Iran započeo obogaćivanje uranijuma

kontrolna tabla dugmici
21 komentar

Iran je počeo ubrizgavati gas u centrifuge u nuklearnom postrojenju Fordov u sklopu svog četvrtog koraka za smanjivanje obaveza iz nuklearnog nuklearnog sporazuma potpisanog sa Sjedinjenim Državama, javila je u srijedu novinska agencija ISNA.

Proces ubrizgavanja gasa počeo je u prisustvu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). UF6 (uranijum-heksafluid) za centrifuge u Fordov-u isporučen je iz nuklearnog postrojenja u Natanzu.

5. novembra, iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je da će Teheran preduzeti sljedeći korak u smanjenju svojih obaveza u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) aktiviranjem centrifuga u postrojenju za obogaćivanje uranijuma Fordov u srijedu.

Iranski predsjednik je takođe saopštio da Iran trenutno radi na prototipu nove centrifuge koja je brža čak 50 puta od centrifuge IR-1 koja je dozvoljena nuklearnim sporazumom.

U skladu sa sporazumom JCPOA iz 2015. godine, Iran je morao da modernizuje postrojenje za obogaćivanje goriva Fordov pod nadzorom međunarodnih posmatrača. Remont postrojenja je trebao onemogućiti upotrebu ovog objekta u vojne svrhe.

 

JCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Bilo je i vrijeme. Proizvesti 50 nukleara za prvu ruku i integrirati ih u balističke, a onda na miru pregovarati sa psihopatama. Svakih par tjedana obaviti jedno probno lansiranje u mediteran, i svaki drugi mjesec jednu nuklearnu podzemnu probu. U roku odmah ameri će postati relativno normalni.
Ovo sa nekim ugovorima i potpisivanjima ih samo zbunjuje, znaju da bi oni prvi obavezno varali u startu, i računaju da su svi takvi. Ovako lijepo direktno u glavu, i sve pet.

Kvisko
4 godine prije

Odlicna vijest za komentatore na nuklearni pogon.Bit ce goriva. 🙂

shumadinac
4 godine prije

Na ovaj način daju opravdanje Americi i Izraelu za priču “kako su opasni po međunarodnu zajednicu”.
Poteze ovakvog tipa ne pravi čak ni Rusija. Mislim da je sve ovo više namenjeno domaćoj javnosti.

Riddick
4 godine prije

Sa velikom moci ide i velika odgovornost, nuklearno ratovanje je najgori oblik rata pored hemijskog i bioloskog ratovanja.
Ovo ce sa druge strane podstaci druge bliskoistocne drzave da razvijaju ili nabavljaju oruzje za masovno unistenje.

burt
4 godine prije

govorilo se da se ISIS dočepao nuklearnog oružja to su sve bile priče za malu djecu jer ISIS je bio samo priča za jednokratnu upotrebu jer su brzo izgubili cijeli teritorij i resurse i propali a nisu ni imali šanse njih 20000 u Iraku i Siriji a njihovih protivnika je bilo 300000-400000 iračka vojska, IRGC, SAA, SDF, YPG, Pesmerge, FSA, lokalne milicije, SAD, Rusi, ali dok se svijet zabavljao s propalim ISIS-om u isto vrijeme vjerski fanatici iz Teherana su napravili ekspanziju neslućenih razmjera i organizirali i naoružali svoje saveznike iz Libanona, Gaze, Sirije, Yemena, Iraka a sada rade na proizvodnji nuklearnog oružja a sve u skladu sa Khomenijevom doktrinom da sruše zapadnu demokraciju, unište Izrael, izbace SAD sa bliskog istoka i izazovu kaos u svijetu

samo tako
4 godine prije

Ima Iran dovoljno sredstava odvračanja i bez atomskih bombi, koje uostalom ni ne namjerava proizvoditi.
Ivo očito živi daleko od Mediterana , možda i na Marsu, daleko od južine

Z.A.
4 godine prije

Ovo sto sad radi Iran je jednostavno bacanje rukavice u lice onima koji su stajali svojim autoritetom i potpisom iza nuklearnog sporazuma sklopljenim sa Iranom. Ova bacena rukavica (izazov) vise je upucen na adresu Europske Unije i ostatka medjunarodne zajednice nego na adresu Vasingtona. Iranci su svijesni da nemogu postici nikakav kompromis a i dogovor sa amerikancima jer amerikanci postavljaju takve uvijete Iranu koje je nemoguce prihvatiti i ti zahtijevi i uvijeti su od strane amerikanaca tako formulisani da nemoze doci do novog dogovora a sve u cilju da se Iran diskredituje na svijetskoj sceni i oznaci kao remetilacki faktor i kao drzava koja je veoma opasna po svijetsku bezbjednost. Misljenja sam daIran ovim potezom nastoji da natjera Njemacku , Francusku i Englesku da pocnu izvrsavat preuzete obaveze prema Iranu a to ako se desi dovest ce do raskola sa SAD. Evidentno je da potpisnici sporazuma iz Europe nece izvrsiti… Čitaj više »

MarMar
4 godine prije

Ispravak netočnog navoda.
Iran nastavlja po starom jel nikad nije ni stao..samo im jos nitko (pa cak ni debeljko) nije dao tehnlogiju da ubrzaju proces obogacivanja urana. Jel niko nije lud dopustit izradu atomske bombe osobi koja propovjeda iz kurana. A ako i dodje do toga..jadna nam majka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI