Pariz promijenio stav o Sjevernom toku 2 i podržao Berlin – Nitko ne zna po koju cijenu

Angela Merkel - Emmanuel Macron
25 komentara

Nakon što je dan prije, u četvrtak, Pariz poručio da će glasati za amandmane o direktivi o plinu Europske unije, čime bi blokirao napore Njemačke u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, jučer su se francuske vlasti odjednom predomislile.

Pariz je postigao kompromis s Berlinom, dopuštajući Njemačkoj da ostane ključni pregovarač za Europu s Rusijom o plinovodu Sjeverni tok 2.

Sporazum je uslijedio nakon priopćenja francuskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak kako će podržati nadzor EU nad novim offshore plinovodima, čime bi blokirao planove plinovoda između Rusije i Njemačke za izgradnju plinovoda.

Prema kopiji nacrta kojeg je objavio AFP, dvije zemlje EU su se jučer dogovorile da se osigura nadzor “teritorija i teritorijalnog mora države članice u kojoj se nalazi prva točka povezivanja plinovoda”.

Nacrt teksta je zamijenio stariju formulaciju u kojoj se navodi da će pravila EU o uvozu plina primjenjivati na “teritorij država članica”  i / ili  “teritorijalno more država članica”.

Diplomacije Francuske i Njemačke su priopćile kako je nacrt kompromisa podnesen na sastanku veleposlanika EU na kojem se raspravljalo o reviziji pravila tržišta plina Europske unije.

Nacrt kompromisa se navodno bavio zabrinutošću, rekavši: “Smatramo da je u tom duhu direktiva o plinskim pravilima neophodna za plodnu raspravu o budućem tranzitu plina kroz Ukrajinu.”

Francuski diplomatski izvor izjavio je za AFP da Pariz “nije ni za ni protiv Sjevernog toka 2”, ali je dodao je da Francuska traži “jamstva za sigurnost Europe i sigurnost i stabilnost Ukrajine”.

Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara predviđen je za tranzit od Rusije do Njemačke pod Baltičkim morem. Očekuje se da će udvostručiti kapacitet postojećih plinovoda od 55 milijardi prostornih metara godišnje na najmanje 110 milijardi m3.

EU je podijeljena oko projekta. Istočnoeuropske, nordijske i baltičke zemlje suprotstavljaju se plinovodu, dok one u sjevernoj Europi, osobito Njemačka, prednost daju ekonomskim koristima.

Za Francusku, koja se više oslanja na nuklearnu energiju nego prirodni plin, projekt Sjeverni tok 2 nije toliko kritičan koliko je za Njemačku.

Njemačka je dugo bila jedan od glavnih zagovornika plinovoda Sjeverni tok 2 i opirala se pokušajima promjene pravila EU. Kancelarka Angela Merkel, koja je dugo bila zagovornica plinovoda, u petak je reagirala na kritike projekta plinovoda.

“Postajemo li ovisni o Rusiji zbog ovog drugog plinovoda? Kažem ne. Ako ga i izgradimo, Njemačka će isto proširiti svoje terminale za ukapljeni plin”, kazala je Merkel na sastanku na vrhu u Višegradske skupine u Jeruzalemu.

Podsjetila je da je “Rusija već bila izvor plina u Hladnom ratu i da će to i ostati, ali to ne bi bila jednostrana ovisnost”.

Postojeći propisi EU ne primjenjuju se na plinovode kao što je Sjeverni tok 2, ali ako bi amandmani bili usvojeni, Bruxelles bi dobio ovlasti da utječe na projekt koje ranije nije imao.

Jučer je Angela Merkel rekla kako je zahvaljujući bliskoj suradnji između Njemačke i Francuske u Europskoj uniji postignut sporazum o plinskoj direktivi i provedbi projekta Sjeverni tok 2.

“Što se tiče direktive EU o plinu, postigli smo sporazum, što je bilo moguće zato što su Njemačka i Francuska blisko surađivale”, rekla je kancelarka.

Istaknula je potrebu za diverzifikacijom opskrbe energijom u Njemačkoj i da će zemlja dobivati ne samo ruski  plin, već i LNG.

Njemačka agencija DPA zaključuje kako  kompromis Pariza i Berlina o amandmanima na plinsku direktivu EU ostavlja Berlinu velike mogućnosti za provedbu projekta Sjeverni tok 2.

Suština prijedloga Njemačke i Francuske je da će zemlja na čijem području se nalazi mjesto za primanje plina iz offshore plinovoda imati pravo odabrati formulu za primjenu direktive EU o plinu, uz moguće iznimke.

Dmitrij Žuravljev, generalni direktor ruskog Instituta za regionalne probleme,  za Sputnik je izrazio je mišljenje da će kompromis ojačati poziciju projekta.

“Dakle, i Njemačka i Francuska taj projekt priznaju kao isključivo gospodarski, koristan i važan”, istaknuo je Žuravljev.

Direktiva o plinu, zajedno s Trećim energetskim paketom, jedan je od glavnih dokumenata koji reguliraju europsko tržište plina. Europska komisija je pokrenula inicijativu da ga izmijeni, jer nije mogla dobiti mandat za pregovore s Rusijom u vezi regulacije Sjevernog toka.

Što je Francuska tražila ili dobila od Njemačke za zeleno svijetlo za Sjeverni tok 2, za kojeg je Berlin uspio pridobiti podršku Austrije, Belgije, Grčke, Cipra i Nizozemske, nije poznato.

Sjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Nijemci su ih vjerovatno podsjetili na određena događanja 1941 i mogućnost reprize.

Zgvaca
5 godine prije

Imam prijatelje u blizini Hannovera. Do sada su koristili Holandski plin. Sad su dobili pismo od općine da moraju svoje ventile prilagoditi ruskom plinu koji je nešto rjeđi. Njima je objašnjeno da ce ruskim plinom manje trošiti.
Francuska je dobila garancije od Njemačke da ce Švabe i dalje kupovat određen iznos njihove Atomske struje. Isto tako Evropska Komisija moze da nagleda dali Transport Plina priko Poljske i Ukrajine daje dovoljno novca tim Rusofobnim državama. Ako to nije slučaj mogu naredit Njemcima da smanju uvoz.

eu kolonija
5 godine prije

mercel je koristila svoje čari da omađija macrona a I vrijeme je vjerojatno bilo ljepše

nekoime
5 godine prije

Merkel je obećala kako nikoga od žutih prsluka neće priznati za predsjednika Francuske.

zgvaca
5 godine prije

Uzvian slusat Fasiste iz Njemackih Zelenih kako kukaju da je Projekt prosa. I Julien Röpcke lije suze od jucer.

Vladimir
5 godine prije

Njemci su platili vise od americkih khazara i to je to.

Tom
5 godine prije

A koji kurac Visegradska skupina radi u jeruzalemu jel im to glavni grad

Tom
5 godine prije

A visegradska skupina sta oni rade u jeruzalemu jel im to glavni grad

Siniša
5 godine prije

Žestoki offfff…..imamo scenu, igrače Crvene Zvijezde napali u Splitu;mene je kao Grobara, navijača Partizana sramota jer i među mojim Srbima ima tako zalutalih, postotak nije bitan kada je ovako suluda scena…………u teškoj smo poziciji jer stotine dobrih teško popravi šta jedna budala pokvari, trena puno znoja da se to sanira.

posmatrac
5 godine prije

Ne mogu Svabe da nateraju da odustanu od NS2, ali je moje naivno verovanje da ce da silje onu stvar, na Bugarskoj i Srbiji kako bi odustali od TT.
U svakom slucaju na.ebali smo opet!

Siniša
5 godine prije

Trgovina….stariji zanat od prostituisanja, da ne kažem od kurvanja.

Ivi.tz
5 godine prije

Kako se evropske pudlice dogovaraju kada imaju koristi…hehe smiješni su.Ali ZAPAMTITE da to neće dugo trajati…jer vrli evropljani dušu prodaju za interese. a koliko je drzava i interesa u evropi. GARANTUJEM za 10 godina da evropa neće biti više u ovom sastavu. A i zaslužila je to…

Brainstorm
5 godine prije

ako itko moze vetom zaustaviti sjeverni tok onda bi to bugarska trebala uraditi. cisto iz osvete.

tedi
5 godine prije

A ta odluka u fus noti odnositi ce se samo na odluku clanice EU na Njemacku.Druge clanice nece imati to pravo,da prave ugovor sa drugim drzavama po bilo kom pitanju odnosa bez glasovanja u EU.Ko to koga silji,pa Makron je ucijenjen sa zutim prslucima.
Italija ih je vec priznala,jos Njemacka i cao Makron.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI