fbpx

Ministarstvo pravosuđa prijavilo najveću dosad američku zapljenu iranske nafte; 4 broda koja su naftu prevozila iz Irana u Venezuelu

Iranski tanker

SAD su zaplijenile oko 1.116 milijuna barela iranskog goriva na 4 broda koji su krenuli prema Venezueli, što je potvrdilo Ministarstvo pravosuđa, napominjući i da su u toj akciji dobili ”inozemnu pomoć”, no odbijajući reći gdje se zapljena točno dogodila.

Agencija je u izjavi za petak pozdravila ono što je nazvala najvećom američkom zapljenom iranskog goriva, u kojoj je otkrilo da je Washington uspio zaplijeniti naftu koja je iz Irana išla prema Venezueli, uz pomoć ”inozemnih partnera”.

Čini se da je izjava potvrdila izvještaj Wall Street Journala, pozivajući se na anonimne izvore vlade i brodare, koji su tvrdili da su četiri tankera napunjena iranskim gorivom nedavno oduzeti i zaplijenjeni “bez upotrebe vojne sile”. Rečeno je da će brodovi biti preusmjereni u Houston u Teksasu, gdje će se s kapetanima brodova, kako se izvješćuje, sastati visoki dužnosnici predsjedničke administracije.

Ovakva zapljena nafte od strane SAD-a nastalo je zbog , kako se navodi u izjavi, sudske pritužbe u kojoj se zahtijevalo da se od četiri sporna tankera oduzme sav teret, zato što je isti već bio prebačen u Stožer islamističke revolucionarne garde. SAD su prošle godine proglasile IRGC terorističkom organizacijom, po nalogu Izraela, dok je Washington u isto vrijeme pojačao svoju kampanju “maksimalnog pritiska” protiv Teherana.

Otkako se povukla iz nuklearnog sporazuma JCPOA 2018., Trumpova administracija uspostavila je zbunjujući niz sankcija protiv Irana, poplavila Perzijski zaljev američkom vojnom prisutnošću i ponudila milijune dolara mita za iranske kapetanije brodova kako bi oni isporučili naftu, umjesto Venezueli, SAD-u.

Venezuela je također podvrgnuta kažnjavanju od strane američkih sankcija; SAD se svim silama trudio instalirati svog preferiranog oporbenog kandidata, Juana Guaida na mjesto socijalističkog predsjednika zemlje, Nicolasa Madura. Nakon što je, zbog nekoliko neuspjelih pokušaja puča, Guaido postao manje popularan nego ikada ranije među građanima Venezuele, posebni izaslanik Trumpove administracije za naciju, Elliott Abrams, prošli je tjedan promaknut i sada ima ovlasti nadgledanja aktivnosti Irana.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Riddick
Gost
Riddick
6 mjeseci prije

Dodao bih samo da su Iranci istog dana izvršili desant helikopterom na brod Wila u Persijskom zalivu još uvek se ne zna povezanost sa američkom akcijom, zatim Iračka Šiitska militantna grupa Islamski otpor Iraka istog dana je uputila pretnje smrću američkim vojnicima i osoblju i došlo je do raketnog napada na Američku vojsku na bagdadskom aerodromu.
https://twitter.com/i/status/1293678243552395264

Cudo
Gost
Cudo
6 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Vjerojatno je u vezi. Reprocitet i jednakost je pravilo tako da su se pozvali i na to. Činjenica je da Trump jedini do sada nije izazvao rat i vodio ga od svih predsjednika SAD pa možda uspije i on na kraju mandata. Logika je jasna. SAD živi od vojne industrije, ratova i intervencija. Moć crpe od ovog prije. Velik broj nezaposlenih i siromašnih koje treba negdje potrošiti. Crni im rade nerede a njih opet treba maknut ili poslat negdje kako bi bilo nazovi mirno. Jedina industrija krize je ratna industrija di i sa epidemijom mozes zapošljavati jer je viša sila. Otimačina i genocid im je u genetskom kodu. Tradicija zločina je tu ( Irak im je bio Play station zabava ). Evropu i Zapad boli za Irance jer će svi zaradit na tome a i fora će biti slikanja i parodija na društvenoj mreži i mogućnost osvjetljenja zgrada u bojama i zastavama uz tužne price o stradalim kućnim ljubimcima i povratku likova sa ratištima gdje cijela američka i europska obitelji placu grle se i snimaju za društvene mreže a ovaj tamo iz zabave dronom gađao rodilište i vrtić. Naravno bit će i koji film i macho spot. I još nešto… Pročitaj više »

Cudo
Gost
Cudo
6 mjeseci prije

Zapljena broda u međunarodnim vodama daleko od teritorijalnih voda i epikontalnog dijela te potom odvođenje u luku te države sprovedeno ratnim brodovima i ista nafta/ teret postaje vlasnistvo sad ili kompanije iz sad.
Nekad je bilo da britanski jedrenjak vojni dođe do Afrike u područje koje nije njihovo zarobe domicilno stanovništvo i trgovačkim ili ratnim brodom prebace iste te osobe na Jamajku i prodaju ih na trgu ili zadrže za sebe.
Mali Pero ili Država X uzme kamion i ode u New York ili London i uzme iz Londona ili New Yorku iz nekog TC jaguara, Forda, garderobu, dva sata i dve Engleskinje/ Amerikanke i odveze u svoju kuću na Balkanu ili u svoju vojarnu i normalno sve je to radio/ radili uz posjed oružja. Kada su doveli sve tu nešto su prodali nešto zadržali a ove dve su po potrebi iskoristili ili ih prodali.
Ako je prvi u redu slučaj tada je drugi i treći. Budući da je SAD prvo u redu drugo opravdano onda niko ne brani da Pero ili država X to naprave. Pravo reprociteta i jednakosti.
Odluku u trećem slučaju doneseš sam i objaviš i pozoveš se na univerzalno načelo i prije navedeno pravo.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije
Reply to  Cudo

novo normalno!

Karma
Gost
Karma
6 mjeseci prije

Svijetli primjer gusarstva. Dno od drzave. Nas mentor? Krasti je lakse od ici na posao i raditi.

Cudo
Gost
Cudo
6 mjeseci prije
Reply to  Karma

Ma nije to se samo čini. Gusarenje je bilo za državu a sve u svrhu i sklopu kolonijalne politike prije 300 godina. Oni samo rade kontinuitet biznisa i politike Engleza od doba Drake i drugih likova.
Sutra će i nama doći tu i reci da ne jedemo u McDonaldsu i ne volimo Coca Colu i da zato njih ne poštujemo. Pa sankcije i intervencija.
Stvar je u tome da nema vise slobode misli koja je pokretala promjene. Zadnji primjer borbe za ideale bila je Španjolska revolucija i Che koji je na kraju stradao malo čudnije ostavljen od svih sa idealima u džungli.
Danas je revolucija LoL, poruka sa parodijom i forum. A to nam je dao upravo taj isti Zapad i SAD da nam da privid slobode sve dok ti ne blokiraju.
Tako da osim pisanja neće se ništa promjenit.
A Iran će ovisiti o volji petorice i centara moći iz Londona i New Yorka.

crodaemon1
Gost
crodaemon1
6 mjeseci prije

Gusari

nekoime
Gost
nekoime
6 mjeseci prije

Pirati s Kariba, epizoda “Ne može nam nitko ništa”.

pantagana
Gost
pantagana
6 mjeseci prije

Ahahaaaa. pa sto im Putin ne nakrca naftu u svoje brodove pa odvede u Venezuelu. Nemora Rusku naftu, neka na Ruske brodove ukrca u iranskoj luci iransku naftu pa je vozi. ahahaaaa hebo vas putin i rusi.
nema se muda za to.

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije
Reply to  pantagana

pantagana
A gdje ti vidiš da u textu gore navedenom ima sexa? Mnogo si nastran lik. Imaš i porno stranice ako ti se više sviđa od Logičnog.

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Mozda je panta gana na dobrom tragu. Vidis da nece da kazu gdje su brodovi zauzeti, ciji su brodovi i ostale detalje koji se redovno saopstavaju. Samo su reki da ce biti iskrcani u SAD.
Meni to lici da su od rusa kupili venecuelanske teske nafte koja nedostaje njihovim rafinerijama, a izasli sa saopstenjem da ispadne da ne krse sankcije.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Čisto piratstvo od strane SAD

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Nekad se ovakvo ponašanje nazivalo gusarenjem. Za one koji možda ne znaju, za razliku od pirata gusari su imali odobrenje vladara matične države za svoje “aktivnosti” prema stranim brodovima. Dakle gusarenje je bilo legalizirano pljačkanje. Otprilike kao kad u međunarodnim vodama otmete brodove i teret jedne strane zemlje namijenjen drugoj stranoj zemlji a za to imate odobrenje svoje vlade.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka

Zar gusari nisu napadali brodove samo onih zemalja s kojima je njihova zemlja u ratu?

U protivnom, to bi se zvalo piratstvo.

P***!

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin
Pa onda su stalno svi sa svima bili u ratu.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

USA ZLOČINAČKI REŽIM ide dotle da će u cijelom svijetu biti normalno i poželjno ubiti svakog živog amerikenjca i zatim ga zakopati na džubar da ne smrdi ili zagađuje okolinu. Svaka čast časnim iznimkama ali većina amerikenjca su govna koja nemaju ništa sa ljudima od časti i poštenja.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
6 mjeseci prije
Reply to  Ive

Ive, možda gospodari kaosa i žele izazvati antagonizam prema običnim Amerikancima koji su jad kao i mi.
Inače po iskustvu dosta onih koji su navigali, u prosjeku su Amerikanci uz Škote bili najzahvalniju, za razliku od Engleza, Nizozemaca, Grka pa čak i Filipinaca kad ih malo upoznaš.
Ovo kažem u prosjeku jer bi se sigurno našli i oni koji su i s njima imali problema.

Plavi
Gost
Plavi
6 mjeseci prije

Nemoj me zafrkavati. Venecuela uvozi naftu. De me malo potapšaj po leđima. Ako je ovo istina ja pokrećem preduzeće za izvoz peska u SA i frižidera Eskimima.

Draguljće
Gost
Draguljće
6 mjeseci prije

Eto to je amerika, sila sila i samo sila bez valjanih argumenata.
Dok se god amerika ovako ponaša nitko u svijetu nije siguran, oni su kao priglupi snagator bez mozga.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Draguljće

Draguljće, a što im tko može kad su najjači. Ne volim ih ali su sila.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik