Njemačka želi postupno ukidanje sankcija Rusiji i “Sjeverni tok 2”

Sjeverni Tok 2
7 komentara

Kao što je bilo za očekivati, demokršćani Angele Merkel i socijaldemokrati na čelu s Martinom Schulzom su na korak do sastavljanja nove vlade u Njemačkoj. Zemlju od izbora krajem rujna vodi tehnička vlada i sve sugerira da bi nova vlada mogla biti sastavljena do početka travnja.

Čini se da će među socijaldemokratima ipak ključni akter u stranci ostati aktualni i vjerojatno budući ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, koji je svojevoljno mjesto čelnika stranke prepustio Martinu Schulzu, gotovo nepoznatog njemačkoj javnosti, obzirom da je više od 20 godina bio zastupnik u Europskom parlamentu.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je izuzetno aktivan i vječno prisutan u medijima, što znači da su njegovi stavovi većim dijelom stavovi njemačke vlade, koja će vladati zemljom još jedan mandat s istom koalicijom demokršćana i socijaldemokrata.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je zatražio početak postupnog povlačenja sankcija EU protiv Rusije, pod uvjetom dugotrajnog primirja na istoku Ukrajine.

Gabriel je ovu izjavu dao tijekom govora na prijemu u Istočnom odboru njemačkog gospodarstva u Berlinu. Međutim, njome se ne postavlja ultimatum Moskvi za provođenje Sporazuma iz Minska, što je nemoguće učiniti bez zakona i odluka koje mora usvojiti i provesti Kijev, nego se spominje dugotrajno primirje, što je novost u retorici jamaca sporazuma, među kojim je i Berlin.

“Ako je Ruska Federacija spremna za to, trebala bi nešto i dobiti”, rekao je Sigmar Gabriel u izjavi Deutsche Welle.

Štoviše, ideju jednostranog ukidanja svih sankcija protiv Rusije, samo pod uvjetom da su u potpunosti implementira Sporazuma iz Minska, nazvao je “odvojenom od realnosti”. Zagovarajući ideju postupnog ukidanja sankcija, Gabriel je kao argument naveo da su sankcije i uvedene korak po korak.

Podsjetimo da je, unatoč protivljenju nekih zemalja južne Europe, iako se nije navelo koje su to zemlje bile,  Europska unija 21. prosinca formalno produljila sankcije protiv Rusije za još šest mjesecu, zbog “agresije Moskve protiv Ukrajine”.

Sjeverni Tok 2 - vlak
Sjeverni tok 2 – isporuka za plinovod

“Tko će od koga kupovati plin neće odlučivati politika”

Njemački diplomat je govorio i o tome da odluku od koga će kupovati plin moraju donositi europske tvrtke, uzimajući u obzir sigurnost opskrbe i uvjete na tržištu.

“Moramo se suprotstaviti pokušajima političkog utjecaja na donošenje takvih odluka”,  rekao je njemački ministar vanjskih poslova na tradicionalnom novogodišnjem prijemu kojeg Istočni odbor njemačkog gospodarstva održava 10. siječnja.

Sigmar Gabriel je kritizirao američke planove za uvođenje novih sankcija protiv Rusije, što bi izravno moglo utjecati na europske tvrtke koje sudjeluju u projektu “Sjeverni tok 2“.

Njemački ministar vanjskih poslova smatra pogrešnim da se na potporu Berlina ovom projektu gleda kao na akciju usmjerenu na povećanje ovisnosti Europe o ruskim energentima, prenosi Deutsche Welle.

Prema riječima Gabriela, ruske tvrtke uključene u projekt se pridržavaju svih pravila na snazi u Europskoj uniji.

Međutim, Gabriel ne isključuje da će Rusija u budućnosti pokušati promijeniti takva pravila i smatra da se takvi plinski projekti plina ne bi smjeli graditi na štetu trećih zemalja.

“Opet sam rekao ruskoj strani da se izgradnjom “Sjevernog toka 2″ mora očuvati tranzit kroz plinovode koji u Europu idu preko Ukrajine”.

Po njegovom mišljenju, Moskva to razumije, iako je više nego jasno da bi se izgradnjom “Sjevernog toka 2” tranzit preko Ukrajine drastično smanjio, možda i potpuno prekinuo, što je Gazprom najavio da će učiniti 2019. Dakle, Gabriel je kao uvjet postavio nešto što je samo po sebi proturječno, jer dobro zna da “Sjeverni tok 2” isključuje tranzit preko Ukrajine i Njemačku pretvara u jednu od ključnih zemalja za distribuciju plina u Europi.

Gazprom je potvrdio da razmatra mogućnost zadržavanja tranzita ruskog plina za zemlje EU na ukrajinskom teritoriju i nakon 2019. godine, kada će isteći postojeći ugovor o tranzitu između dvije zemlje. No, izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller je rekao da će te količine biti znatno smanjene.

“Što se tiče transporta kroz Ukrajinu nakon siječnja 2020. godine, mi smo već rekli da smo spremni za pregovore. Međutim, možemo govoriti samo o mnogo manjim količinama, vjerojatno oko 15 milijardi kubnih metara plina godišnje za zemlje koje graniče s Ukrajinom”, rekao je ranije prošle godine Miller u intervjuu za Reuters.

Gazprom je otvoreno priopćio kako je nerazumno održavati prijašnju razinu tranzita preko Ukrajine jednom kada bude izgrađen plinovod “Sjeverni tok 2”, koji će plin izravno isporučivati Njemačkoj.

“Ova ruta je 2000 km kraća od rute preko Ukrajine”, objasnio je Miller.

Također je istaknuo “kako Ukrajina desetljećima nije ulagala u modernizaciju svojih plinovoda i nova ruta će biti ekološki sigurnija”.

Ako se Njemačka uspije izboriti za željeni projekt, izgradnja “Sjevernog toka 2” bi trebala započeti ove godine i plin bi se Njemačkoj počeo isporučivati krajem 2019.

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

“Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je zatražio početak postupnog povlačenja sankcija EU protiv Rusije, pod uvjetom dugotrajnog primirja na istoku Ukrajine.”
Što znači da povlačenje sankcija zavisi od Kijeva a kako je Kijev samo korisni idiot Vašingtona…
Čemu uopšte priča ovog Gabrijela, možda eventualno priprema terena za neko buduće vreme ili po fazonu “mi imamo dobru volju ali…” jer će do popuštanja pritiska sa Zapada doći kad-tad a onda treba imati što bolju poziciju.

Sovoranola
6 godine prije

Evropa je svojom nerazumnom politikom sama sebe dovela u klopku a to će shvatiti tek dogodine kada se u pogon pusti plinovod prema Kini kapaciteta 30.000.000.000 m3.To će rezultirati time da će za manje plina morati davati više eura .U teoriji će se to nazivati”Putinov poučak”.

bbbb
6 godine prije

Tko uopće išta pita okupirane švabe i njihove programirane mozgove od tame…………………

Sir Oliver
6 godine prije

Neka se proba USA sukobiti direktno sa Rusijom .Aljaska i istočni dio Rusije a ne preko leđa Evrope.
Dosta je više i Amerike i Izraela,kao i Saudijiskih terorista .

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Čujem da su Rusi poludili za novim kineskim terencem, koji po kvaliteti i performansama ne zaostaje puno za Njemačkim i Japanskim, a cijena mu je prava sitnica. Također, i nova Lada SUV je pravi hit u Rusiji. Hoću reći, Rusija je zbog svega što joj je zapad uradio ili namjeravao uraditi pa nije uspio, okrenula leđa. Rusija više niti ne računa na Europu u ozbiljnom smislu, dok Europa polako shvaća da je zatvorila vrata ka istoku, ka Aziji, zbog neprijateljskog pristupa prema Rusiji. Umjesto da dobije naprednog partnera u Rusiji, Europa je dobila socijalni slučaj sa Ukrajinom.

čitatelj portala
6 godine prije

Pa i prirodno je da Europa i Rusija budu povezane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI