fbpx

Pariz promijenio stav o Sjevernom toku 2 i podržao Berlin – Nitko ne zna po koju cijenu

Angela Merkel - Emmanuel Macron

Nakon što je dan prije, u četvrtak, Pariz poručio da će glasati za amandmane o direktivi o plinu Europske unije, čime bi blokirao napore Njemačke u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, jučer su se francuske vlasti odjednom predomislile.

Pariz je postigao kompromis s Berlinom, dopuštajući Njemačkoj da ostane ključni pregovarač za Europu s Rusijom o plinovodu Sjeverni tok 2.

Sporazum je uslijedio nakon priopćenja francuskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak kako će podržati nadzor EU nad novim offshore plinovodima, čime bi blokirao planove plinovoda između Rusije i Njemačke za izgradnju plinovoda.

Prema kopiji nacrta kojeg je objavio AFP, dvije zemlje EU su se jučer dogovorile da se osigura nadzor “teritorija i teritorijalnog mora države članice u kojoj se nalazi prva točka povezivanja plinovoda”.

Nacrt teksta je zamijenio stariju formulaciju u kojoj se navodi da će pravila EU o uvozu plina primjenjivati na “teritorij država članica”  i / ili  “teritorijalno more država članica”.

Diplomacije Francuske i Njemačke su priopćile kako je nacrt kompromisa podnesen na sastanku veleposlanika EU na kojem se raspravljalo o reviziji pravila tržišta plina Europske unije.

Nacrt kompromisa se navodno bavio zabrinutošću, rekavši: “Smatramo da je u tom duhu direktiva o plinskim pravilima neophodna za plodnu raspravu o budućem tranzitu plina kroz Ukrajinu.”

Francuski diplomatski izvor izjavio je za AFP da Pariz “nije ni za ni protiv Sjevernog toka 2”, ali je dodao je da Francuska traži “jamstva za sigurnost Europe i sigurnost i stabilnost Ukrajine”.

Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara predviđen je za tranzit od Rusije do Njemačke pod Baltičkim morem. Očekuje se da će udvostručiti kapacitet postojećih plinovoda od 55 milijardi prostornih metara godišnje na najmanje 110 milijardi m3.

EU je podijeljena oko projekta. Istočnoeuropske, nordijske i baltičke zemlje suprotstavljaju se plinovodu, dok one u sjevernoj Europi, osobito Njemačka, prednost daju ekonomskim koristima.

Za Francusku, koja se više oslanja na nuklearnu energiju nego prirodni plin, projekt Sjeverni tok 2 nije toliko kritičan koliko je za Njemačku.

Njemačka je dugo bila jedan od glavnih zagovornika plinovoda Sjeverni tok 2 i opirala se pokušajima promjene pravila EU. Kancelarka Angela Merkel, koja je dugo bila zagovornica plinovoda, u petak je reagirala na kritike projekta plinovoda.

“Postajemo li ovisni o Rusiji zbog ovog drugog plinovoda? Kažem ne. Ako ga i izgradimo, Njemačka će isto proširiti svoje terminale za ukapljeni plin”, kazala je Merkel na sastanku na vrhu u Višegradske skupine u Jeruzalemu.

Podsjetila je da je “Rusija već bila izvor plina u Hladnom ratu i da će to i ostati, ali to ne bi bila jednostrana ovisnost”.

Postojeći propisi EU ne primjenjuju se na plinovode kao što je Sjeverni tok 2, ali ako bi amandmani bili usvojeni, Bruxelles bi dobio ovlasti da utječe na projekt koje ranije nije imao.

Jučer je Angela Merkel rekla kako je zahvaljujući bliskoj suradnji između Njemačke i Francuske u Europskoj uniji postignut sporazum o plinskoj direktivi i provedbi projekta Sjeverni tok 2.

“Što se tiče direktive EU o plinu, postigli smo sporazum, što je bilo moguće zato što su Njemačka i Francuska blisko surađivale”, rekla je kancelarka.

Istaknula je potrebu za diverzifikacijom opskrbe energijom u Njemačkoj i da će zemlja dobivati ne samo ruski  plin, već i LNG.

Njemačka agencija DPA zaključuje kako  kompromis Pariza i Berlina o amandmanima na plinsku direktivu EU ostavlja Berlinu velike mogućnosti za provedbu projekta Sjeverni tok 2.

Suština prijedloga Njemačke i Francuske je da će zemlja na čijem području se nalazi mjesto za primanje plina iz offshore plinovoda imati pravo odabrati formulu za primjenu direktive EU o plinu, uz moguće iznimke.

Dmitrij Žuravljev, generalni direktor ruskog Instituta za regionalne probleme,  za Sputnik je izrazio je mišljenje da će kompromis ojačati poziciju projekta.

“Dakle, i Njemačka i Francuska taj projekt priznaju kao isključivo gospodarski, koristan i važan”, istaknuo je Žuravljev.

Direktiva o plinu, zajedno s Trećim energetskim paketom, jedan je od glavnih dokumenata koji reguliraju europsko tržište plina. Europska komisija je pokrenula inicijativu da ga izmijeni, jer nije mogla dobiti mandat za pregovore s Rusijom u vezi regulacije Sjevernog toka.

Što je Francuska tražila ili dobila od Njemačke za zeleno svijetlo za Sjeverni tok 2, za kojeg je Berlin uspio pridobiti podršku Austrije, Belgije, Grčke, Cipra i Nizozemske, nije poznato.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nijemci su ih vjerovatno podsjetili na određena događanja 1941 i mogućnost reprize.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nema potrebe za takva podsjecanja. Svabe su rekli da nece postovati odluke EU, a to bi bio poslednji ekser u ovako razjednijenoj uniji gdje jedna Italija stavlja veto. Morali su popustiti kako bi ocuvali privid jedinstva.

Zgvaca
Gost
Zgvaca
1 godina prije

Imam prijatelje u blizini Hannovera. Do sada su koristili Holandski plin. Sad su dobili pismo od općine da moraju svoje ventile prilagoditi ruskom plinu koji je nešto rjeđi. Njima je objašnjeno da ce ruskim plinom manje trošiti.
Francuska je dobila garancije od Njemačke da ce Švabe i dalje kupovat određen iznos njihove Atomske struje. Isto tako Evropska Komisija moze da nagleda dali Transport Plina priko Poljske i Ukrajine daje dovoljno novca tim Rusofobnim državama. Ako to nije slučaj mogu naredit Njemcima da smanju uvoz.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Problem je samo što je ukrajinski tranzitni sustav u kolapsu. nema novca za obnovu dotrajalih dijelova, a Gazpromu na pamet ne pada da tamo ulaže novac. Jedino ako budu plin prenosili trčeći u kantama od Jupola do granice, ali brzo da im ne ispari i pobjegne.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Hahahaha!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ne mogu narediti njemcima nista, pogotovo da zavrnu slavinu kao bi njemacke guzice zeble. Ni jedna njemacka vlast nece dopustiti da svabama ozebe guzica. Do smanjena moze doci samo na racun nekog treceg.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Ozeble su im ’43., i to žestoko.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Posto neki nisu razumili ponovit cu. Evropska Komisija ce gledati koliko Plina i otkuda dolazi u EU. U Momentu gdje premalo Plina ide preko Ukrajine ce se naredit Njemcima da smanje dotok NS2 da bi kroz Ukrajinu i Poljsku islo vise.
To je ideja.
Ali dali ce Njemci pristat na to ili dogovor zaobic to ce vrjeme pokazat. Vjerovatno kod prve jake hladnoce ce Njemci rec da je pritisak u cjevima kroz Ukrajinu premal i da moraju NS2 pod ponom parom da pune.
Naravno ako Potrosenko odluci da malo ukrade onda Rusi se naljute i zaustave protok. Onda prodju 1-2 Mjeseca dok se dogovore i utvrde ko je krao. Za Francuze je vazno da Svabe kupuju njihovu struju a Njemci ce poslje vec nekako da zeznu EU Komisiju.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

I sve je to pod pretpostavkom da ce rusi i ukrajinci obnoviti ugovor o tranzitu.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Radi se o trci sa vrimenom. Ukrajina i Evropska komisija se nadaju da NS2 i Turski tok nebudu gotovi na vrjeme a traze od Rusije da potpisu desetogodisnji ugovor sa garantiranim kolicinama plina sa Ukrajinin. Rusi nezele da pregovaraju prije Predsjednickih izbora u Ukrajini i vjerovatno ce odugovlacit. Ako Rusi da 31.12.2019 zavrse oba Plinovoda ce Ukrajinci da prose na zapadu novac. Ako ne onda ce morat Rusi pristat na neki nepovoljan kompromis.
Rusi nezele ostavit Bugare i Srbe bez plina. Za sada se te drzave opskrbljuju priko Ukrajine.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

mercel je koristila svoje čari da omađija macrona a I vrijeme je vjerojatno bilo ljepše

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Merkel je obećala kako nikoga od žutih prsluka neće priznati za predsjednika Francuske.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Uzvian slusat Fasiste iz Njemackih Zelenih kako kukaju da je Projekt prosa. I Julien Röpcke lije suze od jucer.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Njemci su platili vise od americkih khazara i to je to.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Da,Rusi ce malo pricekat dok u Ukrajini svi plinovodi ne strunu,pa ce Hazari,koji su bacili oko na Ukrajinu kao Novi Izrael morati,malo ,oko 1000g pricekati.Jer su htijeli da tu ulete i kontroliraju ruski plin i kineski put svile.Zato su i podilkanili kada je ruska oligarhija uzela Krim i Dombas,bitni geostrateski pravac,jedan za nebo,a drugi za drumove.

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

A koji kurac Visegradska skupina radi u jeruzalemu jel im to glavni grad

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

A visegradska skupina sta oni rade u jeruzalemu jel im to glavni grad

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Žestoki offfff…..imamo scenu, igrače Crvene Zvijezde napali u Splitu;mene je kao Grobara, navijača Partizana sramota jer i među mojim Srbima ima tako zalutalih, postotak nije bitan kada je ovako suluda scena…………u teškoj smo poziciji jer stotine dobrih teško popravi šta jedna budala pokvari, trena puno znoja da se to sanira.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Ne mogu Svabe da nateraju da odustanu od NS2, ali je moje naivno verovanje da ce da silje onu stvar, na Bugarskoj i Srbiji kako bi odustali od TT.
U svakom slucaju na.ebali smo opet!

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Niste na.ebali jer su bugari naučili lekciju.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Trgovina….stariji zanat od prostituisanja, da ne kažem od kurvanja.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Kako se evropske pudlice dogovaraju kada imaju koristi…hehe smiješni su.Ali ZAPAMTITE da to neće dugo trajati…jer vrli evropljani dušu prodaju za interese. a koliko je drzava i interesa u evropi. GARANTUJEM za 10 godina da evropa neće biti više u ovom sastavu. A i zaslužila je to…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ako itko moze vetom zaustaviti sjeverni tok onda bi to bugarska trebala uraditi. cisto iz osvete.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

A ta odluka u fus noti odnositi ce se samo na odluku clanice EU na Njemacku.Druge clanice nece imati to pravo,da prave ugovor sa drugim drzavama po bilo kom pitanju odnosa bez glasovanja u EU.Ko to koga silji,pa Makron je ucijenjen sa zutim prslucima.
Italija ih je vec priznala,jos Njemacka i cao Makron.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
25
0
()
x