Opasnost od rata u Persijskom zalivu

AGM-84 Harpoon
1 komentar

Opasna situacija u regionu Persijskog zaliva, koja je u velikoj mjeri rezultat odluke Sjedinjenih Država da se povuku iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, povećava rizik od velikog vojnog sukoba , izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu arapskim medijima, objavljenim u četvrtak na veb stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Eksplozivna situacija u regionu u velikoj je mjeri rezultat neodgovorne politike Vashingtona, koji ne samo da ne ispunjavaju svoje obveze prema sporazumu JCPOA odobrenom rezolucijom 2231 SB UN-a, već i nastoji daljnju eskalaciju svojim provokacijskim aktima. “, Naglasio je Lavrov.

“Kao rezultat toga, rizici velikog vojnog sukoba rastu.” Prema ruskom vrhunskom diplomati, ovaj scenario dovodi u opasnost.

“Ne smemo dozvoliti da se region uvuče u destruktivno oružano suprotstavljanje preplavljeno katastrofalnim posledicama ne samo za zaljevske zemlje, već i za ceo svet,” rekao je. Iran i stalne članice Saveta bezbednosti UN-a (Rusija, Velika Britanija, Kina, Sjedinjene Države i Francuska) i Nemačka izradile su zajednički sveobuhvatni akcioni plan za 2015. godinu koji je ograničio nuklearna istraživanja Teherana u zamenu za ukidanje UN-ovih sankcija i jednostrane Američka ograničenja.

U maju 2018. godine Sjedinjene Države proglasile su povlačenje iz nuklearnog sporazuma i uvele ekonomske sankcije Iranu. Godinu dana kasnije, 8. maja 2019., iranski predsednik Hassan Rouhani izjavio je da Teheran suspenduje deo svojih obaveza u vezi s nuklearnim sporazumom.

U julu je Teheran nastavio sa drugom fazom suspenzije da bi proglasio obogaćivanje uranijuma do stepena iznad 3,67% i upozorio da će dalje smanjiti svoje obaveze na svakih 60 dana dok drugi učesnici ne nastave da poštuju svoja obećanja.

JCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

To je ozbiljno upozorenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI