Kina stvara međunarodne sudove jer se aktualni služe zakonima zapadnih zemalja

kina zastava

Kineske vlasti namjeravaju uspostaviti sudove s međunarodnom jurisdikcijom  u nekoliko kineskih gradova, potvrdio je predstavnik “Vodeće skupine za sveobuhvatno produbljivanje reformi”, koja je stvorena po naredbi predsjednika Xi Jinpinga 2013.

Kina će ove sudove uspostaviti u tri kineska grada, a bavit će se mogućima sporovima u inicijativi “Jedan pojas –Jedan put”. Od sudova će imati koristi sve zemlje koje sudjeluju u kineskom mega-projektu, uz puno poštivanje njihovih pravnih sustava, izjavili su stručnjaci.

Vrhovni narodni sud Kine je odlučio da će ovi međunarodni sudovi rješavati sporove u Pekingu, Xi’anu, glavnom gradu provincije Shaanxi i Shenzhenu, izvijestile kineske vlasti.

Sud u Xi’anu u Sjeverozapadnoj Kini služit će za sporove u projektu “Novog puta svile”, navodi se u priopćenju, dok će sud u Južnoj Kini u Shenzhenu rješavati sporove “Pomorskog puta svile”. Peking će biti sjedište za konačni pravorijek u jednoj ili drugoj vrsti spora.

Sudovi će voditi parnice, arbitražu i posredovanje, pružat će pravnu podršku i rješavati sporove u vezi s inicijativama, objavio je kineski list Global Times.

Plan je uspostavljanje mehanizama za pravno rješavanje trgovinskih i investicijskih sporova koji bi mogli nastati iz pitanja vezanih za inicijativu “Jedan pojas – Jedan put”, a odobren je tijekom drugog sastanka “Vodeće skupine za sveobuhvatno produbljivanje reformi” 19. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izvijestila je agencija Xinhua.

Mehanizam za rješavanje sporova bit će stvoren na temelju sadašnjih kineskih pravosudnih, arbitražnih i posredničkih agencija, te integracijom pravnih resursa u zemlji i inozemstvu, navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Članovi skupine su pozvali na jednaku zaštitu prava kineskih i inozemnih stranaka kako bi se stvorilo stabilno, pošteno i transparentno poslovno okruženje koje se temelji na jasnim zakonima, izvijestio je Xinhua.

Sadašnji sustav rješavanja sporova bio je “složen, dugotrajan i skup”, rekao je za Global Times Wang Yiwei, direktor Instituta za međunarodne poslove sa Sveučilišta Renmin u Kini.

“Primjenjivali su se zakoni zapadnih zemalja i kao zajednički jezik se koristio engleski. Novi kineski međunarodni mehanizam bi bolje služio zemljama sudionicama u projektu”, rekao je Wang Yiwei.

Izgradnja mehanizma za sporove bila je teška, jer su mnoge zemlje koje su se pridružile inicijativi imale različite pravne sustave, ali i društvena i kulturna nasljeđa. Kina planira izgraditi mehanizam koja će paziti na svake zemlje i bit će utemeljen na poštivanju svih pravnih sustava”, izjavio je Bai Ming, znanstveni suradnik na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i gospodarsku suradnju.

Novi put svile

FOTO: Novi put svile

“Vijeće za promicanje međunarodne trgovine Kine će surađivati s drugim međunarodnim trgovačkim organizacijama kako bi se formirala nova nevladina međunarodna organizaciju koja će se također baviti sporovima”, priopćio je dužnosnik iz pravnog odjela Vijeća.

Vijeće će proširiti kineske arbitražne i posredničke agencije, čime će se povećati njihova vjerodostojnost na međunarodnoj sceni, prenosi Global Times.

Kina će također poslati više sudaca i posrednika za rad u međunarodnim organizacijama, čime će kinesko pravno osoblje steći više iskustva u međunarodnim pregovorima, navodi se u izvješću.

Ovaj korak Pekinga je bez presedana u novijoj povijesti i bez sumnje će biti protumačen kao zadiranje u nadležnost postojećih međunarodnih arbitražnih sudova sa sjedištima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, čak i ako je većina tih sudova priznata od Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

No, kako je inicijativa “Jedan pojas – Jedan put” kineski plan izgradnje sveobuhvatne kopnene i pomorske infrastrukture, Peking ne želi riskirati da se sporovi nepotrebno politiziraju i rješavaju na sudovima koji odluke donose, kako su i sami rekli, na temelju zapadne pravne prakse.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

32
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
22 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
15 Komentatori
Son of AlerikpalermoIvo LolabbbbIvo Lola Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
dalmata
Gost
dalmata

Jos jedan kolosalni potez Kine,da napokon potopi zapadne cirkusante.Ubod osa je sve jaci i dolazi sa svih strana,na svakom polju i podrucju.Bravo,drugovi Kinezi.Ferata(vlak) koji tutnji sve brze i brze i na svom putu otpora zapadnom licemjerju,sve vise ubzrava

palermo
Gost
palermo

“Drugovi Kinezi”? Znači to je socijalizam, kada ti radnici rade za crkavicu, a jedan šljam poput Teveza ima godišnju plaću od 30 milijuna “ojra”? A što je tek onda po tvom konceptu kapitalizam, majke ti? Za razliku od vas na Kineze gledam kao na istočnjačku verziju zapadnih hegemona, a dovoljno vam je i usporediti anti-rusku histeriju i onu anti-kinesku, koja joj nije niti do koljena.

čitalac
Gost
čitalac

U kontekstu “oslobađanja” od zapada ovo je pravi potez. Nedavno je bio jedan članak u kome sam “primjetio” da se nije lako otresti hegemonije zapada i da BRICS služi tome. Ne znam zašto ovako ne razmišljaju u Rusiji. Sve “međunarodne institucije” su isključivo zapadne.
@dalmata – ima tu jedna zamka: ako “zapadne međunarodne organizacije” zamjene “kineske zapadne organizacije” makar im se prodružile i drugi, što smo postigli?

palermo
Gost
palermo

BRICS? Nema od toga ništa. U Brazilu prevrati svako malo. Svi zaboravljaju kada je južnoafrička policija prije koju godinu pobila 40-ak rudara koji su se, ma zamislite, usudili štrajkati. Put svile zaobilazi i Rusiju i Indiju. Na kineski “socijalizam” koji postoji samo na papiru neću ni trošiti tipkovnicu.
Dedolarizacija je prvi korak u oslobađanju od američke hegemonije, koju ako zamijeni neka druga hegemonija zapravo se vraćamo na istu stvar.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ

bravo druže xi….samo prvo treba dobit dva-tri rata pa vlast a ta ruta od konstantinopolisa do venecije se malo izgubila udesno

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne znam može li čovjeka, poduzeće, državu zapasti veća sreća u životu, osim da im Kinezi sude. Drugovi su se pokazali u zadnjih 100 godina. Sve što je optuženo su pobili. I još nekoliko desetaka milijuna bez ikakvog suđenja (valjda je bilo nestašica papira pa se nisu mogle pisati presude).
Ljudska prava u Kini i Saudijskoj Arabiji, Iranu i Sjevernoj Koreji bi trebali biti naš novi uzor. Svakog tko ne misli tako bi trebalo pred kineski (streljački) sud.

Riddick
Gost
Riddick

I Amerikanci imaju isti problem , promovišu moralna načela koja i sami krše i zbog toga dolaze u nezgodne i glupe situacije kada im neko ukaže na to .
Naj bolje je sačekati i videti kakav je to sud zapravo nego u napred davati ocene .

Alen
Gost
Alen

S obzirom da nisi niti ces biti dio tog sistema cemu si se zapenušao ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Naravno da neću biti dio tog sistema. Glavosijeci imaju valjda neku unutarnju potrebu za udruživanjem.
Kaže – aktualni međunarodni sudovi služe zapadnim zakonima? Ne , trebali bi služiti kineskim!?
Iz dana u dan Kinezi napreduju mic po mic. Najprije su ucijenili Ruse koji su im trenutna kolonija i produžena ruka u osvajanju svijeta. Još da ih natjeraju da prihvate kinesko vodstvo u ‘međunarodnom pravu’ i to će biti to. Kinezi imaju ljude, tehnologiju, a Rusi će im jeftino davati energente, osiguravati plovne i ostale puteve.

Ive
Gost
Ive

Son of Alerik, vidis za nesto reci ili napisati treba prethodno misliti, a da bi se mislilo treba prije toga mnogo citati. Ti oceigledno nisi nacitan, ili te nisu naucili analiticki citati, hajde molim te vrati se u skolu i uci, ili neka ti daju novce po trosene za tvoje skolovanje jer te nisu naucili.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Slažem se. Vrate li nam novac, obojica ćemo biti bogati.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Alerik
Pa sta ima veze i onako smo u g…nima pa da isprobamo i to,bar idu u mirovinu zene 50 god. Muskarci 55 god u Kini??

Kažun
Gost
Kažun

SonofA -dobar recept za autore privatizacije,predstečajne nagodbe,lex
Bagrokor i ostala sr…a u RH.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

A što je to Agrokor loše napravio? Sve što valja u ex YU zemljama je Agrokor. Pa je kao takav smetao.

Riddick
Gost
Riddick

Taj sud sudi u sporovima puta svile pomorskog i kopnenog tako da ne predstavlja opasnost po druge medjunarodne pro zapadne sudove.
Kinezi ćute i rade , gledaju svoja posla …

palermo
Gost
palermo

Upravo tako. Sudit će prvenstvano u kineskom interesu.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

@Son of … Ti u životu nisi zaradio ni jedan dinar, ni jednu kunu, ni jednu konvertibilnu marku od svojeg rada, svoje ideje, svog truda, svog znoja. Ti ne znaš i ne cijeniš. Ti si najgora vrsta politikanta i oportuniste, najniža na društvenoj ljestvici. Kotiraš niže od dreka jednostanične amebe. Ti ne da si spreman prodati, nego si već prodao svoju majku i ženu i kćerku u ropstvo anglo-saksonsko-cionističko-vehabijskih porno režisera. Srami se!

palermo
Gost
palermo

Ako je tako nebitan zašto si mu posvetio ovako dugačak post? Ne hranite trola!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Jedini trol ovdje je Lola, sekretar SKOJA i pravobranitelj ruskih i kineskih interesa.

Alen
Gost
Alen

Jedan pojas – jedan put ( otcijepljen od zapadnog sistema )…
Tako to i treba da se radi mic po mic ,dio po dio , strukturu po strukturu , zajedno s ostalim zemljama koje su od zapada dozivjele samo jad i bijedu , polako se odcjepljivati ..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Zaboravio si dodati i jedna svjetska vlada, jedna svjetska valuta, jedna religija.

Alen
Gost
Alen

Pa to imas sad !!! Zar ne vidis ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne, nemam religijsko-ideološku dioptriju pa ne vidim ono što je tebi očito.

Alen
Gost
Alen

Slazem se…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nisam ni sumnjao da se nećeš složiti.

shumadinac
Gost
shumadinac

“Izgradnja mehanizma za sporove bila je teška, jer su mnoge zemlje koje su se pridružile inicijativi imale različite pravne sustave, ali i društvena i kulturna nasljeđa. Kina planira izgraditi mehanizam koja će paziti na svake zemlje i bit će utemeljen na poštivanju svih pravnih sustava”

U perspektivi objedinjavanje i usklađivanje zakonodavstava svih država kroz koje prolazi Novi put svile? Izgleda da ovaj Put ima mnogo dublji temelj nego što se je prikazano u “projektnoj dokumentaciji”:

Alen
Gost
Alen

Sumadinac pa naravno da ima ,jasno je to od pocetka da se tu radi o izgradnji ” paralelnog” sistema sa svom infrastukturom koju jedan sistem treba da podsjeduje…

Weteran
Gost
Weteran

Kinezi mogu da odlučuju o kvalitetu plastike, boji miksera, veličini blendera, broju cipela, ….

bbbb
Gost
bbbb

Svi koji žele biti slobodni moraju se odreći SVIH “zapadnih vrijednosti”!

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

U svakom slučaju, ovaj pragmatičan potez Kineza treba pozdraviti jer, to je još jedan korak u stvaranju balansa snaga u svijetu i realizaciji multipolarnog svijeta.

palermo
Gost
palermo

Treba pozdraviti rađanje još jednog hegemona? Ajde bježi!

palermo
Gost
palermo

A ovi će se sudovi usuditi donijeti odluku čak i protiv kineskih interesa? How yes no! Pa u masu zemalja EU-a ne primjenjuju se niti pravomoćne odluke suda u Strasbourgu. Kako je Put svile elegantno zaobišao “ruskog saveznika”.
Syngentu, jednog od najvećih proizvođača otrova u poljoprivredi (o sjemenu i GMO-u neću niti govoriti) kupila je kineska državna kompanija ChemChina. I oni su kao nešto bolji od zapadnog ološa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik