Pompeo izjavio da su SAD nametnule sankcije čečenskom vođi Kadirovu zbog navodnog kršenja ljudskih prava

Kadirov
11 komentara

Washington je sankcionirao brojne ruske državljane i entitete prema takozvanom Magnitsky zakonu, koji omogućava uvođenje ograničenja i nametanje sankcija pojedincima i entitetima za koje SAD smatraju da krše ljudska prava.

SAD je uveo sankcije šefu ruske čečenske republike, RamzanuKadirovu zbog navodnih kršenja ljudskih prava, izjavio je državni tajnik Mike Pompeo.

“Danas je Državni ured javno odredio sankcije Ramzanu Kadirovu, šefu Čečenske Republike unutar Ruske Federacije, u skladu s odjeljkom 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, inozemne operacije i u skladu sa Zakonom za povezane programe iz 2020.”, rekao je Pompeo. “Ove sankcije nastale su zbog Kadirovljeve umiješanosti u gruba kršenja ljudskih prava, koja su se dogodila u čečenskoj republici”, objavio je američki državni tajnik u priopćenju.

Pompeo je rekao da State Department posjeduje opsežne vjerodostojne podatke o tome da je Kadirov odgovoran za brojna kršenja ljudskih prava, uključujući mučenja i naručena ubojstva, koja datiraju više od desetljeća.

Nove sankcije odnose se i na suprugu glave čečenske republike Medne Kadirove i njegove kćeri Aishat i Karinu (odnosno Khadizhat) Kadirovu, prenosi Pompeo.

“Ohrabrit ćemo zemlje koje su povezane s tim zemljama da poduzmu slične mjere”, rekao je državni tajnik.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova komentirala je to pitanje, rekavši kako će “biti teško odgovoriti recipročno, ali da će nešto smisliti”.

U svibnju 2019. američko Ministarstvo financija objavilo je da je uvelo sankcije Terekovom timu za brzo reagiranje, s pet osoba, uključujući i troje Rusa.

Kadirov je prvi put uvršten na popis sankcija 2017. godine,  s ruskim državljanima Julijom Majorovom, Andrejem Pavlovim, Ajubom Kataevom i Aleksejem Šešenjom. Ministarstvo financija tvrdi u priopćenju da je Kadirov osobno sudjelovao u mučenju člana oporbe. Kataevu, službeniku za provođenje zakona u Čečeniji, Ministarstvo financija odredilo je sankcije zbog navodne umiješanosti u naručena ubojstva, mučenja i kršenja ljudskih prava, kao i za zlostavljanja nad homoseksualcima, koja su se dogodila u republici tijekom prve polovice 2017. godine.

Krajem 2012. godine Sjedinjene Države usvojile su takozvani Magnitsky Act, kojim se ruskim dužnosnicima i drugim pojedincima za koje se vjeruje da su uključeni u smrt Sergeja Magnitskog, kao i u slučaju protiv njega i njemu povezanih osoba, zabranjuju putovanja i financijske sankcije.

2015. godine Senat SAD-a usvojio je Globalni Magnitsky zakon. Njime se omogućuje sankcioniranje od strane SAD-a svih onih država koje su povezane s Rusijom, a koje na neki način krše ljudska prava.

Američke sankcijeZakon Magnitsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Politika jeste fluidna i kako se mora voditi dugoročnim i strateškim predviđanjima i ciljevima takođe se mora voditi dnevno političkim dešavanjima i tome se prilagođavati ili mijenjati ih, ali ova administracija je zbilja neprevaziđena u glupostima a Kramp im je neprikosnoveni lider….
“Svi smo ujedinjeni u naporima da pobedimo kineski nevidljivi virus i mnogi ljudi kažu da je nošenje maski kada je socijalno distanciranje nemoguće patriotski čin. Niko nije veći patriota od mene, vašeg omiljenog predsednika”, napisao je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru, uz svoju fotografiju na kojoj nosi masku.

Tramp je to napisao juče, gotovo tri meseca nakon što je američki Centar za kontrolu bolesti preporučio nošenje maski.”

Piždro
3 godine prije

Usayci o ljudskim pravima haha(pitaj george floyda I miliona drugih, otuđeni za osnovna prava na zivot). kad je..e lud zbunjenoga..

Kažun d.d.
3 godine prije

Broj jedan – Pa ovo je Japan,nije Engleska!

Grunf – Nemoguće,sve vriijeme letio sam desno!

Broj jedan – Da,ali desno od čega?

Oko
3 godine prije

Čekamo diplomatski odgovor Kadirova “testise mi naduvajte na 1,8 bara da bolje prijanjaju, tnx and god bless America”

Max
3 godine prije

Kao da primjerice Pinochet nije ubijao. Ja Kadirova ne branim kažu da radi svašta, Ali u SAD u ljude ubijaju na ulici kao pse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI