fbpx

Pompeo upozorava Iran na “širenje” nuklearnog programa koje će uzrokovati nove sankcije i daljnju izolaciju

Pompeo prijeti Iranu

U nedjelju su iranske vlasti priopćile kako će obogaćivanje urana u zemlji premašiti 3,6 posto “za nekoliko sati” i obećale su  smanjiti predanost nacije nuklearnom sporazumu, zvanično poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA). Povećanje će biti svakih 60 dana, dok se ne riješi problem američkih sankcija.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je Iran na “daljnju izolaciju i sankcije”. Pompeo tvrdi kako će Iran “naoružan nuklearnim oružjem predstavljati još veću opasnost za svijet”.

Prema Teheranu, smanjenje Iranskih obaveza u okviru nuklearnog sporazuma je “paralelno sa spašavanjem JCPOA-e, a ne uništavanjem, ova tendencija može dovesti do prekida našeg sudjelovanja u JCPOA-u”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da će Teheran 7. srpnja početi obogaćivati ​​uran na razinama utvrđenim u JCPOA-u i zadržati to obogaćivanje na razini koju oni smatraju potrebnom.

8. svibnja 2018. godine, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa potpuno se povukla iz povijesnog ugovora JCPOA iz 2015. godine i ponovno uvela sankcije protiv Irana. Godinu dana kasnije, Teheran je objavio da će obustaviti neke obveze iz sporazuma, dajući drugim potpisnicima (Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini i Europskoj uniji) 60 dana da spase sporazum olakšavajući izvoz nafte i trgovine s Iranom usred američkih sankcija.

Usred eskalirajućih napetosti s Washingtonom, Teheran je zaprijetio da će premašiti granicu dopuštenih zaliha urana u okviru pakta. Ranije ovog tjedna iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif potvrdio je da je zemlja premašila ograničenje zaliha s niskim obogaćenim uranom koje je dogovoreno u okviru JCPOA u količini od 300 kilograma.

Istodobno, Iran je upozorio da će, ako preostali potpisnici JCPOA ne osiguraju iransku zaštitu do kraja roka, nastaviti s izgradnjom svog reaktora za teške vode u Araku, koji je suspendiran pod nuklearnim sporazumom.

Nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo stvorile su zajednički mehanizam za nastavak poslovanja s Iranom, unatoč američkim sankcijama. Te tri zemlje su 31. siječnja objavile da je stvoren mehanizam, nazvan Instrument potpore trgovinskim razmjenama (INSTEX).

Tijekom prve faze, mehanizam će osigurati isporuku lijekova, medicinske opreme i poljoprivrednih proizvoda, ali Teheran želi da INSTEX pomogne zemlji izvoziti naftu, jedan od stupova iranske ekonomije, koji je trenutno američkim ograničenjima.

Rusija se dosljedno zalagala za održavanje JCPOA-a i proširila gospodarsku i financijsku suradnju s Iranom, unatoč američkim sankcijama. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je 2. srpnja pozvao Iran da pokaže suzdržanost i poštuje ključne odredbe sporazuma. Lavrov je također kazao kako od 2. srpnja još nije provedena nijedna transakcija uz pomoć francusko-njemačko-britanskog mehanizma.

Glasnogovornica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič izjavila je kako je EU zabrinuta zbog nedavne odluke Irana da podigne razine obogaćivanja urana izvan granica JCPOA-a i poziva Teheran da se suzdrži od daljnjih koraka protiv sporazuma. Kocijančič je naglasila da Europska unija čeka dodatne informacije od Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA), nakon zaključaka regulatornog tijela o povećanju obogaćivanja iranskog urana.

JCPOA, zaključen 14. srpnja 2015., predviđa postupno ukidanje ekonomskih i financijskih sankcija koje su Iranu nametnuli Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države i Europska unija u zamjenu za jamstvo Teherana da će nuklearni program zemlje ostati miran.

Prema JCPOA-i, Iran je pristao na osam godina ograničenja na sve aktivnosti obogaćivanja urana, kao i na suzdržavanje od istraživanja i razvoja u ovom području. Iran je bio dužan početi ukidati svoje centrifuge IR-1, koje se koriste za obogaćivanje urana, komponente nuklearnog oružja, tijekom desetogodišnjeg razdoblja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kora
Gost
Kora
1 godina prije

Ono… kad neuračunljivi klaun igra ulogu predsjednika SAD-a neshvaćajući da će daljnje sankcije i izolacija, a posljedično i raspad sistema i države, zahvatiti upravo njegovu zemlju, a ne Iran.

P.S. – Ukoliko pak Trump razumije koliku štetu čini SAD-u sa svojom politikom i načinom vođenja države ali svjesno nastavlja provoditi svoju volju “zbog većeg dobra”, onda Amerikanci doista trebaju “američko proljeće” ili “obojenu revoluciju”. Jer, kako reče Putin, izdaja svoga naroda i države najveći je zločin i takvi zločinci moraju se kazniti.

P.P.S. – Paradoksalno je da ovo vidi cijeli svijet, ali ne i Putin koji – barem ako je suditi prema izjavama objavljenim u nedavnom intervjuu – ustvari oodobrava dobar dio politike gospodina Trumpa 😉

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije
Reply to  Kora

Ameri se mogu poigrsvsti s čitavim svijetom i izigravati”velikog gazdu”,a ostali mogu činiti samo ono sto oni odobre.Posebno Iran “ne smije ” raditi nista vezsno za nuklearno naoruzanje. Ne smije jačati trgovinske veze s onima koji “velikom gszdi ” ne odgovarsju. Pa ,dokle više?!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  28.juni

@28.juni

Slažem se. Kad Amerikanci i Izraelci proizvode oružje kako bi prijetili i pokoravali druge, onda je to u redu i nitko se ne brine što će se (svijetu) dogoditi u slučaju da kontrola takvog naoružanja padne u ruke nerazumnih, neuračunljivih i narcisoidnih osoba… kakvi su, primjerice, Trump i Netanyahu. No kad Iranci ili netko treći proizvodi oružje za samoobranu od napada na svoju državu i narod, a koji napad bi htjeli poduzeti neki nerazumni, neuračunljivi i narcisoidni državnici, e onda je to “svjetski sigurnosni problem” zbog kojeg trebaju sankcije – Iranu. Ne zna čovjek da li bi se zbog ove igre smijao ili plakao.

P.S. – Taj Mike Pompeo si sada stvarno svašta umišlja i pridaje si veći utjecaj nego što ga realno ima, no uskoro će neslavno nestati sa svjetske političke pozornice i malotko će se sjećati što je sve ovaj cionistički plaćenik trabunjao.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Koji vic ,koje vise sankcije s Zapadom vise ne trguje ,sav promet ide preko Kine,Indije,Pakistana,Rusije… vic. Dok Alternative ima i dok granici s Partnerima. Iran pak ispada da najmanje ruskog naoruzanja ima, te da rusija olako ne daje zadnju generaciju aviona i protuzracne opreme. Realno konkurenti i suradnici za vladanje Bliskim istokom.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Aga

Da ali Iran mora paziti da ne pretjera sa kontrom….mora paziti da ne ostane i bez tih kanal, moram se složiti sa Amerima jer definitivno sebe vode ka izolaciji a pogotovo što je Putin skrenuo pažnju da Rusi nisu dežurni vatrogasci;moraju paziti i slušati potrebe prvoshodno partnera.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Putinov problem je što se uljuljao u lažnu sliku stvarnosti prema kojoj Rusi imaju više jaja nego što ima košara u koje bi se ona eventualno mogla položiti. Neću ulaziti u razlog zašto ga je netko iz užeg kruga njegovih suradnika uvjerio u ovu priču o ruskom komoditetu (koji u stvarnosti ne postoji), no takva mišljenja nijedan ozbiljni državnik ne bi trebao uzimati u obzir. Stoga, umjesto da javno iznosi pogrešnu procjenu nekog od svojih uvaženih analitičara ili savjetnika (koji mu za dobar novac pričaju uhu ugodne bajke), Putinu bi bilo bolje da sam “pazi i osluškuje potrebe prvoshodno partnera” i dvaput promisli prije nego izvali kakvu glupost… na svoju štetu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Aga

Do oktobra 2020 Rusija i onako ne može,da isporuči ofanzivno oružje Iranu, (UNSCR 1737) ali se več danas dogovaraju ili Su-30sm ili Mig – 35….. A što se tiče S-400, pošto Iran več ima S-300 VM ( Antey – 2500 ), Iran ni ne traži S-400, pošto ima i svoju dosta dobru dalekometnu PVO u vidu Bavar – 373…………

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Trubadur

ne dolaze nikakvi Su-30 i S-400 u Iran, to su nečije želje a ne realnost, iranska avijacija je zastarjela a protuavionska obrana je u dosta boljem stanju, S-300 i razne iranske varijante Khordad, Bavar itd.a pitanje je koliko su ti iranski PZO sistemi stvarno efikasni da mogu rušit nevidljive avione a koliko je u pitanju IRGC propaganda i preuveličavanje, zato su zaduženi F-22 da obore sve iranske avione i unište S-300, ako što bude prvo ulaze tomahawci i F-22 u zračni prostor Irana, ali svi vojni aerodromi pod nadzorom SAD-a i Saudijske Arabije u regiji su u dometu IRGC-ovih krstarećih projektila a neki još i u dometu Kataib Hezbollaha i Houtija i zato je situacija složena a razni IRGC zapovjednici i savjetnici svjesno puštaju u javnost apokaliptičke poruke o destrukciji i uništenju da svih odvrate od napada na Iran

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  burt

@burt

Ako je u Iranu doista takvo loše stanje po pitanju naoružanja i obrane, čemu tolika frka? Onda “američka administracija” laže kada govori da je Iran prijetnja, a to povlači i pitanje zbog čega Amerikanci lažu i šire laži o Iranu, tj. koji su stvarni motivi brojnih američkih pokušaja uništenja Irana… jer iz Vašeg upisa proizlazi da to ustvari nisu ni nuklearno naoružanje ni terorizam koji se “stavlja na dušu” Irancima.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  burt

@burt

Predvidio si ti i pad Venezuele za tjedan dana.. pa, eto toliko o tvojim predviđanjima, i izjavama. 😂

Aj brate na kupanje.

P***!

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Lijepo rečeno Trubadur.

Čudo jedno
Gost
Čudo jedno
1 godina prije

Sva su se carstva raspala, pa će i ovo!
Svemu dođe kraj, pa i ovoj imperijalističkoj politici.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Čudo jedno

@Čudo jedno

Točno je da svemu jednom dođe kraj i da su se carstva raspadala, no ima ih i koja su se ipak uspjela odhrvati “zubu vremena”, odnosno opstati tisućama godina poprimajući nešto drugačiji oblik uređenja i naziv. Takva carstva ili, točnije rečeno, civilizacije uspijevat će opstati i u budućnosti, samo što neciviliziranim Amerikancima to nikako nije jasno.

ich und satir
Gost
ich und satir
1 godina prije

Pompeo Simpson prijeti po svijetu. Uzas ni jedan dan bez ludila.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

A koga više interesira laprdanje Pompea, njegovo stalno ponavljanje istrošenih fraza ?
Nego, jesu li pirati vratili oteti tanker, trebaju li očekivati simetričan odgovor….?
Ili “diplomatsko rješavanje” 😆😆

POVEZANE VIJESTI

Izbornik