fbpx

Otpor američkim sankcijama – Ruska Fortuna uplovila u danske vode kako bi završila s plinovodom ”Sjeverni tok”

Brod „Fortuna“

Rusko plovilo za postavljanje cijevi Fortuna isplovilo je iz njemačke luke Mukran i ušlo u danske vode, nedugo nakon što je Kopenhagen proširio popis brodova kojima je dopušteno sudjelovanje u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

Podaci s internetskih stranica za praćenje plovila pokazali su da je Fortuna u srijedu plovila danskim vodama u Baltičkom moru. Prema Myshiptrackingu, brod je isplovio iz Mukrana, gdje su spremljene cijevi za Sjeverni tok 2, a trebao bi se vratiti u luku u listopadu.

Fortuna je jedan od rijetkih brodova koji mogu pomoći dovršiti višemilijunski projekt isporuke ruskog plina europskim potrošačima. Njegovo sudjelovanje postalo je moguće nakon što je danska Agencija za energiju (DEA) omogućila korištenje brodova sa sidrenim pozicioniranjem, koji su prema prethodnim pravilima bili zabranjeni. Međutim, postavljanje cjevovoda ne može se nastaviti prije 3. kolovoza, jer bi se lokalna tijela za zaštitu okoliša još uvijek mogla žaliti na odluku regulatora.

Prije nedavnog odobrenja samo je jedan ruski brod ispunio sve potrebne tehničke zahtjeve za dovršetak posljednjeg dijela cjevovoda Sjeverni tok 2: Akademik Cherskiy, koji je prešao dug put od dalekog istoka Rusije, a također je usidren u Mukranu.

Rusija je morala potražiti načine da sama dovrši golemi energetski projekt, nakon što je švicarsko-nizozemska plinovodna tvrtka Allseas povukla svoja plovila, zbog prijetnje sankcijamaod strane SAD-a. Iako posljednji pokušaj Washingtona za sprječavanje dovršetka Sjevernog toka 2 nije uspio, Trumpova administracija sada razmatra nove načine zaustavljanja projekta i nameće nove sankcije tvrtkama koje su povezane s tim projektom.

Njemačka je više puta odbila pokušaje SAD-a u vezi sa sprječavanjem realizacije projekta. Službeni Berlin je rekao da je “sa žaljenjem” primijetio američke planove u pogledu proširivanja sankcija usmjerenih na izgradnju podvodnog plinovoda, ali je isto tako izjavio i da bi taj potez mogao “predstavljati ozbiljno uplitanje u europsku energetsku sigurnost i suverenitet država EU-a”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tomi
Gost
Tomi
7 mjeseci prije

Rusi su ovde bas smesni tolka neka kao sila pa jedva skrpe 2 broda iz kojih ce napravit jedan da bi tek tad na knap bio sposoban da polozi ovih jos par preostalih cijevi i to u tom plitvom moru koje je najednostavnije za polaganje cijevi. Sama sreca pa da jim ne trebaju plinovodi preko sredozemlja

Suze Roni
Gost
Suze Roni
7 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Ajde sinko, ne filozofiraj.Jesi li uopce citao clanak ili si obican robot trol.

Bart
Gost
Bart
7 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Dobro jutro pametni. J-Lay i S-Lay na velikim dubinama ne radi baš svatko. Imaš par kompanija koje imaju takve brodove i znanje. Npr. Saipem, All Seas, Subsea 7. Inače Rusiji ta tehnologija i znanje do sada nije bila potrebna jer su većinom polagali cijevi na kopnu. More je sasvim druga igra i zna biti jako zajebano (namjerno koristim vulgarizam). Ne želim ići u detalje, ali sam u offshore poslu već 12 godina pa znam što govorim.

xda
Gost
xda
7 mjeseci prije
Reply to  Bart

Ti znas sto govoris
ali ne govoris s normalnom osobom. Kad je netko psihicki sheban onda zivi na mrznji.

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Tomi

Aj se ne sramoti.

P***!

Tek---
Gost
Tek---
7 mjeseci prije

Sve ove novine kotroliraju Atlantisti.
Mogao je biti i naslov
Usprkos americkim zeljama da se Europa smrzava, Rusi uporno nastavljaju gradnju plinovoda.

alex
Gost
alex
7 mjeseci prije

Rusi i Njemci nemaju više brodova za polaganje cijevi u podmorje?!! Već su odavno morali završiti tsj posao! Ovako izgleda kao da namjerno provociraju sankcije.

tuf
Gost
tuf
7 mjeseci prije
Reply to  alex

Pa i nisu imali. Nije to baš čudno u segmentu specijaliziranih poslova, jer nije racionalno graditi ono što već možeš kao uslugu iznajmiti od drugoga. U idiličnim uvjetima kada međunarodna trgovina funkcionira. Što su ameri odlučili prekinuti prijetnjama i uvođenjem sankcija prema tvrtkama koje ne dišu u skladu s njihovim nacionalnim interesima.
Kao i u slučaju Kine, tako je i Rusiji i Njemačkoj potrebno vrijeme prilagodbe. Ali znaš što je zanimljiva nus-pojava? Nauče nešto iz iskustva u kojem su se opekli i iz toga izađu jači, samostalniji. Upravo je ovaj projekt bio povod za Merkeličinu objavu da se na SAD više ne treba računati i da se odnosi neće popraviti ni odlaskom Trumpa.

alex
Gost
alex
7 mjeseci prije
Reply to  tuf

Tuf, pa zašto nisu iznajmili? Odu Švicarci, dođu Kinezi…Korejanci…
Posao nesmije patit. Znali su što ih čeka.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Suverenitet drzava EU!!!???

Koji suverenitet drzava EU???

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Ne može Europa bez Ruskih energanata.

Tvingo
Gost
Tvingo
7 mjeseci prije

Od uvodženja sankcija pa do danas se je situacija toliko promjenila da uopče nema razloga za žurbu , naime Gazprom je sa ukrima produžio tranzitni ugovor na 5 godina, korona cirkus je sabio potrošnju plina na dole tako da ni postoječa truba ne radi punom snagom .Slažem se sa činjenicom da je svo ovo prepucavanje i meni dojadilo ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik