Bild optužuje ministra Gabriela da slijedi Schrödera i ne vidi da “Sjeverni tok 2” grade bivši sovjetski špijuni

Putin Gabriel
29 komentara

“Rusija je iznimno pouzdan dobavljač plina”, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel na Rusko-njemačkom forumu o resursima u St. Petersburgu. Gabriel je kritizirao Europsku komisiju koja ometa provedbu projekta “Sjeverni tok 2” i pozvao na poštivanje zakonskih normi, piše njemački Bild, koji optužuje njemačkog ministra Sigmara Gabriela da ide stopama bivšeg kancelara Gerharda Schrödera.

“Tijekom posjete ministra vanjskih poslova Njemačke Rusiji, Sigmar Gabriel je dao punu potporu izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2″ i na taj način djelovao protiv Europske unije”, piše Bild.

Na Rusko-njemačkom forumu o resursima u St. Petersburgu je ministar vanjskih poslova Njemačke kritizirao Europsku komisiju da sprečava realizaciju projekta. Nazvao je Rusiju “izuzetno pouzdanim dobavljačem” plina i usprotivio se promjena pravila unutarnjeg energetskog tržišta EU.

“Svi oni koji ulažu u velike energetske projekte trebaju zakonska jamstva”, naglasio je Gabriel.

Je li to Gabriel ide Schröderovim stopama?“, pita se autor članka.

“Uostalom, “Sjeverni tok 2” nije običan projekt. Projektna tvrtka plinovoda je tvrtka kći ruske energetske tvrtke Gazprom i posjeduje 100% njegovih dionica. Mjesto izvršnog direktora “Sjevernog toka 2” zauzima bivši agent Stasija i Putinov poznanik Matthias Warnig. Zajedno s bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom on je u upravnom odboru Rosnefta”, paranoično naglašava Bild, kao da su plinovod u dogovoru projektirali KGB i Stasi bivše Demokratske Republike Njemačke.

“Mnoge zemlje strahuju da će novi plinovod povećati utjecaj Rusije u Europi, osobito baltičke države, ali i Poljska i Ukrajina. No, čak i neki njemački političari se protive “Sjevernom toku 2”. Predstavnici koalicije CDU/CSU, kao i političari Zelenih i Slobodne demokratske stranke su doveli u pitanje provedbu projekta, jer se boje da će izgradnja drugog plinovoda dovesti do nepovratnih političkih posljedica, nastavlja tabloid Bild.

“Projekt plinovoda će samo povećati ovisnost o ruskom predsjedniku, autokratu Putinu”, rekao je zamjenik predsjednika Zelenih Oliver Krischer.

Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz se također ogradio od Schröderovih poslovnih ambicija, navodi se u članku.

Naravno, Bild prešućuje da bi Njemačka izgradnjom drugog kraka plinovoda “Sjeverni tok” ukupno primala preko 110 milijardi kubnih metara plina, kojim bi zadovoljavala vlastite potrebe i dalje ga distribuirala diljem Europe, na čemu bi, uz Gazprom kao dobavljača, tvrtke koncerna “Nord Stream 2 AG” ostvarile nevjerojatan profit.

Umjesto radnih mjesta i eura u državnoj riznici, tabloid Bild broji agente Stasija i sovjetske špijune koji “kuju urotu protiv liberalne i demokratske Europe”, ne shvaćajući da bi se jednostavno moglo raditi o najobičnijem plinskom poslu, nakon odluke Moskve da od 2019. prekine isporuke preko Ukrajine.

Budućnost ruskih isporuka plina u Europu je neizvjesna. Uloga Ukrajine, koja je povijesno bila glavni tranzitni koridor, promijenit će se nakon odluke Gazproma da od 31. prosinca 2019. ne koristi usluge Naftogaza Ukrajine.

Gazprom je već znatno smanjio tranzit plina preko Ukrajine i koristi 110% kapaciteta postojećeg plinovoda “Sjeverni tok”.

U Moskvi su rekli kako će i dalje smanjivati isporuke i graditi plinovode za diversifikaciju opskrbe.

Strategija je široko podržana od strane najvećih kupaca ruskog plina u Europi, ali u Bruxellesu postoji politički otpor, koji stara regulatorne prepreke za projekt novog plinovoda.

Možda njemački ministar Sigmar Gabriel zna ili ima informacije da se u Gazpromu ne šale oko ove teme i da će, kada istekne ugovor s Naftogazom Ukrajine, jednostavno zatvoriti ventile. Ako se to dogodi, Njemačka ne samo da će izgubiti potencijalnu zaradu od novog plinovoda, nego bi se mogla suočiti s energetskom krizom s nesagledivim posljedicama.

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Pa dobro,ako necete Ruski plin,kupujte onda americki.Nesto je skuplji.

tuf
6 godine prije

Zasto bi nas čudile objave Bilda. Pa njima novac neće doći od prodaje plina nego iz američkog proračuna.

Alex
6 godine prije

Nema alternative ruskom plinu i to svi znaju. NS2 se može usporit ali će na kraju opet biti izgradjen. Sirija je uništena zbog plinovoda koji je trebao proći iz Katara za Evropu. To je bila jedina opasnost za ruski plin. Kao sto znamo to se sad dogodit neće. Postoji možda mogućnost iranskog plinovoda preko Iraka, Sirije i Turske, ali to u bližoj budućnosti nije realno očekivati.

Georgij Žukov
6 godine prije

Nije na odmet ponoviti sto je to kazao ruski” spijun” na crvenom trgu 09.05.2017 . s obzirom da oni koji su tamo trebali biti prisutni (pobjednici 2 . svjetskog rata ako nista onda zbog pijeteta i spomena na oceve i djedove koji su dali svoje zivote za slobodu i pobjedu nad nacizmom )nisu tamo bili prisutni , vec su sinovi i unuci izdajnika po nalogu amerike pakovali svoje borbene lance za neku novu bitku, odnosno Staljingrad II. „Nema, niti će biti sile koja može porobiti ruski narod“ “Naš narod se borio ne štedeći život, braneći domovinu, i učinio je opet nemoguće — preokrenuo je krvavi tijek drugog svjetskog rata, , uništio nacizam i pobijedio zlo“ „Nikada nećemo zaboraviti da su slobodu Europe i dugo očekivani mir na planeti izvojevali upravo naši očevi, djedovi i pradjedovi“. “Pobjeda Sovjetskog Saveza nad fašizmom zauvijek će ostati upisana u istoriji čovječanstva kao vrhunac trijumfa… Čitaj više »

Jim
6 godine prije

Gabrijel ide zdravim razumom, a sta bi trebao mozda kupovati skuplji plin iz norveske ili Azerbajdžana…

fakebild
6 godine prije

Bild je usa glasilo i unutarnji neprijatelj pa ovo ne cudi.

fakebild
6 godine prije

sjeverni tok 2 biti ce velika prekretnica u osamostaljivanju Europe i Njemacke. Po meni najzanimljivija pobjeda ili poraz sa nesagledivim posljedicama…

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

njemcima treba zabranit upotrebu plina da ga nebi opet koristili za egzekucije

dalmata
6 godine prije

Rusi su svjesni da je Eu(NATO) jako nepouzdan i ka politicka cjelina i vojno i ekonomski.Moze mislit svak sta ga je volja,Rusima EU trziste gubi vaznost iz dana u dan.Ako dode do novog rata u Novorusiji(a zasto inace EU i USrA naoruzavaju UKRAJINU?)ne zaboraviti,da ugovor za kupnju Ruskog plina istice iduce godine(koliko znam,Rusi ne upiru da se obnovi,iako se gradi novi plinovod),moze doc do obustave isporuke plina za Eu(ne zaboravit da je novi plinovod za Kinu-dug948 km,gotov za upotrebo).Po ponasanju Rusije,po meni se radi,samo o tome sta Rusi postuju ugovore,bez obzira na sve.Situacija ce vrlo brzo doc u fazu,da ce EU,NATO bit ti koji ce minirat ugovore.Ludacki pokusaj da zapad(prvenstveno USrA preuzme atomske elektrane u Ukrajini je potpuni krah price o energetskoj-uz sve druge zapadne nebuloze-moci zapada,njihovoj samoproglasenoj vrhunskoj pameti i tehnologiji.A sve ce zavrsit tako da ce(prica Ingleskog “Ekonomist” o tome kako Rusi nemaju pravo na svoja rudna i… Čitaj više »

davor
6 godine prije

SVE OVE NAZOVI–”VELIKE” SVJETSKE NOVINE MALO PO MALO JEDNA PO JEDNA SKIDAJU MASKU I POKAZUJU KAKVO SU USTVARI SMEĆE….THE TIMES,WASHINGTON POST,NEW…ILI KAKO SU GA NA TALIJANSKIM PORTALIMA PREIMENOVALI,JEW YORK TIMES,CORRIERE DELLA SERA ITD ITD….I SADA ”BILD”……SRAMOTA++++++ZAR I TI , SINE BRUTE…… FORZA RUSSIA

zoran
6 godine prije

ima tu mnogo politike i ko ce koga drzati u saci.amerima ne odgovara samostalna evropa vec vazalna i stalno kljucanje u glavu sta i kako da rade.jedno olaksanje je sto je britanija izasla iz evrope i jedan pritisak manje,jer se odavno zna da su oni produzena ruka amera.klinton i bulumenta je unistila bliski istok upravo zbog plina i tolka borba je upravo zbog asada.no,ocito je da se rusi ne sale i ne blefiraju jer kada budu zavrnuli slavine preko ukrajne pola evrope nece imati plina a to ce po obicaju biti kada krene zima.i onda ce biti kuku lele.u evropi samo gledajte sta nemci rade i sve ce vam biti jasno.oni sebi nece dozvoliti da narod i privreda ostanu bez jeftinog rusdkog plina.

Spock
6 godine prije

S oproštenjem pa ako neče prljavi Ruski plin onda neka puštaju vjetrove u bocu 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI