Bez povećanja plata u Velikoj Britaniji do 2021.

Britanska funta
0
0

Britanski radnici se suočavaju sa najdužim periodom stagnacije plata u posljednjih 70 godina, jer se brza inflacija i smanjena produktivnost najviše odražavaju na plate, saopšteno je iz Instituta za fiskalne studije (IFS).

Zarade u 2021. godini će, po svemu sudeći, biti niže nego što su bile 2008., u vrijeme finansijske krize.

„Nemoguće je opisati koliko je ovo užasno – više od decenije bez rasta stvarnih zarada“, kazao je direktor IFS-a Paul Johnson novinarima u Londonu. „Ovakav period nismo vidjeli u posljednjih 70, možda i 100 godina“, dodao je on.

Izvještaj IFS-a dolazi samo dan nakon što je britanski ministar finansija Philip Hammond kazao da će uskoro doći do povećanja minimalne plate u toj zemlji.

Britanska vlada je reagovala na ovaj izvještaj kazavši da Velika Britanija trenutno ima najviši životni standard u svojoj historiji, te da je predviđen rast raspoloživog priliva domaćinstva od 2,8% do 2021. godine.

Vlada preduzima korake „potrebne da ljudi zadrže što više od svog teško zarađenog novca“, kazala je glasnogovornica britanske premijerke Helen Bower. „Želimo da uradimo još više kako bismo podigli životni standard ljudi“, dodala je ona.

Kancelarija za budžetsku odgovornost je mnogo optimističnija o pitanju britanskih šansi za ekonomski rast. Ona predviđa da će budžetski deficit biti 122 milijarde funti veći nego što se ranije mislilo, a polovina tog iznosa je direktna posljedica Brexita. Nova fiskalna pravila ipak daju ministarstvu finansija dodatnih 27 milijardi funti na raspolaganje u slučaju da bude potrebe za očuvanjem ekonomije.

Brexithelen bowserifspaul johnsonphilip hammondplaće
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI