Ni nebo nije granica za novi ruski sistem S-500

Ruski radari

Krajem juna, Sergej Chemezov izvršni direktor ruske kompanije Rostec, rekao je da je Rusija nedavno zapšočela proizvodnju sofisticiranih raketnih sistema S-500.

Novi sistem protivvazdušne odbrane S-500 biće posebno usmeren na suprostavljanje napadu iz svemira. “Shvatajući činjenicu da se danas i u doglednoj budućnosti granice između vazdušnog prostora i svemira biti izbrisane pošto neprijatelj polako prelazi sa vazdušnih na kosmička oružja” rekao je Jurij Mauravkin zamjenik komadanta ruskih PVO jedinica.

Primedbe su usledile nakon što je Sergej Chmezov u intervju ruskoj televiziji Rossiya 1 krajem juna rekao da se sistem S-500 Prometej već nalazi u proizvodnji.
To je jako moderan sistem, ne želim sada da pričam o njemu, pošto još uvek nije u službi rekao je Chemezov.

Ranije istog meseca ruski zamenik premijera Jurij Borisov je reklamirao uspešno završene testove novog raketnog sistema S-500 Prometej koji je prošao preliminarne testove. Prema zameniku premijera ovi testovi su omogućili ruskom ministarstvu odbrane da donese odluku da ubrza serijsku isporuku novog sistema PVO.

“Kao rezultat toga, raketni pukovi za PVO odbrano će početi pripremu za prihvatanje novih sistema u narednom periodu” rakao je Jurij Borisov.

S-500 Prometej, takođe je poznat i pod ruskom oznakom 55P6M “Triumfator-M” i projektovan je kao okosnica novog ruskog integrisanog sistema vazrušno-kosmičke odbrane.

Specifikacije još uvek nisu zvanično objavljene i špekuliše se da je sistem sposoban oboriti mete na daljinama do 600 kilometara, pri tome može pratiti i istovremeno dejstvovati na 10 balističkih ciljeva koji se krežu brzinom do 7 kilometara u sekundi.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je u aprilu naglasilo da je za moskvu prioritet sprečavanje nove trke u naoružanju i militarizacije svemira.

U svetlu ovih dešavanja napominjemo da je Donald Trump prošle godine stvorio “Svemirske snage” kako bi održao korak sa rusima i kinezima u svemiru.
Moskva je tada upozorila Washington da ne koristi konvencionalna oružja u svemiru istaknuvši da tek treba urediti ova pitanja novim međunarodnim sporazumima.

Sputniknews

9
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
Vlaja@202MaxDopizdilomisale Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
kocki
Gost
kocki

U svetu defanzivnog oruzja , Rusija je br 1

PPP
Gost
PPP

Imaš pravo Kocki, to je budućnost i garancija mira u svijetu.

Siniša
Gost
Siniša

Kuže…glede..i na kraju kažu ANJC.

sale
Gost
sale

Nije to ništa! Vučić to zna mnogo bolje, tako rekli na Pinku!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Ne vidim zašto panika i osuđivanje. Pa to je defanzivno oružje za obranu. Zašto je nekoga strah od toga.

Max
Gost
Max

Zato što ne mogu pokoriti Rusiju kako su htjeli.

Max
Gost
Max

Kao što sam već napisao : Napredan sustav koji RF daje stratešku prednost pred suparnicima. bez premca u svijetu.

@202
Gost
@202

Ameri su zbombali toliko država a da skoro nisu ni izgubili avion, Vodećih 20 ekonomija svjeta više nikada neće medjusobno ratovati.

Vlaja
Gost
Vlaja

Tako je. “Zbombali” su samo one za koje su apsolutno znali da nisu u stanju da se odbrane. Za ovakav zakljucak nije potrebna velika pamet.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik