Ankete: Većina Britanaca želi novi referendum o izlasku iz EU

12 komentara

Iako ankete uvijek treba uzeti s rezervom, prema posljednjim istraživanjima navodno većina ljudi u Velikoj Britaniji podupire ideju o održavanju drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji i protive se planu vlade za provedbu scenarija “tvrdog Brexita”. Istraživanje javnog mnijenja je provela sociološka službi “Survation”, a rezultate je objavio Mail on Sunday.

Naime, prema anketi, 53% ispitanika smatra da se u Velikoj Britaniji, nakon što su se znali uvjete ugovora s Bruxellesom o Brexitu, mora održati novi referendum o pitanju članstva Ujedinjenog Kraljevstva u EU. Protiv takve ideje je 47% ispitanika.

Britanci općenito ne podržavaju tezu premijerke Therese May, koja tvrdi “kako je i nikakav sporazum bolji nego loš posao”.

S premijerkom se ne slaže 65% ispitanika, dok 35% odobrava njen stav.

Odgovarajući na pitanje treba li zbog Brexita Velika Britanija napustiti europsku carinsku uniju, 69% ispitanika se izjasnilo protiv takvog koraka, a 31% ih je podržalo takav scenarij.

Prvi krug pregovora o uvjetima Brexita između Londona i Bruxellesa će početi 19. lipnja. Referendum o britanskom članstvu u EU održan 23. lipnja prošle godine i 51,9% Britanaca se izjasnilo protiv europskih integracija.

Prošlog 29. ožujka je London službeno obavijestio Bruxelles o postupku pokretanja Brexita, koji bi trebao trajati dvije godine i trebao bi završiti do ožujka 2019.

anketeBrexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Spin majstori na djelu – cijele kompanije su fokusirane na obradu javnosti i tzv. perception management.

PeroDD
6 godine prije

Što bi rekla ona narodna: oni bi se jebali ali da im ne uđe!! E pa moji Englezi ima još jedna narodna: poslije jebanja nema kajanja!!

suljaga
6 godine prije

hoce duplo da izadju.

Antonio
6 godine prije

Nisu zavrsili dobro zadatak – da oslabe EU. Njemacka je uspela da sacuva EU.
Sada ih Vasington vraca na popravni.

asdasdasd
6 godine prije

Britanija je EU, EU je Britanija…ali narod je ipak glasovao za izlazak i tu nažlost nema pomoći.

apolo
6 godine prije

Referendume treba ponavljati vise puta dok konacno ne pobijedi “volja” biraca.

Veno
6 godine prije

Ujedinjena kraljevina neće profitirati izlaskom iz EU jer jednostavno nije više najjača pomorska i kolonijalna sila. Otežat će si gospodarske i političke odnose s EU. Škoti i Irci su glasovali protiv Brexita, te građani Londona koji time gubi primat glavnog europskog centra moći. Mladi Englezi su većinom za ostanak u EU tako da mi nije jasno hoće li Brexit uopće zaživjeti i kada. S obzirom na trendove najbolje bi bilo ponoviti referendum jer bi rezultat vjerojatno bio suprotan.

Veno
6 godine prije

Naravno da je potreban novi referendum. Građani Londona, te Škoti i Irci su bili na referendumu protiv Brexita, te mlada populacija Ujedinjene kraljevine. Brexit su izglasali osiromašeni radnici bojeći se za svoja radna mjesta useljavanjem iz drugih zemalja EU, te tvrdi protestanti povodeći se za preporukama kraljevskog dvora s obzirom na veliki ugled kraljice među pučanstvom. S obzirom da je Engleska danas samo glazbena velesila koristi od Brexita neće biti ni za koga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI