATSKI-pakt bombardira V.Britaniju u akciji zvanoj Milosrdna kruna i oslobodi napaćeni narod Gibraltara od vjekovnog terora?

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Spanjolska(a bogami niti stare clanice EU) nema nikakvog prava mjaukati oko Gibraltara sve dok i sama posjeduje kolonije .Neka se odreknu Ceute i Melile(koje su ulaz cijele Afrike na teritorij EU) za pocetak.Ovih 502 politicka debila su upravo napravili presedan po kojem se bilo tko u bilo kojoj koloniji smatra stanovnikom EU!

Djakputnik
Gost
Djakputnik
2 godine prije

Rusija i Krim.

Иосиф Сталин
Gost
Иосиф Сталин
2 godine prije

nabit malu britaniju nogom u guicu ,uzet to i obnovit aragon

udav
Gost
udav
2 godine prije

ja sam zbunjen, je li gibra bivsa ili sadASNJA KOLONIJA BRITANIJE/JE LI imaju englezi jos ljute, mislim legalne gibre po svetu, mislim kolonije – i je li ima zakonske sile da im se sve to oduzme, ako vise ne zivimo u kolonijalno vreme

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  udav

Nije kolonija, nego prekomorski teritorij i nije britanska, doduse britanija ih cuva i zastupa u međunarodnim odnosima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik