General Šojgu: Rusija sirijskoj vojsci šalje sustave S-300

General Šojgu
168 komentara

Kako prenose ruski listovi Izvestia, Nova Gazeta i ostali ruski mediji, Ruska Federacija će u roku od dva tjedna Siriji isporučiti sustave protuzračne obrane S-300.

Potvrdu o isporuci sustava S-300 sirijskoj vojsci, kako bi ojačala svoje borbene sposobnosti, dao je jutros ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Sirijske oružane snage će u dva tjedna dobiti moderne protuzrakoplovne raketne sustave S-300, koji su u stanju presresti i istovremeno gađati nekoliko ciljeva u zraku na udaljenostma od preko 250 kilometara “, rekao je general Šojgu.

Prema njegovim riječima, sustavi će značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protuzračne obrane.

Kako prenosi list Izvestia, ruski ministar je podsjetio da je Rusija 2013. suspendirala isporuku sustava S-300 Siriji na zahtjev Izraela.

“Tada su sustavi bili spremni za isporuku, a sirijska vojska je bila obučena. Nismo ih isporučili na zahtjev Izraela. Ali, situacija se sada promijenila, i to ne našom krivnjom”, rekao je ruski ministar obrane.

Šojgu je dodao kako će zapovjedne postrojbe sirijskih jedinica za protuzračnu zaštitu biti opremljene i automatiziranim sustavima kontrole koji omogućavaju uvezivanje ovih sustava u jedinstven sustav protuzračne obrane.

73N6 Bajkal1 sistem upravljanja
FOTO: Ilustracija automatizovani sistem upravljanja 73N6 Bajkal-1

Osim toga, čelnik Ministarstva obrane je rekao da će u okolnim područjima Sirije i vodama Sredozemnog mora biti postavljeni sustavi za elektronsko suzbijanje satelitske navigacije, kako bi se omeli brodski radarski i komunikacijski sustavi, te oni u borbenim zrakoplovima koji napadaju objekte na sirijskom teritoriju.

Jutros rano je ovu informaciju objavio  Kommersant, pozivajući se na svoje izvore u Ministarstvu obrane. Prema sugovorniku lista, na ove mjere se odlučilo zbog obaranja ruskog zrakoplova Il-20 17. rujna.

Izvor je rekao da će sustavi S-300 biti ozbiljan argument da izraelske zračne snage odustanu od napada na Siriju, a na drugoj strani će štititi i ruske vojnike.

Podsjetimo, Il-20 je nestao s radara na nebu iznad Sredozemnog mora na obali Sirije uvečer 17. rujna. Pogodili su ga sirijski sustavi protuzračne obrane, što je rezultiralo smrću 15 ruskih vojnika.

Nakon opsežne istrage tri vojna izvora, ruskog, sirijskog i izraelskog, koje je predalo svu svoju dokumentaciju Moskvi, utvrđeno je da je izraelska strana kriva za namjerno dovođenje ruskih vojnika u pogibeljnu situaciju.

Ministarstvo obrane je jučer reklo da je Tel Aviv namjerno stvorio opasnu situaciju, dovodeći ruski zrakoplov pod vatru sirijske protuzračne obrane.

Budući da se radi o vrlo delikatnoj isporuci naprednim obrambenih sustava, na društvenim mrežama se nagađa da su sustavi S-300 već u Siriji i da su prebačeni u vrijeme intenzivnih letova ruskih vojnih transportnih zrakoplova u protekla tri dana. Dva tjedna o kojima govori general Šojgu su vjerojatno rok za raspoređivanje sustava, njihovi integraciju s ostalim sustavima s kojima raspolaže Sirija i vrijeme u kojem će postati operativni za obranu.

IzvestiaNova Gazeta

S-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
168 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abcnormalan
5 godine prije

Sad cemo napokon vidjeti istinu, kolko taj sustav vrijedi… Ako zidovi prestanu terorizirati siriju vrijedi tih para, ako i dalje nastave…

eu kolonija
5 godine prije

sada će da uvedu izraelu zabranu letova:)

ps. odgovor je učinkovit.

igi
5 godine prije

Osim toga, čelnik Ministarstva obrane je rekao da će u okolnim područjima Sirije i vodama Sredozemnog mora biti postavljeni sustavi za elektronsko suzbijanje satelitske navigacije, kako bi se omeli brodski radarski i komunikacijski sustavi, te oni u borbenih zrakoplova koji napadaju objekte na sirijskom teritoriju.
…..ovo je ubitačnije od S 300 jer bez satelitskog navođenja napadi su skoro pa nemogući.

Ante
5 godine prije

Hvala Rusima što Siriji isporučuju te sustave. Jer Hrvatska će imati od toga koristi iz razloga što plaćamo izraelcima četrdeset milijuna dolara za F-16 aviona koji su 30 godina stari. Nadam se da će ih poskidati kao muhe sa neba tako da neće ostati nijedan F-`16 za isporuku.

Driftwood
5 godine prije

Ono sto ce biti zanimljivo vidjeti kako ce Izrael doskociti unistenju istog. Nista me ne bi iznenadilo da grupa izraelskih komandosa vec mjesecima cuci na nekom od potencijalnih mjesta instalacije sustava te da ima skoro razradjen plan sabotaze i unistenja istog. Nece on dugo biti u funkciji, jer njegova neutralizacija ce biti primarni cilj za nesmetan plan bombardovanja Izrelu bitnih ciljeva

preseren3
5 godine prije

E, ovo ja nazivam adekvatnu potporu Sirijskoj odbrani od pohuljenog, lažnjivog Izraela!!!
Šteta, što je moralo 15 Ruskih života ugasnuti zato.
Identifikacija moj-tvoj, GPS suzbijanje i puno bolje pračenje!
E, pa da vidimo taj Izrael, koji je u stvari mala amerika, sada!

Liki
5 godine prije

Hehe Židovi se malo preracunali misleci da ce Ruje prijeci preko ovog sranja sa rusenje. Sad krece pravo rokanje.

Liki
5 godine prije

S 300 nije svemoguc ali je jako jako opasna zvijerka.

octopus
5 godine prije

Jadni Sirijci. Sad će im USA uvesti sankcije jer kupuju rusko oružje…..

Ivo
5 godine prije

U ovih deset dana trebaju postaviti sustave na predeterminirane položaje, dovući po 7-8 Pantsira za zaštitu i smjestiti osoblje (koje će vjerovatno biti 80% rusko, a 20% će činiti sirijci). Izraelci teoretski imaju prozor od tih desetak dana da unište sustave dok još nisu operativni, no to je samo teorija. Ne smiju. Ovim je Rusija distancirala sebe kao mogućeg direktnog rušitelja demonkratskih aviona, iako će u osnovi ruski vojnici upravljati ruskim sustavima i biti pod ruskom komandom. Ali, to je njihova vojna diplomacija… Demonkrate će sada ili odustati od bombardiranja ciljeva po Siriji (manje vjerovatno) ili eskalirati situaciju udarajući direktno po sustavima za koje im je rečeno da imaju ruske operatere (više vjerovatno). Zaoštravanje sukoba između direktnih aktera neminovno slijedi, S-300 će proraditi vrlo brzoo, a rusi će vjerovatno paziti da prvi oboreni avioni padnu na tlo Sirije, kako bi se izbjegle priče o narušavanju tuđeg zračnog prostora, itd. Sve… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Pogledajte tajming. Šojgu veli “Poslat ćemo”. To se ne govori unaprijed, jer je preopasno. Pusti priče, dogodi se bilo što. Po meni je sve to već tamo, a baš tako, dva tjedna im treba da nađu lokaciju, načičkaju okolo S-200 Pancire koje Sirijci imaju i ostatak , te da umreže su tu tehnologiju na obali. Šojgu je preozboljan da bi blefirao i kao nešto dobio od Izraela. A što to?

tuf
5 godine prije

Dok ne pocnu rusiti izraelske zrakoplove ja cu ostati skeptican.
Trenutno mi to vise izgleda kao folklor jer i dalje sumnjam da se Vlado usudi direktno suprotstaviti Bibiju.
a) navodno se za sada salje samo jedna baterija S-300
b) Sojgu je izmedju ostaloga izjavio da bi reagirali “ovisno o situaciji” – sto u praksi znaci samo ako su ruske trupe ugrozene
c) upitno je koliko se S-300 moze nositi sa F-35 i AESA sustavom koje ce Izraelci definitivno od sada koristiti
d) izraelski fasisti ce naci nacina kako ih sabotirati ili kompletno unistiti – ne obvezno iz zraka
Onog dana kada Sirijci pocnu plesati oko srusenog F-35 vjerovati cu da se misli ozbiljno.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Ovo je najozbiljniji samar Izraelu u poslednjih nekoliko decenija. Poznajuci nacin na koji cionisti deluju, verovatno ce pokusati da uniste baterije i izgubice vojnike u toj ocekivanoj akciji. Oko za oko…

njonjo
5 godine prije

Čitao sam Jeruzalem post i Haertz (preko translatea, jer ne znam engleski) i koliko sam shvatio IDF se još nije očitovao o izjavi ruskog MO. Novinari(izraelski) naglasak ne stavljaju na S-300, već na ovu činjenicu o satelitskom i elektronskom blokiranju zračnih i pomorskih snaga na području Sirije i sirijske obale. Uskoro će se vidjeti koliko će to biti efikasno. Neki je komentator ovo uočio i sugerirao da su sustavi S-300 za SAA već instlirani (tzv. vojnopomorske vježbe ruske flote i nepoznati tereti koji su prevozili ruski Il-76) A što se tiče osposobljenosti PVO SAA za upravljanje sistemima S-300, to je riješeno prije pet godina, kad je Rusija pod pritiskom Izraela i (zapadnih partnera) obustavila isporuku ovih sistema. I na kraju ovih mojih baljezgarija samo da izrazim svoju nadu da će IDF shvatiti poruku Rusije. Nažalost, neće i nastviti će se igra mačke i miša, doslovno igra. A koliko će još… Čitaj više »

Ara
5 godine prije

Nije, da nisam napisao prije dva dana:

Ara

Znači Norkin nije imao susret s VVP čak ni sa Sergejem…….znakovito
Očekujem soft power odgovor Rusije.
Što bi najviše zabolilo Izrael u ovom trenutku? Da mu se ukine operativna moć nesmetanog djelovanja iznad zapadne sirije.
Nebo je zatvoreno , zbog iznenadnih manevara do 26.9
Do tada očekujem da neka nova oprema bude dostavljena sirijcima ( najmanje s-300)

Budemo vidili nije to daleko …još par dana , biti će mnogo toga jasnije

24-2 Odgovori2 dana

..s druge strane kao da je bilo teško za predvidjeti, nije trebala kristalna kugla

cool
5 godine prije

Eto, zašto su se provodile “vojne vježbe”.

Abcnormalan
5 godine prije

Sad kad razmijeste sve figure na sahovskom polju, sah mat na sjeveru…. Mislim da ce ovaj put ili vec jesu diplomatskim kanalima upozorili zapad da se ne igraju sa krstarecim projektilima…

Kile
5 godine prije

Ajde napokon, trebalo je iz guzice u glavu, da su ga prije dostavili nebi 15 ljudi poginulo bezveze (o drugima da ne pričam)

Pantsir S1
5 godine prije

Provokacija Izraela nije od juce.Iako nije javno objavljeno ko stoji iza konstantnih napada dronovima na ruske baze u Latakiji i Tartusu, moglo bi se naslutiti ko u velikoj meri stoji iza tih napada .Ovo je kap koja je prelila casu.Putin je posle rusenja Il-20, rekao: “to će biti takvi koraci koje će svi zapamtiti”.Pokeras koji nikad ne blefira, je defakto zatvorio nebo iznad Sirije za vojne protivnike Asada. Posle skoro 3 pune godine od ruske vojne intervencije, koja je sa Zapada najavljivana kao novi Avganistan, koja je prelomila ne samo Sirijsku krizu, vec i siri prostor centralne Azije i pre svih Evrope, kao civilizacije.Kakva je sudbina bila skrojena za tzv “Zapadni Balkan”, mozemo samo da nagadjamo.Ko iole prati geopolitiku, zna da se Zapad i Izrael sigurno nece pomiriti sa ovim ishodom u Siriji, niti sa ovom vojno-poltiickom odlukom Rusije, i sigurno ce uslediti neka nova provokacija.Od drzava koje podrzavaju teroriste… Čitaj više »

Liki
5 godine prije

Bez veze komentar..stvari su malo slozenije

Liki
5 godine prije

Židovi su davno izjavili da ce uništiti S 300 ako se taj sistem isporuci Siriji.Cekamo .

njonjo
5 godine prije

Poštovani NR i uvaženi komentatori, na kraju balade reći ću vam jednu stvar, a to nije bakalar. Vezano je uz temu. Pročitajte članak u Il giornale, autora Lorenza Vite (translate dostupan, za razliku od Indenpenenta) u rubrici Gli occhi della guera, a naslov je: “Vojska odbija Putina. Moskva nikad neće napustiti Izrael. Ja, osobno više ništa ne razumijem. Nije sve u fake newsu, ima tu i istine. Iskreno bi volio da neki od uvaženih komentatora komentiraju i ovaj članak iz talijanskih novina. Hvala.

Baba Vanga
5 godine prije

Ako smo citali jucer o konvojima iljusin,a danas o isporukama mozda su vec tamo a posade su davno vec obucene za koriscenje mislim da ce biti tu jos svasta

Ara
5 godine prije

@Chomos Ne radi se o nikakvim tajnim ugovorima Rusi su deklarirali da dolaze u Siriju da se bore protiv terorizma i tako su se i ponašali. Došli su u složeno gepolitičku situaciju i potpuno neprijateljsko okruženje. ( Turska-logistički čvor, Jordan safe haven i logistički čvor, Izrael ( napiši sam) , Saudijska Arabija i Katar-financijski centri) . U bileterarnim razgovorima su dali do znanja da se neće miješati u tekuće izraelsko-iransko nadjebavanje I nisu se miješali, iako je Kasim Sulejamni odigrao značajnu ulogu u njihovom dolasku, te također imao značajnu ulogu u spašavanju navigatora srušenog SU-24. . Iz bizmarckovog vremena postoji poslovica: “S Rusijom posluj pošteno, ako ne možeš to , onda nemoj poslovati” Očito su neki rusko pridržavanje dogovora shvatili kao slabost, te su se prestali držati dogovora. Turci baš i nisu dobro prošli u svemu tome. Kako će se ovo odraziti na Izrael …vidjet ćemo. . Partija je upravo… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Mislim da slobodno mozemo konstatirati da ulazimo zvanicno u rusko-izraelski sukob u siriji…

Lurker
5 godine prije

U politici nema saveznika, samo interesa.

Sirija-Rusija
5 godine prije

Nerazumijes ti zasto su Rusi u siriji, veliké su to igre Ali ne za obicnu raju

dr drug
5 godine prije

… ne znam sta ce bit iz ovoga al moglo bi bit lose. Izrael nece dopustiti jacane hezbolaha i iranskih milicija u Siriji a s300 ce to uveliko omogucit, i nastavit ce ili bar testno jednom probat da vide kako to (s300) dise il nesto dr stoga me nebi cudio neki odgovor izaela i to recimo oko 13 listopada…

Mister ?
5 godine prije

Napokon. Da vidimo i tu cudnu masinu. A mogli su i s400 ili s500-600 poslat. Onako da se zapadu zatresu gace.

Komunista
5 godine prije

Vrlo lijepa vijest.
Eh, kad se to sve instalira i umreži sa S-400, S-200, pa i sa nižim manjim sistemima (BUK, TOR i Pantsir), biće to kvalitetan kišobran.
Mislim da će židovi sad morati dobro stisnuti šupak, pa da nešto pokušaju.
Uostalom, možda im rusi obore avion, a fino kažu da je “sirijski” S-300.
I bilo je vrijeme! Dosta su terorizirali Siriji, kako im se prohtje. Jest Izrael sila, ali koliko ih štiti čitav svijet..
Vidjećemo šta će biti, pred nama je.
Smrt fašizmu!

burt
5 godine prije

SAA protuavionska raketa S-200 je u veljači oborila jedan izraelski F16 ali to nije imalo nikakvog utjecaja na djelovanje izraelske avijacije koja je iza toga pojačala napade po ciljevima u Siriji, trka u naoružanju može biti dvostruki mač za SAA protuavionsku obranu jer se s druge strane nalaze države sa najačim zračno-raketnim jedinicama SAD-a, Izrael, Francuska, V. Britanija, Putin je odigrao oštar šahovski potez nakon Boltonove poruke u Latakiji, i Srbi su srušili jedan F16 ali ništa nisu time postigli a pogotovo to neće zaustavit Izrael

Kastro.F
5 godine prije

Šojgu , uništi svu gamad, uništi njihova gnijezda da nema mladih ,,uništi neprijatelja da se ne digne narednih 1000 godina ne štedi ih kao kao što su rusi poštedjeli fašiste i naciste..
.

prorok
5 godine prije

prijatelji , S 300 je sistem odvracanja,nije upitno da se i on moze unistiti ,ali kolika je cijena svega.Izrael moze podnijeti gubitak aviona , ali pilota ne.Rusi igraju lagano i mudro .Necemo nista agresivno uraditi , ali cemo vam odbranom nanijeti gubitke .Izrael mora izvagati ,ili progutati gorku pilulu Irana na sirijskom tlu ili rizikovati velike i trajne gubitke u svojim redovima. Normalno niko ne sumnja da ce Izraela , ako je potrebno posegnuti i za nuklearnim oruzjem ako budu pritjerani uza zid , ali isto tako ni Rusi ne zele da ih pritjeraju uza zid. Rusi zele da odbrane svoje energetske interese i zadrze poslusnika u Siriji (cija je teritorija glavna za stopiranje gasovoda ).Izraelci znaju da ce i Rusi ici do kraja, tako da ce se smiriti i prizemljiti avione. Rusi ce im dati garanciju da Iran , a ni proxy Hezbolah ,nece ugrozavati njihovu teritoriju ni interese… Čitaj više »

Bruno
5 godine prije

Kasno, ljudi, kasno…

Nestrpljivi
5 godine prije

Dragi moji yugići… Moj šogy je židov…ima prijatelja u IAF… I veli(a jeeedva sam ga nafuko da mi kaže!!!) Ovako…izraelske zračne snage su isprobavale jednu vrstu S300 sustava u grčkoj…i otkrili su to da postoji dvije vrste raketa…ispaljene istovremeno…jedna te radarski cilja-pa kad dodaš gas da ju izbjegneš-podebljaš infracrveni odraz i gađa te druga po toplinskom ispuhu iz motora…ali ima još jedan keč….veli da je opasno upaliti napravu za ometanje radara, jer tada taj ciljnički radar tu freqvenciju specifično izolira kao neku vrstu DNK u čušpajzu zračnog prostora i raketa koja te gađa odjednom te solo traži po nebu!!!, a ti misliš da je kvaka u ciljničkom radaru…ne!!, nego ciljnički radar u sekundi šalje specifičnu freqvenciju samo tog specifinog aviona i k tome je brutalno agilna dok lovi avion…stalno lomi kuteve..ko da ti čita mozak gdje ćeš skrenut!!!…a tajna je u jednom čipu koji ko da je od vanzemaljaca ukraden-… Čitaj više »

Crni osman
5 godine prije

Ajde daj boze vise

Nestrpljivi
5 godine prije

Bas citam gro komentara za sve clanke vezane u trokut sirija-izrael-rusija i jedino decko galus92 pise kak treba… Gledajte ljudi….ja znam da opaka vecina vas nekako bas mrzi taj izrael..njihovu bahatost i nastup kakav god on bio…a iskreno ih nevolim ni ja…ozbiljno to govorim…i stvarno to mislim…no njihova vojska uuuuvijek nade nacina izvrsit svoj cilj….i uvijek su korak ispred….koliko god vam to kiselo zvucalo toooo je istina….meni isto kisela ali je istina…i ruku ma srce bi svi mi trebali stat sa svojim kritikama..i pitat se odakle i na koji nacin njima takve informacije i tehnologija da su toliko uspjesni…pa da i mi yugici naucimo nesto od njih…na mislim na bahatost, vec na prikupljanje informacija-razvijanje novih tehnologija-uspjesnu primjenu tih tehnologija na svim razinama…npr, ja se samo cinicno divim izraelu kako prkosi jednij nuklearnoj sili rusiji i vjerujem ako treba da ce i njih polomit kad im se god bude htjelo…jer pobavljam… Čitaj više »

Ara
5 godine prije

Draga redakcijo portala Logično
Da li ste razmišljali da ovim komentraima date formu pravog foruma , uz mogućnost registracije i citiranja teksta?
Uz mogućnost “quotanja” komentari se mogu objavljivati kronološki.
U ovoj formi je vrlo neprakticno i nepregledno, pogotovo ako se na temi “razbukta” diskusija.
Još ako ste na poslu prisiljeni koristiti IE koji ne “farba” nove kometare to postaje nepregledna jungla

P.S.
teme kao ova bi duže živjele a to je još više klikova…:)
P.S.2
na unz review-u na svakom postu piše tko se snjim slaže i tko je na njega replicirao, to je još jedna zanimljiva opcija.

Bruno
5 godine prije

Zakasnili ste, ljudi. Barem pet godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI