fbpx

Europa ima povijesnu priliku da prestane biti provincija ”Američkog Reicha”

evropa

Europski političari, posebno u Njemačkoj i Francuskoj, prosvjeduju protiv novih antiruskih sankcija američkog Kongresa, koje su praktično potvrđene od strane predsjednika Trumpa. Međutim, ove će sankcije teško pogoditi europske tvrtke, posebno u području energetike, koje posluju s Moskvom, a europska strategija opskrbe energijom može biti bačena na koljena.

No, budimo iskreni. Prosvjedi europskih lidera dolaze prekasno. Nakon što su posljednjih nekoliko godina slijedili i bili sudionici u svim kršenjima međunarodnog prava od strane Washingtona, od Libije do Ukrajine, preko Iraka, Afganistana, Sirije, Jemena i svim drugim slučajevima, pa čak i 1999. u NATO kampanji protiv tadašnje krnje ”Jugoslavije”, sada Berlin, Bruxelles i Pariz optužuju Washingtonu ”kako nisu bili konzultirani i da su Kongres i Bijela kuća izašli izvan međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, pravila WTO i drugih.

Pritužbe europskih političara su patetične i dolaze prekasno

Pritužbe europskih političara su patetične, jadne i izvan vremena. SAD su se odlučile na ekonomski rat protiv Rusije, ali na štetu europskih interesa. Ako Europa i bude prosvjedovala, dobit će odgovor kao u vrijeme Victorije Nuland, pomoćnice Obame za europske i euroazijske poslove, koja je na pitanje američkog veleposlanika u Kijevu o tome što će na jednostrane akcije u Ukrajini reći Europa, odgovorila: ”Ma, je*eš EU!”

Nova arogancija Washingtona je rezultat desetljeća podređenosti Europe američkoj politici i slijepog pokoravanja direktivama koje dolaze iz SAD-a, a svi poznatim katastrofama.

Zar Amerikanci plaćaju posljedice vanjskopolitičkih odluka Washingtona? Ne! Europljani plaćaju za to što su klimali glavom i sudjelovali u destabilizaciji Bliskog istoka i sjevera Afrike. Jer su bili američki saveznici koji su pasivno prihvatio strategiju kaosa, koja je na kraju pogodila europske interese.

U glavnim europskim gradovima se nitko nije zabrinuo zbog državnog udara u Kijevu 2014. godine, koji je rezultirao ratom na istoku zemlje. Štoviše, bivše europske sile su na jednoj strani glumile sudionike ”Normandijskog formata” i lažno se zalagale za prestanak sukoba u Ukrajini, a na drugoj sudjeluju u vojnom okruženju Rusije, širenju sad već bolesne rusofobije, naivno očekujući ”zahvalnost” s one strane Atlantika za svoju servilnost.

”Mi smo SAD i gospodari svijeta, a ne je*ena Europa!”

No, sada čin arogancije Washingtona izravno utječe na europske interese. Nove sankcije protiv Rusije su navodno nametnute zbog ”ruskog uplitanja u američke izbore”, te drugih destabilizirajućih aktivnosti Kremlja.
Međutim, ove sankcije više ne nanose relativno ograničenu štetu Europi, kao prije, nego udaraju u samo srce europskog gospodarstva i planove EU za širenje na Euroaziju i azijska tržišta, koja su Europskoj uniji neophodni za razvoj i stvaranje radnih mjesta.

Gledano iz tog ugla, SAD postupa po logici prema kojoj želi stvoriti situaciju u kojoj će Europa još više biti podređena  SAD-u. Ranije je ta podređenost bila politička i vojna, a sada mora biti i ekonomska, prije svega u energetskom sektoru.

Naime, nove sankcije jasno naglašavaju ”prioritet izvoza američkih energenata, kako bi se stvorila nova radna mjesta u Americi, kako bi se pomogli saveznici i ojačala vanjska politika Sjedinjenih Država”.

Jasnije od toga nije moglo biti. Svako daljnje objašnjenje je možda nepotrebno. Čak i ako bi se pojavio neki europski lider koji bi htio pitati Washington zašto se tako ponaša, oni bi odgovorili istom mjerom kao u Kijevu 2014. godine: ”Jer smo mi SAD i gospodari svijeta, a ne je*ena Europa!”

Beskorisne i glasne pritužbe njemačkog Ministarstva vanjskih poslova ”kako sankcija protiv Rusije ne trebaju postati instrument za industrijsku politiku Amerike”, koje su izrečene iskreno, još uvijek čekaju službeni odgovor Angele Merkel, koja se u ovom vrlo neugodnom trenutku ponaša poput nezainteresiranog promatrača.

 

Netko može reći da se Angela Merkel ponaša pragmatično, jer izmijenjeni tekst neće dirati trenutnu razinu isporuka ruskog plina u Europu. Amerikanci su to naveli kako sankcije ne obuhvaćaju postojeće projekte, a naivni Europljani misle da će SAD poštovati dogovore. Isto su vjerovali i mnogi drugi narodi u svijetu, ali povijest ništa nije naučila europske političare.

Naravno, Europa ima i ”’oduševljene” zemlje zbog novih sankcija, kao Poljska i baltičke zemlje, koje su zbog neskrivene mržnje prema Moskvi prihvatile mogućnost kupnje američkog plina, čak i ako je skuplji, samo kako bi izbjegli energetsku ovisnost o ”prezrenoj Rusiji”.

U međuvremenu Europa tone u svoju tipičnu neartikuliranost, svađe, antagonizme i sukobe zbog uzajamnih interesa. Posebno su zanimljivi oni koji još uvijek vjeruju u ”bajkovitu” Europu, punu harmonije, gdje se pažljivo njeguju međusobni odnosi između država, svi su presretni što ustupaju nacionalne suverenitete, njeguju zajedničke interese, oduševljeni su multikulturalizmom i novom vizijom budućnosti. Netko bi trebao upaliti alarm i ove uspavane spodobe vratiti u stvarni svijet.

Posljedice američkih sankcija su da je EU pretrpjela težak udarac u području takozvanog slobodnog tržišta, kojeg joj jamče međunarodni ugovori, bilateralni sporazumi i Svjetska trgovinska organizacija. No, neko još uvijek misle

da živimo u uređenom i fer svijetu, prijateljskom i gdje se svi vole. Ukratko, europske vođe žive u svijetu bajki, a najveća od svih je ona da države više ne vrijede ništa, da ne mogu učiniti ništa, da su im ruke vezane, jer su sve ovlasti predale Europskoj uniji, odnosno tržištu ili Ujedinjenim narodima, ili kome već ne.

No, države su tu i dalje vladaju svijetom, preuzimaju inicijativu kako bi zaštitile svoje interese, nameću i izbjegavaju zakone, koristeći ih u vlastitu korist, i jednostavno ih nije briga. Ovo će biti test za one političare koji su izdali svoje narode, koje su a milost i nemilost prepustili nadnacionalnoj globalističkoj ”eliti” u zamjenu za oglodanu kost.

Ima li Europa snage za otpor?

Sudeći po dosadašnjim akcijama, koje su se sve uglavnom na izjave i pritužbe, Europa može daće učiniti ništa. Što se tiče Amerike, drugo ”F*ck the EU!” u relativno kratkom vremenu potvrđuje da Washington ima interese, a ne saveznike. Nakon Drugog svjetskog rata su SAD uvjeravanjima, prijetnjama i silom druge zemlje podčinjavale svojoj volji.

Umjesto da taj odnos bude suradnja s drugim narodima, on zahtijeva sluge, a konačni cilj je globalna američka dominacija.

SAD ne trpe postojanje nikakve suverene i neovisne države. U njima se provode ”smjene režima”, sustavno se ocrnjuju njihove vođe, nakon klasičnih vojnih udara se prešlo na metodu ”Obojenih revolucija”, a ako ništa ne da rezultate, onda se krene u rat.

Europske nacije, Japan i druge, gotovo su američke kolonije, prisiljene da služe američkim interesima na štetu vlastitih. Te su zemlje doslovno ”zaražene” bazama Pentagona, a njihove ekonomije uspješno pljačkaju američke korporacije.

Kao odgovor na američke sankcije protiv Rusije, Bruxelles je rekao ”kako će s protumjerama djelovati unutar nekoliko dana, ako zabrinutost EU neće bude uzeta u obzir”.

Obična groteska, jer su se nakon Drugog svjetskog rata zemlje zapadne Europe, a kasnije i istočne, pokorile volji

Washingtonu i nisu bile u stanju osloboditi se i krenuti svatko svojim putem.

Vrijeme je za ”Europsku deklaraciju o neovisnosti od Washingtona”

Dakle, sva ova retorika je besmislena, ako nakon nje ne slijede konkretne akcije. Kina i Indija su zanemarivali američke sankcije Iranu i kupovali iransku naftu, a Washington nije mogao učiniti ništa da ih zaustavi. Sa Sjevernom Korejom je isto, jer usprkos sankcijama ova zemlja ima razvijenu trgovinu s Kinom i brojnim drugim zemljama.

Vrijeme je za stvaranje nacrta ”Europske deklaracije o neovisnosti od Washingtona”. Konačno je kucnuo čas da države Europe služe interesima svojih naroda, a ne interesima Amerike, bez obzira na to što će slijediti ako se Europa otme diktatu.

Nove američke sankcije protiv Rusije nemaju nikakve veze s lažnim optužbama o uplitanju u američke izbore ili s nepostojećom agresijom protiv Ukrajine. Cilj im je veći pristup europskom tržištu za američke proizvođače prirodnog plina. Sve se čini
da se spriječi, marginalizira, oslabi i izolira Rusija, uz Kinu, glavni geopolitički rival Sjedinjenih Država. Razlog? Nedvosmislena spremnost Moskve i Pekinga da očuvaju suverenitet i neovisnost.

Oštra zajednička izjava njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela i austrijskog kancelara Christiana Kerna je mali znak nade.

”Ne možemo prihvatiti opasne i nezakonite izvanteritorijalne sankcije protiv europskih tvrtki. Europska opskrba energijom je pitanje koje se tiče Europe, a Sjedinjenih Američkih Država”, rekli su Gabriel i Kern.

Mora se priznati da ih je u izjavi podržala i njemačka kancelarka, ali službeno nije predočila nikakav dokument ili odgovor koji bi značio odbijanje primjene tih sankcija.

Ključ svega je što će Europa učiniti ili neće učiniti kao odgovor na američke sankcije protiv Rusije. Sve izjave su beskorisne, ako ne bude jasnog i službenog odgovora iz europskih kancelarija.

U stvari, Europski parlament i Europska komisija bi trebali proglasiti suverenu neovisnost, a američke sankcije nevažećima, te poduzeti značajne korake za međusobnu političku i gospodarsku suradnju s Rusijom i svim zainteresiranim partnerima, ali na obostranu korist, što Washington ne može spriječiti.

”Mogu li to reći otvoreno da će budućnost naše suradnje s EU ovisiti o tome kako će Europska unija djelovati u ovoj situaciji”, rekao je ruski predstavnik pri EU, Vladimir Čižov.

Za kraj, podnaslov zakona američkih sankcija ”Suprotstavljanje ruskom utjecaju u Europi i Euroaziji” otkriva pravi cilj ovih mjera. Dakle, Washington je svoj potez povukao. Rusija samo djelomično, odlukom o protjerivanju preko 700 američkih diplomata s ruskog teritorija, a nakon Trumpovog potpisa se najavljuju nove mjere.

Na redu je Europa, koja ima povijesnu priliku da ukupno ili barem neke njezine zemlje povrate izgubljeni suverenitet. U suprotnom slučaju, prihvatimo činjenicu da će izjave poput one koju je o Europskoj uniji 2014. dala Victoria Nuland postati pravilo za sljedećih tisuću godina ”Američkog Reicha” u kojem je EU samo jedna od provincija.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Ko drugome jamu kopa,sam upada u nju.Svako zlo i gore koje je USrA radila aEU(ne zaboravite igrace u rukavicama,Kanada,Australija,Japan) sjor Babic je sve naveja i objasnija.Nema se sta dodat ni oduzet. rasprava o EU odgovoru moze bit razlicita,ali je jedno siguro,da sacuvaju svoje izmisljene EU titule i dobro placene polozaje,ostat ce sve isto.Samo naoko,jer EU ekonomija je uptina,a bez energenata nema sanse. Najbolji je primjer Ukrajine i USrA ugljena.A to je EU maslo.Sad ce to isto uzeglo i budavo maslo kusat i EU kao pokorni vazal papirnate Yenki imperije

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  dalmata

Sa se malo podsjetimo dan 17.06.2014.!! “Ova stvar ima značenje simbola: projekt ogromnog značenja za Europsku Uniju sabotira ne samo Washington, već i Bruxelles i to putem ruke samog predsjednika Europske komisije!” Kako smo mi u BiH govorili kao djeca “dođe cica na kolica”, volim nek novce što “jake države EU” je.u Ameri, ne postoji savršeni plan, mislili su Nijemci da nama na Balkanu ukinu “Južni tok”, a da nam preprodaju plin iz “Sjevernog toka”!

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Okupacija SAD je prošla tiho, skoro neprimećeno?!
Bez otpora i pompe, i onda je sve postalo lakše …..
Danas, Gospodari Novca, bez pardona šibaju mazohističku Impotentnu EUniju!

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije
Reply to  Weteran

Okupacija nije prošla baš tiho, na samome kraju WWII Njemačka je bjesomučno bombardirana dok nije pristala na okupaciju (tanka linija između oslobođenja i okupacije je nestala odma iza WWII), Amerikanci su po završetku WWII u Rajnskim logorima likvidirali 4 – 5 miljuni Njemac, cilo nje,mačko zlato su odnili iz Njemačke, nešto u London i Pariz a veći dio u New York, Njemačka je morala potpisat kako će financirat svu Američku vojsku i pripadajuću infrastrukturu na svome tlu kako bi bila zaštićena od zlih Rusa, to isto se dogodilo i Japanu kako bi bija zaštićen od zlih Kineza samo šta su Japanci za ultim dobili i atomske bombe jerbo nisu odma tili reć di su sakrili zlato..
Nakon hladnog rata je sve to išlo malo tiše i bez bombi.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Moreno

Drugar
Nismo se razumeli??
Ja sam napisao da su prvo okupirane Sjedinjene Američke Države!!
Ta, atipična, okupacija desila se par decenija pre WWII ?
Znači: Gospodari Novca su prvo izvršili okupaciju, ili stavili pod apsolutnu kontrolu, državu SAD!
Nakon toga kreće poznati scenario.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

U 239 godina, 222 godine ista demokratska politika- rat, ali ne u mojoj kuci. A prilike, prilike… dolaze i prolaze…

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Ana

Off topic Evo ih i kod nas opet! Za dva dana u Podgorici je do sada najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori, jer su pozivi za učešće upućeni liderima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine format A5, kao i državama sa statusom posmatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji, sastanak vodi Mike Pence dopredsjednik USA!!

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Teško je znat je li bolje da EU otkaže poslušnost Americi ili ne. EU ovakva kakva je i bez diktata Amerike nema neku budućnost, podijeljena je na više grupa država, bjesomučno se puni migrantima, Trojka vlada ka Politbiro CK SSSR-a, bankarski sustav je insolventan i održava se proizvodnjom eura ECB-a . . . s druge strane ako se nastavi ponašat ka vazal kraj bi joj moga doć prij nego se očekuje i možda bi EU države mogle spasit šta se spasit da jer odgađanjem neminovnih promjena šteta za sve EU države bi mogla bit puno veća pa čak da se dogodi i rat na Europskom tlu.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Uvijek se sjetim kako je Merkel “poludjela” kad su otkrili da SAD prisluškuje Njemačku pa i nju direktno. Kako se zaputila u Washington da im “očita bukvicu” a turneju završila sa izjavom da su SAD pouzdan saveznik Njemačke i da će to uvijek biti.
Vjerujem da će i ovo koprcanje tako završiti a SAD će biti primorane, kao znak dobre volje, da smanje cijenu svog plina za par centi.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Tomica

Najveći gubitnik u svemu su “neovisne” države EU koje gube i zbog plina, i zbog zabrane rada njihovih tvrtki u Rusiji, te zbog zabrane izvoza u Rusiju. Sad je pitanje samo da li će u EU pobjediti onaj industrijalski dio lobija, naspram ovih birokrata koji su samo sluge svemoćnog dolara. Pa i po cijenu standarda sopstvenih građana. Samo negdje je netko spomenuo da ima jedan faktor koji nitko ne uračunava u jednadžbu… Koliko je prosječan Rus skroman i sposoban trpiti zbog svoje države, a koliko prosječan “europejac”!

apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Neka priznaju Krim kao dio RF , ukinu sankcije RF, i onda lijepo zatraze zastitu Rusije. Rijesen problem. Rusija ima iskustva u slamanju kicme fasistici siledzija.

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

Za nas na Balkanu izlazak iz “Američkog Reicha” neće puno promijeniti ako ga ne bude slijedio izlazak iz 4. Reicha u koji se EU u međuvremenu pretvorila.

cdcdcd
Gost
cdcdcd
3 godine prije
Reply to  StarDam

kad ti racun za plin umjesto 500kn bude 2000kn onda ces vidjeti sta znaci promjena od eu rajha na usa rajh

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  StarDam

Osobno meni je drago što će USA “udariri” Nijemce, da im pokažu gdje im je mjesto jer su se opasno počeli ku.čiti na nama, balkanskim “banana državicama”!

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

Ja nisam toliko pesimističan kao autor članka. Naravno,nisam stručnjak za visoku geopolitiku i međunarodne financije,ali ajmo ovako:jer mislite da će u budućnosti Nijemci stvarno prestati poslovati sa Rusijom,Kinom ili zemljama u rastu? Ako analizirate brojke,one su iz godine u godinu sve veće. Ok,izuzmimo brojke sa Rusijom unazad 3 godine (neš ti povijesnog razdoblja). Prema tome,dok Ameri laju, kontejneri švapske robe putuju u svim smjerovima..isto vrijedi i za “jadni” Japan koji sa svojim žrtvama Korejcima i navodnim arhineprijateljem Kinom iz godine u godinu ostvaruju sve bolje poslovne rezultate. Zato Ameri i laju,jer postaju sve više nebitni. Ima jedna stvar koju sam naučio od ljudi koji su mi bili šefovi-gledaj što netko radi,a ne što priča.

fenix
Gost
fenix
3 godine prije
Reply to  pikaču

Potpisujem i ja mislim nisam siguran ali postoji jedan tracak nade da ce staro jezgro EU ma koliko to nemoguce bilo reci fu:k USA. Ja nemislim da ce se jedan Nijemac(nisam ljubitelj Nijemaca) pustiti da mu se zabije glogov kolac u srce gospodarstva ipak su oni proracunati i sada vidimo gladni vlasti. Mnogi ce reci da Njemacka jeste bila Usa kolonija i bila je ali dok se nije diralo u novac.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  fenix

ma točno to,švabu možeš šamarat kolko hoćeš,trpit će. Al ak mu takneš u džep više neće biti nježan. Odgovorit će,a ima i čim. Vratili smo se u vrijeme velikih sila. Poljska je ponovo na strani anglosaksonaca,a Nijemci imaju tajno razumijevanje,tako ću to nazvati, sa Rusijom. Ne bih još pričao o paktu,ali drang nach Osten će ovaj put biti dogovaran sa Rusima. Koliko čitam gospodarske vjesnike,one njemačke,švabe skupa s Kinezima kupuju po Ukrajini sve što vrijedi. Švabe zemlju i metalurgiju,Kinezi telekomunikacije. Gdje je tu Rusija? Ne znam iskreno. A gdje smo mi? Eh..to je žalosno. Zato ja u “EU” ne vjerujem. Sve ozbiljne zemlje u Europi itekako gledaju na svijet iz nacionalne perspektive. Kao oduvijek.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  pikaču

Evo čitam najnoviju vijest.” Odluka o sankcijama Pekingu trebalo da bude donesena u ovom tjednu, a da USA sankcijama žele da ubijede kineske vlasti da izvrše veći pritisak na Sjevernu Koreju.

Izvor iz administracije američkog predsjednika izjavio je da su u opticaju sankcije Kini na polju trgovine, kao i kaznene mjere na polju ekonomije!”

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Nema tu nista istorijski.

cdcdcd
Gost
cdcdcd
3 godine prije

odlican clanak! ovo je kljucni trenutak u eu i za svih nas. Za usa je kljucno imati Francusku na njihovoj strani jer sva ovo je rat Usa protiv Njemacke! Ne Rusije nego Njemacke, a ako FR bude sa Njemcima onda Usa ima manje sanse…zato sam na strani Njemaca!!

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

Ne pamtim kada sam bolji tekst pročitao !!

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Hebeš USRA govna,čim se počinju vraćati kovčezi,biti će frka i kod njihj.Nekad sam bio katolik,više
nisam-udrite RUSKA braćo po govnima i ZLOTVORIMA.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Babić nije siguran za što bi se odlučio – da europske države posegnu za vlastitim suverenitetom ili da EU i EK posegnu za svojim “suverenitetom”. Istovremeno se zalaže za obje opcije, iako jedna isključuje drugu. Ni jedne sankcije do sada nisu proizvele poželjni i zacrtani rezultat onih koji su sankcije nametnuli pa će tako proći i ovaj. Svojevremeno je čak i Sarajevo bilo pod sankcijama, i pod granatama istovremeno pa je preživjelo. Uvijek je u pitanju krajnja cijena robe koju kupac traži. Onu neophodnu će platiti, bez neophodne će se snaći. Postoji nešto što se zove ‘naš način života’ što uz paralelno siromaštvo označava šopinge vikendom za čvrstu valutu, dobijenu kao kredit ili kroz kreditne kartice i to je ono s čim su omađijani i potkupljeni siromasi u nastajanju, kako u drugim zemljama EU, tako i kod nas, i u našem susjedstvu. Stoga ni to o američkom Reichu ne stoji. Reich ne može stajati samostalno, u zrakopraznom prsotoru, ne može ga provoditi šačica kvazi elite – Reich jedino može stajati na milijunima i milijardama zombija, bioandroida pogrešno nazvanim čovjekom. I ti ljudi su ovi oko nas, prečesto i mi sami. Izdajemo sve što se izdati dade za još jedan dan… Pročitaj više »

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  Alerik

Svaka ti cast ! Desetka ! Pogodak u sridu !

Nisam ja
Gost
Nisam ja
3 godine prije

Europa ima povjesnu priliku da prestane biti provincija “Americkog Reiha“ – i da postane dio provincije “Putinovog Reiha“ uuu jedva cekamo.
Nazalost ne citaju svi babicevu rusku propagandu na logicno.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Dobar Babicev clanak.
Ameri su krenuli na Ukrajinu kada su Rusi uletili u Siriju ( jer je Rusima bio ugrozen izvoz plina sa Nabukom, Izraelom,SA i SAD,a prije svega podmuklom VB) ,misleci da ce tako Ruse odvratiti od mega naftnih busotina u S.Africi.Sve je rezirano iz SADe i zato je Nulandica ,misleci EU ih poslusno prati rekla,sto je rekla.Sada kad Ameri i kompa vide da gube sve krecu sa sankcijama Evroopi ne Rusiji i hoce,majke ti, da nadomjeste sve potrebe za plinom i naftom iz SADe Evropi.Ludak vidi da je to toliko prozirno za nevjerovat.I mislim da Evropa nece to prihvatiti jer joj je to metak u celo.Ice oni za BRIKS-om ne sami,jer sami nemogu protivoovih nabrojanih hajduka.

davor
Gost
davor
3 godine prije

To je to. Sankcije Rusiji nisu protiv Rusije već protiv Europe. Zapravo sve sluti na pripreme za globalni rat. I NATO vježbe i ove domaći pozivi rezervistima. Naravno da minimalna muda Njemaca ili Francuza bi mogla nešto poduzeti da do istog ne dođe ali nema ni tih minimalnih, zapravo Libija je sve rekla o mentalno-moralnom statusu Zapadne Europe, Zapadna Europa jednostavno ne zaslužuje bolje, nema gotovo nikakve razlike od Amerikanaca. Istočna ja rasturena, zadužena prodana i slaba.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Koriste svoju poziciju supersile i pokušavaju istisnut ruse iz Evrope.Idu grubo i nije ih briga za interese evropskih država.Ovakvim pristupom bi mogli izazvat reakciju,čak i ovakvih evropskih marioneta.Gdje god su prisutni i imaju interes,stvaraju kaos.SAD je u padu.Imam dojam da ova struja što se pobunila i progurala Trumpa,to vidi i pokušava spriječiti.Ako izazovu kaos u Evropi a i u SAD,mi smo onda laka meta za njihove manipulacije.Kaos je njihovo područje djelovanja.

silvijo
Gost
silvijo
3 godine prije

Da to je ključ problema, a mislim da je noćna mora USA da Rusi postanu “pridruženi” član EU…!

cdcdcd
Gost
cdcdcd
3 godine prije

evo sabotaza u rafineriji u Rotterdamu…tako angli pregovaraju

cdcdcd
Gost
cdcdcd
3 godine prije

kad je angela rekla da je multi-kulti mrtav, i malo digla glavu prema istoku, prije par godina, isto su se elektroinstalacije samozapalile u tvornici u Btremenu i tvornica izgorila.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije

Budimo realni… Uopće nije bitno što zdrava logika običnog čovjeka misli dok je u žrvnju sistema u kojem misli da svakih 4 godina bira svog političara koji će ga zastupati u raznim “demokratskim institucijama”… Jer masa tih političara uči i odgaja se u raznim inkubatorima sponzoriranim i osnovanim od strane “velikih igrača” (znamo kojih, koji mogu utjecati da neka valuta naraste 50% u tjedan dana/ da mjesecima opravdanje u medijima za rast cijena nafte/derivata ima rat/sukob u Africi/Bliskom istoku/gripa pingvina… EU države i samu EU vode upravo takvi političari koji su odgajani da radi na “liberalizaciji” tržišta svega, od nafte/telekomunikacija/energetike/vode do intimnih organa svakog građanina… Vjerska pripadnost ime je sektaška (kako smo vidjeli u primjeru “komunjare” Josipovića kojem se projicira slika na tribini stadiona u Južnoj Koreji tokom okupljanja sektaša/ ili paradiranje u liku viteza i davanje prisege nekoj sekti frika koji je u isto vrijeme bio “vrhunski doktor državne bolnice” i “Predsjednik vrhovnog zakonodavnog tijela RH” i volontirao/stažirao za primanje u taj red/sektu (kao što i lovac stažira neko vrijeme dok ne postane ćlan lovačko/krivolovačke zajednice)… Anacionalni su… Pripadnost naciji im je na jeziku jedino na predizbornim skupovima, dok su im supružnici/partneri s druge krajnosti ili istog spola kojeg… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Radije sam pod američkim nego pod nemačkim rajhom.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Komentatorima nije jasno da je USA i EU globalni establišment zajedno protiv Trumpa i Rusije. Zapravo Trump želi dobre odnose sa Rusijom.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Istorija nas nije ništa naučila pa se Balkanci i dalje žele klanjati Nemčakoj.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Američki Rajh protiv Nemačkog 4 Rajha. KAKO TO DOBRO ZVUČI.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik