Rouhani se buni protiv Trumpa, kaže da Iran nikada neće pristati na razgovore sa SAD-om

Hassan Rouhani
9 komentara

Washington je više puta predlagao dijalog s Teheranom, ali Islamska Republika će uvijek odbiti takve prijedloge, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, odbijajući ponudu Donalda Trumpa za održavanjem razgovora.

“Nikada nije donesena odluka o održavanju razgovora sa SAD-om i bilo je puno ponuda za razgovore, ali naš će odgovor uvijek biti negativan”, rekao je Rouhani u parlamentu svoje zemlje u utorak.

Prošli tjedan američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je spreman sastati se s Rouhanijem “ako okolnosti budu ispravne.” Da bi se takav sastanak dogodio, Teheran bi morao “biti dobar igrač” i pristati na brojne SAD zahtjeva, uključujući napuštanje programa balističkih projektila, rekao je predsjednik.

Rouhani je u to vrijeme rekao da nema razloga za dijalog s Trumpom sve dok američke sankcije protiv Irana ostaju na snazi.
Napetosti između SAD-a i Irana rastu nakon odluke Washingtona da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma 2015., službeno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA). Trump je optužio Irance za tajno kršenje obveza iz sporazuma, ali višestruka revizija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrila je da se Iran u potpunosti pridržavao tom sporazuma.

U ponedjeljak je Teheran objavio da se priprema napraviti još jedan korak kojim bi se još više odmaknuo od uvjeta postavljenih na temelju zabranjenog sporazuma ako europski potpisnici ne poduzmu mjere za spremanje važnog sporazuma.

JCPOAPregovori s Washingtonom
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

To se Rohani boji Trumpa koji je umitnik u pregovaranju. Trump je u stanju pregovorima postić da se Iranci predaju i odma iransku centralnu banku direktno pod FED stavu i u Iran dolar uvedu ☺

Z.A.
4 godine prije

Iran je zemlja koj nece slusati nicije diktate. Amerikanci su uveli poseban rezim tretiranja Irana i to traje vec 40g. i Iran nije ni jednom poklekao pa nevidim razloga zasto bi sad to ucinio. Gora bi bila sudbina Irana kad bi prihvatio sada nove pregovore sa Amerikom pod njihovim uvjetima koji su takvi da bi Iran u potpunosti bio marginalizovana drzava na nivou trecerzarednih drzava, a to bi vjerojatno za posljedicu imalo i teritorijalnu razgradnju Irana u sadasnjem obliku i nestanak Irana kao drzave u sadasnjem obliku. I ratna opcija je u svakom slucaju bolja nego ponovo pregovarati sa Amerikancima pod njihovim uvjetima. Tramp ce svakako biti i proci a Iran ce nastaviti postojati .Tisucljetna je drzavnost Persije koja je nadzivjela sve Scile i Harbide.

tuf
4 godine prije

Znamo koje su startne pozicije Izraela, odnosno SAD-a, odnosno Izraela: uništavanje iranskog balističkog programa (čitaj: onemogućavanje iranske ofenzive – ali i defenzive), sprečavanje istoga da kroz nuklearni program osigura svoje interese, te poništavanje gravitacijskog utjecaja Irana na okolne zemlje – što u prijevodu za Iran već može značiti odustajanje od pola obrane u scenarijima kopnene invazije na tu državu. Sve ovo što čini izraelske startne “pregovaračke” pozicije istovremeno čini ključne elemente obrane iranske suverenosti. O čemu se onda ima pregovarati? Nema se o čemu ni razgovarati.
Da li bi Izrael odustao od svojeg nuklearnog oružja? Od utjecaja Mossada na obje hemisfere? Balističkog programa? SAD, isto pitanje?

samo tako
4 godine prije

Ne buni se, jasno govori da nema o čemu pregovarati u uvijetima sankcija od onih koji raskidaju potpisani sporazum.
Eusranci ne poštuju ugovor iako su supotpisnici istog. Smjernice Iranu su jasne; sa volom i licemjerima je bespremdetno pregovarati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI