Iran započeo obogaćivanje uranijuma

kontrolna tabla dugmici

Iran je počeo ubrizgavati gas u centrifuge u nuklearnom postrojenju Fordov u sklopu svog četvrtog koraka za smanjivanje obaveza iz nuklearnog nuklearnog sporazuma potpisanog sa Sjedinjenim Državama, javila je u srijedu novinska agencija ISNA.

Proces ubrizgavanja gasa počeo je u prisustvu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). UF6 (uranijum-heksafluid) za centrifuge u Fordov-u isporučen je iz nuklearnog postrojenja u Natanzu.

5. novembra, iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je da će Teheran preduzeti sljedeći korak u smanjenju svojih obaveza u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) aktiviranjem centrifuga u postrojenju za obogaćivanje uranijuma Fordov u srijedu.

Iranski predsjednik je takođe saopštio da Iran trenutno radi na prototipu nove centrifuge koja je brža čak 50 puta od centrifuge IR-1 koja je dozvoljena nuklearnim sporazumom.

U skladu sa sporazumom JCPOA iz 2015. godine, Iran je morao da modernizuje postrojenje za obogaćivanje goriva Fordov pod nadzorom međunarodnih posmatrača. Remont postrojenja je trebao onemogućiti upotrebu ovog objekta u vojne svrhe.

 

21
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
13 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
21 Komentatori
Z.A.MarMarZ.A.IvoTony Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Ivo
Gost
Ivo

Bilo je i vrijeme. Proizvesti 50 nukleara za prvu ruku i integrirati ih u balističke, a onda na miru pregovarati sa psihopatama. Svakih par tjedana obaviti jedno probno lansiranje u mediteran, i svaki drugi mjesec jednu nuklearnu podzemnu probu. U roku odmah ameri će postati relativno normalni.
Ovo sa nekim ugovorima i potpisivanjima ih samo zbunjuje, znaju da bi oni prvi obavezno varali u startu, i računaju da su svi takvi. Ovako lijepo direktno u glavu, i sve pet.

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim

@Ivo
ameri neće nikada postati normalni, postoji mogućnost da davidovo pleme (s avionima i tajnim specijalnim jedinicama) krene u iran prije nego iranci dođu u situaciju da ih se ne može zaustaviti u izradi nuksa.
može biti i da će veliki vođa biti zamoljen za pomoć u izradi i razvoju tehnologije.
kako god ujo (uncle Sam) je potcjenio protivnike (i još k tome ih je godinama vrijedno stvarao – iran, kina, rusija, arapi, veliki vođo, pa i dobar dio europe), i sada ih je previše jer ujo polako ali sigurno gubi snagu i još ne izgleda tako ali se već kotrlja po stepenicama naniže, pitanje je samo kakav će tresak izazvati kad se to ujino kotrljanje napokon zaustavi.

burt
Gost
burt

IRGC zadnje vrijeme naoružavaju iračke milicije protuavionskim oružjima i raketama zemlja-zemlja malog i srednjeg dometa 200-700 km, ako je ISIS propao protiv koga će im ta oružja ali jasno je da su IRGC sistematični i da naoružavaju iračke milicije za raketne napade na američke baze u Iraku i teritoriij Izraela i Saudijske Arabije a već su naoružali libanonski Hezbollah i Hamas za raketne napade na Tel Aviv i Haifu ali ekstremistima iz Teherana sve to nije dovoljno jer im treba i nuklearno oružje za svoje apokaliptične ciljeve

mars
Gost
mars

@ burt – tako je burte. I ja kazem – je*em ti i Ruse i Kineze, i Koreance i Pakistance, i Indijce i sve one koji imaju nuklearno oruzje (osim SAD), pa jadni ne ekstremisticki Amerikanci ne mogu svoje izrucivati gdje hoce, koliko hoce, kad hoce i tako ostvarivati svoje ne apokalipticne ciljeve. Uostalom, Japanci su nekako najmjerodavniji (ne sjecam se zasto) da daju svoje misljenje o americkom ekskluzivitetu posjedovanja istog.
Svijet u kojem jedino SAD imaju svo moderno naoruzanje ukljucujuci i nuklearno, a svi ostali maceve, koplja i arkebuze – americki vlazni snovi, a izgleda, i tvoji.

mars
Gost
mars

@ burt – cccccc, na tvrdnju da je “lopta sfericnog oblika” ti opalis minus. Cccccc, stvarno sam mislio da mozes i bolje, da mozes argumentovsno obrazloziti kako lopta nije sfera. Pogresno sam mislio.

Kvisko
Gost
Kvisko

Odlicna vijest za komentatore na nuklearni pogon.Bit ce goriva. 🙂

Ha ha
Gost
Ha ha

nitko nije lud da konzumira
obogaćene pistaćije i šafrane

Ivo
Gost
Ivo

hahah, dobar…:)

Moreno
Gost
Moreno

Ha ha Ja se ne uzbuđujen . . . ima ko misli na naše zdravlje pa tako ja na primjer u gradu di živin mogu kupit samo “demokratske” pistacie iz Kalifornije i suve šljive iz Čilea . . . tako da mene upoće nije briga za “nedemokratske” pistacie iz Irana ili suve šljive iz Srbije . . . kad se jednoga dana Iran “demokratizira” onda ću sigurno moć kupit i biodinamičke pistacie iz Irana . . . evo na primjer od kad je u Makedoniji prošla obojena u Lidla mogu kupit sjevernomakedonski ajvar . . . sve će bit uredu, samo triba virovat u “demokraciju” . . . ☺

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic

😂😂😂👌👌👌

Zadranin
Gost
Zadranin

Bolje obogaćeni pistaćiji i šafrani, nego amerokenjske bombe “obogaćene osiromašenim uranom”.

P***!

shumadinac
Gost
shumadinac

Na ovaj način daju opravdanje Americi i Izraelu za priču “kako su opasni po međunarodnu zajednicu”.
Poteze ovakvog tipa ne pravi čak ni Rusija. Mislim da je sve ovo više namenjeno domaćoj javnosti.

Riddick
Gost
Riddick

Sa velikom moci ide i velika odgovornost, nuklearno ratovanje je najgori oblik rata pored hemijskog i bioloskog ratovanja.
Ovo ce sa druge strane podstaci druge bliskoistocne drzave da razvijaju ili nabavljaju oruzje za masovno unistenje.

Z.A.
Gost
Z.A.

Po meni je ovo najbolji komentar na ovu temu i nerazumijem cemu ovi minusi .

burt
Gost
burt

govorilo se da se ISIS dočepao nuklearnog oružja to su sve bile priče za malu djecu jer ISIS je bio samo priča za jednokratnu upotrebu jer su brzo izgubili cijeli teritorij i resurse i propali a nisu ni imali šanse njih 20000 u Iraku i Siriji a njihovih protivnika je bilo 300000-400000 iračka vojska, IRGC, SAA, SDF, YPG, Pesmerge, FSA, lokalne milicije, SAD, Rusi, ali dok se svijet zabavljao s propalim ISIS-om u isto vrijeme vjerski fanatici iz Teherana su napravili ekspanziju neslućenih razmjera i organizirali i naoružali svoje saveznike iz Libanona, Gaze, Sirije, Yemena, Iraka a sada rade na proizvodnji nuklearnog oružja a sve u skladu sa Khomenijevom doktrinom da sruše zapadnu demokraciju, unište Izrael, izbace SAD sa bliskog istoka i izazovu kaos u svijetu

Ivo
Gost
Ivo

burtone, mjenjam pred-predzadnju riječ i izbacujem FSA i SAD s liste, i imaš odličan komentar, evo:

govorilo se da se ISIS dočepao nuklearnog oružja to su sve bile priče za malu djecu jer ISIS je bio samo priča za jednokratnu upotrebu jer su brzo izgubili cijeli teritorij i resurse i propali a nisu ni imali šanse njih 200000 u Iraku i Siriji a njihovih protivnika je bilo 300000-400000 iračka vojska, IRGC, SAA, SDF, YPG, Pesmerge, lokalne milicije, Rusi, ali dok se svijet zabavljao s propalim ISIS-om u isto vrijeme vjerski fanatici iz Teherana su napravili ekspanziju neslućenih razmjera i organizirali i naoružali svoje saveznike iz Libanona, Gaze, Sirije, Yemena, Iraka a sada rade na proizvodnji nuklearnog oružja a sve u skladu sa Khomenijevom doktrinom da sruše zapadnu demokraciju, unište Izrael, izbace SAD sa bliskog istoka i eliminiraju kaos u svijetu

Tony
Gost
Tony

Burt. Da upravo tako na BI treba unistiti najvece zlo na planeti i vjerovatno poslije toga bi nasao mir u tom djelu planete.

samo tako
Gost
samo tako

Ima Iran dovoljno sredstava odvračanja i bez atomskih bombi, koje uostalom ni ne namjerava proizvoditi.
Ivo očito živi daleko od Mediterana , možda i na Marsu, daleko od južine

Ivo
Gost
Ivo

Ti definitivno obitavaš na Marsu, ako misliš da je Iran toliko naivan pa da ne radi na tome. Već i sada imaju barem kemijsko, inače bi ih izbombardovali odavno. A vjerojatno i ugovor o atomskom kišobranu sa Rusijom.

Z.A.
Gost
Z.A.

Ovo sto sad radi Iran je jednostavno bacanje rukavice u lice onima koji su stajali svojim autoritetom i potpisom iza nuklearnog sporazuma sklopljenim sa Iranom. Ova bacena rukavica (izazov) vise je upucen na adresu Europske Unije i ostatka medjunarodne zajednice nego na adresu Vasingtona. Iranci su svijesni da nemogu postici nikakav kompromis a i dogovor sa amerikancima jer amerikanci postavljaju takve uvijete Iranu koje je nemoguce prihvatiti i ti zahtijevi i uvijeti su od strane amerikanaca tako formulisani da nemoze doci do novog dogovora a sve u cilju da se Iran diskredituje na svijetskoj sceni i oznaci kao remetilacki faktor i kao drzava koja je veoma opasna po svijetsku bezbjednost. Misljenja sam daIran ovim potezom nastoji da natjera Njemacku , Francusku i Englesku da pocnu izvrsavat preuzete obaveze prema Iranu a to ako se desi dovest ce do raskola sa SAD. Evidentno je da potpisnici sporazuma iz Europe nece izvrsiti svoje obaveze prema Iranu jer oni iza svojih preuzetih obaveza stoje samo verbalno. Iranci su svijesni toga i podizu ulog na veci nivo i tako nastoje da smanje pritisak koji im je nametnut od strane amerikanaca ali i sa presutnim dogovorom sa svojim saveznicima. Sve ove aktivnosti Zapada su od ranije planirane, sve sa ciljem da se Iran osudi na globalnom nivou kao zemlja opasna za globalnu bezbjednost i da se na taj nacin stvori koalicija koja bi imala legimitet i medjunarodnu podrsku da se Iran vojno napadne i porazi u svrhu ocuvanja svjetske sigurnosti. Dok su pravi ciljevi ovakve intrige da se u Iranu smijeni sadasnja vladajuca garnitura i dovedu politicki subjekti koji bi radili u interesu zapadnjaka , da se Iran razoruza i da se otkloni opasnost po Izrael i Saudijsku Arabiju i da se otkloni blokada i kocnica prekrajanja granica i promjena vlasti u drzavama Bliskog Istoka a za neusijeh ovog plana je najvise odgovoran Iran koji je aktivno ucestovao u Iraku i Siriji za odbranu suveriniteta ove dvije zemlje.Da se stave sva prirodna bogastva Irana pod kontrolu Zapada i na taj nacin da se opljacka Iran i da nikad za nikad nebi prestavljao neki relevantan faktor i pokretacku snagu koja bi mogla ugroziti interese zapadnjaka i njihovih saveznika na Bliskom Istoku. I konacno da se Iran kao drzava podjeli i nestane sa zemljopisa kao subjekat prisutan na medjunarodnoj sceni. Ova nova aktivnost Irana koja ce dovesti do podizanja postotka obogacenja uranijuma izazvat ce novu buru prvenstveno u Izraelu i Saudijskoj Arabiji a reakcija tih drzava se nece moci zanemariti i moze doci do toga da mnoge drzave na BI pocnu raditi na stvaranju vlastitog nuklearnog oruzija a to prvenstveno Europi a i SAD nije u interesu. Europa bi prva bila ugrozena ovim scenarijem a i sam Izrael. Ovo sto sad Iran radi sa podizanjem aktivnosti na nuklearnom programu po meni nije nista sporno i ne prestavlja nesto oko cega bi trebalo se brinuti vise je ovo izazov za potpisnice sporazuma koje ce sada morati razmisljati dokle je Iran spreman ici sa nuklearnim programom i eventualnim stvaranjem… Pročitaj više »

MarMar
Gost
MarMar

Ispravak netočnog navoda.
Iran nastavlja po starom jel nikad nije ni stao..samo im jos nitko (pa cak ni debeljko) nije dao tehnlogiju da ubrzaju proces obogacivanja urana. Jel niko nije lud dopustit izradu atomske bombe osobi koja propovjeda iz kurana. A ako i dodje do toga..jadna nam majka

POVEZANE VIJESTI

Izbornik