Danska odobrila poljski plinovod koji presijeca „Sjeverni tok 2“

gasovod naftovod cjevovod
16 komentara

Danska je izdala dozvolu za polaganje plinovoda „Baltički tok“ duž dna Baltičkog mora. Njegova ruta prelazi obalni dio „Sjevernog toka 2“.

Jedan dio plinovoda Baltičkog toka položit će se od obale u regiji Fax do granice sa švedskom pomorskom regijom, a drugi od švedske pomorske regije preko danske pomorske regije oko otoka Bornholma do Poljske.

Tako će Energinet izgraditi 105 kilometara plinovoda u Sjevernom moru, od norveškog plinovoda „Europipe II“ do zapadne obale Danske. Zatim će 4 kilometra plinovoda proći kroz tjesnac Malog pojasa između Jutlanda i Funena, kako je dopustila Danska.

„Baltički tok“ grade poljska državna tvrtka Gaz-System i danska državna tvrtka Energinet. Početak gradnje planiran je za prosinac ove godine, što znači da je za sada osiguran samo papir.

Kroz plinovod se za 3 godine Poljskoj godišnje planira isporučiti 10 milijardi kubnih metara norveškog plina. Danska u svojim vodama još nije odobrila polaganje „Sjevernog toka 2“, iako je u ostalom dijelu plinovod dovršen.

Za sada ne treba tražiti alternativne rute za plinovod „Sjeverni tok 2“, jer postoji dobra šansa za dobivanje dozvole za izgradnju iz Danske, rekao je ranije direktor austrijske kompanije OMV Rainer Seele.

Plinovod bi trebao proći kroz danske vode na dionici od 139 kilometara. Izgradnja uključuje polaganje cijevi i radove na dnu.

“Uvjeren sam da ne trebamo razgovarati o bilo kakvim alternativnim pravcima u „Sjevernom toku 2“, jer, kao što sam čuo od kolega iz našeg projekta, imamo dobre šanse da dobijemo dozvolu u Danskoj”, rekao je Rainer Seele.

No, čak i ako Danska ne izda dozvolu, „Sjeverni tok 2“ će zaobići danske teritorijalne vode i spojit će Rusiju i Njemačku uz zanemarivo dužu dionicu u odnosu na vrijednost projekta.

Projekt izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ je početkom ovog mjeseca završen za 83% i započelo je polaganje završnog dijela cijevi.

Projekt uključuje izgradnju dva  cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Cijevi su položene paralelno s postojećim „Sjevernim tokom“ istog kapaciteta. Trošak izgradnje procjenjuje se na 9,5 milijardi eura.

Gazpromovi europski partneri u projektu su njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, francuski Engie i anglonizozemski Shell. Gazpromovi partneri financirat će 50% projekta, a ostatak ruska državna tvrtka.

Plinovod će zaobići tranzitne države Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i ostale istočnoeuropske i baltičke zemlje i ići će kroz ekskluzivni pomorski pojas i teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Suglasnost za izgradnju u ovom trenutku nije dala samo Danska, ali ako ne da dozvolu za polaganje kroz teritorijalne vode, onda će se plinovod pomjeriti u „ekskluzivni pomorski pojas“, na što Danska ne može utjecati.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller je izjavio  kako za 130 kilometara dugu “dansku trasu” treba najviše pet tjedana za dovršetak. No, stručnjaci ističu da nakon dovršetka treba barem mjesec dana za testiranja i kako Gazprom i partneri neće izgraditi plinovod do 31. prosinca, što je potpuno nevažno u cijelo priči. Treba samo vidjeti koliko će Gazprom čekati Kopenhagen i kada će krenuti s polaganjem cijevi u dijelu u kojem Danska ne može spriječiti izgradnju.

Baltic Pipe

„Baltički tok“ i „Sjeverni tok 2“
FOTO: Odobreni „Baltički tok“ i „Sjeverni tok 2“ na čekanju
Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
4 godine prije

Metnuli Ameri globalistima Kitarevića

eu kolonija
4 godine prije

divno. sada mogu biti “presrećni”.

ps. na početku migrantske krize u europi danci su pored njemaca bili najveće pristaše za primanje migranata ali su nekako nakon godinu dana zatvorili granice za migrante I odustali od te ideje. da se neće ponoviti sličan scenarij

tihobl
4 godine prije

Nesto mi nije jasno: za 5 godina norvezani zatvaraju vecinu busotina jer ce se isprazniti. Nece imati plina ni za stare musterije sa kojima imaju dugorocne ugovore, a kamoli za neke poljake. Poljacima ce trebati bar 5 godina da zavrse plinovod, a onda ce cuti da plina vise nema. I sta ce im onda cijevi. Jedino ih mogu koristiti da ukrajinski plin kupuju od bajdenovog sina i da ga preprodaju dancima. A da li ce se izgraditi bajdenove busotine po Ukrajini?

nije bitno tko
4 godine prije

Nema od toga ništa. Rusi još malo, pa zatvaraju plinsku trasu koja ide preko Ukrajine. U Evropi niko ne može biti konkurentan ruskom plinu po nijednoj osnovi (količinski, kvalitetno, cenovno, kratki dobavni rokovi, itd.).

Tra tra tra
4 godine prije

Na tom dijelu koji nije pod kontrolom danskih teritorijalnih voda će USA poslati piratske brodove i napraviti haos, samo kako Rusija ne bi sprovela svoj gasovod

Alex
4 godine prije

Dance pritišću Ameri I na kncu će ih ostaviti na cjedilu,baš kao I Bugare… I mnoge druge…Pa će Danska izgubiti I “jare I pare”.

nije bitno tko
4 godine prije

Rusima je potpuno svejedno ako budu njihov plin kupovala američka poduzeča, pa ga posle skuplje prodavala Evropi. Oni dobro znaju, da je takav biznis pre ili sle osuđen na propast. Plinska slavina je u rukama Rusije, a Njemci i Amerikanci mogu samo sanjati, da če Rusija svirati na njihovu muziku. Uslove postavlja Rusija.

Max
4 godine prije

Čini mi se da je to blef.

politicki nekorektan
4 godine prije

…nesto je trulo u drzavi danskoj…

zoki
4 godine prije

Ulizivacki/poltronski/gledaj svoju korist kapacitet Danaca je bezgranican i nece dati dozvolu za NS 2 sve dok ih Nijemci ne zavrnu. Pa i sad je najveca trauma iz WW2 za Dance kad je desetak sovjetskih vojnika bilo sedam dana na njihovom udaljenom ostrvu Bornholm, djecu i sad plase sa Rusima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI