S-400 u Turskoj!?

S-400 u Turskoj
20 komentara

Raketni sistem S-400 bi mogao danas biti dostavljen Turskoj piše Haberturk. Prema ovim novinama, dijelovi sistema S-400 su sinoć ukrcani u dva teretna aviona u blizini ruskog grada Tver odakle se očekuje njihov let za Tursku. Uz sistem trebala bi stići i ekipa ruskih stručnjaka koja će pomoži u prihvatanju sistema. Prva jedinica S-400 trebala bi biti raspoređena u okolinu Ankare.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije izjavio da se sistem S-400 ukrcava u avione koji će biti otpremljeni za Tursku ali je odbio da objavi tačan datum isporuke.

Dmitrij Peskov juče je izjavio da se isporuka raketnog sistema Turskoj nastavlja u skladu sa ugovorom.

Vijesti o rusko-turskim razgovorima o isporuci sistema S-400 prvi put su objavljene u novembru 2016. godine, u septembru 2017. Erdogan je objavio da je potpisan ugovor s Moskvom o kupovini sistema S-400 dok je turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao kako že Turska početi raspoređivati ovaj sistem u oktobru 2019. godine. Sporazum koji obuhvata nabavku S-400 za Tursku je vrijedan 2,5 milijarde dolara.

U međuvremenu Sjedinjene Države nastavljaju pokušaje spriječavanja nabavke ovog sistema a Washington je objavio da će Turska biti isključena iz programa F-35 u slučaju nabavke ruskog PVO sistema.

S-400 je trenutno najnapredniji PVO sistem dugogo dometa koji je konstruisan 2007. godine, namjenjen uništavanju aviona, krstarećih raketa i balističkih ciljeva uključujući balističke rakete srednjeg dometa a može se koristiti i za napadanje ciljeva na zemlji. S-400 može gađati ciljeve na udaljenosti većoj od 300 kilometara i na visini od 35 kilometara.

TASS

Američke sankcijePVOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
4 godine prije

Turci tajno bili 10 dana u ruskoj bazi tartus vjerovatno pratili mogucnosti s 400 …

Cigo
4 godine prije

Ma kakva god budaletina bio taj Erdogan, ipak je kupio ruski ombrambeni sustav. Je li se ikada dogodilo da neka zemlja npr. iz Nato saveza kupi nesto od “neprijateljske strane”. Bas me zanima sta ce sad Ameri na to. Hm…

Splitexpress
4 godine prije

Turci kupili strano oruzje,ali Ameri imaju Kurde a za to Turci nemaju odgovor?

palermo
4 godine prije

Mene više zanima je li barem S-300 u Iranu? A to što je ruski vojno -industrijski kompleks lijepo zaradio, više-manje…

Trubadur
4 godine prije

Znači sledeči na popisu za S-400 su Indija i Iraq…A što se tiče Turske,…. Sa defakto nabavkom S-400 je pokazala, da je za razliku od nekih potpuno vazalnih vukohebina na Balkanu a boga mi, čak i šire, ozbiljna i suverena država, koja u glavnom sama gradi svoju geostratešku poziciju…

Tink
4 godine prije

Branko, ne znam cime si zasluzio ove minuse kada je toliko jasna i precizna analiza. U pokusaju puca, ratno vazduhoplovstvo je bilo perjanica pobune i Erdoganu nije bilo tesko da poslaze kockice ko je na kojim pozicijama bio u pokusaju puca. Tada je mnogo jasnije bilo i obaranje ruskog aviona nad Siriom od strane Turske. Znaci kada se sve poveze vrlo jednostavno se resi rebus. I dalje Putin ne veruje Erdoganu ali u geostrategiji to nije ni bitno, bitno je ne nasedati na provokacije i ici ka cilju, a jedan od ciljeva vidimo danas se ostvaruje, a to je ozbiljan klin u NATO savez je zabijen, idemo dalje do konacnog cilja a to je neman svesti u kontrolisane okvire.

burt
4 godine prije

već odavno taj dogovor funkcionira, a dio toga je i podjela Idliba a time i Sirije, turska vojska u Idlib dovodi pojačanja, tenkove, artiljeriju znači sad je jasno zašto su prije dvije godine počeli instalirati svoje promatračke baze po Idlibu, baš me zanima kako Assad komentira prodaju S-400 turskoj a turska kopnena vojska i avijacija vršljaju po Siriji, Assad je samo figura pod rusko-iranskom zaštitom i u demokratskoj federaciji Siriji njegovo vrijeme ističe, vanjske granice Sirije ostaju iste ali u novoj unutarnjoj teritorijalnoj podjeli labavih nacionalnih federativnih jedinica Assad i njegovi fosilni generali postaju definitivno suvišni

burt
4 godine prije

Erdogan je dobio što je htio, S-400, dio Idliba i ne miješanje u Idlib IRGC-a, Hezbollaha, Fatemiyouna, Assada su tu ne pita previše i to se vidi po stanju na terenu

ich und satir
4 godine prije

Turci su stara imperija ne kokosari vazali. Bravo

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Prodaješ muda pod bubrege.
Ljudi više ne vjeruju u priče.
Pa im pričaš bajke…..
P.S.
Zna se red.
U našem selu nikad nije tuk’o jači slabijeg.
Neg’ stariji mlađeg.

Max
4 godine prije

Vrhunski stratešk potez Erdogana . Ali se nadam da su se Rusi osigurali od moguće dvostruke igre. ja mu ne vjerujem.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

I… šta dalje?
Uz S-400 najbolje pašu “Buk”, “Tor”, “Pancir-S”………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI