fbpx

Iran: Vođe EU se toliko plaše američkih sankcija da se boje koristiti INSTEX

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier, EU Mogherini, iranski ministar vanjskih poslova Zarif Stand

Poseban mehanizam za nagodbe između zemalja EU i Irana, stvoren uz sudjelovanje Velike Britanije, Njemačke i Francuske, ne funkcionira zbog straha da bi vlasti Europske unije mogle biti izložene američkim sankcijama.

O tome u intervjuu za portal Al-Monitor govorio guverner Središnje banke Irana Abdulnaser Hemmati. Prema njegovim riječima, INSTEX i transakcije kroz njega kasne 4 mjeseca od službenog pokretanja ovog mehanizma. Zapravo, napravljena je samo jedna transakcija u iznosu od mizernih četiri milijuna dolara.

Guverner Središnje banke Irana napomenuo je kako nimalo nije optimističan u smislu budućih izgleda za korištenje INSTEX-a, kao ni u odlučnost vlada EU koje su preplašene da bi mogle pasti pod američke sankcije.

Europski dužnosnici su u više navrata govorili o transakcijama temeljenim na posebnom mehanizmu INSTEX pokrenutom u siječnju i mogućnostima koje ovaj mehanizam pruža, ali on ne služi ničemu.

Kakav je trenutni status sustava INSTEX i jesu li pomoću njega izvršene bilo kakve transakcije?

„Europljani su uspjeli pokrenuti mehanizam tek nakon 4 mjeseca i sklopili jedan posao u iznosu od četiri milijuna dolara u kojem smo kupili medicinsku opremu za jednu od naših regija. Nakon toga nije bilo nikakvih transakcija. Nisu plasirali novac kroz INSTEX. Europljanima smo rekli da bi trebali stvoriti kreditnu liniju na temelju preliminarnih ugovora ili izravnoj kupnji naše nafte. Ali istovremeno, čini se da im Sjedinjene Države nisu dopustile korištenje INSTEX-a. Mislim da Europljanima nedostaje odlučnosti za neovisno djelovanje“, rekao je Abdulnaser Hemmati.

„Poanta nije toliko u samom mehanizmu INSTEX, već u tome da Europljani trebaju dozvolu Washingtona da provode svoje odluke i planove. Nisu mogli naći nikakvo rješenje za ovaj problem. Stoga ne dijelim optimizam po tom pitanju“, dodao je guverner Hemmati.

Vlasti SAD-a su ranije zaprijetile sankcijama protiv menadžera i vodstva INSTEX-a i svih tvrtki i dužnosnika koji bi pokušali s njim izvršiti transakcije između EU i Irana, zaobilazeći tako američke sankcije.

INSTEX je u izvjesnom smislu pokušaj EU da stvori nešto poput sporazuma „nafta za robu“ između Rusije i Irana, koji je na snazi od 2014. godine i izvrsno funkcionira sve do danas.

S tim u vezi, nesposobnost EU da provodi transakcije s Iranom putem mehanizma INSTEX, osim straha europskih vlasti od američkih sankcija, kojeg je primijetio guverner Središnje banke Irana, EU se pokazuje i kao nepouzdan partner koji ne ispunjava svoje obveze.

Al-Monitor

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah… Mogli su ga nazvati i PIMPEX, jer u osnovi nije ništa drugo. Znali su unaprijed da im gazda neće dozvoliti korištenje istoga, ali su mnogi pristojno zaradili na programiranju i implementaciji programa, pa je sve u redu.

Eu neće nikada biti samostalna dok je pod američkom vojnom okupacijom. A kad se ista završi kroz 3-4 godine, završiće i EU. Nitko neće htjeti biti vazal njemcima i francuzima. Dobro, osim Hrvatske, hebi ga. Ali svi drugi će naglavačke vani.

Zemohudin
Gost
Zemohudin
1 godina prije

Osim Hrvatske? Zasto si izpustio nas, Slovence? 😃

magharatz
Gost
magharatz
1 godina prije

nek pomogu kurdima oko autonomije i susjeda pa neka udaraju po susjedima uz blagoslov zapada..moša će okrenut glavu

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Pa je l bre realno da toliko kicme nemaju?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Kicma im je od pihtije, a jaja su dodatna oprema.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Ako to nije dokaz da je EU vazal anglocionističkog imperija, onda ja ne znam koji bi još dokaz trebao. Svi EU-političari na vlasti su zapravo veleizdajnici svojih zemalja i njihovih naroda.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

The U.S. goods trade deficit with EU countries was $169.3 billion in 2018
500 miliardi izvoza druže. a koliko Iran moze da kupi ? Dok su nam Ameri daleko najbolja musterija oni ce pravit pravila.
Svi smo mi na neki nacin taoci onog koji ima više para.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja ne bih M DMu olako davala minuse.
Trgovinska bilanca je itekako važna.
Iako i usa i eu kontrolira isti globalni kapital, sigurno nikome ne prijaju Trumpove carine…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sarmat
Radi se o skupini bezličnih birokrata…
Neki akteri (!) ‘sugeriraju eu komisiji, ona – eu parlamentu…
Čudna ‘vlast’.
Ona hrvatska ministrica što je otišla u eu raditi sada…
prije je obavljala neke poslove za Srbiju…a zapravo…uvijek soroševka.

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi
1 godina prije

EU je prcija par nevidljivih bankara. Evropljanima pada standard i penzije. Rusija se okrece Aziji koja cvijeta. Jucer u Singaporeu prikazan prvi dron taxi za ljude do vrhova nebodera. U Briselu locu i piju i pustaju vjetrove u fotelje. Nista ne smiju ni izglasati bez kauboja. Hrpa klauna na celu sa junkerom i mogerini balerinom

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Prestara vijest…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x