fbpx

Iran: Ne vjerujemo da su Trumpove objave na Twitteru o nuklearnom naoružavanju ozbiljne

Trump Iran Twitter

Nakon nedavne razmjene zarobljenika, američki predsjednik Trump otišao je na Twitter kako bi Iranu ondje ponudio “bolji dogovor” u vezi s nuklearnim programom Irana. Teheran po pitanju toga kaže da bi Washington trebao raditi više od pisanja objava na Twitteru.

U ”tweetu” prošlog tjedna kojimse proslavio napredak postignut u sporazumu o razmjeni između dviju zemalja, Trump je predložio mogućnost nuklearnog sporazuma prije američkih predsjedničkih izbora.

Međutim, glasnogovornik iranske vlade Ali Rabieiu toj objavi na Twitteru nije vidio znakove američke administracije da im je stalo do “ozbiljnih i učinkovitih razgovora”.

Trumpova ponuda nije “ništa osim političkog izlaganja”, tvrdio je Rabiei. “Ako je Amerika željna razgovora s Iranom, ona se može vratiti u Zajednički sveobuhvatni akcijski plan JCPOA i nastaviti razgovore s Iranom, zajedno s ostalim strankama u sporazumu”, rekao je u ponedjeljak, na svojoj tjednoj konferenciji za novinare.

Washington se jednostrano povukao iz JCPOA-e 2018., nakon što je Trump optužio Iran za tajno kršenje sporazuma. Taj korak je naišao na žestoke kritike od strane EU, Rusije i Kine, koje su također potpisale sporazum. Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da se Iran savjesno držao dogovora.

Od tada su SAD uvele sankcije Iranu, između ostalog ciljajući i na njegovu najdragocjeniju imovinu: izvoz nafte. To je bilo dio takozvane strategije „maksimalnog pritiska“ protiv Teherana. Islamska republika odgovorila je drastično smanjivanjem svojih obveza u okviru JCPOA.

Usred uobičajene razmjene prijetnji između Irana i SAD-a, zamjene zarobljenika rijetki su znaci diplomacije. Početkom lipnja Teheran je oslobodio veterana američke mornarice, Michaela Whitea, osuđenog za vrijeđanje vrhovnog vođe zemlje. Vlasti SAD su, pak, oslobodile dr. MajidaTaherija, koji je optužen za kršenje ”protu-iranskih” sankcija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

U iranu živi 40% stanovništva koja nemaju nikakva manjinska prava zagarantirana poveljom UN.
Kultura je to stara tisućljećima.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije

Lako provjerljiva laz.dovoljna minuta za provjeru.sljedeci put budi sofisticiraniji.

Čudo jedno
Gost
Čudo jedno
4 mjeseci prije

Kad bi znao da u Iranu kao manjina žive i židovi, sa svim svojim pravima, onda ne bi pričao nebuloze.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije

Eto vidis,sad zna ali Ce i dalje pilit svoje.mislim da je Pernar spominjao taj problem koji ljudi imaju.problem ega.kad covjek zna da je pojeo govna ali ne moze si to priznati radi ega,onda ih i dalje jede.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

“Planet zemlja zna da je pojeo govna ali ne moze si to priznati radi ega,onda ih i dalje jede.”

Glavne etničke skupine u Iranu su Perzijanci (61 %), Azeri (16 %), Kurdi (10 %), Luri (6 %), Beludži (2 %), Arapi (2 %), Turkmeni (2%), Kašgajci, Armenci, Židovi, Gruzi, Asirci, Čerkezi, Tati, Paštunci i drugi (1 %).[56]

Naravno to je stara kultura sa obiljem kamenovanja i sičnih atrakcija, ali poštivanje povelje UN ne dolazi u obzir.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije

Borik..ne želim vrijedjati pa cu reci da me nisi shvatio.laz je da nemaju manjinska prava,a ne da je raznoliko stanovnistvo.svatko ima sansu ako postuje drzavu i njezino uredjenje,ne zeli komadati drzavu i tako to…imaju manjinska i vjerska prava.o sistemu kao takvom se moze razgovarati ali ne lazima.vecina tih etniciteta koje si naveo dan danas,u svojim ruralnim provincijama,ima tradiciju iskamenovati nekog jer je prekrsio njihove zaostale postulate.drzava nema veze sa ikakvim kamenovanjem,grijesi sha se ne usudi reagirati na te plemenske obicaje zesce i to je lose.ali da drzava to radi svojim manjinama je ocita laz.i da…napredna drzava zapadnog svijeta u samici drzi bolesnog novinara jer je objavljivao istinu?!?!?!

rvi
Gost
rvi
4 mjeseci prije

Borik hočeš reči koliko su ameri po tom pitanju bolji – oni jednostavno istrijebe indijance da nemaju tih briga.

Juxel
Gost
Juxel
4 mjeseci prije

Turkmemi 2% a rehber Ali Hamnei Turkmen . Eh , kada bi svuda u svijetu manjine bile tako ugrozene ?

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije

Juxel,eto zato volim citati komentare.hvala na informaciji.

Miro
Gost
Miro
4 mjeseci prije

Verovat cete vi Bidenu i Hillary brzo kad vam pocnu bacat bombe. Budite srecni da vam je na drugoj strani Trump a ne Hillary.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Tko može shvaćati za ozbiljno facebook državu u svim pogledima osim vojnom a i tome ima lijeka.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Obećanja toga gospodina nisu wjerodostojn ubije generala prijeti ratonn tko će wiše wjerowati riječia takwe osobe

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x