Pompeo upozorava Iran na “širenje” nuklearnog programa koje će uzrokovati nove sankcije i daljnju izolaciju

Pompeo prijeti Iranu
15 komentara

U nedjelju su iranske vlasti priopćile kako će obogaćivanje urana u zemlji premašiti 3,6 posto “za nekoliko sati” i obećale su  smanjiti predanost nacije nuklearnom sporazumu, zvanično poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA). Povećanje će biti svakih 60 dana, dok se ne riješi problem američkih sankcija.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je Iran na “daljnju izolaciju i sankcije”. Pompeo tvrdi kako će Iran “naoružan nuklearnim oružjem predstavljati još veću opasnost za svijet”.

Prema Teheranu, smanjenje Iranskih obaveza u okviru nuklearnog sporazuma je “paralelno sa spašavanjem JCPOA-e, a ne uništavanjem, ova tendencija može dovesti do prekida našeg sudjelovanja u JCPOA-u”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da će Teheran 7. srpnja početi obogaćivati ​​uran na razinama utvrđenim u JCPOA-u i zadržati to obogaćivanje na razini koju oni smatraju potrebnom.

8. svibnja 2018. godine, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa potpuno se povukla iz povijesnog ugovora JCPOA iz 2015. godine i ponovno uvela sankcije protiv Irana. Godinu dana kasnije, Teheran je objavio da će obustaviti neke obveze iz sporazuma, dajući drugim potpisnicima (Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini i Europskoj uniji) 60 dana da spase sporazum olakšavajući izvoz nafte i trgovine s Iranom usred američkih sankcija.

Usred eskalirajućih napetosti s Washingtonom, Teheran je zaprijetio da će premašiti granicu dopuštenih zaliha urana u okviru pakta. Ranije ovog tjedna iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif potvrdio je da je zemlja premašila ograničenje zaliha s niskim obogaćenim uranom koje je dogovoreno u okviru JCPOA u količini od 300 kilograma.

Istodobno, Iran je upozorio da će, ako preostali potpisnici JCPOA ne osiguraju iransku zaštitu do kraja roka, nastaviti s izgradnjom svog reaktora za teške vode u Araku, koji je suspendiran pod nuklearnim sporazumom.

Nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo stvorile su zajednički mehanizam za nastavak poslovanja s Iranom, unatoč američkim sankcijama. Te tri zemlje su 31. siječnja objavile da je stvoren mehanizam, nazvan Instrument potpore trgovinskim razmjenama (INSTEX).

Tijekom prve faze, mehanizam će osigurati isporuku lijekova, medicinske opreme i poljoprivrednih proizvoda, ali Teheran želi da INSTEX pomogne zemlji izvoziti naftu, jedan od stupova iranske ekonomije, koji je trenutno američkim ograničenjima.

Rusija se dosljedno zalagala za održavanje JCPOA-a i proširila gospodarsku i financijsku suradnju s Iranom, unatoč američkim sankcijama. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je 2. srpnja pozvao Iran da pokaže suzdržanost i poštuje ključne odredbe sporazuma. Lavrov je također kazao kako od 2. srpnja još nije provedena nijedna transakcija uz pomoć francusko-njemačko-britanskog mehanizma.

Glasnogovornica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič izjavila je kako je EU zabrinuta zbog nedavne odluke Irana da podigne razine obogaćivanja urana izvan granica JCPOA-a i poziva Teheran da se suzdrži od daljnjih koraka protiv sporazuma. Kocijančič je naglasila da Europska unija čeka dodatne informacije od Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA), nakon zaključaka regulatornog tijela o povećanju obogaćivanja iranskog urana.

JCPOA, zaključen 14. srpnja 2015., predviđa postupno ukidanje ekonomskih i financijskih sankcija koje su Iranu nametnuli Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države i Europska unija u zamjenu za jamstvo Teherana da će nuklearni program zemlje ostati miran.

Prema JCPOA-i, Iran je pristao na osam godina ograničenja na sve aktivnosti obogaćivanja urana, kao i na suzdržavanje od istraživanja i razvoja u ovom području. Iran je bio dužan početi ukidati svoje centrifuge IR-1, koje se koriste za obogaćivanje urana, komponente nuklearnog oružja, tijekom desetogodišnjeg razdoblja.

JCPOAObogaćivanje uranaZalihe urana
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
4 godine prije

Ono… kad neuračunljivi klaun igra ulogu predsjednika SAD-a neshvaćajući da će daljnje sankcije i izolacija, a posljedično i raspad sistema i države, zahvatiti upravo njegovu zemlju, a ne Iran.

P.S. – Ukoliko pak Trump razumije koliku štetu čini SAD-u sa svojom politikom i načinom vođenja države ali svjesno nastavlja provoditi svoju volju “zbog većeg dobra”, onda Amerikanci doista trebaju “američko proljeće” ili “obojenu revoluciju”. Jer, kako reče Putin, izdaja svoga naroda i države najveći je zločin i takvi zločinci moraju se kazniti.

P.P.S. – Paradoksalno je da ovo vidi cijeli svijet, ali ne i Putin koji – barem ako je suditi prema izjavama objavljenim u nedavnom intervjuu – ustvari oodobrava dobar dio politike gospodina Trumpa 😉

Aga
4 godine prije

Koji vic ,koje vise sankcije s Zapadom vise ne trguje ,sav promet ide preko Kine,Indije,Pakistana,Rusije… vic. Dok Alternative ima i dok granici s Partnerima. Iran pak ispada da najmanje ruskog naoruzanja ima, te da rusija olako ne daje zadnju generaciju aviona i protuzracne opreme. Realno konkurenti i suradnici za vladanje Bliskim istokom.

Čudo jedno
4 godine prije

Sva su se carstva raspala, pa će i ovo!
Svemu dođe kraj, pa i ovoj imperijalističkoj politici.

ich und satir
4 godine prije

Pompeo Simpson prijeti po svijetu. Uzas ni jedan dan bez ludila.

samo tako
4 godine prije

A koga više interesira laprdanje Pompea, njegovo stalno ponavljanje istrošenih fraza ?
Nego, jesu li pirati vratili oteti tanker, trebaju li očekivati simetričan odgovor….?
Ili “diplomatsko rješavanje” 😆😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI