Počela druga faza isporuke S-400 Turskoj

Transportni avion Antonov An-124
15 komentara

Ruski transportni avion koji je prevozio dijelove drugog bataljona S-400 sletio je u vazdušnu bazu Murted blizu Ankare, javio je u utorak informativni kanal NTV. Slijetanje ovog aviona označava početak druge faze isporuke S-400.

Vijesti o rusko-turskim razgovorima o isporuci raketnih sistema S-400 prvi put su stigle u novembru 2016. U septembru 2017. turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da je Ankara potpisala ugovor s Moskvom o kupovini sistema S-400 i da je izvršila plaćanje akontacije. Sergej Čemezov iz ruska državna korporacija Rostec je izjavio u decembru 2017. da je vrednost ugovora 2,5 milijardi dolara.

Prva faza postupka isporuke trajala je od 12. do 25. jula.

S-400 Triumf je najnapredniji protivavionski raketni sistem koji je počeo da se koristi 2007. godine. Dizajniran je za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv ciljeva na zemlji. Sistem S-400 može napasti ciljeve na udaljenosti od 400 km i na visini do 35 km.

PVOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CPGS
4 godine prije

Ovi se spremaju k’o Sirijci sa “svojim” S-300…

pikač
4 godine prije

turčin može dobiti s-400,a iranac ne može. Jasno je meni da je to sve politika,no tolko o ruskoj principijelnosti

Max
4 godine prije

ka što sam i rekao . kupili oni s400.

Zare
4 godine prije

Citaoci ovog portakla u ekstazi, memorija ribe, zaboravili kako je Turska i jos podrzava islamiste u Siriji i ISIS. A Putin posle toga kako su mu srusili avion i ubili pilota salje im najbolje oruzje. Zbog toga izgubio je mbogo bodova i kod svojih Rusa. Prestao sam verovat u Rusiju i slicne velesile kad ono vidis sve je samo biznis

burt
4 godine prije

jedna od najvažnijih stvari na bliskom istoku je obrana Idliba od assadovsko-rusko-iranskih jedinica i federalizacija Sirije, zato je presudna odgovornost na Erdoganu i SAD-u, u Iraku je nakon propasti Saddama SAD skršio sunitsku pobunu a od ISIS-a su ostale male nevažne grupice raštrkane po Iraku i Siriji ali na njihovim ruševinama su značajno ojačale iračke šijtske milicije financirane i naoružavane od Irana koje su danas brojnije i od libanonskog Hezbollaha a ekspanzija IRGC-a na bliskom istoku je došla do neslućenih razmjera, nakon što je IRGC dostavio oružja svojim saveznicima u Libanon, Siriju i Gazu koja mogu napadat Tel Aviv i cijeli Izrael zadnje vrijeme su komponente balističkih raketa iz Irana dopremljene i u ruke iračkim šijtskim milicijama koje će u bliskoj budućnosti biti u mogućnosti iz zapadnog Iraka napadati Tel Aviv i Haifu kako je već nedavno najavio jedan od vođa iračkih šijtskih milicija, zato je ostanak vojske SAD-a u… Čitaj više »

Zlatan
4 godine prije

Najnapredniji na papiru, a danas se ga uništi lako. Zato su Rusi i počeli sa prodajom. Zlatno pravilo. Nemoj prodavat ono protiv čega neprijatelj nema odgovor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI