Hrvatsko novinarstvo i “ruski” sustavi S-300

Ukrajnia prodala S-300 Hrvatskoj
112 komentara

Iako je nedavno Tomislav Krasnec za Večernji list napisao zanimljivu kolumnu u kojoj pojašnjava kako Agrokor i Sberbanka posluju neovisno o željama Kremlja, te da ruska banka u većinskom državnom vlasništvu plasira kredite vodeći se zakonitostima financijskih tržišta, a ne geopolitikom, sve uzalud.

Branko Ivanković za Večernji list piše kako je objavljen potpuni popis naoružanja ruske proizvodnje koje je tijekom ratnih ’90-ih prodano Hrvatskoj, a da Rusija sada vrši pritisak na Hrvatsku, iako je ovim isporukama kršila embargo Ujedinjenih naroda na isporuke oružje zaraćenim stranama u bivšoj Jugoslaviji i poziva se na neimenovane izvore kako su ruski veleposlanik u Zagrebu Anvar Azimov i hrvatski trgovac oružjem Zvonko Zubak razgovarali na tu temu, dok se Zubak već 16 godina sudi s hrvatskom državom oko, kako tvrdi , zbog neplaćenih računa za raketni sustav S-300.

Bivši predsjednik Josipović tvrdi da zna što je bilo s tim sustavima, ali je to vojna tajna, dok Branko Ivanković i Bernard Karakaš u svemu vide “veliku zavjeru groznog Kremlja protiv male Hrvatske, kojoj se Putin želi osvetiti zbog propalih plinskih projekata i politike hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”.

U međuvremenu je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, koje je opovrgnulo napise u hrvatskim medijima, prema kojima je Moskva navodno Zagrebu isporučivala oružje, uključujući sustave S-300, zaobilazeći embargo Ujedinjenih naroda tijekom ’90-ih.

“Rusija se uvijek dosljedno pridržavala svojih međunarodno-pravnih obveza, uključujući one koje se tiču embarga na isporuke naoružanja sukobljenim stranama tijekom jugoslavenske krize 1991. – 1995. Smatramo da su ovakve objave provokativne i da grubo izvrću činjenice, a da je njihov cilj ocrniti politika Ruske Federacije na Balkanu”, rekao je zamjenik direktora Odjela za informiranje i tisak Ministarstva vanjskih poslova Rusije Artem Kožin.

“U kontekstu svih ovih izmišljotina je posebno neprihvatljivo spominjanje kontakata veleposlanika Rusije u Zagrebu. Svu odgovornost trebaju snositi autori ovakvih ‘ideja'”, naglasio je Kožin.

Međutim, hrvatski mediji i dalje nastavljaju objavljivati ovakve i slične informacije, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zanimljivo je da Ivanković u svojoj “ekspertizi”, do koje je došao s naknadnom pameću sa zaostatkom od 16 godina, nije pogledao WikiLeaks, kojeg većina novinara i političara u svijetu drže za prilično vjerodostojan izvor.

Naravno da to nije učinio, jer u objavi WikiLeaksa i prema tadašnjem hrvatskom ministru vanjskih poslova Mati Graniću Hrvatska sustave nije kupila od Rusije, nego od “naših saveznika” iz Ukrajine, čija je vojska poznata da je od osamostaljenja svoja vojna skladišta pretvorila u jedan veliki Duty-Free Shop.

Wikileaks – Hrvatska je sustave S-300 dala Pentagonu

Prema dokumentima iz 2003. godine, koje je objavio WikiLeaks, Sjedinjene Države su dugi niz godina bile zainteresirane da im Hrvatska da ruske sustave S-300, što se na kraju dogodilo.

Hrvatska ove sustave dobila 1995. Četiri kontejnera s projektilima su prvi prikazani na vojnoj paradi u Zagrebu, nekoliko mjeseci prije početka operacije “Oluja”, iako nikada nisu bili potpuno operativni.

Dokumenti iz studenoga 2003. godine koje je tada iz Hrvatske dobio američki ministar obrane Donald Rumsfeld, otkrivaju da su SAD vrlo zainteresirane da im hrvatsko Ministarstvo obrane preda ove sustave.

Nakon godina nagađanja o tome što se na kraju dogodilo sa sustavima S-300, WikiLeaks objavljuje tajnu bilješku, što je prvi pisani trag koji potvrđuje snažnu želju Pentagona da preko Hrvatske dođe do ruske raketne tehnologije.

Sjedinjene Države tvrde da su im dva hrvatska ministra obrane obećala predati nepotpune sustave. Tadašnja ministrica obrane Željka Antunović, prema bilješkama američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Ralpha Franka, vrlo usko surađuje s američkim vojnim atašeom u Zagrebu i Washingtonu je obećano da će dobiti ruski kompleks.

Američki veleposlanik otkriva zašto su SAD toliko zainteresirane za sustave S-300, jer su dizajnirani za obranu od nove generacije američkih vojnih borbenih zrakoplova.

Donald Rumsfeld je izvijestio da je sustav “talac” parnice između Vlade Republike Hrvatske i trgovca oružjem Zvonka Zubaka. Na kraju dokumenta se navodi da su djelatnici State Departmenta, Pentagon i američko vojno zrakoplovstvo aktivno uključeni u dobivanje ruskog sustava Hrvatske.

Zvonko Zubak za sustav od Hrvatske zahtijeva 200 milijuna dolara, što je bilo 2004. godine i pred sudom je izjavio što od sustava Hrvatska preuzela 2004.

Hrvatsko Ministarstvo obrane 2008. potvrđuje da S-300 pripada Hrvatskoj, ali je odbija otkriti je li sustav u zemlji ili u inozemstvu.

Prema neslužbenim informacijama, sustav je još 2004. utovaren na brod u Rijeci i isporučen u SAD, a za organizaciju prijevoza se pobrinuo general Gordan Čačić.

Obrambeni sustav S-300 se smatra strateškim oružjem za zaštitu od zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila, ali ga je u Hrvatskoj praktično nemoguće koristiti.

Kao što smo naveli, prema tadašnjem ministrom vanjskih poslova Mati Graniću je sustav kupljen u Ukrajini.

Nakon prve isporuke je Hrvatska morala platiti 200 milijuna dolara, ali novac nije plaćen prije kraja 1997. godine i isporučeno je 80% sustava, dok je ostatak trebao biti predan nakon isplate pune cijene.

Zanimljivo je kako nijedan hrvatski novinar nije uzeo truda i ispitao ilegalne transfere hrvatskog oružja islamističkim terorističkim skupinama u Siriji? Nemoguće je da vojno-obavještajne službe u Hrvatskoj nisu znale da Jordanu i Saudijskoj Arabiji ne treba staro oružje iz ’90-ih i da njihove vojske koriste oružja i streljivo američke proizvodnje. No, svejedno su tone tog oružja isporučene Ammanu ranije i Rijadu uglavnom 2015. i 2016. godine, a da Ivankoviću, Karakašu, Stošiću i sličnim novinarima nije na pamet palo napisati dva retka o “džihadskom konvoju“, koji rutu Hrvatska – Arapski poluotok – Sirija nesmetano vozi od kraja 2012. sve do prije nekoliko mjeseci. Barem, koliko je poznato.

Osim toga, potpuno je neprofesionalno ne spomenuti otkrića WikiLeaksa, te da su sustavi S-300 gotovo sigurno došli iz Ukrajine, a ne Rusije, osim ako gospodin Ivanković ne kani dobiti Pulitzerovu nagradu, budući da ju je 2017. dobio The New York Times za članke o “ruskom uplitanju u izbore”, “vojsci hakera Kremlja” i slične gluposti. Ako je tako, onda se može i razumjeti, ali je konkurencija velika i “novinari” koji objavljuju slične članke će se morati više potruditi.

Branko IvankovićS-300Tomislav Krasnec
Pretplatiti se
Obavijesti o
112 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanac
7 godine prije

Karakaš se nije proslavio svojim tekstovima o Rusiji, no u zadnjem tekstu je okrenuo priču za 180 stupnjeva te je doslovno kritizirao trenutnu Hrvatsku politiku prema Rusiji. Hrvatska je dobila veliku većinu svog oružja iz Rusije u devedesetima( manji dio iz Ukrajine) bez obzira što sada mnogima te činjenice ne odgovaraju.
Ova priča o naoružavanju je puno starija od geopolitičkih trvenja zadnjih godina.
I ne samo da je Hrvatska dobila oružje iz Rusije nego su veze Franje Gregorića u Moskvi spriječile planirano raketiranje Zagreba 1991 godine.
Naravno da Ruske institucije neće službeno potvrditi kršenje embarga, a isto tako neugodna je istina i za današnje relacije, no priča je u potpunosti istinita.

OBerlusconi
7 godine prije

Auuu …. al ” trolujem ” N. Babica …. Tako i na Alteru – ja dam kriticku mislu o necemu ili prosledim neku informaciju , a urednistvo i on sam brze bolje ili obrisu komentar ili brze bolje napisu opravdanje … ( neuspesno i lose smisleno ! ) . Dzaba sva opravdanja , kada se moze naci na YouTube parada sa Jaruna , gde se vidi da HV poseduje s300 sistem ! To je i sa ruske i hrvatske strane apsolutno ispravno , prihvatljivo i notmalno – Hrvatskoj trebalo moderno oruzje , a Rusiji da to oruzje i proda i zaradi ! Nista cudno i nemoralno , neadekvatno , a i dobri odnosa izmedju RH i RF ! Cudno je to i nemoralno i sa duplim standardima sta nama ( Srbima ) , RF preko propagande pere mozak kako su nama iskrene prijatelji , a u narodu se stvorio dojam… Čitaj više »

Alerik
7 godine prije

David Rockfeller je svojedobno izjavio kako duguje zahvalnost New York Timesu, Washington Postu,Timesu što tijekom desetljeća nisu izvještavali ništa o tajnim susretima skupina ljudi iz čega su se kasnije izrodili Trilateralna komisija, Bilderberg grupa. Kad bi se sutra netko zahvaljivao novinama u Hrvatskoj, onda bi se svakako zahvalio Jutarnjem i Večernjem listu. Jutarnji list (i sve tiskovine nekadašnje EPH Grupe) je u vlasništvu Marijana Hanžekovića. Po vlastitom priznanju u emisiji Nedjeljom u 2 – članom masonske lože. Riječ je o čovjeku koji je dao svojih 12 milijuna kuna pologa na Županijskom sudu u Zagrebu za svog branjenika Milana Bandića, kako bi se od optužnice branio sa slobode. Bila je nakratko epizoda sa sudskim uzimanjem tog novca i ekspresnim vraćanjem natrag na Hanžekovićev račun(ovo kako bismo znali zašto je Bandić dao sagraditi piramidu na ulazu u Zagreb). Čije bi onda interese branio Jutarnji list? Hrvatske ili masonske? I postoji li ijedno… Čitaj više »

Osoba C
7 godine prije

Svakoj iole informiranoj osobi u Hrvatskoj je poznato da je sustav nabavljen iz Ukrajine. Jedina korist ove informacije je rasvjetljavanje uloge Željke Antunović i Joze Radoša, da ne padne u zaborav, jer je sada u EU parlamentu i aktivan oko zaštite okoliša. Stručnjak opće prakse.
A ovi novinarski najamnici zvani ”always” nisu vrijedni komentara, jer im je uloga uložaka, poslije
upotrebe baciti.

Brainstorm
7 godine prije

prodali su rusi i aljasku. izgubili rusku zemlju kao novorusiju, krim i sjeverni kazahstan. sigurno im nije draga ni situacija pred st. petersburgom. zar se nije pricalo o mogucnosti da slobodni trgovac kupi atomsku bombu od raspadajuce sovjetske vojske. svasta se dogadjalo u pijanoj jeljcinovoj drzavi.
da im ne bi putinovske struje, danas bi i sibir bio na bubnju.
srbi su u domovinskom ratu ubili dva ruska novinara. jna je jos davno, za vrijeme armensko – azer rata, slala oruzje armeniji. oko svega se da ispredati.

neznanac
7 godine prije

Svakako treba istražiti motiv zašto je večernjak izišao s ovom pričom, ali priča je istinita obzirom da se identična priča pričala prije više od 10 godina.Osim toga davno mi je jedan čovjek( ne sjećam se imena, tada ga nisam uzimao za ozbiljno) iz Velike Gorice pričao kako su neke firme( ne znam imena) u Hrvatskoj služe kao paravan za uvoz ruskog oružja. Uostalom pogledajte Zubakove izjave još od prije 10ak godina.
Srbija u to vrijeme nije trebala Rusiju, Sasvim dobro su se ponašali SAD i Uk..a i neki drugi.
Za ovakav razvoj događaja su bili zaslužni određeni poslovni ljudi iz Hrvatske koji su nekada radili u predstavništvu Astre u Moskvi u doba SFRJ..
Btw…Styria koja je vlasnik večernjaka je isto tako i vlasnik Kurira a Vučić je leibling Berlina i Beča….Eto i ona deklaracija o jezikuje financiranaod strane Njemaca

Korisnik_postoji
7 godine prije

Ne znam od kuda su dosli, i gdje su zavrsili, ali 2000 godine 12 kontejnera sa raketama (i samo to) se nalazilo u vojnom skladistu blizu Zaboka (https://www.google.com/maps/@45.9871355,15.8823766,422m/data=!3m1!1e3) na otvorenom “parkingu”.

Alerik
7 godine prije

Tenkovi su išli u Kuvajt. Evo i po čijoj naredbi:Franjo Gregurić 10. svibnja 1991. u pismu naslovljenom na Antuna Milovića, direktora “Đure Đakovića”, piše:
“Na osnovu Vašeg telexa oko problema isporuke tenkova za potrebe JNA, molim Vas da uvjerite radnike i Sindikat da treba poštovati preuzete obaveze.
U ovo krizno vrijeme razumijemo njihov revolt kao i želju da se ne omogući upotreba tenkova protiv vlastitog naroda.
Procjena vrhovništva Republike Hrvatske je da JNA neće tenkove upotrijebiti protiv vlastitog naroda, te u tom pogledu Vlada Republike Hrvatske daje Vam suglasnost za isporuku robe prema uvjetima iz ugovora”.

Laki Topalović
7 godine prije

T84 za Katar, mislim. Platili su unaprijed i ugovor je ugovor

celinc
7 godine prije

jesu ili nisu?,bice pre da nisu nego jesu,nigde ne pise o kojem tipu S-300 je rec,prvi sistemi su ugledali svetlo dana jos sredinom 70-tih proslog veka,kada se bude ZNALA tipa znace se i od koga je sistem kupljen,cini mi se da je SSSR 1990 imao izmedu 2500-300 lansirnih rampi za razlicite tipe S-300,zna se tacno gde su i koliko sistema ostavljeni bivsim clanicama SSSR-a, pod jedan;sistem nije bio kompletan za upotrebu,pod dva;GDE su to i KADA su pripadnici hrvatske PVO imali priliku proci obuku sa rukovanjem S-300,za njegovu borbenu upotrebu,pa nije to stinger ili strela da u roku par sati naucis rukovati,negde sam procitao da ja za kompletan sistem potrebno izmedu 15-20 ljudi,a rok trajanja obuke oko dva meseca,ako je hrvatska kupila upotrebljiv[a nije]sistem valjda su poslali ljude da se obuce,nije vrag da su onda svi oni “”poginuli ili preminuli””taj sistem je prikazan na jarunu da pokaze hrvatskoj javnosti i… Čitaj više »

Laki Topalović
7 godine prije

Poanta članka VL je da je Rusija kršila embargo , a Wikileaks veli da su sustavi ukrajinski ? ?????

Ivan1
7 godine prije

Koliko znam JNA je bila agresor 90-tih, zajedno sa četničkim dobrovoljcima.
Znam da je Dubrovnik bio bombardiran i da se rat vodio na teritoriju HR i BiH, a ne Srbije i Crne Gore.

MilanCZ
7 godine prije

Osobno tvrdim da Hrvatska nema S-300 i sve te informacije od gospodina Ivankovica su obicna gluparija i njegove glupe izjave koje obicni smrtnici citaju.A informacije imam iz malo boljih izvora nego gospodin Ivankovic..a ta njegova izjava za novine ima drugi karakter..

jale
6 godine prije

Mislim da će se naš veleposlanik vratiti iz Rusije prije nego je otišao, a Rusij bi bilo pametno početi zatvarati veleposlanstva s obzirom na ovoliku količinu mržnje i laži o toj državi i ruskom narodu koju se perfidno plasira kroz neonacističke mainstream medije. Sva ova propaganda protiv Rusije je usmjerena da opere krv sa američkih ruku za Vijetnam, Koreju, Granadu, Kubu, Jugoslaviju, Afganistan, Jemen, Irak, Libiju, Siriju ect.

Tadmur
6 godine prije

Neki bi se trebali vratiti na početak,pročitati slovo po slovo ovoga što je Nebojša napisao…a ne samo pogledati naslov i sliku pa bubati ko Maksim po diviziji.Zamarate se sa Rusijom koja sa ovim nema nikakve veze.Sistem koji nikada nije bio operativan stigao iz Ukrajine,a završio bog zna gdje.I izgleda da je ovaj sa VL uspio u svojoj zloj namjeri,barem po nekim komentarima ovdje.
..

Brainstorm
6 godine prije

S-300 su rusi prodali srbima a mi kupili od njih, u zamjenu za naftu. malo dezinfo ali i ostalo je.

žrec
6 godine prije

A što je sa migovima i mi-milovima? Zar je i to došlo iz Ukrajine? I baš ništa nije iz Rusije? Inače, mislio sam da je članak u Večerenjm pokušaj trasiranja druge politike prema Rusiji, i da je zbog toga članak trebao objasniti da Rusi nisu Srbi, u što masu Hrvata vjeruje. Netko je već spomenuo članak Karakaša, koji je baš postavio pistanje čemu takva pollitika prema Rusiji. Rusi nisu mogli devedesetih igrati značajnu ulogu, ali su se trudili biti neutralni, odnosno nisu baš bili antihrvatski nastrojeni. Međutim, po urlanju iz Srbije ( a vidim neki ovdje komentatori su isto razočarani) možda je članak čak imao baš ovu namjeru – posvađati Srbe i Ruse za račun europejaca, prije svega Merkelice čija politika baš ne preferira Hrvatsku. Uglavnom, geopolitičko pretumbavanje se nastavlja a Hrvati stoje uz Merkl koja im radi o glavi više nego Pavelić uz Hitlera.

dalmata
6 godine prije

Kakva je raca takve su novine.Jos od rvatske pragmaticke sankcije,oba sv.rata,stav rvati prema rusiji je jasan,naravnon kad rvati sami rvatuju.Ovda je samo nejasan stav zasto Rusi trpu ovoliku mrznju.I cini mi se da se batina okrenila.Rvatski tkz.novinari su samo dio rezima koji sluzi nakaradnu vlast,koja ima samo jednu brigu,a to je da se dokazuje kao dobar sluga,Kako se pameti nisu dozvali ni nakon dva rata,sami srljaju i u treci,bez sanse da se izvuku.nema vise cugarosa Jeljcina,Ako je i tako ka sta postenacine od rvatskih novin i pisu,to samo znaci da je tocka na i u potpunoj mrznji prema Rusiji,jer je takav cin duboka izdaja da bi bili dobre sluge.Fala ti silo nebeska,ne boze,jer mi ovakvi ka sta je ovi koji ovo dopusta.ne triba,jer sam Dalmatinac

Baba Vanga
6 godine prije

Hrvati i Srbi su dva posvadjana brata i jos traje svadja.

Baba Vanga
6 godine prije

Ma mi smo zrno graska u ovoj igri velikih

Qweet
6 godine prije

@ Baba Vanga
U pravu si.
Hrvaski i sprpski su jedan jezik kojeg Hrvati zovu hrvatski a Srbi srpskim.
To je jedan narod koji se podjelio u dvije skupine djelomicno uslijed zelja Germana i uslijed domacih politicara. Prvi su bili opsjednuti suverenoscu – koju su sad izgubili a drugi su bili opsjednuti dominacijom – koju su isto tako izgubili.
Ipak, sad je situacija takva kakva je, ali mali covjek, obicni covjek ce uvjek razumjeti da je to jedan narod podjeljen u dvije grupe.

dalmata
6 godine prije

Ka sta je poznato,nisan ulazija u nikakve cirkuse “ko dalje pisa”,molim da pokusam dopunski objasnit sjor ZLAYA.Nikad nisan reka da ikoga mrzin.Ali gospe mi,zasto postovat ikoga ko mene ne postuje?!Ovde u nesritnu Dalmaciju je masovni uvoz pravovjernih rvati(ova rabota bi bila nemoguca da rvaske tkz,vlasti ovo ne poticu).Iz iskustva,(90% ih se ponasa ka da su dosli u Gornji Vakuf a ne u Dalmaciju)Niti su pametniji niti su Sesniji(lipsi)od moje Dalmatinske cunke(face).Rodija san se u gradu koji je star 2500 god.bija u 50 zemalj svita,zivija sa Pastunima(muslimansko pleme iz Pakistana i Pesarvara,zivija sa crnim narodo u Gani,itd)i svugdi sam postiva ljude i obocaje i oni mene(Pastuni su me zvali”rora” brate)a u svojoj kucibi mora vikat “kaj bus,bolan,jebo ti njiha”.da bi bija dobar pravovjerni rvat.Ta ista lipa njihova mi je dala nezaposlenost,glad mizeriju i jos oce da sluzi razbojnicke EU.NATO,US(r)A horde.Sve moje generacije su prale vrcinu(nocnu posudu)u moru,a ja samo gledan da… Čitaj više »

Jupiter
6 godine prije

Nemaš novca za oružjje , nema problema digneš dugoročan uslovni kredit kod vatikanske banke, pa u pazar kod alavih ukrajinskih generala. Pošto tenk? Tričavih 1000 dolara.
Embargo na oružje? To postoji samo za naivne.

Sinisa
6 godine prije

Maloprije čitam Josipović…Rusija je pomagala Hrvatsku i politički i sa oružjem….treba EU i Hrvatska pripaziti da tvrdnja da je Rusija pomagala Srbe ne postane MIT. Čega se pametan stidi budala se hvali,ako je to istina zašto Hrvatska ne vraća istom mjerom Rusiji,zato pomaže fašistički režim u Ukrajina,zašto svoje snage kao ne prijateljske šalje na granicu sa Rusija zašto insistira ka kamoli ckoj vertikali prema Pravoslavni……ima li u vas Hrvata karaktera?

Brane
6 godine prije

Ovoliko komentara se rijetko nakupi, a šta reći… A cijela priča je u osnovi vrlo jednostavna. Srbija i Rusija upravo vode pregovore o kupovini sustava S-300 za srpsku PVO, i domaće budaletine od tzv. novinara su se sjetile da bi bilo zanimljivo iskopati zaboravljenu priču o hrvatskom uvozu (djelomičnom) tog sustava i malo podignuti bijednu tiražu. Svi ovi komentari tipa ‘žele posvaditi Srbiju i Rusiju’ su patetični. Oni koji o tome odlučuju sigurno se ne rukovode natpisima nekog jadnika po imenu Krasnec u večernjaku. Hahah, možeš si misliti. Obični tabloidni članak tipa ‘rodilo se tele s dvije glave’, ali lokalne ovce se odmah uzbune i krenu pametovati. Čak i na ovom portalu, gdje je IQ nešto viši od regionalnog prosjeka. Patetično.

Žilevski
6 godine prije

Poštovani , zašto ste obrisali komentare Ive i moj na njegov gdje sam čovjeka uputio u povijesne činjenice i nikog nisam uvrijedio već sam i komentatora Ivu naslovio sa poštovani .
Pozdrav

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI