Imenovane mete ruskih projektila Cirkon na američkom teritoriju

Rusija odredila mete u SAD-u
121 komentar

Ciljevi ruskih projektila Cirkon na istočnoj obali Sjedinjenih Država mogu biti zgrada Pentagona, kontrolni centar državne uprave u Camp Davidu, predsjednički zapovjedni centar Fort Richie. Na zapadnoj obali Sjedinjenih Država su mete ovih ruskih hipersoničnih projektila  zapovjedno središte Združenog stožera i strateških ofenzivnih snaga McClellan u Kaliforniji i kontrolni centar za nuklearnu energiju Jim Creek u saveznoj državi Washington.

Te je podatke u današnjem programu “Vijesti tjedna” na državnom radio-televizijskom servisu “Rusija 1” iznio Dmitrij Kiselev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nedavnom obraćanju Saveznoj skupštini rekao da je hipersonični projektil Cirkon, s brzinom leta od oko 9 maha i dometa većim od 1000 km, sposobna uništiti i morske i kopnene ciljeve.

Ruski admiral Svevolod Hmirov, istaknuo je da bi ruski brodovi opremljeni projektilima Cirkon s udaljenosti od 500 kilometara od obale nesmetano mogli pogoditi odabrane ciljeve za pet minuta.

Stručnjak je dodao da brodovi ruske mornarice mogu lansirati oko 40 pomorskih projektila Cirkon na zapovjedne centre oružanih snaga Sjedinjenih Država, koji će sigurno biti pogođeni.

Ruski čelnik je naglasio da ako Washington postavi svoje projektile Tomahawk u Europu, ruski osvetnički projektili neće biti usmjereni samo na mjesta iz kojih budu lansirani, već i na ona mjesta iz kojih zapovjednici i američki politički vrh donesu odluku o pokretanju napada na Rusiju.

Ovaj projektil može doseći maksimalnu brzinu od 9 maha. Pozivajući se na obavještajne izvore, CNBC tvrdi da su SAD “trenutno nesposobne” da se zaštite od ovih projektila, a prema izvješću je Rusija od 2015. godine provela pet testova projektila Cirkon.

“Ono što vidimo s ovim konkretnim oružjem je da su ga Rusi dizajnirali da ima sposobnost dvostruke namjene, što znači da se može koristiti protiv meta na kopnu, kao i protiv brodova na otvorenom moru“, citirajući svoje izvore  u prosincu navodi CNBC.

Potvrđeno je da je jedan uspješan test projektila pokazao da je Cirkon u stanju letjeti kontinuirano, što je ključno za hipersonična oružja.

SAD strahuju da bi Rusija do 2021. godine mogla pokrenuti masovnu serijsku proizvodnju ovih projektila i da bi ih ruska vojska mogla dobiti do 2022. godine.

Admiral Hmirov je upozorio je Cirkon može probiti svaki obrambeni sistem u istočnoj Europi. Ranije je rekao da SAD jednostrano izlaze iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa s Rusijom, misleći da će tako ojačati svoje pozicije na istoku kontinenta, ali  novi ruski projektil može pogoditi i sve američke mete u vrlo kratkom roku.

Projektil Cirkon će biti isporučen brodovima i podmornicama koje su već prilagođene za lansiranje projektila Kalibar, što bi trebalo značiti da su sustavi lansiranja već spremni.

“S tim u vezi, želim naglasiti da će se, kako bi se zaštitili nacionalni interesi Rusije dvije ili tri godine ranije od vremenskog okvira utvrđenog državnim programom naoružanja, ruskoj mornarici predati sedam novih višenamjenskih podmornica, dok će u bliskoj budućnosti bit će porinuto pet površinskih brodova. Još 16 brodova ove klase bit će uvedeno u mornaricu do 2027. godine”, rekao je Putin.

Na zapadnim granicama će se rasporediti kopnene verzije Kalibra i Cirkona, a za prvu su već spremni kopneni lanseri.

Testiranje projektila Cirkon je počelo 17. ožujka 2016. godine, kako je za medije potvrdio neimenovani visoki predstavnik vojno-industrijskog kompleksa. U veljači 2017. je bilo izvješća o planiranim testovima s offshore platformi. U travnju 2017. je ruska vojska prijavila uspješan test projektila, a serijska proizvodnja Cirkona je planirana za 2017.  Isporuke priv primjeraka vojsci su bile planirane za prošlu godinu.

23. prosinca 2018. američki časopis Nacionalni Interest, pozivajući se na CNBC, TASS i potvrdu ruskih medija, izvještava je da je Rusija 10. prosinca 2018. godine uspješno testirala Cirkon. Tada je postignuta je brzina od 8 maha, a projektil je lansiran s podvodnih platformi.

Prema riječima šefa Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, umirovljenog generala Viktora Bondareva, projektil Cirkon se već nalazi u arsenalu ruske vojske i njegovo je raspoređivanje planirano u novom državnom programu naoružanja za razdoblje od 2018. do 2027.

Rusija je optužila SAD da napuštaju INF kako bi rasporedile raketne sustave na njenoj granici u Europi, dok Donald Trump insistira da je Kremlj već prekršio sporazum kada je razvio projektil 9M729.

Putinovo upozorenje usijanim glavama u Washingtonu i infantilnoj Europi

 

3M22 Circon raketaINFKalibar
Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
....
5 godine prije

Zanimljivo, koliko je Rusija uspjela prestici USA u vrlo kratkom vremenu. Koliko su ovi drugi bili uvjereni u svoju superiornost ……

eu kolonija
5 godine prije

osjetim ja posljednji dana neki veliki poremećaj kozmičke sile na strani pravde a protiv nepravde. imperija je zadobila udarac. amerika je poput amerikanaca plitka I nema strateške dubine poput rusije. klasična priča o cvrčku I mravu. dok je cvrčak, amerika, pjevao kako je zaštićen oceanima od ostatka svijeta mrav, rusija, je gledao kako tu prednost cvrčka pretvoriti u njegovu manu

Amerika
5 godine prije

Ruske pretnje su priče za malu djecu..samo prijete preko interneta, nista drugo.Kad ih Amerika lupi, bití ce manji od miseva

Siniša
5 godine prije

Ne prihvatljivo je….nije fer samo po USA, bacite malo muva i pod EU rep.

Alen
5 godine prije

Gdje su sad hrvatski “slobodni” mediji da prenesu ovu novost? Gdje su Index, Jutarnji…

alfa33
5 godine prije

Iskreno,ne bih volio nikad saznati tko ima bolje i brže rakete!! Je, a ono sve što ne pogodi ciljeve mora pasti negdje….. Pogodite gdje????? Neće sigurno onim krkanima što su započeli taj đumbus,jer će biti negdje duboko pod zemljom…. Bolje je živjeti u NEznanju koja je brža i bolja raketa.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Ovo sve što izvodi USA, ova namještena “revolucija” na Venecuela Kolubija granici, samo su (dokaz da bogati gaze zbog profita) dolijevanje ulje na vatru i Žutim prslucima u Francuskoj. Ovo je samo dokaz i pokaz što se može desiti bilo kojoj zemlji koja slijepo (ne) sluša komande iz USA. Cijeli svijet jasno i čisto vidi tko su pravi negativci, SVI su detektirali problem koji nije Maduro, ni Asad, a ni Gadafi, problem je USA. Kao što sam već pisao prije nekoliko mjeseci, Rusija je sada vojno nadmoćna i jedino ULTIMATUM i dokaz vojne nadmoćnosti i superirornosti, može zaustaviti Trumpa, Pompea i Boltona. Lijepe riječi, obećanja i dogovori sa ovim neokonima, su stvar prošlosti. Oni se ponašaju kao SEKTA, jedino sila ih može eliminirat. USA komandni centri su legalna meta, ti centri su sigurnosna prijetnja prvo za građane USA, a isto tako i opetovana i konstantna prijetnja svim ostalim državama i… Čitaj više »

čitalac
5 godine prije

Interesantno je kako svi nasjednu na provokatore poput Amerika i ozbiljno ih uzimaju.

shumadinac
5 godine prije

“Ruski čelnik je naglasio da ako Washington postavi svoje projektile Tomahawk u Europu” Rusija obično ne preti dok ne mora a ovaj put to čini ranije nego što inače radi. To je samo na prvi pogled jer sadašnje pretnje ne služe zaustavljanju Tomahawka. Neke taktike su “evergreen” i primenjuju ih svi od pamtiveka. Valjda je sada jasno da će SAD napasti Venecuelu a ova izjava, iako posredno, to potvrđuje. Ako SAD napadne Venecuelu Rusija ipak neće udariti na SAD ali nešto mora uraditi. Nemam predstavu šta bi to moglo biti (jer mora biti značajno, udaranje po teroristima nije dovoljno), možda nešto oko Ukrajine, Gruzija, Blistok… Ali zašto preti ciljevima u SAD? Čist psihološki pritisak na stanovništvo – eto, nisu gađali Kaliforniju, samo su (recimo) “nalupali Ukrajinu” što ih (psihološki) čini manjim neprijateljima nego da su bez ikakvih pretnji to uradili. Kako god bilo, ova izjava kristalno jasno pokazuje ozbiljnost situacije.… Čitaj više »

Antonio Cagapulito
5 godine prije

Jebi im mater,care Vladimire!

eu kolonija
5 godine prije

teško je to tebi razumjeti, šta ovaj pokušava reći, tako da se I ne trebaš truditi. bolje ti je pusti sebi neki crtić neki poput transformersa I uživaj. ruska podmornica je prije nekih 15 godina uplovila neprimjetna u američke vode u meksičkom zaljevu I tek kada je po povratku isplovila na površinu tada su je I uočili. dakle neće tu biti nikakvih 500 milja u eventualnom ratu već će uplovljavati do samih obala vošingtona I amerike a to znači da će sa ovim projektilima cirkon dometa do 1.000 km moći ciljati centar amerike da ne govorimo o kalibrima koji imaju domet 2.500 km s kojima će sa istočne obale moći ciljati zapadnu I obratno. to opet znači da bi amerikancima sa svojim raketama pogodili centar rusije trebati nekakvi sat vremena ako ih rusi ne unište proturaketnim sustavima a velike vjerojatnoće su da će ih 90% presresti I oboriti a rusima… Čitaj više »

Jaran..
5 godine prije

Nejasno je ovo:500km od obale i raketa leti pet minuta?

Bruno
5 godine prije

Za uništenje V. Britanije dovoljna je detonacija jedne atomske bombe u moru. Nastali bi ogromni valovi koji bi tu zemlju zbrisali u more. Za uništenje Europe atomske bombe ne trebaju. Dovoljno je gađati europske nuklearne elektrane, a ima ih puno, pogotovo u Francuskoj. Igra sa bombom u moru može se ponoviti i sa svim gradovima na američkoj zapadnoj i istočnoj obali. S obzirom na sve šta je zapad poduzeo protiv Rusije, na sve vojne juriše na Rusiju u zadnja tri stoljeća nitko nebi mogao Rusima ništa zamjeriti da oni to i učine.

Crodaemon
5 godine prije

Jel ovo clanak za bacanje drki#e na Rusiju i Putina ili?

Belay
5 godine prije

Ni cirkon ni kalibar nije namijenjen amerima zanjiha su satana topol bulava i sarmat…bulava ispaljena sred atlantika ili pacifika ima 10ak minuta.
Cirkon zbog svoje brzine je ofanzivni projektil sto sluzi za brzo unistavanje najvaznijih objekata u blizini prije nego budu upotrijebljeni. Po moje mislim da su cirkon i kalibar oruzja sa kojima se izvodi prvi i iznenadni udar na sve moguce ofanzivne tacke (radare, sisteme pvo, baze abm i vece grupacije vojske) u evropi i blizoj okolini. Brzim unistenjem tih tacaka smanjite ofanzivne mogucnosti svakog neprijatelja i otvorite put drugom esalonu svojih snaga (avijaciji, oklopu i mornarici).
To je prije poruka evropi kao mozemo vas s..bat prije nego sto vam ameri priteknu u pomoc. Ne vjerujem da bi ameri zgazenoj evropi priskocili u pomoc a ako i bi onda su tu ona cetiri brata koja samnaveo na pocetku.

Ana
5 godine prije

“Rusija ce biti neovisna ili je nece biti.”. Gospodine Putin mi ostali niti smo neovisni niti nas ima.

bobo
5 godine prije

Sve više i više zveckaju oružjem, tako da nije više pitanje, – da li će da pukne, nego – kada će da pukne? A kad pukne, onda ćemo ga, figurativno rečeno, popušiti svi skupa, uredno i zajednički.

šosmbgtsnehgbsergvefvref
5 godine prije

Konačno da čujem pravu retoriku koju jedinu razumiju drakule sa cionističkog zapada, no ne radujem se. Ova promjena retorike nije od rusa već od onog tko njom vlada. Kako samo svađaju narode i države za predstojeći rat u kom oni misle “pobijediti” da bi im se ukazao mesija i šnerson, prvi u Jeruzalimu a drugi i Dnipro-u (bivši Dnjepreopetrovsk).

tihobl
5 godine prije

Razocaran sam, nisu pomenuli Brisel i stab NATO.
Odatle ispadaju najnebuloznije izjave protiv Rusije.

Trt
5 godine prije

Ad astra a sto ameri u siriji nisu pokazali ko je gazda, sto u donbas ne udju sa hamerom? Dajmenajme

bato
5 godine prije

šteta ako se sve i dogodi nečete imati priliku da komentarišete ko je koga 🙂 nego ćemo svi biti mirni i spokojni a i bez onog “s”

bato
5 godine prije

U Hollywoodu su Sjedinjene Države nadvladale sve civilizacije u ovoj galaksiji.
Ljudi vjeruju u to, vidimo kako je lako prihvatiti napade na suverene države.
Potrebno je reći ovim vjernicima da štap u stvarnosti ima dva kraja.

bato
5 godine prije

U svjetlu najnovijih američkih prijetnji Rusiji, već sam se pitao zašto ruska vlada šuti i ne odgovara adekvatno.
Pa, danas smo dobili odgovor.
U slučaju NATO napada na Rusiju, prvi ruski ciljevi bit će na teritoriju SAD-a. Prvi će američki narod osjetiti na njihovoj koži šta je Rus!To bi čak dovelo SAD u građanski rat.
Mislim da takvom odlukom Rusi zapravo štite cijelu Europu bez obzira, da to EU trenutačno ne vidi, zbog čega?to je več druga tema.Ameri se sada neće usuditi krenuti u izravni vojni sukob s Rusijom.

Sasa S
5 godine prije

Ma Rusi se samo sale…..nemaju oni taj mocni arsenal DEFANZIVNOG oruzja…..majke mi njihove…

dulebg
5 godine prije

Ove pretnje nemaju praktičnu težinu, već isključivo političku. Pre bombardovanja Srbije Vojska je izvadila i poslednju utičnicu iz svojih objekata i sve preselila u šume i tunele. Gde su Ameri gruvali – po brdu Straževica na periferiji Beograda, u kojem su upravo oni instalirali komandni centar JNA. Štaviše – glavni optički kabl od Subotice do Skoplja položili su Amerikanci na dubini od 60m i posle mu nisu mogli ništa?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI