Rouhani se buni protiv Trumpa, kaže da Iran nikada neće pristati na razgovore sa SAD-om

Hassan Rouhani
11 komentara

Washington je više puta predlagao dijalog s Teheranom, ali Islamska Republika će uvijek odbiti takve prijedloge, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, odbijajući ponudu Donalda Trumpa za održavanjem razgovora.

“Nikada nije donesena odluka o održavanju razgovora sa SAD-om i bilo je puno ponuda za razgovore, ali naš će odgovor uvijek biti negativan”, rekao je Rouhani u parlamentu svoje zemlje u utorak.

Prošli tjedan američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je spreman sastati se s Rouhanijem “ako okolnosti budu ispravne.” Da bi se takav sastanak dogodio, Teheran bi morao “biti dobar igrač” i pristati na brojne SAD zahtjeva, uključujući napuštanje programa balističkih projektila, rekao je predsjednik.

Rouhani je u to vrijeme rekao da nema razloga za dijalog s Trumpom sve dok američke sankcije protiv Irana ostaju na snazi.
Napetosti između SAD-a i Irana rastu nakon odluke Washingtona da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma 2015., službeno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA). Trump je optužio Irance za tajno kršenje obveza iz sporazuma, ali višestruka revizija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrila je da se Iran u potpunosti pridržavao tom sporazuma.

U ponedjeljak je Teheran objavio da se priprema napraviti još jedan korak kojim bi se još više odmaknuo od uvjeta postavljenih na temelju zabranjenog sporazuma ako europski potpisnici ne poduzmu mjere za spremanje važnog sporazuma.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
tuf
Gost
tuf

Znamo koje su startne pozicije Izraela, odnosno SAD-a, odnosno Izraela: uništavanje iranskog balističkog programa (čitaj: onemogućavanje iranske ofenzive – ali i defenzive), sprečavanje istoga da kroz nuklearni program osigura svoje interese, te poništavanje gravitacijskog utjecaja Irana na okolne zemlje – što u prijevodu za Iran već može značiti odustajanje od pola obrane u scenarijima kopnene invazije na tu državu. Sve ovo što čini izraelske startne “pregovaračke” pozicije istovremeno čini ključne elemente obrane iranske suverenosti. O čemu se onda ima pregovarati? Nema se o čemu ni razgovarati.
Da li bi Izrael odustao od svojeg nuklearnog oružja? Od utjecaja Mossada na obje hemisfere? Balističkog programa? SAD, isto pitanje?

Ad astra
Gost
Ad astra

Od kada I zašto Iran mrzi Izrael? Zašto Iran razvija nuklearni program?

xyx
Gost
xyx

Za što i mi u Hrvatskoj ne bi razvili jedan atomski program?Uz njega jednu ostrašćenu religijsku vojsku,čiji pripadnici viruju da je smrt samo odlazak u harem sa puno djevica.Koji isto tako viruju da su svi koji tako ne viruju ,obični nevjernici.Kad bude atomska gotova ,morat će svi razmislit dali virovat po našu ili riskirat sukob sa nama i našom atomskom i našom fanatičnom vojskom!!
Baš sam bezveznjak.Pa ne može to Hrvatska.Pa nema ona nego nekoliko milijuna ljudi.A di je Iran!!??.On ima osamdeset milijuna.On može tako.A opet čini mi se da i nije samo u tih osamdeset milijuna stvar.Nego oni hoće da im bude po njihovu!
Da svit bude po njihovu!A mi Hrvati smo normalniji,pa niti ne sanjamo te lude snove.
Svi vi koji navijate za Iran,ne znam zašto ne navijate da vaše države naprave atomsku?Nego ste navijači tamo nekog Irana?
Čini vam se da je bolje uz USA da i oni budu atomski??Pa će vama ,navijačima Irana ,biti bolje?Meni neće.Ja navijam za USA.

Z.A.
Gost
Z.A.

Iran je zemlja koj nece slusati nicije diktate. Amerikanci su uveli poseban rezim tretiranja Irana i to traje vec 40g. i Iran nije ni jednom poklekao pa nevidim razloga zasto bi sad to ucinio. Gora bi bila sudbina Irana kad bi prihvatio sada nove pregovore sa Amerikom pod njihovim uvjetima koji su takvi da bi Iran u potpunosti bio marginalizovana drzava na nivou trecerzarednih drzava, a to bi vjerojatno za posljedicu imalo i teritorijalnu razgradnju Irana u sadasnjem obliku i nestanak Irana kao drzave u sadasnjem obliku. I ratna opcija je u svakom slucaju bolja nego ponovo pregovarati sa Amerikancima pod njihovim uvjetima. Tramp ce svakako biti i proci a Iran ce nastaviti postojati .Tisucljetna je drzavnost Persije koja je nadzivjela sve Scile i Harbide.

Ad astra
Gost
Ad astra

Procitaj homeinijev program nakon dolaska na vlast.

samo tako
Gost
samo tako

Ne buni se, jasno govori da nema o čemu pregovarati u uvijetima sankcija od onih koji raskidaju potpisani sporazum.
Eusranci ne poštuju ugovor iako su supotpisnici istog. Smjernice Iranu su jasne; sa volom i licemjerima je bespremdetno pregovarati

Moreno
Gost
Moreno

To se Rohani boji Trumpa koji je umitnik u pregovaranju. Trump je u stanju pregovorima postić da se Iranci predaju i odma iransku centralnu banku direktno pod FED stavu i u Iran dolar uvedu ☺

Mr.No
Gost
Mr.No

eh sinko, onakvi se ne boje nikoga,zapamti!!

xyx
Gost
xyx

To i je najveći problem.Onaj koji je suštinski samoubojica,ne smi ni prismrdit atomskoj moći.Upravo si reka najvažniju formulu,zbog koje nikad Iran neće imat moć.Njegova moć bi bila katastrofa zapadne civlizacije.

Z.A.
Gost
Z.A.

Moreno ako je ovo sto si ti napisao sarkazam onda to postujem. Samo vrlo dobro se zna ko u Iranu drzi vlast, tako da uopste nije vazno dali se Rohani boji ili ne boji. Rohani je jedan umjeren politicar ali nije plasljivac.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Moreno :
”I ronija” i pliva ?
Kad roniš i plivaš
samo te manjina može razumit !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik