Forbes: “Sjeverni tok 2” Ukrajinci mrze, ali Europa ide dalje

Sjeverni tok 2
12 komentara

Europska komisija je dala zeleno svjetlo za pregovore s Rusijom o izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”, za Forbes piše kolumnist Kenneth Raposa. Prema njegovim riječima, plinovod koji će zaobići Ukrajinu u Kijevu doslovno mrze. Međutim, europske političare i čelnike energetskih kompanija “to uopće ne brine”.

Ukrajinci ga mrze, ali europski političari i čelnici energetskih kompanija o tome  ne brinu”, komentirajući plinovod “Sjeverni tok 2” za Forbes piše kolumnist Kenneth Raposa.

Prije nego je Europska komisija odobrila mandat za pregovore s Rusijom o izgradnji plinovoda, rusko Ministarstvo energetike priznalo je da nije vidjelo dokument, ali je naglasilo da je “Sjeverni tok 2” poseban projekt ” privatnog sektora”.

“Ako se “Sjeverni tok 2″ bude gradio, to će naškoditi Ukrajini. Ako se ovaj projekt izgradi, Rusija će nas u budućnosti zaobići”, rekao je voditelj ukrajinskog Naftogaza, Andrej Kobolev, čija tvrtka većinu svojih prihoda dobiva od tranzita ruskog plina u Europu.

U Gazpromu kažu kako će nova trasa, ako bude potrebno, osigurati isporuke energije. No, Kijev i lideri plinske industrije poput Koboleva vjeruju da će Moskva koristiti drugi krak “Sjevernog toka” kako bi se ograničila ovisnost o ukrajinskoj tranzitnoj ruti. Prema nekima, ruske vlasti su ovim potezom “odlučile kazniti susjednu zemlju zbog približavanja Zapadu”.

Autor primjećuje kako sankcije Europsku unije, nametnute Rusiji nakon pripojenja Krima, nisu uzdrmale moć tvrtke ili barem nisu zaustavile izgradnju plinovoda prema Europi. Početak izgradnje je predviđen za 2019. Novi krak plinovoda će, kao i postojeći “Sjeverni tok”, prolaziti kroz Baltičko more i povezati Rusiju s Njemačkom.

Ukupna cijena projekta bi trebala biti oko 10 milijardi eura. Gazprom je najavio da može postići dogovor s partnerima, uključujući dvije njemačke kompanije, dodjelom popratnih kredita u iznosu od  6,65 milijardi eura.

Kenneth Raposa još od početka sankcija prati situaciju u Rusiji i utjecaj “kazni” na rusko gospodarstvo. Početkom ove godine je rekao da su podaci za siječanj pokazali znatan rast interesa inozemnih investitora za ulaganja u ruske imovinske fondove. Oslanjajući se na podatke američke analitičke kuće “Emerging Portfolio Fund Research Global“, koja svaki tjedan objavljuje osvrt o međunarodnim tržištima kapitala, Raposa ocjenjuje da je Rusija u siječnju “po obujmu portfeljnih investicija pretekla druga rastuća tržišta”, ostavivši iza sebe Kinu, Indiju, Brazil i Meksiko. Po njegovu mišljenju, rast popularnosti ruskih vrijednosnih papira je povezan s ponovnim ruskim preuzimanjem vodećeg mjesta upravo u proizvodnji nafte i plina. Pored toga, svjetski ulagači su se u siječnju nadali skorom zatopljenju odnosa Rusije i SAD-a, dok stabilan tečaj rublja i niska inflacija također blagotvorno djeluju na ulagački optimizam, ocjenjuje Forbes.

“Ostavimo li politiku po strani, očit napredak na ekonomskom planu je Rusiju učinio privlačnom za ulaganja”, zaključuje Forbes.

Bloomberg je ranije ocijenio da će među zapadnim investitorima doći do porasta privlačnosti ruskog tržišta. Jačanje rublje i očekivani rast cijena energenata će u 2017. godini biti pokretači rasta ruskoga gospodarstva. Krupni igrači na tržištima kapitala sve jaču pozornost posvećuju tržištima u razvoju, a jedno od prioritetnih odredišta za međunarodni kapital u 2017. godini bit će Rusija, smatra Bloomberg.

Investitori su “doslovce zaljubljeni u Rusiju“, piše Bloomberg, a razloge takve naklonost nalazi u “pozitivnim promjenama u vanjskopolitičkim odnosima i stabilizaciji domaćeg tržišta”.

Ruski poslovni mediji spominju i analizu tvrtke “NN Investment Partners” koja rusko tržište fondova naziva “očitim kandidatom za velike dotoke kapitala”. Navode i procjenu Deutsche Banke, prema kojoj će stabilizacija ruske ekonomije povećati cijene vrijednosnih papira ruskih državnih poduzeća i drugih kompanija.

Dakle, Kijev se može ljutiti, pa čak i mrziti “Sjeverni tok 2”, ali za europske energetske kompanije, posebice za Njemačku, vrijedi izreka “Business is Business“.

Kenneth RaposaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Ukrajinci shvatili(ako su shvatili) da su imali ulogu koju smo imali i mi u ex YU, ulogu prezervativa za jednokratnu uporabu!!

Eheh
6 godine prije

Veseli me svako produbljivanje ekonomskih veza izmedu EU pogotovo Njemacke i Rusije.

Eheh
6 godine prije

Autoru zelim da bar jednom ponovo procita tekst prije objave i ispravi gramaticke greske.

Ulica V.V.P.
6 godine prije

U americkom senatu je bilo glasanje za nove sankcije na Rusiju. U senatu ima 99 glasova. 77 glasova su glasali za dodatne sankcije na Rusiju. Prema izjavi americke vlade sankcije se vrsu radi – Krsenja teritorijalnog integriteta Ukrajine i Krima – Cyber napadaji – Uplitanje u americke izbore – Agresije u Siriji Nove sankcije ce udariti na ove ruske sektore – Rudarstvo, zeljeznicu, proizvodnju celika, brodarstvo Sankcije ce se uvesti na – Koruptirane ruske umjetnike – Sve one osobe koje krse ljudska prava – Svi oni koji snabdjevaju sirijsku vlast s vojnom opremom. – Svi oni koji na bilo koji nacin radu za rusku vojnu obranu – Svi oni koji na bilo koji nacin radu za rusku obavjestajnu sluzbu. – Svi oni koji su ukljuceni u koruptiranu privatizaciju drzavne imovine. Mozda ima jos… Ja cu komentirati samo jednu tocku – Sankcije na koruptirane umjetnike. Nekad su Amerikanci imali monopol da… Čitaj više »

dobagan rogić
6 godine prije

Vjerojatno ona naša Maletić čeka novu direktivu iz USA.

tuf
6 godine prije

Kakva je situacija s umjetnom tvorevinom Belgijom, znamo da oni trenutno blokiraju Sjeverni tok 2 (znamo i po cijoj narudzbi).

Moreno
6 godine prije

Ukrajinci će koristit 30 – 40%% skuplji LNG ili ruski plin iz bilo koje cjevi pa makar to bila i cjev iz svemira ali, jasno, po američkoj cjeni

Moreno
6 godine prije

Ne investira se u Rusiji samo u naftu i plin nego i u prehrambenu industriju i investitori mole Boga da sankcije još potraju neko vrime kako bi po ukidanju sankcija povratak europske prehrambene industrije na rusko tržište bija minimalan.
Najveći pušioničar sankcija Rusiji je upravo Ukrajina pa baltičke državice, Poljska pa tek onda ostale EU države.
Dok se sve to događa ”Exxon Mobile operations in Siberia” ide dalje isto ka da sankcija nikad nije bilo niti će ih ikad bit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI