Moskva: Nakon isporuke S-300 Siriji se promijenila ravnoteža snaga

S-300 zimski manevri - Logično
56 komentara

Iako izraelski režim daje izjave kako će sam ili uz pomoć američkih saveznika uništiti sustave protuzračne obrane S-300 koje je Rusija isporučila Siriji, ozbiljniji vojni analitičari tvrde “kako to baš i neće biti jednostavan posao, kako misle u Izraelu”.

U međuvremenu je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin izjavio kako je nakon isporuke sustava S-300 Siriji porasla moć protuzračne obrane sirijske vojske.

“Pretpostavljam da je ravnoteža snaga stvarno promijenjena u korist onih koji vjeruju kako ne bi trebalo biti agresivnih akcija protiv Sirije”, rekao je Veršinin.

Podsjetio je da je S-300 isporučen Siriji po nalogu predsjednika Rusije i značajno je ojačana obrana arapske republike.

“Naglašavam da je to protuzračna obrana Sirije i mislim da će se situacija stabilizirati samo na bolje”, rekao je Sergej Veršinin, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Podsjetimo da je odluka o isporuci sustava S-300 Siriji donesena kao odgovor na izraelske akcije u incidentu s oborenim ruskim zrakoplovom Il-20, kada je poginulo 15 članova posade.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je 2. Listopada izvijestio predsjednika Vladimira Putina o isporuci sustava S-300 Sirijskoj Arapskoj Republici.

Assad ostaje na vlasti i to više nitko ne dovodi u pitanje

Bashar Al-Assad šeta ulicama Damaska
FOTO: Bashar Al-Assad šeta ulicama Damaska

Veršinin je govorio i o političkim pitanjima vezanim za Siriju i najavio “prevladavanje ključnog sirijskog pitanja”.

“Pitanje ostavke sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada je već prevladano i gotovo nitko ga ne postavlja”, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin.

Prema njegovim riječima, na ministarskom tjednu Opće skupštine Ujedinjenih naroda nitko nije postavio pitanje odlaska Assada, pišu RIA Novosti.

“Postoji konsenzus da ova zemlja, koja je članica Ujedinjenih naroda, ima pravo sama odrediti kojim putem će ići. I narod te zemlje sam mora odlučiti tko će ga voditi. Stoga bih rekao da smo ovo pitanje već prevladali, a to je jako dobro”, dodao je Veršinin.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, izjavila je u rujnu kako je odlazak Assada s dužnosti “pitanje vremena”, ali i da ga Sjedinjene Države ne pokušavaju prisiliti da poduzme ovaj korak.

Ranije su zapadne zemlje i niz država na Bliskom istoku kategorično tražile odlazak Assada. Međutim, nakon intervencije Rusije i promjene ravnoteže snaga, čemu su uslijedili brojni porazi terorističkih skupina diljem zemlje, stavovi su se počeli mijenjati  i zapadne su zemlje su prestale postavljati zahtjev za odlaskom Bashara Al-Assada iz ureda predsjednika. Iz zaljevskih monarhija i Turske se mogu čuti izjave “kako Sirija nema budućnosti s aktualnim predsjednikom”, ali nema ultimatuma i zahtjeva da Assad ode s vlasti, što se može tumačiti kao osobno mišljenje nekih bliskoistočnih čelnika, ali ne i kao čvrst vanjskopolitički kurs njihovih zemalja.

S-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Flip
5 godine prije

Sekularni moderni Assad protiv glavosjeca, nakaznih pohlepnih hijena, wall street stakora i radikalnih djihadista. Na cijoj strani moze biti normalan covjek?

ip-adresa
5 godine prije

bit će uništenih izraelskih aviona, kao i ruskih sustava protuzračne obrane S-300. dajem prednost izraelcima u omjeru 60:40.

Riddick
5 godine prije

Ruska / Sovjetska tehnika je veoma izdržljiva i otporna , morala je da bude zato što u bivšem SSSR rasponi temperatura i razni reljefi i klime su zahtevali od tehnologije da bude robusna i izdržljiva , zato može da se koristi širom sveta pa i na Bliskom Istoku…
Za razliku od Američke koja se mnogo lakše kvari u sličnim uslovima , primer Abrams tenk , Patrioti koji se pregrejavaju i sl…

čađo
5 godine prije

U konto izjava o ne/odlasku Assada, prisjetimo se da je i dalje službeni stav hrvatske politike, kreiran za vrijeme josipovića,”hrvatska država prizna sirijsku oporbu kao jedinu legizimnu vlast u Siriji”…

Segota
5 godine prije

Ništa ne pišete da su Rusi piklonili još 3 baterije S300 , čitam na Al jazeeri da au njihove vojne baze u Siriji dobile S400 Triumph a S300 koje su dosad imali poklonili Siriji besplatno!!

MILAN
5 godine prije

Neka dragi bog podari zdravlje Bashar Al-Assadu,,skoro ga ubili na pravdi boga kao Sadama..hvala mader Rasa..

MILAN
5 godine prije

Nermine dobar si i pošten novinar…svaka čast…

Nesto smrdi
5 godine prije

Jebo ja tebi mater, i tebi i partijskim koljacima i onima koji ce mi lupat minuse

Janoš
5 godine prije

Ljudi, dajte si popijte neki čaj za smirenje. Nemojte ovako.

робокап
5 godine prije

Zašto ne mogu odmah da dajem komentare ko pre.neće da mi otvori sajt da vidim čak i komentare.Nadam se da nisam banovan.Molim pomoć da se nekako vratim na vaš sajt.Puno pozdrava.

DAWOR
5 godine prije

Super…ali ne stati samo na tom….dajte i s-400 i s-500

kiki
5 godine prije

oprosti sad sam gledao noviju kartu nikako da lociram tu vašu jugoslaviju jel me možeš uputit u geografske mjere…tnx

kiki
5 godine prije

hahaha tnx admine na objektivnosti, stvarno sam napisao groznu stvar……..ali psovat se može?

kiki
5 godine prije

.

Duki
5 godine prije

Slušam danas Šefa osunećenih kako laprda da se izraelski zračni napadi na ciljeve u Siriji nastavljaju .Ali lete.lete?? za sada samo lepririći i tice.
Podsjeća me to na Šefa Ukrajine koji je najavio Drastične !?? mjere..!na Krimu
Možda do jučer ujutro ! A danas kjurac bato !
Nema riže !!ošlo sve u p.m. pardon ne sve,
Pola u Siriju bradama, a pola u zrak !
Tako da je za sada sve pod kontrolom
Kočopernici (pjetlići)su smireni??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI