Čelnici zemalja G7 dogovorili su se da će ove godine ukinuti međunarodno financiranje postrojenja na ugljen

postrojenja za ugljen
8 komentara

Skupina G7, odnosno skupina najbogatijih zemalja svijeta, postigla je dogovor u vezi sa zaustavljanjem inozemnog financiranja elektrana na ugljen ove godine. Odluka je donesena u pokušaju borbe protiv klimatskih promjena, kako su izjavili njihovi ministri zaštite okoliša u zajedničkoj izjavi.

Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD održavale su dvodnevne virtualne razgovore, koji su zaključeni u petak popodne. “Naglašavamo da se međunarodna ulaganja u postrojenja ugljena moraju zaustaviti i obvezujemo se da ćemo poduzeti konkretne korake prema apsolutnom okončanju izravnih potpora vlada u pogledu proizvodnje termalnog ugljena do kraja ove godine”, navodi se u izjavi skupine.

Države su se obvezale postupno ukinuti ulaganje u postrojenja fosilnih goriva, koja emitira staklenički plin, ugljični dioksid. Nadalje, te su se države obvezale prijeći na dekarbonizirane energetske modele do 2030-ih. Također su se ponovno predali maksimalnom, svjetskom porastu temperature od najviše 1,5 °C u sljedeća dva desetljeća. Najava obilježava značajan trenutak, posebno za Japan, koji se oslanjao na sagorijevanje ugljena, kako bi proizveo gotovo trećinu svoje električne energije između 2019. i 2020. godine.

Francuska ministrica zaštite okoliša Barbara Pompiliobjavila je na tvituda je Japan morao donijeti tešku odluku o tom pitanju, koju je pozdravila. Međunarodna energetska agencija upozorila je u novom izvještaju ranije ovog tjedna da se nakon ove godine ne mogu odobriti nova naftna i plinska polja ili novi rudnici ugljena, ako se svijet želi zadržati unutar cilja temperature od 1,5 °C i ako se želi postići neto nultu emisiju ugljičnog dioksida do 2050. godine. Sporazumom, koji je sklopljen u petak, zemlje G7 pokušavaju se uskladiti s pravno obvezujućim Pariškim sporazumom, kojeg je potpisalo 196 država 2015. godine. Pariški sporazum uključuje i granicu zagrijavanja od 1,5 °C, među ostalim mjerama zaštite klime.

G7termoelektrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Singidunum
2 godine prije

Prelaze na ruski gas?

Mahatma
2 godine prije
  • China enters the chat…
onaj najve... Dalton
2 godine prije

Intervju za posao…
Je l’ vam važna plaća?
Ma jeee…
Meni je važna amazonska prašuma.
Treba je očuvati…

spark
2 godine prije

CO2 je dobar planet je 5% zeleniji.

Jomla
2 godine prije

Uporno se ugljični dioksid (CO2) označava kao “staklenički plin”, što je notorna laž! To je plin koji je regulator unutar sustava prirodnih klimatskih promjena.

Šele
2 godine prije

Sjetih se, neke godine obama na nekom samitu reče da je amerika ukinula pet termoelektrana, a novinari saznali da su u međuvremenu izgradili sedam novih termoblokova.

bauštelac
2 godine prije

japan protiv ugljena pa šta je sa fukušimom

Hugo de Payens
2 godine prije

koliko vidim četvorica od sedam tamo nemaju što tražit…..nek se malo nadograde novim podacima i javno objave čiji ugljen je suvišan Njemački,Ukrainski,Ruski ? a ne ko što su kod nafte isključili Venecuelu,Libiju,Iran,Siriju …..da se malo podigne cijena nafte i pokrade se imovina u londonskim i američkim bankama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI