fbpx

Danska odobrila poljski plinovod koji presijeca „Sjeverni tok 2“

gasovod naftovod cjevovod

Danska je izdala dozvolu za polaganje plinovoda „Baltički tok“ duž dna Baltičkog mora. Njegova ruta prelazi obalni dio „Sjevernog toka 2“.

Jedan dio plinovoda Baltičkog toka položit će se od obale u regiji Fax do granice sa švedskom pomorskom regijom, a drugi od švedske pomorske regije preko danske pomorske regije oko otoka Bornholma do Poljske.

Tako će Energinet izgraditi 105 kilometara plinovoda u Sjevernom moru, od norveškog plinovoda „Europipe II“ do zapadne obale Danske. Zatim će 4 kilometra plinovoda proći kroz tjesnac Malog pojasa između Jutlanda i Funena, kako je dopustila Danska.

„Baltički tok“ grade poljska državna tvrtka Gaz-System i danska državna tvrtka Energinet. Početak gradnje planiran je za prosinac ove godine, što znači da je za sada osiguran samo papir.

Kroz plinovod se za 3 godine Poljskoj godišnje planira isporučiti 10 milijardi kubnih metara norveškog plina. Danska u svojim vodama još nije odobrila polaganje „Sjevernog toka 2“, iako je u ostalom dijelu plinovod dovršen.

Za sada ne treba tražiti alternativne rute za plinovod „Sjeverni tok 2“, jer postoji dobra šansa za dobivanje dozvole za izgradnju iz Danske, rekao je ranije direktor austrijske kompanije OMV Rainer Seele.

Plinovod bi trebao proći kroz danske vode na dionici od 139 kilometara. Izgradnja uključuje polaganje cijevi i radove na dnu.

“Uvjeren sam da ne trebamo razgovarati o bilo kakvim alternativnim pravcima u „Sjevernom toku 2“, jer, kao što sam čuo od kolega iz našeg projekta, imamo dobre šanse da dobijemo dozvolu u Danskoj”, rekao je Rainer Seele.

No, čak i ako Danska ne izda dozvolu, „Sjeverni tok 2“ će zaobići danske teritorijalne vode i spojit će Rusiju i Njemačku uz zanemarivo dužu dionicu u odnosu na vrijednost projekta.

Projekt izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ je početkom ovog mjeseca završen za 83% i započelo je polaganje završnog dijela cijevi.

Projekt uključuje izgradnju dva  cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Cijevi su položene paralelno s postojećim „Sjevernim tokom“ istog kapaciteta. Trošak izgradnje procjenjuje se na 9,5 milijardi eura.

Gazpromovi europski partneri u projektu su njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, francuski Engie i anglonizozemski Shell. Gazpromovi partneri financirat će 50% projekta, a ostatak ruska državna tvrtka.

Plinovod će zaobići tranzitne države Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i ostale istočnoeuropske i baltičke zemlje i ići će kroz ekskluzivni pomorski pojas i teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Suglasnost za izgradnju u ovom trenutku nije dala samo Danska, ali ako ne da dozvolu za polaganje kroz teritorijalne vode, onda će se plinovod pomjeriti u „ekskluzivni pomorski pojas“, na što Danska ne može utjecati.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller je izjavio  kako za 130 kilometara dugu “dansku trasu” treba najviše pet tjedana za dovršetak. No, stručnjaci ističu da nakon dovršetka treba barem mjesec dana za testiranja i kako Gazprom i partneri neće izgraditi plinovod do 31. prosinca, što je potpuno nevažno u cijelo priči. Treba samo vidjeti koliko će Gazprom čekati Kopenhagen i kada će krenuti s polaganjem cijevi u dijelu u kojem Danska ne može spriječiti izgradnju.

Baltic Pipe

„Baltički tok“ i „Sjeverni tok 2“

FOTO: Odobreni „Baltički tok“ i „Sjeverni tok 2“ na čekanju

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Metnuli Ameri globalistima Kitarevića

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

divno. sada mogu biti “presrećni”.

ps. na početku migrantske krize u europi danci su pored njemaca bili najveće pristaše za primanje migranata ali su nekako nakon godinu dana zatvorili granice za migrante I odustali od te ideje. da se neće ponoviti sličan scenarij

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nesto mi nije jasno: za 5 godina norvezani zatvaraju vecinu busotina jer ce se isprazniti. Nece imati plina ni za stare musterije sa kojima imaju dugorocne ugovore, a kamoli za neke poljake. Poljacima ce trebati bar 5 godina da zavrse plinovod, a onda ce cuti da plina vise nema. I sta ce im onda cijevi. Jedino ih mogu koristiti da ukrajinski plin kupuju od bajdenovog sina i da ga preprodaju dancima. A da li ce se izgraditi bajdenove busotine po Ukrajini?

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije

Stalno se otkrivaju nova nalazista, posebno u Barencovom moru: https://www.npd.no/en/facts/news/general-news/2019/the-future-is-in/
Sto se tice gasa, ocekuju da ce sve do 2035 bez problema vaditi gas na priblilzno danasnjem nivou: https://www.oxfordenergy.org/publications/norwegian-gas-exports-assessment-resources-supply-2035/?v=8cee5050eeb7

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Nema od toga ništa. Rusi još malo, pa zatvaraju plinsku trasu koja ide preko Ukrajine. U Evropi niko ne može biti konkurentan ruskom plinu po nijednoj osnovi (količinski, kvalitetno, cenovno, kratki dobavni rokovi, itd.).

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Koliko sa cuo rusi zele da zadrze 10% od sadasnjeg protoka kroz Ukrajinu.

Tra tra tra
Gost
Tra tra tra
1 godina prije

Na tom dijelu koji nije pod kontrolom danskih teritorijalnih voda će USA poslati piratske brodove i napraviti haos, samo kako Rusija ne bi sprovela svoj gasovod

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

U kom smislu kaos? Kao da Ruje ne mogu “slučajno” na Atlantiku presjeći internetski kabel….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Kako mogu oni praviti shranje Rusima, tako mogu Rusi praviti shranje njima. Nemojte naivno misliti, da se Rusi ikoga boje i da se nebi ustručavali vračati udarce.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Dance pritišću Ameri I na kncu će ih ostaviti na cjedilu,baš kao I Bugare… I mnoge druge…Pa će Danska izgubiti I “jare I pare”.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Rusima je potpuno svejedno ako budu njihov plin kupovala američka poduzeča, pa ga posle skuplje prodavala Evropi. Oni dobro znaju, da je takav biznis pre ili sle osuđen na propast. Plinska slavina je u rukama Rusije, a Njemci i Amerikanci mogu samo sanjati, da če Rusija svirati na njihovu muziku. Uslove postavlja Rusija.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Ne baš. Uslove može postaviti i Njemačka, koja će biti glavni distributer plina. Što znači, ako nećeš migrante, nema plina.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Njemačka može uslove postavljati samo državama iz EU. Rusiji nikako.

Max
Member
Max
1 godina prije

Čini mi se da je to blef.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…nesto je trulo u drzavi danskoj…

zoki
Gost
zoki
1 godina prije

Ulizivacki/poltronski/gledaj svoju korist kapacitet Danaca je bezgranican i nece dati dozvolu za NS 2 sve dok ih Nijemci ne zavrnu. Pa i sad je najveca trauma iz WW2 za Dance kad je desetak sovjetskih vojnika bilo sedam dana na njihovom udaljenom ostrvu Bornholm, djecu i sad plase sa Rusima

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x