Europska certifikacijska tvrtka izašla je iz Sjevernog toka 2 zbog strahova od sankcija SAD-a

Sjeverni tok 2
20 komentara

Norveško-njemačka certifikacijska tvrtka DNV GL više neće pružati usluge za projekt plinovoda Sjeverni tok 2, nakon nedavnog objavljivanja novih smjernica američkog State Departmenta, koje obuhvaćaju Zaštitni europski zakon o energetskoj sigurnosti iz 2019. (PEESA), rekao je predstavnik tvrtke u izjavi.

PEESA je prvotno bio namijenjen rješavanju ruskih projekata plinovoda, koje SAD smatraju “rizikom” za nacionalnu sigurnost. Taj zakon omogućava Washingtonu nametanje sankcija tvrtkama, poput DNV GL, koje provode poslove provjere i procjene sigurnosti na Sjevernom toku 2 ili na brodovima koji rade na projektu.

“Prema ovim novim smjernicama smatramo da su aktivnosti verifikacije DNV GL povezane s brodovima i opremom koja služi projektu Sjeverni tok 2 podložne sankcijama. DNV GL je stoga prestao pružati usluge koje bi mogle spadati u opseg PEESA. DNV GL upravlja robusnim programom koji osigurava da naše poslovanje bude u skladu sa svim relevantnim propisima i zakonodavstvom, uključujući i sankcije,” rekao je predstavnik.

DNV GL su uključeni u projekt i radi provjere sigurnosti plinovoda te radi ispitivanja i pripreme plovila koja rade na izgradnji plinovoda, rekao je predstavnik.

Dio nedovršenog dijela plinovoda nalazi se u danskim vodama, a danska Energetska agencija dala je operateru plinovoda Sjeverni tok 2 AG pravo angažiranja bilo koje treće strane radi potvrđivanja sigurnosti gradnje.

Prijetnja američkim sankcijama dovela je do toga da se švicarska tvrtka Allseas, koja je sudjelovala u polaganju cijevi, povukla iz projekta prošlog prosinca.

Sjeverni tok 2 planirani je novi plinovod, dug oko 1.200 kilometara, koji bi trebao godišnje prenositi gotovo 2 bilijuna kubičnih metara plina iz Rusije u Njemačku.

Plinovod je zajednički projekt ruskog Gazproma i nekoliko europskih energetskih divova, uključujući njemački Uniper i Wintershall.

DNV GLPEESASjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
lika
3 godine prije

Nije usla Hrvatska u NATO zato jer se boji Rusije nego zato jer se boji USA.

Žile
3 godine prije

Ova govna američka samo još prjete čitavom svjetu i tako sami kažu svoju jad i nemoč!!

but
3 godine prije

………i onda kad ove nase hr. budala se zelu potuci koga ce poslati tamo u eu parlamenat i slicne institucije kao da ista mogu ti delegati promijeniti, samo se mogu dobro osobno omastiti, i to je to……

3 godine prije zadnji put uredio but
scorpio1959
3 godine prije

Opet američka banda. Najveće zlo na planetu!!

medo
3 godine prije

1-Kad se raspao SSSR, neke americke sankcije su se nastavile na Rusiju.
2-Sankcije su bile i na Hrvatsku
3- Mandela je dosao na americku listu terorista.

davor3
3 godine prije

SAD su i dalje jedine članice Konvencije o kemijskom oružju koja još nije dovršila uklanjanje deklarirane zalihe kemijskog oružja, istaknuo je ruski diplomat.

 “Incident u kojem je sudjelovao ruski bloger Navalny jasno pokazuje da mnogi američki saveznici, uključujući one u Europi, imaju znanje i tehničke kapacitete za stvaranje agenata Novichok-a.

To govori o njihovim navodima da Rusija ima državni program kemijskog oružja i podriva norme Konvencija o kemijskom oružju izgleda kao beskrupulozni pokušaji opravdanja aktivnosti suprotstavljanja Rusiji sankcijama na apsolutno ciničan način, što je postalo navika SAD-a i njihovih saveznika “, istaknula je Zaharova.

Prema glasnogovornici Ministarstva vanjskih poslova, sirijski su militanti razvili vještine u kemijskom terorizmu zahvaljujući podršci svojih euroatlantskih sponzora

Max
3 godine prije

Povukli su sr pred prijetnjama.

Tupko Glupko
3 godine prije

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje bi se sve EU države složile da zajednički nastupe prema izuzetnima.
Zašto europske firme i države saginju glavu i daju se guziti od prekooceanskih nasilnika?
Uzvratiti istom mjerom, zaprijetiti kontra-sankcijama.
Ili još bolje – uzvratiti ublaživanjem EU sankcija prema Rusiji – što izuzetni više sankcioniraju europske firme i države, proporcionalno EU ukida sankcije Rusiji.
Usput neke od europskih država uvedu bescarinsku zonu prema Kini.
Što je Švicarska odavno napravila.

den
3 godine prije

Iransko ministarstvo obrane je dalo izjavu

da je izvrsen atentat na iranskog vodeceg nuklearnog znastvenika blizu Teherana.

huhuhu
3 godine prije

Gazda je onaj ko ti drzi pistolj uperen u celo, a to je usa. Prema tome svi u eu ima da ponizno slusaju. Uostalom usa sve to radi za dobro eu ahahaha kao sto vas vase vlade trpaju u kucni zatvor i sile da disete vlastitu bljuvotinu za vase dobro. Moja baba bi rekla: velika riba malu ribu jede.

3 godine prije zadnji put uredio huhuhu
Ive
3 godine prije

Zašto EU JASNO I GLASNO ne kaže USA prste k sebi i ostavite se miješanja u unutarnje poslove EU. Svi amerikenjci iz USA su jednostavno ZLOČINCI kojima treba zabraniti ulazak u demokratsku i/ili samostalnu državu.

Bart
3 godine prije

Ovo je dobra vijest jer barem će uštedjeti na vremenu i novcu. DNV GL je u zadnjih 5 godina toliko promijenio i iskomplicirao standarde u offshore industriji da je to za nevjerovati. Sada se bore da svi novi projekti koriste njihove nove standarde, a ne stare prije 2015 godine koji su imali smisla. Uglavnom DNV GL je postao nešto kao Apple. Samo lova lova i ništa drugo. Pišu standarde koji nemaju smisla i daleko su se odmakli od staroga DNV koji je bio jasan donekle. Posto je projekt već 90% gotov dizajn je odobren od DNV GL, a u ovoj fazi je ostao samo operativni dio i bez toga mogu živjeti. Platiš inspektore koji potvrde da je posao po DNV GL standardu tom i tom samo što nećeš dobiti papir od DNV GL.

Stara kuka
3 godine prije

Auuu.Povukla se certifikacijska tvrtka!!! Pa kako će se sad projekt nastaviti? Tko će im sad za skupe pare lupiti žig i reći da je sve u redu? Te “certifikacijske tvrtke” su i inače jedan od najbezobraznijih načina krađe i pranja novca koji su ikad izmišljeni. Najprije država doslovno iz prsta isisa, izmisli nekakve certifikate koje morate imati da bi uopće smjeli raditi, onda pravo na certificiranje dodijeli kojekakvim privatnim mafijašima u sprezi s državnim dužnosnicima i službenicima. A ovi onda za vrlo skupe pare povremeno pošalju svoje “audite” koji uglavnom nemaju pojma o poslu da vam dodijele ili produže “certifikat”. To naravno ovisi o tome koliko platite. A ogromne pare koje se na taj način izvlaže iz privrede bratski dijele država, vlasnici tih “certifikacijskih tvrtki” dok pristojan dio završi u privatnim džepovima državnih dužnosnika koji su sve to omogućili. I posao cjeta, a certifikata i “certifikacijskih tvrtki” je sve više… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI