Iran: Ne vjerujemo da su Trumpove objave na Twitteru o nuklearnom naoružavanju ozbiljne

Trump Iran Twitter
12 komentara

Nakon nedavne razmjene zarobljenika, američki predsjednik Trump otišao je na Twitter kako bi Iranu ondje ponudio “bolji dogovor” u vezi s nuklearnim programom Irana. Teheran po pitanju toga kaže da bi Washington trebao raditi više od pisanja objava na Twitteru.

U ”tweetu” prošlog tjedna kojimse proslavio napredak postignut u sporazumu o razmjeni između dviju zemalja, Trump je predložio mogućnost nuklearnog sporazuma prije američkih predsjedničkih izbora.

Međutim, glasnogovornik iranske vlade Ali Rabieiu toj objavi na Twitteru nije vidio znakove američke administracije da im je stalo do “ozbiljnih i učinkovitih razgovora”.

Trumpova ponuda nije “ništa osim političkog izlaganja”, tvrdio je Rabiei. “Ako je Amerika željna razgovora s Iranom, ona se može vratiti u Zajednički sveobuhvatni akcijski plan JCPOA i nastaviti razgovore s Iranom, zajedno s ostalim strankama u sporazumu”, rekao je u ponedjeljak, na svojoj tjednoj konferenciji za novinare.

Washington se jednostrano povukao iz JCPOA-e 2018., nakon što je Trump optužio Iran za tajno kršenje sporazuma. Taj korak je naišao na žestoke kritike od strane EU, Rusije i Kine, koje su također potpisale sporazum. Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da se Iran savjesno držao dogovora.

Od tada su SAD uvele sankcije Iranu, između ostalog ciljajući i na njegovu najdragocjeniju imovinu: izvoz nafte. To je bilo dio takozvane strategije „maksimalnog pritiska“ protiv Teherana. Islamska republika odgovorila je drastično smanjivanjem svojih obveza u okviru JCPOA.

Usred uobičajene razmjene prijetnji između Irana i SAD-a, zamjene zarobljenika rijetki su znaci diplomacije. Početkom lipnja Teheran je oslobodio veterana američke mornarice, Michaela Whitea, osuđenog za vrijeđanje vrhovnog vođe zemlje. Vlasti SAD su, pak, oslobodile dr. MajidaTaherija, koji je optužen za kršenje ”protu-iranskih” sankcija.

JCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

U iranu živi 40% stanovništva koja nemaju nikakva manjinska prava zagarantirana poveljom UN.
Kultura je to stara tisućljećima.

Miro
3 godine prije

Verovat cete vi Bidenu i Hillary brzo kad vam pocnu bacat bombe. Budite srecni da vam je na drugoj strani Trump a ne Hillary.

Dopizdilomi
3 godine prije

Tko može shvaćati za ozbiljno facebook državu u svim pogledima osim vojnom a i tome ima lijeka.

Max
3 godine prije

Obećanja toga gospodina nisu wjerodostojn ubije generala prijeti ratonn tko će wiše wjerowati riječia takwe osobe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI