Ministarstvo pravosuđa prijavilo najveću dosad američku zapljenu iranske nafte; 4 broda koja su naftu prevozila iz Irana u Venezuelu

Iranski tanker
20 komentara

SAD su zaplijenile oko 1.116 milijuna barela iranskog goriva na 4 broda koji su krenuli prema Venezueli, što je potvrdilo Ministarstvo pravosuđa, napominjući i da su u toj akciji dobili ”inozemnu pomoć”, no odbijajući reći gdje se zapljena točno dogodila.

Agencija je u izjavi za petak pozdravila ono što je nazvala najvećom američkom zapljenom iranskog goriva, u kojoj je otkrilo da je Washington uspio zaplijeniti naftu koja je iz Irana išla prema Venezueli, uz pomoć ”inozemnih partnera”.

Čini se da je izjava potvrdila izvještaj Wall Street Journala, pozivajući se na anonimne izvore vlade i brodare, koji su tvrdili da su četiri tankera napunjena iranskim gorivom nedavno oduzeti i zaplijenjeni “bez upotrebe vojne sile”. Rečeno je da će brodovi biti preusmjereni u Houston u Teksasu, gdje će se s kapetanima brodova, kako se izvješćuje, sastati visoki dužnosnici predsjedničke administracije.

Ovakva zapljena nafte od strane SAD-a nastalo je zbog , kako se navodi u izjavi, sudske pritužbe u kojoj se zahtijevalo da se od četiri sporna tankera oduzme sav teret, zato što je isti već bio prebačen u Stožer islamističke revolucionarne garde. SAD su prošle godine proglasile IRGC terorističkom organizacijom, po nalogu Izraela, dok je Washington u isto vrijeme pojačao svoju kampanju “maksimalnog pritiska” protiv Teherana.

Otkako se povukla iz nuklearnog sporazuma JCPOA 2018., Trumpova administracija uspostavila je zbunjujući niz sankcija protiv Irana, poplavila Perzijski zaljev američkom vojnom prisutnošću i ponudila milijune dolara mita za iranske kapetanije brodova kako bi oni isporučili naftu, umjesto Venezueli, SAD-u.

Venezuela je također podvrgnuta kažnjavanju od strane američkih sankcija; SAD se svim silama trudio instalirati svog preferiranog oporbenog kandidata, Juana Guaida na mjesto socijalističkog predsjednika zemlje, Nicolasa Madura. Nakon što je, zbog nekoliko neuspjelih pokušaja puča, Guaido postao manje popularan nego ikada ranije među građanima Venezuele, posebni izaslanik Trumpove administracije za naciju, Elliott Abrams, prošli je tjedan promaknut i sada ima ovlasti nadgledanja aktivnosti Irana.

JCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
3 godine prije

Dodao bih samo da su Iranci istog dana izvršili desant helikopterom na brod Wila u Persijskom zalivu još uvek se ne zna povezanost sa američkom akcijom, zatim Iračka Šiitska militantna grupa Islamski otpor Iraka istog dana je uputila pretnje smrću američkim vojnicima i osoblju i došlo je do raketnog napada na Američku vojsku na bagdadskom aerodromu.
https://twitter.com/i/status/1293678243552395264

Cudo
3 godine prije

Zapljena broda u međunarodnim vodama daleko od teritorijalnih voda i epikontalnog dijela te potom odvođenje u luku te države sprovedeno ratnim brodovima i ista nafta/ teret postaje vlasnistvo sad ili kompanije iz sad. Nekad je bilo da britanski jedrenjak vojni dođe do Afrike u područje koje nije njihovo zarobe domicilno stanovništvo i trgovačkim ili ratnim brodom prebace iste te osobe na Jamajku i prodaju ih na trgu ili zadrže za sebe. Mali Pero ili Država X uzme kamion i ode u New York ili London i uzme iz Londona ili New Yorku iz nekog TC jaguara, Forda, garderobu, dva sata i dve Engleskinje/ Amerikanke i odveze u svoju kuću na Balkanu ili u svoju vojarnu i normalno sve je to radio/ radili uz posjed oružja. Kada su doveli sve tu nešto su prodali nešto zadržali a ove dve su po potrebi iskoristili ili ih prodali. Ako je prvi u redu… Čitaj više »

Karma
3 godine prije

Svijetli primjer gusarstva. Dno od drzave. Nas mentor? Krasti je lakse od ici na posao i raditi.

crodaemon1
3 godine prije

Gusari

nekoime
3 godine prije

Pirati s Kariba, epizoda “Ne može nam nitko ništa”.

pantagana
3 godine prije

Ahahaaaa. pa sto im Putin ne nakrca naftu u svoje brodove pa odvede u Venezuelu. Nemora Rusku naftu, neka na Ruske brodove ukrca u iranskoj luci iransku naftu pa je vozi. ahahaaaa hebo vas putin i rusi.
nema se muda za to.

Max
3 godine prije

Čisto piratstvo od strane SAD

Stara kuka
3 godine prije

Nekad se ovakvo ponašanje nazivalo gusarenjem. Za one koji možda ne znaju, za razliku od pirata gusari su imali odobrenje vladara matične države za svoje “aktivnosti” prema stranim brodovima. Dakle gusarenje je bilo legalizirano pljačkanje. Otprilike kao kad u međunarodnim vodama otmete brodove i teret jedne strane zemlje namijenjen drugoj stranoj zemlji a za to imate odobrenje svoje vlade.

Ive
3 godine prije

USA ZLOČINAČKI REŽIM ide dotle da će u cijelom svijetu biti normalno i poželjno ubiti svakog živog amerikenjca i zatim ga zakopati na džubar da ne smrdi ili zagađuje okolinu. Svaka čast časnim iznimkama ali većina amerikenjca su govna koja nemaju ništa sa ljudima od časti i poštenja.

Plavi
3 godine prije

Nemoj me zafrkavati. Venecuela uvozi naftu. De me malo potapšaj po leđima. Ako je ovo istina ja pokrećem preduzeće za izvoz peska u SA i frižidera Eskimima.

Draguljće
3 godine prije

Eto to je amerika, sila sila i samo sila bez valjanih argumenata.
Dok se god amerika ovako ponaša nitko u svijetu nije siguran, oni su kao priglupi snagator bez mozga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI