Kina stvara međunarodne sudove jer se aktualni služe zakonima zapadnih zemalja

kina zastava
32 komentara

Kineske vlasti namjeravaju uspostaviti sudove s međunarodnom jurisdikcijom  u nekoliko kineskih gradova, potvrdio je predstavnik “Vodeće skupine za sveobuhvatno produbljivanje reformi”, koja je stvorena po naredbi predsjednika Xi Jinpinga 2013.

Kina će ove sudove uspostaviti u tri kineska grada, a bavit će se mogućima sporovima u inicijativi “Jedan pojas –Jedan put”. Od sudova će imati koristi sve zemlje koje sudjeluju u kineskom mega-projektu, uz puno poštivanje njihovih pravnih sustava, izjavili su stručnjaci.

Vrhovni narodni sud Kine je odlučio da će ovi međunarodni sudovi rješavati sporove u Pekingu, Xi’anu, glavnom gradu provincije Shaanxi i Shenzhenu, izvijestile kineske vlasti.

Sud u Xi’anu u Sjeverozapadnoj Kini služit će za sporove u projektu “Novog puta svile”, navodi se u priopćenju, dok će sud u Južnoj Kini u Shenzhenu rješavati sporove “Pomorskog puta svile”. Peking će biti sjedište za konačni pravorijek u jednoj ili drugoj vrsti spora.

Sudovi će voditi parnice, arbitražu i posredovanje, pružat će pravnu podršku i rješavati sporove u vezi s inicijativama, objavio je kineski list Global Times.

Plan je uspostavljanje mehanizama za pravno rješavanje trgovinskih i investicijskih sporova koji bi mogli nastati iz pitanja vezanih za inicijativu “Jedan pojas – Jedan put”, a odobren je tijekom drugog sastanka “Vodeće skupine za sveobuhvatno produbljivanje reformi” 19. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izvijestila je agencija Xinhua.

Mehanizam za rješavanje sporova bit će stvoren na temelju sadašnjih kineskih pravosudnih, arbitražnih i posredničkih agencija, te integracijom pravnih resursa u zemlji i inozemstvu, navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Članovi skupine su pozvali na jednaku zaštitu prava kineskih i inozemnih stranaka kako bi se stvorilo stabilno, pošteno i transparentno poslovno okruženje koje se temelji na jasnim zakonima, izvijestio je Xinhua.

Sadašnji sustav rješavanja sporova bio je “složen, dugotrajan i skup”, rekao je za Global Times Wang Yiwei, direktor Instituta za međunarodne poslove sa Sveučilišta Renmin u Kini.

“Primjenjivali su se zakoni zapadnih zemalja i kao zajednički jezik se koristio engleski. Novi kineski međunarodni mehanizam bi bolje služio zemljama sudionicama u projektu”, rekao je Wang Yiwei.

Izgradnja mehanizma za sporove bila je teška, jer su mnoge zemlje koje su se pridružile inicijativi imale različite pravne sustave, ali i društvena i kulturna nasljeđa. Kina planira izgraditi mehanizam koja će paziti na svake zemlje i bit će utemeljen na poštivanju svih pravnih sustava”, izjavio je Bai Ming, znanstveni suradnik na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i gospodarsku suradnju.

Novi put svile
FOTO: Novi put svile

“Vijeće za promicanje međunarodne trgovine Kine će surađivati s drugim međunarodnim trgovačkim organizacijama kako bi se formirala nova nevladina međunarodna organizaciju koja će se također baviti sporovima”, priopćio je dužnosnik iz pravnog odjela Vijeća.

Vijeće će proširiti kineske arbitražne i posredničke agencije, čime će se povećati njihova vjerodostojnost na međunarodnoj sceni, prenosi Global Times.

Kina će također poslati više sudaca i posrednika za rad u međunarodnim organizacijama, čime će kinesko pravno osoblje steći više iskustva u međunarodnim pregovorima, navodi se u izvješću.

Ovaj korak Pekinga je bez presedana u novijoj povijesti i bez sumnje će biti protumačen kao zadiranje u nadležnost postojećih međunarodnih arbitražnih sudova sa sjedištima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, čak i ako je većina tih sudova priznata od Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

No, kako je inicijativa “Jedan pojas – Jedan put” kineski plan izgradnje sveobuhvatne kopnene i pomorske infrastrukture, Peking ne želi riskirati da se sporovi nepotrebno politiziraju i rješavaju na sudovima koji odluke donose, kako su i sami rekli, na temelju zapadne pravne prakse.

Jedan pojas - jedan putNovi put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Jos jedan kolosalni potez Kine,da napokon potopi zapadne cirkusante.Ubod osa je sve jaci i dolazi sa svih strana,na svakom polju i podrucju.Bravo,drugovi Kinezi.Ferata(vlak) koji tutnji sve brze i brze i na svom putu otpora zapadnom licemjerju,sve vise ubzrava

čitalac
6 godine prije

U kontekstu “oslobađanja” od zapada ovo je pravi potez. Nedavno je bio jedan članak u kome sam “primjetio” da se nije lako otresti hegemonije zapada i da BRICS služi tome. Ne znam zašto ovako ne razmišljaju u Rusiji. Sve “međunarodne institucije” su isključivo zapadne.
@dalmata – ima tu jedna zamka: ako “zapadne međunarodne organizacije” zamjene “kineske zapadne organizacije” makar im se prodružile i drugi, što smo postigli?

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

bravo druže xi….samo prvo treba dobit dva-tri rata pa vlast a ta ruta od konstantinopolisa do venecije se malo izgubila udesno

Son of Alerik
6 godine prije

Ne znam može li čovjeka, poduzeće, državu zapasti veća sreća u životu, osim da im Kinezi sude. Drugovi su se pokazali u zadnjih 100 godina. Sve što je optuženo su pobili. I još nekoliko desetaka milijuna bez ikakvog suđenja (valjda je bilo nestašica papira pa se nisu mogle pisati presude).
Ljudska prava u Kini i Saudijskoj Arabiji, Iranu i Sjevernoj Koreji bi trebali biti naš novi uzor. Svakog tko ne misli tako bi trebalo pred kineski (streljački) sud.

Alen
6 godine prije

Jedan pojas – jedan put ( otcijepljen od zapadnog sistema )…
Tako to i treba da se radi mic po mic ,dio po dio , strukturu po strukturu , zajedno s ostalim zemljama koje su od zapada dozivjele samo jad i bijedu , polako se odcjepljivati ..

shumadinac
6 godine prije

“Izgradnja mehanizma za sporove bila je teška, jer su mnoge zemlje koje su se pridružile inicijativi imale različite pravne sustave, ali i društvena i kulturna nasljeđa. Kina planira izgraditi mehanizam koja će paziti na svake zemlje i bit će utemeljen na poštivanju svih pravnih sustava”

U perspektivi objedinjavanje i usklađivanje zakonodavstava svih država kroz koje prolazi Novi put svile? Izgleda da ovaj Put ima mnogo dublji temelj nego što se je prikazano u “projektnoj dokumentaciji”:

Weteran
6 godine prije

Kinezi mogu da odlučuju o kvalitetu plastike, boji miksera, veličini blendera, broju cipela, ….

bbbb
6 godine prije

Svi koji žele biti slobodni moraju se odreći SVIH “zapadnih vrijednosti”!

Ivo Lola
6 godine prije

U svakom slučaju, ovaj pragmatičan potez Kineza treba pozdraviti jer, to je još jedan korak u stvaranju balansa snaga u svijetu i realizaciji multipolarnog svijeta.

palermo
6 godine prije

A ovi će se sudovi usuditi donijeti odluku čak i protiv kineskih interesa? How yes no! Pa u masu zemalja EU-a ne primjenjuju se niti pravomoćne odluke suda u Strasbourgu. Kako je Put svile elegantno zaobišao “ruskog saveznika”.
Syngentu, jednog od najvećih proizvođača otrova u poljoprivredi (o sjemenu i GMO-u neću niti govoriti) kupila je kineska državna kompanija ChemChina. I oni su kao nešto bolji od zapadnog ološa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI