fbpx

Drevni spremnici pronađeni u turskoj metropoli nude uvid na način života prije 1.500 godina

Drevni spremnici pronadjeni u turskoj metropoli

Povijest Metropole u zapadnoj Turskoj, koja datira iz Klasičnog doba, helenističkog doba, rimskog, bizantskog, bejlikanskog i osmanskog razdoblja, otkriva svoje tajne arheolozima od 1990. godine, sa strukturama poput helenističkog kazališta, zgrade vijeća, rimskog kupališta, športskog prostora i ulica koje su otkrivene tijekom iskapanja.

Kako su arheološka iskopavanja u drevnom gradu Metropolisu, smještenom u zapadnoj Turskoj, ušla u 30. godinu, četiri međusobno povezane spomeničke jedinice pronađene su u još jednom fascinantnom otkriću, piše Hurriyet Daily.

Ekspedicija, koju je vodio profesor arheološkog odjela Sveučilišta Manisa Celal Bayar Serdar Aybek, pronašla je četiri gotovo potpuno očuvana spremnika ispod zemljanog ispunjenja od sedam metara, tijekom iskapanja koje se dogodilo u srpnju u drevnom “Gradu Majke Božice”.

Okruženi snažnim zidovima, vjeruje se da su se spremnici za vodu koristili za podmirivanje gradskih potreba za vodom tijekom kasnog rimskog razdoblja. Arheolozi su otkriće pronašli jednako važnim u smislu rasvjetljavanja mnogih još tajnovitih aspekata tog razdoblja.

Spremnici su služili za više potreba

Stanovnici Metropolisa izgradili su cisterne u akropoli, najvišem vidikovcu u gradu, kao alternativu vodenim resursima u donjem gradu. To su bili potrebni obrambeni zahtjevi, posebno tijekom bizantskog doba.

Ako bi došlo do dugotrajne opsade nakon neprijateljskog napada, spremnici bi zadovoljili potrebe stanovnika za vodom. Procjenjuje se da četiri spremnika u metropolskoj akropoli mogu nositi 600 tona vode.

Sva su četiri spremnika postavljena jedan do drugoga, očito radi praktičnosti, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za potrošnjom vode, kao i za poljoprivredne aktivnosti i potrebe za vodom javnih zgrada.

„Uzbuđeni smo zbog toga što ćemo otvoriti nova vrata koja će nas odvesti u živote ljudi koji su živjeli na ovome području prije 1.500 godina. Četiri novootkrivena spremnika u akropoli dokazuju znanje majstora iz antičkog razdoblja u Metropolisu na polju vodnog inženjerstva“, rekao je Aybek.

Profesor procjenjuje da su cisterne opskrbljivale vodom cijelo naselje na donjim padinama akropole, a posebno gornju strukturu kupališta.

Potonji je navodno imao tri kata i jedna je od najbolje očuvanih zgrada u Metropolisu.

Nevgul Bilsel Safkan, glavni direktor Zaklade Sabancı, koja financijski podupire kopanja od 2003. godine, pozdravio je to otkriće kao rasvjetljavanje života stanovnika iz tih davnih vremena, uključujući njihove potrebe za vodom, obrambenu strategiju, pa čak i prehrambene navike.

Brojni ostaci hrane, životinjske kosti i komadići keramike otkriveni tijekom iskapanja pokazuju da je Metropolis počeo koristiti cisterne kao odlagališta smeća u 12. i 13. stoljeću.

S obzirom na ovo, istraživanja životinjskih kostiju pronađenih u cisterni otkrila su da su goveda, ovce i perad činili značajan dio osnovne prehrane mještana.

Grad, čija povijest datira iz ranog neolitika, helenističkog doba, rimskog i bizantskog razdoblja, prvi je put istražio tijekom arheološkog terenskog rada 1972. godine profesor Recep Meriç sa Sveučilišta Dokuz Eylül, u Izmiru. Iskopavanja su pokrenuta 1989. godine.

1995. godine u antičkom kazalištu iskopano je helenističko mramorno sjedište s grifonima, koje je sada izloženo u Arheološkom muzeju Izmir.

Uz to, otkriveno je više od 11.000 povijesnih artefakata koji su se sastojali od keramike, novca, stakla, arhitektonskih dijelova, likova, skulptura, predmeta od kostiju i bjelokosti te mnogih metalnih nalaza.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
12 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije

Moram povuci paralelu sa ondasnjim starim civilizacijama i danasnjicom 21 stoljeca na balkanu. Uz sav tehnoloski napredak neki seljaci jos imaju problem sa navodnjavanjem svojih polja. Neki jos cekaju kisu? Pokraj toliko rijeka, i umjerene klime. Koliko suhoparno to zvuci kad se usporedi sa starim egiptom i mezopotamijom prije 6000 godina. Vec tada su imali sustave za navodnjavanje polja. Bez danasnje tehnologije i uz onakvu klimu.

Moz da moz ne
Gost
Moz da moz ne
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Kakvu klimu? 6000 godina unazad Sahara je bila zelena

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  Moz da moz ne

A zadjih 4000 godina je pustinja. Jos da uracunamo prijelazno razdoblje ? Pa nije se sahara pojavila odjednom. Pa na to sam mislio. 6000 godina sam napisao jer je tada pocelo navodnjavanje. Bile su i kod nas dzungle i lijane ali nisu vec odavno.

Boris M.
Gost
Boris M.
3 mjeseci prije

Sve više dokaza da čovječanstvo stoljećima nazaduje u svakom smislu

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  Boris M.

Fizicki sigurno. Prema ljudima iz proslosti smo kao pilic iz kaveza prema kokosi koja trckara po selu. Atrofirali smo.

One horse pony
Gost
One horse pony
3 mjeseci prije

Nakon smjene izdajnika putina , hriscani krecu u oslobadjanje svojih teritorija, a okupatori idu u svoj tor, i u turskoj, kavkazu i na balkanu.Primarno je osloboditi Aju Sofiju i Kosovo.Ako treba i sa nukleusima.Sad i odma. I naplatiti azerima genocid nad hriscanima na isti nacin.

Segota
Gost
Segota
3 mjeseci prije
Reply to  One horse pony

Los trip , pa mutis ovdje vodu?

Voda
Gost
Voda
3 mjeseci prije

600 tona vode = 600.000 litara iste
Samir u prodavaonici: “Odrezite mi jos jednu kilu vode!”

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
3 mjeseci prije

Ovo baš i nije aktualna/ spektakularna vijest…
(poznato od 2019, uglavnom)
A možda…arheološke “novosti” ne zastarjevaju?
😉

Drima
Gost
Drima
3 mjeseci prije

Mudflood je teorija koja ima zrno logike a ne službene bajke i laži.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
3 mjeseci prije
Reply to  Drima

Svakako vrlo zanimljiva teorija.
Ako i ne nudi definitivne odgovore barem navodi na razmišljanje i legitimno propitivanje zvaničnog narativa.

Oduvijek se pitam da li je moguće da kroz čitavu ljudsku povijest pored svih pronađenih predmeta nije pronađen baš niti jedan – zvučni zapis.
Reklo bi se da nije, jerbo (donedavno) neizvodivo.
No, takav se zaključak čini logičan jedino kroz prizmu spoznaja stečenih i usvojenih kroz sadašnja “znanja” – upravo zbog zaborava starih znanja.

Intuicija me navodi na pomisao da nismo prva i jedina civilizacija sposobna ostavljati zvučne zapise, vjerojatnije mi je da nismo u stanju zvučne zapise prepoznati, dešifrirati i reproducirati.
Moderna zvanična arheologija* barem dosad nije fokusirana na traženje mogućih “zvučnih” odgovora.
Šteta.
A takav bi pronalazak baš odjeknuo.
Doslovce.

Nadam se da hoće.
Gromoglasno.

Možda je “prosvjetljenje” u – zvuku?!?

* Edgar Cayce je navodno predvidio otključavanje “Hall of Records” glasom.
Nešto kao “Sezame, otvori se!”…

Drima
Gost
Drima
3 mjeseci prije

Orgulje,portali po katedralima i sl zgradama.Vibracije,zvuk.Tehnologija.Ništa nije novo, sve je odavno tu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik