Otpor američkim sankcijama – Ruska Fortuna uplovila u danske vode kako bi završila s plinovodom ”Sjeverni tok”

Brod „Fortuna“
12 komentara

Rusko plovilo za postavljanje cijevi Fortuna isplovilo je iz njemačke luke Mukran i ušlo u danske vode, nedugo nakon što je Kopenhagen proširio popis brodova kojima je dopušteno sudjelovanje u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

Podaci s internetskih stranica za praćenje plovila pokazali su da je Fortuna u srijedu plovila danskim vodama u Baltičkom moru. Prema Myshiptrackingu, brod je isplovio iz Mukrana, gdje su spremljene cijevi za Sjeverni tok 2, a trebao bi se vratiti u luku u listopadu.

Fortuna je jedan od rijetkih brodova koji mogu pomoći dovršiti višemilijunski projekt isporuke ruskog plina europskim potrošačima. Njegovo sudjelovanje postalo je moguće nakon što je danska Agencija za energiju (DEA) omogućila korištenje brodova sa sidrenim pozicioniranjem, koji su prema prethodnim pravilima bili zabranjeni. Međutim, postavljanje cjevovoda ne može se nastaviti prije 3. kolovoza, jer bi se lokalna tijela za zaštitu okoliša još uvijek mogla žaliti na odluku regulatora.

Prije nedavnog odobrenja samo je jedan ruski brod ispunio sve potrebne tehničke zahtjeve za dovršetak posljednjeg dijela cjevovoda Sjeverni tok 2: Akademik Cherskiy, koji je prešao dug put od dalekog istoka Rusije, a također je usidren u Mukranu.

Rusija je morala potražiti načine da sama dovrši golemi energetski projekt, nakon što je švicarsko-nizozemska plinovodna tvrtka Allseas povukla svoja plovila, zbog prijetnje sankcijamaod strane SAD-a. Iako posljednji pokušaj Washingtona za sprječavanje dovršetka Sjevernog toka 2 nije uspio, Trumpova administracija sada razmatra nove načine zaustavljanja projekta i nameće nove sankcije tvrtkama koje su povezane s tim projektom.

Njemačka je više puta odbila pokušaje SAD-a u vezi sa sprječavanjem realizacije projekta. Službeni Berlin je rekao da je “sa žaljenjem” primijetio američke planove u pogledu proširivanja sankcija usmjerenih na izgradnju podvodnog plinovoda, ali je isto tako izjavio i da bi taj potez mogao “predstavljati ozbiljno uplitanje u europsku energetsku sigurnost i suverenitet država EU-a”.

Baltički plinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
3 godine prije

Rusi su ovde bas smesni tolka neka kao sila pa jedva skrpe 2 broda iz kojih ce napravit jedan da bi tek tad na knap bio sposoban da polozi ovih jos par preostalih cijevi i to u tom plitvom moru koje je najednostavnije za polaganje cijevi. Sama sreca pa da jim ne trebaju plinovodi preko sredozemlja

Tek---
3 godine prije

Sve ove novine kotroliraju Atlantisti.
Mogao je biti i naslov
Usprkos americkim zeljama da se Europa smrzava, Rusi uporno nastavljaju gradnju plinovoda.

alex
3 godine prije

Rusi i Njemci nemaju više brodova za polaganje cijevi u podmorje?!! Već su odavno morali završiti tsj posao! Ovako izgleda kao da namjerno provociraju sankcije.

Ringo10
3 godine prije

Suverenitet drzava EU!!!???

Koji suverenitet drzava EU???

Max
3 godine prije

Ne može Europa bez Ruskih energanata.

Tvingo
3 godine prije

Od uvodženja sankcija pa do danas se je situacija toliko promjenila da uopče nema razloga za žurbu , naime Gazprom je sa ukrima produžio tranzitni ugovor na 5 godina, korona cirkus je sabio potrošnju plina na dole tako da ni postoječa truba ne radi punom snagom .Slažem se sa činjenicom da je svo ovo prepucavanje i meni dojadilo ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI