Ruski S-400 za tursku vojsku su blef Ankare

Sustav S-400
13 komentara

Navodno je jedna od ključnih tema pregovora Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana u Sočiju kupnja ruskih sustava S-400 za tursku vojsku.

Poznato je da Ankara nije dobio podršku NATO pakta za kupnju sustava protuzračne obrane po konkurentnim cijenama, pa je Erdogan kao alternativu u obzir uzeo ruske protuzračne raketne sustave S-400, što je ranije za ruske medije izjavio turski ministar obrane Fikri Işık.

Govoreći u Washingtonu tijekom njegova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, turski ministar obrane je izrazio žaljenje što Turska od partnera u NATO savezu nije dobila potporu po pitanju opskrbe obrambenih protuzračnih sustava.

“Govorim o konkurentnim cijenama i razmjeni tehnologija, stoga smo istraživali ​​alternative, a jedna od njih je ruski S-400”, rekao je turski ministar obrane.

Ranije su ruski i turski dužnosnici u više navrata rekli da Moskva i Ankara pregovaraju o opskrbi sustava S-400. Prema riječima direktora Rosteca, Sergeja Čemezova, Turska je spremna kupiti S-400 u slučaju da posao kreditira Rusija, što je tema razgovora s ruskim Ministarstvom financija.

Pomoćnik ruskog predsjednika, Vladimir Kožin, kaže kako Rusija ne vidi prepreke za moguću opskrbu protuzrakoplovnih raketnih sustava S-400 Turskoj zbog njezinog članstva u NATO paktu.

Unatoč ovim izjavama, krugovi bliski Kremlju su za medije izjavili da je priča oko kupnje ruskih sustava S-400 obični blef Ankare, koja do danas još nije uspjela u pokušajima da ukine embargo na uvoz rajčica u Rusiju, a ne da se postigne dogovor u jednom ovako velikom poslu.

Čak i turski stručnjaci smatraju da su priče o kupnji sustava S-400 iz Rusije blef Ankare kojim turske vlasti pokušavaju ucijeniti svoje partnere u NATO savezu.

Rektor Sveučilišta Kadir Has u Istanbulu, profesor Mustafa Aydin, kaže da ruski sustavi nisu kompatibilni s NATO sustavima protuzračne obrane koji su integrirani u Turskoj.

“Ne mislim da bi NATO saveznici Ankare NATO bili oduševljeni ovom transakcijom. To je potpuno drugačiji sustav, iako Ankara tvrdi da će vjerojatno kupiti S-400”, rekao je profesor Aydin.

Prema njegovim riječima je ovo najvjerojatnije geopolitička igra Turske sa zapadnim saveznicima. Turski ministar obrane je čak rekao da je dijalog o pitanju isporuke S-400 u završnoj fazi, iako to ne znači da će sporazum već sutra biti potpisan. Prema njegovim riječima, Turska je također svjesna nemogućnosti integracije S-400 u NATO sustave. Međutim, Ankara je prenijela svoje zahtjeve saveznicima.

Kao što smo rekli, ruska je strana potvrdila da je Turska spremna kupiti S-400, ali da posao kreditira Moskva.

Dmitrij Rogozin: S-400 će dobiti samo Kina i Indija

Podsjetimo da je prvi čovjek u ruskom vrhu zadužen za ova i slična pitanja, potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin, koji nadgleda aktivnosti vojno-industrijskog kompleksa, rekao da Rusija planira isporučiti S-400 nijednom drugom stranom kupcu, osim Indije i Kine, koji su već dogovorili posao.

Prema nekim ruskim analitičarima, činjenica da je Turska članica NATO pakta dovodi u pitanje opskrbu, koja bi na drugoj strani mogla zakomplicirati proizvodne kapacitete ruske obrambene industrije, koja na prvom mjestu mora osigurati oružja i sustave za vlastitu vojsku.

blefkupovinaS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Gdje su ruski “MIG-ovi” u Srbiji?Gdje je ruski “S-400” u Srbiji?I da ne nabrajam koliko ste tekstova napisali i ništa,isto tako sam siguran da od “turskog toka” neće biti ništa!”Snaga” Rusije i Kine će se razgolititi u Sjevernoj Koreji po narodnoj “tresla se brda,rodio se miš”!Za pravdu sam u svijetu,ali izgleda da samo mi koji smo živjeli u ex YU smo je osjetili,mislim da se daje previše “snazi” Rusa i Kineza a Ameri im pokrivaju Vladivostok sada a Rusi “ispituju situaciju” .

Avignon
6 godine prije

Erdogen igra dobro sah, dobro ga igra i Putin.
Navijam za Putina, za Rusiju.

Sovoranola
6 godine prije

Važno je da se priča.Pomidore su trenutni prioritet a S 400 se nalazi na 147 mjestu pa će Turci malo pričekati.

davor
6 godine prije

Možda im treba za obranu pola Cipra od Grka. Dokle god je službena Turska u krevetu sa teroristima ne vrijedi joj nikakva nadogradnja u naoružavanju. Inçirlik je američka igraonica sa bojevim glavama i šverc-komerc poligon za transfer oružja “umjerenoj” sirijskoj glavosjekačkoj oporbi. Teško da bi takvima Rusija pustila vodeću tehnologiju kad znamo da svo tursko naoružanje zapanjujućom brzinom završi u rukama terorista (navodnih turkmena) i onda se naravno po defaultu za sve okrivljuje Assad. Oružje se u Siriju uvozi na nevjerovatne načine koji su prešućeni i bez analize dok svaki ruski teretni Tupolev dobiva uglavnom duplerice u zapadnim medijima.

Michael Collins
6 godine prije

Plaćeni S-300 Iranci su, što se kaže, morali otimati, a da će ova bagra koja je feštu napravila od Trumpovog imbecilnog napada na SAA dobiti S-400?!
Ovo su sve igre i igrice, a na terenu u Siriji je bit svega.

slix
6 godine prije

Rusi rijetko kome prodaju S-300 a kamoli S-400 i to još jednoj članici NATO-a! Čisto sumnjam da imaju namjeru prodati S-400 Turcima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI