Ovo su hrvatski i slovenski EU parlamentarci koji ne čitaju svoje ustave i glasaju za upitne rezolucije?

Političari koji glasaju protiv Ustava
73 komentara

Jučer, 12. ožujka 2019. godine hrvatski i slovenski EU parlamentarci glasali su za zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, što se protivi Ustavu Hrvatske kojeg smo iznova analizirali. Vjerojatno i Ustav Slovenije sliči Ustavu Hrvatske, što još treba provjeriti.

“Sjeverni tok 2 osnažuje ovisnost EU-a o ruskoj opskrbi plinom, ugrožava unutarnje tržište EU-a te nije u skladu s energetskom politikom ni sa strateškim interesima EU-a, zbog čega ga treba zaustaviti”, stoji u izvješću latvijske zastupnice Sandre Kalniete. Za ovu Rezoluciju je glasalo 402 zastupnika, protiv je bilo 163 i 89 zastupnika je bilo suzdržano.

Ekonomija kao disciplina ne poznaje ugroženost koja nastaje povećanjem konkurencije, već naprotiv stoljećima svi ekonomisti, bez izuzetka, tvrde da nema zdrave ekonomije bez zdrave konkurencije tj. slobodnog tržišta. Danas Europsku uniju plinom snabdijeva više država, ali Rusija prednjači zbog zemljopisne blizine, niske cijene energenata i izgrađene infrastrukture za distribuciju.

Uz postojeći Sjeverni tok 1, Rusija je s Njemačkom krenula u izgradnju Sjevernog toka 2, koji treba omogućiti više energenata u puno kraćem roku zbog povećanja distributivnog kapaciteta. S druge strane, Sjedinjene Američke Države računaju na svoj plin kojeg dobivaju iz škriljaca, kojeg distribuiraju morskim putem.

Intelektualno pošteni ekonomist može biti zadovoljan, jer ono što uči druge to se i ostvaruje. Tko ima jeftiniji plin, da će stvarati profit. Onaj tko nema, nastojat će u unaprijediti proces vađenje plina i način distribucije, kako bi postao konkurentniji od svoje konkurencije.

Što je više prodavača i distributera plina, pritisak na cijenu će biti veći, a Europljani zadovoljni jer će se grijati jeftinije. Tako razmišljaju ekonomisti jučer i danas.

Sve što smo gore naveli, jasno piše i u Članku 48. Ustava Republike Hrvatske:

“Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske. Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom…Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom. Inozemnom ulagaču jamči se slobodno iznošenje dobiti i uloženog kapitala”.

Izgleda da je Ustav Republike Hrvatske jasan. Hrvatsko gospodarstvo se temelji na tržišnoj slobodi. Nikakvi prikriveni politički interesi stranog faktora ne smiju utjecati na hrvatske političare. Pravni propisi i odluke koje se protive tržišnoj ekonomiji su protuustavne.

Tko je onda glasao za ovu Rezoluciju koja nije u skladu s Ustavom?

Za Rezoluciju koja za cilj ima zaustaviti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, glasali su sljedeći hrvatski i slovenski političari:

Hrvatski političari koji su glasali ZA

  • Ivana Maletić / HDZ
  • Željana Zovko / HDZ
  • Dubravka Šuica / HDZ
  • Tonino Picula / SDP
  • Jozo Radoš / HNS
  • Ivan Jakovčić / IDS
  • Davor Škrlec / Održivi razvoj Hrvatske
  • Marijana Petir / HSS
  • Ruža Tomašić / Nezavisna zastupnica

Slovenski političari koji su glasali ZA

  • Milan Zver / ELS/SDS
  • Alojz Peterle / ELS/NSi
  • Romana Tomc / ELS/SDS
  • Igor Šoltes / Zeleni/Lista dr. Igora Šoltesa
  • Franc Bogovič / ELS/SDS
  • Patricija Šulin / ELS/SDS

Hrvatski i slovenski političari koji su imali više hrabrosti jer su bili suzdržani:

  • Ivica Tolić / HDZ
  • Tanja Fajon / S1D/SD
  • Ivo Vajgl / ALDE/DeSUS

Pad hrvatskih desnih “suverenista”

Zastupnici Ivana Maletić, Željana Zovko, Dubravka Šuica, Tonino Picula, Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Davor Škrlec su glasali za ekonomiju koja nije zapisana u Ustavu Republike Hrvatske. Nisu iznenadili. Radi se o zastupnicima koji ne glasaju na temelju mišljenja svojih birača, nego po partijskoj direktivi.

Međutim, interesantno je vidjeti kako su glasale Ruža Tomašić i Mirjana Petir, dvije političarke koje se uzimaju za suverenistkinje i u koje se polažu nade na budućim europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

One su također dale glas za ekonomiju gdje nije bitna konkurencija, nego direktiva centrale i tuđi interesi. Izgleda da će hrvatski birači iznova biti prevareni, jer alternativa postaje utopija.

Idealno bi bilo da svi koji žele prodavati plin hrvatskim građanima, investiraju svoj novac i izgrade svoje “cijevi” do Hrvatske ili LNG terminale, te javno izlože cijene plina. To je jedina poštena trgovina zapisana u Ustavu  Republike Hrvatske i vjerojatno svih drugih zapadnih država.

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Vrlo je važno sto demaskirate te kao suvereniste domoljube, radite to češće, sa imenima i primjerima. Prava šteta da vise ljudi ne prati portal, ali koliko mi se cini posjećenost raste.

rodoljub
5 godine prije

Zdrava konkurencija i slobodno trziste – to je nametnuta prica za male drzave, koje pokusavaju zastititi svoje trziste i svoju ekonomiju od ekonomski jacih drzava. Ta prica vazi za slabe, da bi propustili ulaz jacih na trziste. Tako su bogati i jaki postajali jos bogatiji i jos jaci. Ali, kada veliki i jaki hoce onemoguciti konkurenciju, onda to formulisu kao ugrozavanje njihovih strateskih interesa. Ugrozavanje strateskih interesa malih i slabijih drzava od strane velikih je dozvoljeno, jer to se zove “zdrava konkurencija i slobodno trziste”. Licemerje i podlost zapadnih siledzija (namerno ne kazem “zapadnih sila”), pre svega americkih, nema granica.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Potrebno je provijeriti jeli ovo prvi slucaj ili je to zastupnicima uobicajena praksa.
Dali nepostivanje zakona i ustava za sobom povlaci opoziv zastupnika u Saboru i EU parlamentu?

2 mg mozga
5 godine prije

Naravno da su postupili po naredjenju. Ionako nemaju stav osim onog nametnutog. Mediokriteti su uvijek dobro prolazili u mediokritetskoj drzavi.

Spock
5 godine prije

Ekipa, moramo Pernara poslati u EU parlament, jedva čekam šok i nevjericu eurobirokrata kad on dođe za govornicu…

rodoljub
5 godine prije

EU parlament prepun je korumpiranih parazita, koji od “gazde” dobiju naredbu i keš. Naredba sadrzi : sta, kako i kada treba glasati. Za lagodan zivot ovi parlamentarci spremni su uraditi mnogo toga, ne samo pogaziti ustav sopstvene drzave. Oni koji ih tamo salju jednako su odgovorni za to sto doticni parlamentarci rade.

jonbonjovi
5 godine prije

Kako idiotija funkcionise moze se najbolje vidjeti na primjeru Njemacke. Otkako su ugasili nuklearke cijena struje se udvostrucila. Svuda su postavljene ogromne elise koje kao proizvode struju, a u stvari ubijaju ptice grabljivice. Te ptice kada lete gledaju samo dole da bi vidjele lovinu, a onda ih iznenade vjetrenjace. Citavi pojasi suma su posjeceni zbog vjetrenjaca. U zadnjih nekoliko dana pusu orkanski vjetrovi. A vjetrenjace se naravno moraju iskljuciti da ne bi bile ostecene. Zeleni se zalazu sa ekologiju, a preferiraju gas iz skriljaca. Koji apsurd. Pogledajte samo kako izgledaju ti politicari, bez obzira na zemlje iz kojih poticu, kao potpuni idioti. Kao djeca su bili predmet ismijavanja, a sada vedre i oblace. A Ruza ko Ruza glupa do bola. Velika Hrvatica sa prezimenom Despot. Vazno je da nosi kockice, a sto steti drzavi koju zastupa, koga briga.

giordano bruno
5 godine prije

Male slicne drzavice se moraju grupisati, na nacin koji bi im odgovarao, da bi mogle parirati velikim drzavama.
Sve drugo je utopija, jer nikada mala i velika drzava ne mogu biti jednake.
Rusija ima 145 miliona stanovnika, Britanija 66 miliona stanovnika.
Nemacka ima 83 miliona stanovnika, Francuska 67 miliona stanovnika,
Italija 60 miliona stanovnika, Spanija ima 46 miliona.stanovnika.
Zakljucak sam po sebi dolazi.

Tom
5 godine prije

Nad tanjom fajon sam iznenađen , ona je poznata bruseljska hijena.

Zen
5 godine prije

Domaći izdajnici i plaćenici koji rade za plaću od 8 000 eura plus svi ti silni bonusi i beneficije.,, Zar se moglo očekivati drugačije ??? Od Ruže i Marijane Petir??Molim Vas pogledajte te dvije žene, jedna izgleda ko vječno nezadovoljna žena zapela u 40tim, a druga je ona baba di se trpa di joj nije mjesto, a obe su plaćenici i jude… Zamisli ti to, oni bi prije skuplji Američki plin a ne jeftiniji Ruski. I što je najgore imaju obraza izaći u medije, objašnjavati i opravdavati svoje postupke tražeći neke izmišljenje i lažne razloge….Kao i ta priča sa LNG na Krku…. Zaista je šokantno koliko je u ovoj državi trulih stvari. Imam prijatelja policajca pa samo jako dobro upoznat sa funkcioniranjem sustava tj. sa nefunkcioniranjem sustava.. Sustav je na samrti, jos 1% života, pitanje je samo kada će puknuti.. … A s druge strane domaći izdajnici nastavljaju provoditi svoju… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Američko dupe je slatko pa će ovi naši zajedno sa ostalih četiristotinjak na operaciju produženja jezika ! E opet se ponavljamo Što se buniti?Pa mi smo ih tamo poslali !!?
A odmah je vidljivo da poduzeće”brain-wash”
by George radi punom parom!

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Koliko moraš propasti pa da na sljedećim evropskim izborima nade polažeš u jednu Ružu Tomašić.?!?!?!

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je na tragu izjave Johna Boltona: Ja sam za slobodno tržište i ulaganja, ali ne kada su u pitanju Rusija i Kina. Dakle, sve jasno odakla je stigla “depeša”

Son of Alerik
5 godine prije

Nabrojani zastupnici u tekstu nisu hrvatski zastupnici u Euro parlamentu, nego zastupnici iz Hrvatske. Razlika je suštinska – ti zastupnici nisu u Parlamentu zato da bi tamo branili hrvatske interese, nego zato da bi svim članicama Unije nametali zakone. Kakve veze imaju zastupnici s jednim čisto poslovnim, ekonomskim projektom kao što je to plinovod Sjeverni tok? Nikakve. Zastupnici mogu izglasavati energetske strategije, ali nemaju nadležnosti nad projektima koji spadaju pod ekonomsku kategoriju. EU je u energetski ovisnoj poziciji o dobavljačima energenata, budući da joj je potrošnja energenata daleko iznad proizvodnje. Može razmišljati samo o tomu koliko će o komu biti ovisna. Rusija je najjeftiniji dobavljač i tu nikakve NATO savezničke priče ne pomažu. SAD nije ozbiljan dobavljač plina, niti se EU može osloniti na njih. Sama izgradnja LNG terminala u Europi je bacanje novca i argument kako će samo postojanje terminala služiti kao garancija da Rusija neće posezati na dizanjem… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Južnog Slovena je kroz njegovu istoriju stalno pratila patnja, tragedija i bijeda. Da ništa naučio nije vidi se i danas u Martu /Ožujku 2019.Oni tj. spodobe čiji su djedovi u ime ideologije koja je završila na smetlištu istorije pobjegli pacovskim kanalima od Anda, Kordiljera, Ontarija do N. Zelanda, vratili se nama tim istim kanalima i sada zastupaju nas i govore šta je za nas najbolje. A mi, zatucani, zaglupljeni kakvi jesmo takve prihvatamo kao nekakvo svjetlo na kraju tunela(koje će na kraju biti voz) , kao spasioce kao nekakave suvereniste.Kako je napisao veliki Branko Ćopić :”znam ja nas, jeb… ti nas”!!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neki san ste pisali sa je škriljac pred bankrotom ??

Ivan S.
5 godine prije

Da se Hrvatski Ustav poštovao i čl. 48. NIKADA ne bi postojao Agrokor d.d., a kada bi neko ukazao na nepoštivanje ustava i zakona ti bi ljudi bili smjenjeni: HANFA,Porezna uprava itd. Onda vlasnik Agrokora d.d. UKRADE 3 MILIJARDE EURA ILI 21 000 000 000 KUNA i onda država opet ne pokreće svoje zakone jer ministrica poduzetništva kaže da je stečajni zakon RH neprovediv ali za ostale tvrtke u R Hrvatskoj i dalje vrijed;i smišljaju novi zakon koji je 100% protuustavan ali za tvrtke od strateškoj značaja vrijedi, vodili se talijanskim zakonom Parmalat ali su bitne stavke talijanskog zakona maknuli. Izvanredna uprava ne smije istraživati gdje su NOVCI nestali i koji su direktori odgovorni za toliku krađu! Toliko o Ustavu RH!!!

eu kolonija
5 godine prije

a ja lijepo pisao da hrvatski suverenisti još ne postoje. postoje iskompleksirani idioti.

Tupko Glupko
5 godine prije

Odlična ideja da se navedu osobe koje su glasale.
Sada bi trebalo dati popis zastupnika koji su glasali za loše zakone u hrvatskom Saboru, kao što je npr. Ovršni.
Ti ljudi nam kroje sudbinu, masno ih plaćamo za nerad (saborske klupe prazne), nemaju nikakve odgovornosti, samo su amorfna masa bez imena i prezimena.
Možda onda u parlamentu napokon ne bi glasala stranačka mašinerija, već ljudi.

spartak
5 godine prije

Te individue nisu nikakvi naši “zastupnici”, a još manje političari, to su politikanti uhljebi koji su u zbog “demokraciji” s kakvom živimo po stranačkome ključu poslani u Bruxelles da ondje sjede da stolice ne budu prazne. Jednostavno, ljudima je u životu pala žlica u med i sad ga ližu. To nema nikakve veze ni s Hrvatskom ni sa Sjevernim tokom. Uhljebi rade štetu koje nisu ni svijesni.

Mirko
5 godine prije

Tak mamo, z osamosvojitvijo se v Sloveniji ni spremenilo nič, prej lopovi na oblasti, zdaj isto. Pa politike briga za nas, ki bomo plačevali dražji plin, z 10.000€ mesečno bi bilo tudi meni vseeno, kdo mi prodaja plin, z minimalno plačo bom pa nazaj na drva prešaltal. In na volitvah volil take, ki bojo za narod, ne zase

samo tako
5 godine prije

Hr i Slo zastupnici su uspješno integrirani, isto kao i stotine drugih.
I dotok plina kroz Bugarsku je uspješno blokiran držeči se mišljenja “kupuj skuplju robu”
Karma ?

Alen
5 godine prije

Za Piculu i Jakovčića, dvojicu dupelizaca se odavno zna da su na platnoj listi Soroša, ali izgleda da je broj potplaćenih gnjida puno veći.

Miki
5 godine prije

I ja sam decidirano protiv Severnog toka 1 i 2. Nama su ukratili Južni tok, i napravili belaja u Ukrajini, da bi Nemci mogli postati glavni distributer Ruskog plina za Evropu.

Miki
5 godine prije

Jedna od retkih dobrih stvari poslanika u EU jest, da su glasali protiv Severnog toka 2!

Dundić
5 godine prije

kaj je i ovaj lik iz nepostojećeg Oraha glasao za rezoluciju ?

Ermess
5 godine prije

Oni koji su glasali za ovo su izdajnici svojeg naroda, otvaraju mogućnost da nas netko može pljačkati monopolističkim cijenama plina, i treba im suditi za veleizdaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI