Ni nebo nije granica za novi ruski sistem S-500

Ruski radari
9 komentara

Krajem juna, Sergej Chemezov izvršni direktor ruske kompanije Rostec, rekao je da je Rusija nedavno zapšočela proizvodnju sofisticiranih raketnih sistema S-500.

Novi sistem protivvazdušne odbrane S-500 biće posebno usmeren na suprostavljanje napadu iz svemira. “Shvatajući činjenicu da se danas i u doglednoj budućnosti granice između vazdušnog prostora i svemira biti izbrisane pošto neprijatelj polako prelazi sa vazdušnih na kosmička oružja” rekao je Jurij Mauravkin zamjenik komadanta ruskih PVO jedinica.

Primedbe su usledile nakon što je Sergej Chmezov u intervju ruskoj televiziji Rossiya 1 krajem juna rekao da se sistem S-500 Prometej već nalazi u proizvodnji.
To je jako moderan sistem, ne želim sada da pričam o njemu, pošto još uvek nije u službi rekao je Chemezov.

Ranije istog meseca ruski zamenik premijera Jurij Borisov je reklamirao uspešno završene testove novog raketnog sistema S-500 Prometej koji je prošao preliminarne testove. Prema zameniku premijera ovi testovi su omogućili ruskom ministarstvu odbrane da donese odluku da ubrza serijsku isporuku novog sistema PVO.

“Kao rezultat toga, raketni pukovi za PVO odbrano će početi pripremu za prihvatanje novih sistema u narednom periodu” rakao je Jurij Borisov.

S-500 Prometej, takođe je poznat i pod ruskom oznakom 55P6M “Triumfator-M” i projektovan je kao okosnica novog ruskog integrisanog sistema vazrušno-kosmičke odbrane.

Specifikacije još uvek nisu zvanično objavljene i špekuliše se da je sistem sposoban oboriti mete na daljinama do 600 kilometara, pri tome može pratiti i istovremeno dejstvovati na 10 balističkih ciljeva koji se krežu brzinom do 7 kilometara u sekundi.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je u aprilu naglasilo da je za moskvu prioritet sprečavanje nove trke u naoružanju i militarizacije svemira.

U svetlu ovih dešavanja napominjemo da je Donald Trump prošle godine stvorio “Svemirske snage” kako bi održao korak sa rusima i kinezima u svemiru.
Moskva je tada upozorila Washington da ne koristi konvencionalna oružja u svemiru istaknuvši da tek treba urediti ova pitanja novim međunarodnim sporazumima.

Sputniknews

PVOS-500 Prometej
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kocki
4 godine prije

U svetu defanzivnog oruzja , Rusija je br 1

Siniša
4 godine prije

Kuže…glede..i na kraju kažu ANJC.

sale
4 godine prije

Nije to ništa! Vučić to zna mnogo bolje, tako rekli na Pinku!

Dopizdilomi
4 godine prije

Ne vidim zašto panika i osuđivanje. Pa to je defanzivno oružje za obranu. Zašto je nekoga strah od toga.

Max
4 godine prije

Kao što sam već napisao : Napredan sustav koji RF daje stratešku prednost pred suparnicima. bez premca u svijetu.

@202
4 godine prije

Ameri su zbombali toliko država a da skoro nisu ni izgubili avion, Vodećih 20 ekonomija svjeta više nikada neće medjusobno ratovati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI