Njemački poslovni planovi kao protumjera za američke sankcije za Sjeverni tok 2

Njemacka Amerika Sjeverni-tok-2
36 komentara

Njemačka istočna poslovna udruga namjerava poduzeti protumjere protiv plana Washingtona o uvođenju dodatnih ograničenja protiv plinovoda Sjeverni tok 2, rekao je u intervjuu generalni direktor organizacije Michael Harms.

“Do sada smo uvijek upozoravali na oštre protumjere protiv SAD-a, jer ne želimo ući u spiralu sankcija. Sada to vidimo drugačije”, rekao je Harms za medijsku skupinu Funke, napominjući da bi mjere reagiranja mogle biti u rasponu od jasnih političkih izjava, kompenzacija lokalnim tvrtkama, ali i obrambenih protu-sankcija”.

Harms je upozorio da američke vlasti mogu blokirati račune tvrtki koje sudjeluju u projektu i proširiti sankcije na banke koje financiraju izgradnju. Dodao je da “američko veleposlanstvo u Berlinu već požuruje pojedine tvrtke kako bi odredile neke datume za pregovore”.

Prošlog je tjedna američki državni tajnik Michael Pompeo rekao da su Sjedinjene Države ažurirale smjernice javnosti u vezi s pooštravanjem sankcija vezanih za plinovod Sjeverni tok 2, ali i  druge linije, Turkurs 2, prema Zakonu o borbi protiv američkih protivnika kroz sankcije. No, ”de iure” projekti su izuzeti od zakona, jer je izgradnja započela prije nego što je taj zakon stupilo na snagu.

Cilj projekta Sjeverni tok 2 je polaganje drugog plinovoda u duljini od oko 1.200 kilometara, koji će dopremati do 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje iz Rusije u Njemačku; plinovod će prolaziti kroz teritorijalne vode ili ekskluzivne ekonomske zone Danske, Finske, Njemačke, Rusije i Švedske.

SAD, koje promoviraju tekući, prirodni plin u EU i Ukrajina, koja je prije diverzifikacije plinovodne mreže između Rusije i EU uživala ekskluzivna prava i privilegije kao ključna tranzitna zemlja, najžešći su protivnici projekta.

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ad astra
3 godine prije

Naslov bombastičan, a tekst prazan. Koje protumjere kad Njemačka igra istu igru kao i US. Tko misli da bi se Njemačka posvađala s US zbog Rusije taj griješi. Rusija je interesantna Njemačkoj ali US su neusporedivo bitnije. Što je Rusija ekonomski slabija to je Njemačka sigurnija. Kome sve paše slaba Rusija? Gotovo svim državama koje graniče s njom. Najbolji pokazatelj je Bugarska. Južni tok se grana u Bugarskoj. Vrlo “mudar” potez Rusije. Jake adute dati državi članici NATO koja je pod jakim utjecajem US. Nije mi jasna ruska vanjska politika ali rezultat te politike su negativne posljedice. Vratio si Krim, protresao Gruziju i Ukrajinu i što sad. Sad slijedećih 50 godina trpiš posljedice nerazumne vanjske politike.

Kažun d.d.
3 godine prije

Ameri ne stignu počistiti go.vna ni u vlastitom dvorištu.
A slijede im BURN e godine…….

Dokurčilomi
3 godine prije

Samo prijetite bankama, moglo bi se destiti da dolar prestane biti svjetsko platežno sredstvo a središte banaka otići u drugom smjeru.

Tihi
3 godine prije

Astra pise razumno i cinjenicno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI