Iranski veleposlanik za Rossiya 24 izjavio da produljivanje nuklearnog embarga za Iran znači smrt nuklearnog sporazuma

tenk merkava iranska zastava
4 komentara

Ako Sjedinjene Države nastave embargo protiv Irana, to će značiti smrt zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), izjavio je u ponedjeljak iranski veleposlanik u Rusiji, Kazem Jalali.

“SAD su nedavno pokrenule sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi stvorile preduvjete za produljenje embarga na nuklearno oružje protiv Irana. Ako SAD to uspije, JCPOA bi mogla biti proglašen mrtvim”, rekao je Jalali za televizijsku postaju Rossiya 24.

Krajem lipnja Sjedinjene Države iznijele su rezoluciju za produljenje embarga od strane UN-a, u vezi s nuklearnim oružjem, protiv Teherana, unatoč odredbama JCPOA. Prema riječima veleposlanice pri UN-u Kelly Craft, SAD će potaknuti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za izglasavanje o tom prijedlogu što prije, ako je moguće već početkom srpnja.

Iran je 2015. godine potpisao JCPOA s Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama i Europskom unijom. Od Irana se zahtijevalo povlačenje svih nuklearnih programa i ozbiljno smanjivanje zaliha urana, u zamjenu za olakšice za sankcije, koje bi uključivale ukidanje embarga na oružje pet godina nakon usvajanja sporazuma.

2018. Sjedinjene Države odustale su od pomirljivog stava prema Iranu, povlačeći se iz JCPOA, nakon čega su počele zauzimati stroži politički stav protiv Teherana. Trenutni embargo UN-a, koji je ispregovaran kao dio sporazuma iz 2015. godine, ističe u listopadu.

JCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
3 godine prije

Članak je prilično besmislen i netočan. Nuklearno oružje je zabranjeno svim zemljama koje su se potpisivanjem ugovora o neširenju nuklearnog oružja odrekle prava da takvo oružje konstruiraju i posjeduju a Iran je potpisnik. Ove godine završava rok od pet godina otkad je potpisan JCPOA i kad prestaje embargo na uvoz oružja koji je za Iran na snazi još od uspostave Islamske Republike. Ali tu je riječ o klasičnom a ne nuklearnom oružju. Vjerojatno je riječ o zabuni jer je JCPOA dogovor o ograničenju razvoja Iranskih nuklearnih kapaciteta.

Max
3 godine prije

NJ Ekselenccija je u pravu .. Iran ima pravo kupiti oružje i sve što mu je potrebno.

Kažun d.d.
3 godine prije

Kinezi i Rusi lansirali odyeb Amerima.Iranci kupuju J-10.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI