Izbori u Kataloniji – Apsolutnu većinu dobio blok za neovisnost (FOTO)

spanija katalonija eu
10 komentara

S više od 99% prebrojanih glasova na regionalnim izborima u Kataloniji je stranka Građani (Ciudadanos) dobila najviše glasova i 37 mjesta u regionalnom parlamentu. Na drugom mjestu i s tri predstavnika manje je blok Ujedinjeni za Kataloniju (Junts Per Catalonia), bivšeg predsjednika Carlesa Puigdemonta. Na trećem mjestu s 32 mjesta je Republikanska ljevica Katalonije (Esquerra Republicana de Cataluña).

S ovim rezultatima, blok za neovisnost ima apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu.

Osobito je upečatljiv pad koju je pretrpjela Narodna stranka (Partido Popular) koja je izgubila osam od jedanaest mjesta, koliko je imala u bivšem sazivu parlamenta. Narodna stranka ostaje samo s tri zastupnika i ne može formirati vlastitu parlamentarnu skupinu. Isto tako, neovisna Kandidatura narodnog jedinstva (Candidature d’Unitat Popular) je dobila znatno manji broj glasova i od deset mjesta je u parlamentu zadržala samo četiri.

Katalonski ogranak španjolskih “ljevičara” stranke Podemos, Cataluña En Comú Podem, osvojio je osam mjesta, tri manje nego na prethodnim izborima. S druge strane, Socijalistička partija Katalonije (Partido Socialista de Cataluña) četvrta je politička snaga sa 17 zastupnika.

Na izbore se odazvalo ukupno 5 554 394 Katalonaca, koji su više odlučivali o tome hoće li se nastaviti proces odcjepljenja Katalonije, nego o jednostavnoj raspodjeli zastupničkih mjesta ili korelacije političkih snaga u autonomnom parlamentu.

Znalo se da će rezultati izbora okončati ili nastaviti proces katalonskog pokreta za neovisnost, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci imao ulogu u najvećoj krizi u povijesti španjolske demokracije.

Posebni i atipični izbori

Regionalni izbori 2017. su bili posebni iz nekoliko razloga. Naime, njih je raspisala središnja španjolska vlada, nakon što je prvi put u povijesti zemlje aktiviran članak 155. Ustava, što je bio odgovor Madrida na jednostrano proglašenje neovisnosti u Parlamentu Katalonije.

Još jedan neobičan aspekt je situacija nekih lidera pokreta za neovisnost. Predsjednik Katalonije, Carles Puigdemont, nalazi se u Bruxellesu u Belgiji, doslovno u egzilu, a bivši potpredsjednik autonomne pokrajine, Oriol Junqueras je u zatvoru. Obojica su optuženi za zločine pobune i pronevjere, sudjelovanje u izradi navedene Deklaracije o neovisnosti.

Dva bloka i utakmica “s ključem”

Carles Puigdemont
FOTO: Carles Puigdemont

Političke snage koje su sudjelovale na ovim izborima su stvorile dva bloka.

S jedne strane su stranke koje podupiru neovisnost, koje ovaj put nisu bile na zajedničkim listama. To su Republikanska ljevica Katalonije (ERC), Ujedinjeni za Kataloniju (JuntsxCat) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

S druge strane je takozvani konstitucionalistički blok, čiji je cilj bio da na ovim izborima dobije apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu i tako osujeti proces neovisnosti.

Ovaj blok čine Sastoji se od Narodna stranka (PP), Socijalistička partija Katalonije (PSC) i Građani (C).

Dva boka su oštro podijeljena o pitanju budućnosti Katalonije. Jedni podržavaju neovisnost, a drugi ustavne zakone središnjih vlasti.

Ogranak Podemosa u Kataloniji (En-Comú Pod), koji okuplja stranku Ada Colau gradonačelnika Barcelone, Podemos, Ujedinjenu ljevicu (United Esquerra), Inicijativu za Kataloniju-Zeleni i Equo, nema jasan stav kojem se bloku pridružiti. Ova koalicija zagovara rješenje dijalogom, te jednako odbacuje jednostrano djelovanje središnje države i pokreta za nezavisnost.

Međutim, ovaj stav dijeli vrlo malo stanovnika Katalonije, koji kao da žele jasan odgovor hoće li se ili neće nastaviti proces razdruživanja s Madridom.

Puigdemont: “Katalonska Republika je pobijedila Španjolsku”

Narodna stranka, koja upravlja Španjolskom, dobila je samo tri mjesta u katalonskom regionalnom parlamentu i sada je više nego jasno da nema nikakvog utjecaja na političke procese u regiji.

Svrgnuti predsjednik Generaliteta Katalonije, Carles Puigdemont, smatra da su njegove pristaše glasovanjem pobijedili španjolsku državu, prenosi list La Vanguardia.

Bivši predsjednik Katalonije je iz Belgije čestitao svojim sugrađanima na “rezultatu o kojem se ne može raspravljati” i dodao “kako je blok za neovisnost dobio ove izbore u iznimno teškoj situaciji”, podsjećajući na bivše dužnosnike katalonske vlade koji su zatvoreni.

Puigdemont je rekao kako premijer Španjolske, Mariano Rajoy, “nije uspjeo u Kataloniji” i zatražio povrat onoga što smatra “istinskom demokracijom, legitimne vlade i političkih sloboda naroda”.

Sa svoje strane, predsjednik stranke Građani (Ciudadanos), Albert Rivera, koji vodi unionistički blok, izjavio je “kako će pobjedom njegove stranke u Kataloniji znači opstanak ujedinjenje Španjolske i jake Europe”.

Podsjetimo, stranka Građani (Ciudadanos) je relativni pobjednik na izborima i prva je s ukupno dobivenih 1 102 000 glasa, čime je osvojila 37 zastupničkim mjesta u regionalnom parlamentu.

Međutim, ostale dvije unionističke stranke su ostvarile vrlo loš rezultat, tako da s ovim rezultatima blok za neovisnost ima apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu.

Katalonija
FOTO – Rezultati izbora u Kataloniji
Carles PuigdemontCiudadanosEsquerra Republicana de CataluñaJunts Per CataloniakatalonijaMariano RajoyOriol Junqueras
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piton u cage
6 godine prije

super.sada ce im biti bolje.neka se odcijepe i kada se svi povuku iz katalonije onda ce da pi-z-de kako nisu tako mislili.zasto svi zele u propast.prvo odcijepiti pa onda traziti suzivot.zasto ne zivjeti u uslovima koje vec imaju?

antun comb
6 godine prije

jes, jedino si zaboravio napisati da je stranka za ujedinjenu spanjolsku dobila naj vise glasova ko pojedinacna stranka.

Perun
6 godine prije

Ne mora ovo ništa značiti. Unionistički blok s Podemosom ima 3 mjesta manje. Dakle pobornici separatizma 68 prema 65 unionista i Podemosa. Namjerno ne pišem pobornici nezavisnosti jer ne vidim nigdje želju za nezavisnom Katalonijom izvan EU a to bih podržao. Ovo bi bilo prekrajanje administrativnih jedinica unutar EU i ne znam zašto toliko trube o nezavisnosti. Sad je pitanje kako se civilizirano razići s obzirom da to nije moguće po španjolskom ustavu. Naravno ustavi i zakoni se mogu i mjenjati. Najbolji primjer je Hrvatska koja je prekrajala ustav samo da ide na mlin ulasku u EU. Može to napraviti i Španjolska iako mi se čini da bi legalni referendum bio jako tijesan. Ali recimo kad bi sve to išlo na civiliziran način Španjolska može pustiti Kataloniju i napustiti EU što bi bio jedini logičan potez. Bruxellesu to nikako ne bi odgovaralo iako bi možda voljeli imati Kataloniju kao posebnu… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Jedino što je bitno je da je to društvo duboko podeljeno i to je nesreća koja čeka svoj momenat.

Mikojan
6 godine prije

Ako su idioti odvojiti će se, ako imaju malo mozga u glavi neće to napraviti nikada ali će tražiti veću lokalnu financijsku samostalnost, sad kad su “bogatiji”, kad to potroše onda će cviliti za većim zajedništvom. Klasična priča naivnih nacionalista.

Perun
6 godine prije

I hoće Aibanezi još jednu državu u Makedoniji, malo im je dvije. Kad je riječ o Kosovu njihov pravni status kao države je vrlo upitan. Otprilike pola članica UN ih nije priznalo, te Rusija i Kina iz Vijeća Sigurnosti pa shodno tome ne mogu dobiti članstvo u UN. De facto funkcioniraju kao (narko)država, de iure baš i ne.

Spanjolska
6 godine prije

Pat pozicija. Secesionisti imaju 70 naspram 65 onih koji su za ostanak u Španiji. Ali to je zbog izbornog zakona, za stranke koje su za nezavisnost glasalo je 2 miliona ljudi, dok je za federaliste glasalo 150.000-200.000 više. Dobili su nešto kao Tramp Klintonovu, u manjim sredinama i izbornim jedinicama. Da su svi jedna izborna jedinica kao što je npr Srbija, rezultat bi bio verovatno 74-61 u korist stranaka koji su za ostanak u Španiji. Pri tome, vlada će se verovatno praviti tako da bude i jednih i drugih u njoj jer su takvi . I hajde ti sada budi pametan i donesi odluku. Bilo koju. Ne bih bio u koži onih koji će biti na vlasti uskoro.

Mikojan
6 godine prije

Zašto se sve države bore protiv mafije, zato što mafija radi isto što i država, ubire porez i kontrolira stoku sitnog zuba. Misliš da je nekome do plemena, naroda pa želi svoju državu, ne, samo neki nazovi vođe sebe vide na mjestu glavnog rizničara od ubranog poreza stoke sitnog zuba. Plemena, narodi, nacionalizmi i čiste rase su put u debilizam i propast bez povratka.
Tko te uvjerava u čisti narod-pleme-rasu taj ti ne želi dobro i gleda kako da te opljačka i uništi a samouništenje je idealno jer se krivac teže vidi.

mmne
6 godine prije

ovo je prelazni period i nagovestaj nekog buduceg odvajanja katalonije….nevidjena hajka je bila na independentiste ali nisu uspeli da ih pobede….C´s(gradjani) je desnicarska partija vise od PP koji je direktni naslednik UCD Frankove tvorevine…Socijalisti su sve samo ne socijalisti i prevrtljivo igraju….PP se gasi u Kataloniji…Podem…kljucni igrac….problem independetista je sto su ideoloski daleko jedni od drugih….doduse nisu imali mnogo vremena za predizbornu kampanju( zestoko su obstruirani , istina), vodje su im u zatvoru ili u izgnanstvu….ali sledeci put represivne mere nece proci protiv njih….tako da …u skoroj buducnosti vidim Kataloniju kao nezavisnu drzavu….a onda sledi raspad danasnjih evropskih drzava u aktuelnim granicama…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI