Europa ima povijesnu priliku da prestane biti provincija ”Američkog Reicha”

evropa

Europski političari, posebno u Njemačkoj i Francuskoj, prosvjeduju protiv novih antiruskih sankcija američkog Kongresa, koje su praktično potvrđene od strane predsjednika Trumpa. Međutim, ove će sankcije teško pogoditi europske tvrtke, posebno u području energetike, koje posluju s Moskvom, a europska strategija opskrbe energijom može biti bačena na koljena.

No, budimo iskreni. Prosvjedi europskih lidera dolaze prekasno. Nakon što su posljednjih nekoliko godina slijedili i bili sudionici u svim kršenjima međunarodnog prava od strane Washingtona, od Libije do Ukrajine, preko Iraka, Afganistana, Sirije, Jemena i svim drugim slučajevima, pa čak i 1999. u NATO kampanji protiv tadašnje krnje ”Jugoslavije”, sada Berlin, Bruxelles i Pariz optužuju Washingtonu ”kako nisu bili konzultirani i da su Kongres i Bijela kuća izašli izvan međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, pravila WTO i drugih.

Pritužbe europskih političara su patetične i dolaze prekasno

Pritužbe europskih političara su patetične, jadne i izvan vremena. SAD su se odlučile na ekonomski rat protiv Rusije, ali na štetu europskih interesa. Ako Europa i bude prosvjedovala, dobit će odgovor kao u vrijeme Victorije Nuland, pomoćnice Obame za europske i euroazijske poslove, koja je na pitanje američkog veleposlanika u Kijevu o tome što će na jednostrane akcije u Ukrajini reći Europa, odgovorila: ”Ma, je*eš EU!”

Nova arogancija Washingtona je rezultat desetljeća podređenosti Europe američkoj politici i slijepog pokoravanja direktivama koje dolaze iz SAD-a, a svi poznatim katastrofama.

Zar Amerikanci plaćaju posljedice vanjskopolitičkih odluka Washingtona? Ne! Europljani plaćaju za to što su klimali glavom i sudjelovali u destabilizaciji Bliskog istoka i sjevera Afrike. Jer su bili američki saveznici koji su pasivno prihvatio strategiju kaosa, koja je na kraju pogodila europske interese.

U glavnim europskim gradovima se nitko nije zabrinuo zbog državnog udara u Kijevu 2014. godine, koji je rezultirao ratom na istoku zemlje. Štoviše, bivše europske sile su na jednoj strani glumile sudionike ”Normandijskog formata” i lažno se zalagale za prestanak sukoba u Ukrajini, a na drugoj sudjeluju u vojnom okruženju Rusije, širenju sad već bolesne rusofobije, naivno očekujući ”zahvalnost” s one strane Atlantika za svoju servilnost.

”Mi smo SAD i gospodari svijeta, a ne je*ena Europa!”

No, sada čin arogancije Washingtona izravno utječe na europske interese. Nove sankcije protiv Rusije su navodno nametnute zbog ”ruskog uplitanja u američke izbore”, te drugih destabilizirajućih aktivnosti Kremlja.
Međutim, ove sankcije više ne nanose relativno ograničenu štetu Europi, kao prije, nego udaraju u samo srce europskog gospodarstva i planove EU za širenje na Euroaziju i azijska tržišta, koja su Europskoj uniji neophodni za razvoj i stvaranje radnih mjesta.

Gledano iz tog ugla, SAD postupa po logici prema kojoj želi stvoriti situaciju u kojoj će Europa još više biti podređena  SAD-u. Ranije je ta podređenost bila politička i vojna, a sada mora biti i ekonomska, prije svega u energetskom sektoru.

Naime, nove sankcije jasno naglašavaju ”prioritet izvoza američkih energenata, kako bi se stvorila nova radna mjesta u Americi, kako bi se pomogli saveznici i ojačala vanjska politika Sjedinjenih Država”.

Jasnije od toga nije moglo biti. Svako daljnje objašnjenje je možda nepotrebno. Čak i ako bi se pojavio neki europski lider koji bi htio pitati Washington zašto se tako ponaša, oni bi odgovorili istom mjerom kao u Kijevu 2014. godine: ”Jer smo mi SAD i gospodari svijeta, a ne je*ena Europa!”

Beskorisne i glasne pritužbe njemačkog Ministarstva vanjskih poslova ”kako sankcija protiv Rusije ne trebaju postati instrument za industrijsku politiku Amerike”, koje su izrečene iskreno, još uvijek čekaju službeni odgovor Angele Merkel, koja se u ovom vrlo neugodnom trenutku ponaša poput nezainteresiranog promatrača.

 

Netko može reći da se Angela Merkel ponaša pragmatično, jer izmijenjeni tekst neće dirati trenutnu razinu isporuka ruskog plina u Europu. Amerikanci su to naveli kako sankcije ne obuhvaćaju postojeće projekte, a naivni Europljani misle da će SAD poštovati dogovore. Isto su vjerovali i mnogi drugi narodi u svijetu, ali povijest ništa nije naučila europske političare.

Naravno, Europa ima i ”’oduševljene” zemlje zbog novih sankcija, kao Poljska i baltičke zemlje, koje su zbog neskrivene mržnje prema Moskvi prihvatile mogućnost kupnje američkog plina, čak i ako je skuplji, samo kako bi izbjegli energetsku ovisnost o ”prezrenoj Rusiji”.

U međuvremenu Europa tone u svoju tipičnu neartikuliranost, svađe, antagonizme i sukobe zbog uzajamnih interesa. Posebno su zanimljivi oni koji još uvijek vjeruju u ”bajkovitu” Europu, punu harmonije, gdje se pažljivo njeguju međusobni odnosi između država, svi su presretni što ustupaju nacionalne suverenitete, njeguju zajedničke interese, oduševljeni su multikulturalizmom i novom vizijom budućnosti. Netko bi trebao upaliti alarm i ove uspavane spodobe vratiti u stvarni svijet.

Posljedice američkih sankcija su da je EU pretrpjela težak udarac u području takozvanog slobodnog tržišta, kojeg joj jamče međunarodni ugovori, bilateralni sporazumi i Svjetska trgovinska organizacija. No, neko još uvijek misle

da živimo u uređenom i fer svijetu, prijateljskom i gdje se svi vole. Ukratko, europske vođe žive u svijetu bajki, a najveća od svih je ona da države više ne vrijede ništa, da ne mogu učiniti ništa, da su im ruke vezane, jer su sve ovlasti predale Europskoj uniji, odnosno tržištu ili Ujedinjenim narodima, ili kome već ne.

No, države su tu i dalje vladaju svijetom, preuzimaju inicijativu kako bi zaštitile svoje interese, nameću i izbjegavaju zakone, koristeći ih u vlastitu korist, i jednostavno ih nije briga. Ovo će biti test za one političare koji su izdali svoje narode, koje su a milost i nemilost prepustili nadnacionalnoj globalističkoj ”eliti” u zamjenu za oglodanu kost.

Ima li Europa snage za otpor?

Sudeći po dosadašnjim akcijama, koje su se sve uglavnom na izjave i pritužbe, Europa može daće učiniti ništa. Što se tiče Amerike, drugo ”F*ck the EU!” u relativno kratkom vremenu potvrđuje da Washington ima interese, a ne saveznike. Nakon Drugog svjetskog rata su SAD uvjeravanjima, prijetnjama i silom druge zemlje podčinjavale svojoj volji.

Umjesto da taj odnos bude suradnja s drugim narodima, on zahtijeva sluge, a konačni cilj je globalna američka dominacija.

SAD ne trpe postojanje nikakve suverene i neovisne države. U njima se provode ”smjene režima”, sustavno se ocrnjuju njihove vođe, nakon klasičnih vojnih udara se prešlo na metodu ”Obojenih revolucija”, a ako ništa ne da rezultate, onda se krene u rat.

Europske nacije, Japan i druge, gotovo su američke kolonije, prisiljene da služe američkim interesima na štetu vlastitih. Te su zemlje doslovno ”zaražene” bazama Pentagona, a njihove ekonomije uspješno pljačkaju američke korporacije.

Kao odgovor na američke sankcije protiv Rusije, Bruxelles je rekao ”kako će s protumjerama djelovati unutar nekoliko dana, ako zabrinutost EU neće bude uzeta u obzir”.

Obična groteska, jer su se nakon Drugog svjetskog rata zemlje zapadne Europe, a kasnije i istočne, pokorile volji

Washingtonu i nisu bile u stanju osloboditi se i krenuti svatko svojim putem.

Vrijeme je za ”Europsku deklaraciju o neovisnosti od Washingtona”

Dakle, sva ova retorika je besmislena, ako nakon nje ne slijede konkretne akcije. Kina i Indija su zanemarivali američke sankcije Iranu i kupovali iransku naftu, a Washington nije mogao učiniti ništa da ih zaustavi. Sa Sjevernom Korejom je isto, jer usprkos sankcijama ova zemlja ima razvijenu trgovinu s Kinom i brojnim drugim zemljama.

Vrijeme je za stvaranje nacrta ”Europske deklaracije o neovisnosti od Washingtona”. Konačno je kucnuo čas da države Europe služe interesima svojih naroda, a ne interesima Amerike, bez obzira na to što će slijediti ako se Europa otme diktatu.

Nove američke sankcije protiv Rusije nemaju nikakve veze s lažnim optužbama o uplitanju u američke izbore ili s nepostojećom agresijom protiv Ukrajine. Cilj im je veći pristup europskom tržištu za američke proizvođače prirodnog plina. Sve se čini
da se spriječi, marginalizira, oslabi i izolira Rusija, uz Kinu, glavni geopolitički rival Sjedinjenih Država. Razlog? Nedvosmislena spremnost Moskve i Pekinga da očuvaju suverenitet i neovisnost.

Oštra zajednička izjava njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela i austrijskog kancelara Christiana Kerna je mali znak nade.

”Ne možemo prihvatiti opasne i nezakonite izvanteritorijalne sankcije protiv europskih tvrtki. Europska opskrba energijom je pitanje koje se tiče Europe, a Sjedinjenih Američkih Država”, rekli su Gabriel i Kern.

Mora se priznati da ih je u izjavi podržala i njemačka kancelarka, ali službeno nije predočila nikakav dokument ili odgovor koji bi značio odbijanje primjene tih sankcija.

Ključ svega je što će Europa učiniti ili neće učiniti kao odgovor na američke sankcije protiv Rusije. Sve izjave su beskorisne, ako ne bude jasnog i službenog odgovora iz europskih kancelarija.

U stvari, Europski parlament i Europska komisija bi trebali proglasiti suverenu neovisnost, a američke sankcije nevažećima, te poduzeti značajne korake za međusobnu političku i gospodarsku suradnju s Rusijom i svim zainteresiranim partnerima, ali na obostranu korist, što Washington ne može spriječiti.

”Mogu li to reći otvoreno da će budućnost naše suradnje s EU ovisiti o tome kako će Europska unija djelovati u ovoj situaciji”, rekao je ruski predstavnik pri EU, Vladimir Čižov.

Za kraj, podnaslov zakona američkih sankcija ”Suprotstavljanje ruskom utjecaju u Europi i Euroaziji” otkriva pravi cilj ovih mjera. Dakle, Washington je svoj potez povukao. Rusija samo djelomično, odlukom o protjerivanju preko 700 američkih diplomata s ruskog teritorija, a nakon Trumpovog potpisa se najavljuju nove mjere.

Na redu je Europa, koja ima povijesnu priliku da ukupno ili barem neke njezine zemlje povrate izgubljeni suverenitet. U suprotnom slučaju, prihvatimo činjenicu da će izjave poput one koju je o Europskoj uniji 2014. dala Victoria Nuland postati pravilo za sljedećih tisuću godina ”Američkog Reicha” u kojem je EU samo jedna od provincija.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
37 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dalmata

Ko drugome jamu kopa,sam upada u nju.Svako zlo i gore koje je USrA radila aEU(ne zaboravite igrace u rukavicama,Kanada,Australija,Japan) sjor Babic je sve naveja i objasnija.Nema se sta dodat ni oduzet. rasprava o EU odgovoru moze bit razlicita,ali je jedno siguro,da sacuvaju svoje izmisljene EU titule i dobro placene polozaje,ostat… Pročitaj više »

Weteran

Okupacija SAD je prošla tiho, skoro neprimećeno?!
Bez otpora i pompe, i onda je sve postalo lakše …..
Danas, Gospodari Novca, bez pardona šibaju mazohističku Impotentnu EUniju!

Ana

U 239 godina, 222 godine ista demokratska politika- rat, ali ne u mojoj kuci. A prilike, prilike… dolaze i prolaze…

Moreno

Teško je znat je li bolje da EU otkaže poslušnost Americi ili ne. EU ovakva kakva je i bez diktata Amerike nema neku budućnost, podijeljena je na više grupa država, bjesomučno se puni migrantima, Trojka vlada ka Politbiro CK SSSR-a, bankarski sustav je insolventan i održava se proizvodnjom eura ECB-a… Pročitaj više »

Tomica

Uvijek se sjetim kako je Merkel “poludjela” kad su otkrili da SAD prisluškuje Njemačku pa i nju direktno. Kako se zaputila u Washington da im “očita bukvicu” a turneju završila sa izjavom da su SAD pouzdan saveznik Njemačke i da će to uvijek biti. Vjerujem da će i ovo koprcanje… Pročitaj više »

apolo

Neka priznaju Krim kao dio RF , ukinu sankcije RF, i onda lijepo zatraze zastitu Rusije. Rijesen problem. Rusija ima iskustva u slamanju kicme fasistici siledzija.

StarDam

Za nas na Balkanu izlazak iz “Američkog Reicha” neće puno promijeniti ako ga ne bude slijedio izlazak iz 4. Reicha u koji se EU u međuvremenu pretvorila.

pikaču

Ja nisam toliko pesimističan kao autor članka. Naravno,nisam stručnjak za visoku geopolitiku i međunarodne financije,ali ajmo ovako:jer mislite da će u budućnosti Nijemci stvarno prestati poslovati sa Rusijom,Kinom ili zemljama u rastu? Ako analizirate brojke,one su iz godine u godinu sve veće. Ok,izuzmimo brojke sa Rusijom unazad 3 godine (neš… Pročitaj više »

Sinisa

Nema tu nista istorijski.

cdcdcd

odlican clanak! ovo je kljucni trenutak u eu i za svih nas. Za usa je kljucno imati Francusku na njihovoj strani jer sva ovo je rat Usa protiv Njemacke! Ne Rusije nego Njemacke, a ako FR bude sa Njemcima onda Usa ima manje sanse…zato sam na strani Njemaca!!

Željko

Ne pamtim kada sam bolji tekst pročitao !!

elijah magnier

Hebeš USRA govna,čim se počinju vraćati kovčezi,biti će frka i kod njihj.Nekad sam bio katolik,više
nisam-udrite RUSKA braćo po govnima i ZLOTVORIMA.

Alerik

Babić nije siguran za što bi se odlučio – da europske države posegnu za vlastitim suverenitetom ili da EU i EK posegnu za svojim “suverenitetom”. Istovremeno se zalaže za obje opcije, iako jedna isključuje drugu. Ni jedne sankcije do sada nisu proizvele poželjni i zacrtani rezultat onih koji su sankcije… Pročitaj više »

Nisam ja

Europa ima povjesnu priliku da prestane biti provincija “Americkog Reiha“ – i da postane dio provincije “Putinovog Reiha“ uuu jedva cekamo.
Nazalost ne citaju svi babicevu rusku propagandu na logicno.

Tedi

Dobar Babicev clanak. Ameri su krenuli na Ukrajinu kada su Rusi uletili u Siriju ( jer je Rusima bio ugrozen izvoz plina sa Nabukom, Izraelom,SA i SAD,a prije svega podmuklom VB) ,misleci da ce tako Ruse odvratiti od mega naftnih busotina u S.Africi.Sve je rezirano iz SADe i zato je… Pročitaj više »

davor

To je to. Sankcije Rusiji nisu protiv Rusije već protiv Europe. Zapravo sve sluti na pripreme za globalni rat. I NATO vježbe i ove domaći pozivi rezervistima. Naravno da minimalna muda Njemaca ili Francuza bi mogla nešto poduzeti da do istog ne dođe ali nema ni tih minimalnih, zapravo Libija… Pročitaj više »

Crni žutokljunac

Koriste svoju poziciju supersile i pokušavaju istisnut ruse iz Evrope.Idu grubo i nije ih briga za interese evropskih država.Ovakvim pristupom bi mogli izazvat reakciju,čak i ovakvih evropskih marioneta.Gdje god su prisutni i imaju interes,stvaraju kaos.SAD je u padu.Imam dojam da ova struja što se pobunila i progurala Trumpa,to vidi i… Pročitaj više »

cdcdcd

evo sabotaza u rafineriji u Rotterdamu…tako angli pregovaraju

cdcdcd

kad je angela rekla da je multi-kulti mrtav, i malo digla glavu prema istoku, prije par godina, isto su se elektroinstalacije samozapalile u tvornici u Btremenu i tvornica izgorila.

stipa

Budimo realni… Uopće nije bitno što zdrava logika običnog čovjeka misli dok je u žrvnju sistema u kojem misli da svakih 4 godina bira svog političara koji će ga zastupati u raznim “demokratskim institucijama”… Jer masa tih političara uči i odgaja se u raznim inkubatorima sponzoriranim i osnovanim od strane… Pročitaj više »

Miki

Radije sam pod američkim nego pod nemačkim rajhom.

Miki

Komentatorima nije jasno da je USA i EU globalni establišment zajedno protiv Trumpa i Rusije. Zapravo Trump želi dobre odnose sa Rusijom.

Miki

Istorija nas nije ništa naučila pa se Balkanci i dalje žele klanjati Nemčakoj.

Vlastimir

Američki Rajh protiv Nemačkog 4 Rajha. KAKO TO DOBRO ZVUČI.

POVEZANE VIJESTI