Izrael rekao u kojem će slučaju uništiti S-300, ako ih Rusija isporuči Siriji

S-300 za Siriju
59 komentara

O mogućim isporukama sustava S-300 Siriji su nakon zračnih udara Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na arapsku zemlju govorili ruski general Sergej Rudskoj, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i bivši general i zapovjednik ruskih zrakoplovnih i svemirskih snaga Viktor Bondarev, koji je prekinuo vojnu službu i sada je senator u ruskom parlamentu i predsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije.

Nakon američkog raketnog napada na Siriju, Rusija više nema nikakvu moralnu obvezu ne isporučiti Damasku sustave S-300, izjavio je Sergej Lavrov.

“Sada, nakon napada na Siriju, nemamo nikakvih moralnih obveza. Po mom mišljenju, mi smo imali moralnu obvezu prije deset godina, kada smo obećali smo da to nećemo učiniti. Poznat je zahtjev naših partnera, kada su kao argument naveli da bi to moglo dovesti do destabilizacije situacije u regiji, iako su ovi sustavi čisto obrambeni. Tada smo ipak poslušali njihove zahtjeve. Međutim, mi sada više nemamo moralnu obvezu da to ne učinimo”, rekao je Lavrov o isporuci sustava S-300 Siriji, što je posebno zabrinulo Izrael.

Izraelski analitičari i bivši vojni dužnosnici smatraju kako je jedina opcija za Izrael “neposredni pokušaj uništenja sustava, ako dođu u ruke sirijske vojske”.

Generala rezervnih snaga i voditelja Nacionalnog sigurnosnog i istraživačkog instituta na Sveučilištu u Tel Avivu, Amos Yadlin, rekao je da, koliko on poznaje izraelsko zrakoplovstvo, ono već imamo planove za uklanjanje te prijetnje, a poslije će se sve vratiti u normalu. General Amos Yadlin je aludirao na vojne planove uništenja ovih sustava, ako budu dio sirijske protuzračne obrane.

Avigdor Lieberman rekao u kojem će slučaju sustavi biti uništeni

“Sustavi protuzračne obrane S-300, koji bi iz Rusije mogli biti isporučeni Siriji, uništit će se ako ih Damask upotrijebi protiv izraelskog ratnog zrakoplovstva”, izjavio je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Prema Liebermanu, za Izrael je važno da obrambena oružja koje Sirija dobije od Rusije ne budu korištena protiv izraelske vojske, prenosi Interfax, citirajući izraelski Ynetnews.

“Ako se oružje bude koristilo protiv Izraela, bit će uništeno”, rekao je Lieberman i dodao “kako su napisi o tome kako je Izrael tražio od Moskve da ne opskrbljuju Siriju sustavima S-300 lažni”.

“Mi vodimo dijalog s Moskvom. Ponekad je on složen, ali otvoren. Tijekom godina smo kontinuirano koordinirali akcije i uspjeli smo izbjeći sukobe s Rusima “, rekao je Avigdor Lieberman.

Ministar je naglasio da su “jedini koji djeluju protiv Izraela Sirijci i kada su sirijski sustavi djelovali protiv izraelske vojske, bili su uništeni”.

Ranije u utorak je izraelski ministar obavještajnih službi Izrael Katz izrazio sumnju da će Rusija stvarno isporučiti Siriji sustave S-300.

Prema njegovim riječima, “to će značiti da je Moskva u smislu odnosa dvije zemlje prešla određenu liniju”.

Izrael redovito gađa ciljeve u Siriji. U travnju je prijavljeno najmanje tri takva napada, a najviše je odjeknuo napad na zrakoplovnu bazu T-4 u Homsu, ali i onaj u veljači, kada je sirijska protuzračna obrana u veljači oborila izraelski zrakoplov F-16.

“Damask će sa sustavima S-300 značajno smanjiti izraelsku sposobnost za nekažnjeno provođenje udara na sirijskom teritoriju”, izjavio je član stručnog vijeća Vojno-industrijske komisije ruske vlade Viktor Murahovski.

Poznato je i da izraelsko zrakoplovstvo većinu udara provodi iz libanonskog zračnog prostora ili preletima iznad okupiranog Golana, tako da nije jasno što je izraelski ministar Lieberman mislio reći kada je rekao da bi Sirija čak i mogla dobiti obrambena oružja od Rusije, ali ga ne smije koristiti protiv izraelske vojske.

Podsjetimo da je Glavni stožer oružanih snaga Rusije najavio spremnost da se vrate pregovorima o isporuci Siriji sustava S-300, odmah nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska provele raketni udar na Siriju. Sporazum s Damaskom za opskrbu sustavima S-300 je potpisan 2010. godine, ali njegovo provođenje zamrznuto zbog zahtjeva Zapada i Izraela da se ne realizira.

S-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZigAtman
5 godine prije

ajme pa s400 je vec tamo a di s300 samo je pitanje u stavu, ne u opremi. Treba imat muda. Negdje sam citao kada su turci srusili rusima avion, kao nece putin nista odgovarat zasto bi on odmah isao napast pijuna ako je njemu pijun otisao. To je kao dublje, on ce odgovorit drugacije. A mislim si de ti bajo odgovori drugacije, odgovori kako i kada hoces, ali de i tog pijuna pojedi, sta te kosta. Ali ne moze niti jedan izgovor opravdati istinu i cinjenicu da ne smiju.

čitalac
5 godine prije

Treba gađati njihove zrakoplove tamo odakle ispaljuju rakete. Ako je to Libanon onda tamo.
To bi bio pravi odgovor.

Špiro
5 godine prije

Šta vaši avioni traže u Sirijskom zračnom prostoru.

Riddick
5 godine prije

Imamo pravo da bombardujemo Siriju , a vi nemate pravo da se branite .
Cena napada na Siriju je upravo skočila i nastaviće da raste …
Trebalo bi i Libanu da isporuče jedan , Izraelci ih nadleću kao da Liban ne postoji .

ZigAtman
5 godine prije

Daj mi recite jeli prikazamn u UN u onaj filmic o isceniranom kemijskom napadu u Doumi i dali se itko makar pocesao?

marks
5 godine prije

nisu odavno bježali?

....
5 godine prije

Poceli su najavljivat kopnenu invaziju, a ako nastave pricat o tom i morat ce ju izvrsit. Sta se bude dogodilo ….. 1.povuku se i ograde od te izjeve(popusili su istok) 2. Posalju svoje satelite (ostali su onda bez vojske na istoku) 3.zapoceli kordiniranu invaziu, NATO+SATELITI i zivimo za posljedicama takve odluke( cist sumljam da Rusija ima izbor da se povuce iz rata u Siriji). Najbolesnije je sto oni stvarno vjeruju u ono sto izjavljuju, da su neranjivi, i ako se slucajno pocnu vracat u ljesovima kuci …..

Edo
5 godine prije

Ovo je ono: “Sirija prijeti da će braniti svoj vazdušni prostor”.
Židovi su baš dobri ljudi, ne smeta im S300 ako neće dejstvovati protiv njihovih aviona kad napadaju Siriju.
Zapad je, kao i uvijek, osudio prijetnje sirijskog režima te podržao pravo Izraela da se brani napadajući suverenu državu. Pri tome su istakli ulogu Rusije u destabilizaciji BI.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Izraelski ministar obrane Lieberman je rekao da je za Izrael važno da obrambeno oružje koje bi Rusija isporučila Siriji ne bude upotrijebljeno protiv njega, u protivnom Izrael će reagirati. Nije bitno da li se radi o S-300, S-700 ili bilo čemu drugom što bude tamo prisutno. Očekivana izjava nadležnog političara, iako vojni krugovi dobro znaju da bi to bio novi, ograničavajući faktor pri planiranju budućih misija. Doduše logika je malo uvrnuta, kako da obrambeno oružje napada, tj. odjednom bude ofenzivno, ali svima je jasno otkud vjetar puše. Iako i da Rusi sutra Siriji isporuče S-300, i uz obuku ruskih instruktora ili pomoć Iranaca, taj sistem bi mogao biti operativan za nekoliko mjeseci. Ali nikakav sistem sam za sebe ne predstavlja ništa. Treba imati organiziran ukupan sustav, sa uvezanim drugim radarima, drugim sistemima, kraćeg i srednjeg dometa itd. Sirijci, to nisu ni mogli imati, obzirom koliki dio teritorija nije bio pod… Čitaj više »

Noštromo
5 godine prije

Kada bude ravnoteža snaga na BI, biti će mira. Dok je god Izrael glavni nasilnik, o miru mogu sanjati na BI

Lindita
5 godine prije

Ova jučerašnja izjava ministra rata cionističkog ZLA (nakon prijašnjih NEDVOSMISLENIH izjava kako će uništiti S-300 ako dospije u ruke Sirijske vlade) govori o tome kako cionisti nisu uspjeli uvjeriti Putina da odustane od ove odluke pa se sad povlače u izjavama, zatim govorivo tome kako Rusi svaki put iskoristite neželjene događaje u svoju korist i u korist svojih saveznika i govori o tome da cemo idućih dana-tjedana saznavati što su sve nakon 13. 4. Rusi dovukli (a što im je nedostajalo u danima prije toga kad se vodio rat u tajnim pregovorima kako bi bolje ispregovarali …) u Siriju kako bi omogućili Sirijskoj vladi i na posredan način i kompletnoj osovini OTPORA da se što učinkovitije može sama braniti kad idući put bude napadnuta … svima je jasno da će se pravi sukobi tek dogoditi (ne odjednom, nego u valovima s razmacima između istih) pa ako u budućim tajnim pregovorima… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

rusi su dobili što su htjeli mediteransku aviobazu te veliku luku održavati će asada na vlasti u njegovom vakufu Izrael imaju na nišanu i to bi bilo to postali su faktor gdje nikada prije nisu bili

Ive
5 godine prije

Iraelski fashisticki rezim treba nauciti da ne cacaka mecku, inace ce nestati.

davor
5 godine prije

Za kog je onda S300 za Francuze?

Ara
5 godine prije

@zig atman 1.turci i rušenje su-24 većina je očekivala žestoki ruski vojni odgovor, zaboravljajući kao i ja da je vojna opcija zadnja opcija, odnosno nastavljanje iste politike drugim nasilnim sredstvima Ako te netko planira uvući u regionalni sukob , pitanje je trebaš li odmah zagristi udicu i učiniti baš ono šte se očekuje da učiniš? Kombinacijom ekonomskih, diplomatskih , obavještajnih i vojnih mjera Turska je dovedena u situaciju da se mora ispričavati i zatvoriti svog pilota heroja Usto je nagrižen do tada monilitni blok iz kojeg ispada Qatar a Turska se počinje priblizavati Iranu Pregovarački proces je iz Ženeve prebačen u Astanu, promjena kursa Turske se je znatno odrazila na stanje na terenu i SAA hvata momentum 2. Izrael odnosi Rusije i Izraela su složeni i vrlo ih je teško tumačiti . Odmah po najavi dolaska Rusa Benjamin je otišao u najjačem sastavu u Moskvu. Po turskom rušenju izraelci su… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Odluka o dostavi novog sustava protuzračne obrane Damasku je donesena.Na današnjem vojnom brifingu general Sergei Rudskoy je izvijestio o tom pitanju.

Hitler
5 godine prije

Israel treba atomski izbombirat isto ko Japan i gotova prica zbog njih se sve to dogaga u svijetu Manipolatori sa previse znanja i pot pore SAD da im SAD ne pomazu bili bi 0

cicos
5 godine prije

Izraelci se bash qrche.
Misle da je S-300 u rukama sirijaca isto shto i kamenica u rukama palestinaca.
Malo zapicash pa vishe nema ni palestinaca ni kamenica.
Fuj

Kurjaca
5 godine prije

Da stvarno kako misle unistit lansire.Neko se zeznuo u racunici

jedan
5 godine prije

NE, nisu rekli “Izrael rekao u kojem će slučaju uništiti S-300, ako ih Rusija isporuči Siriji” nego su rekli ” uništit će se ako ih Damask upotrijebi protiv izraelskog ratnog zrakoplovstva” Znaci otvorena i dalje u textu priznata laz u naslovu u svrhu senzacionalizma i obmanjivanja citaca da kliknu na text…

Zlatko
5 godine prije

Neka Izrael ne koristi svoje zračne snage na teritoriju Sirije i drugih suverenih država, pa mu ne će smetati raketni sistem S-300 u rukama Sirije. Što meni smeta?, Hrvatskoj što Rusija ima i SAD imaju nuklearno oružje pa i S. Koreja, kada, nemam niti na primisli da vojno ugrožavam Rusiju, SAD ili S. Koreju. Stav Izraela je predvidljiv jer uz pomoć SAD-a želi biti glavni uzurpator mira na Blisko istočnom ratištu gdje će zapovijedati o kulturi i ostalome prema rasnim zakonima, koje je Hitler primjenjivao protiv svih koji nisu Arijevci, a sada to isto želi koristiti Izrael protiv svih koji nisu Židovi.

Maus
5 godine prije

Dobro je sto uz sistav s-300 dolazi I 10ruskih vojnih tehnicara , tako da u slucaju napada na taj sustav, direkno se napada I Rusija, rusi kao platezno sredstvo sve prihvacaju I sve mogu unovciti, od nadte zlata ,mineralnih ruda$$$

jupiter
5 godine prije

oni ce “unistiti”?….a s300 ce biti miran i gledati?

Jay
5 godine prije

Gospodo Izraelci, ako vasi zrakoplovi ne budu narusavali zracni proctor Sirije, nema razloga da budu napadnuti tim sustavom. Dakle, DO VAS JE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI