S-400 u Turskoj!?

S-400 u Turskoj

Raketni sistem S-400 bi mogao danas biti dostavljen Turskoj piše Haberturk. Prema ovim novinama, dijelovi sistema S-400 su sinoć ukrcani u dva teretna aviona u blizini ruskog grada Tver odakle se očekuje njihov let za Tursku. Uz sistem trebala bi stići i ekipa ruskih stručnjaka koja će pomoži u prihvatanju sistema. Prva jedinica S-400 trebala bi biti raspoređena u okolinu Ankare.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije izjavio da se sistem S-400 ukrcava u avione koji će biti otpremljeni za Tursku ali je odbio da objavi tačan datum isporuke.

Dmitrij Peskov juče je izjavio da se isporuka raketnog sistema Turskoj nastavlja u skladu sa ugovorom.

Vijesti o rusko-turskim razgovorima o isporuci sistema S-400 prvi put su objavljene u novembru 2016. godine, u septembru 2017. Erdogan je objavio da je potpisan ugovor s Moskvom o kupovini sistema S-400 dok je turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao kako že Turska početi raspoređivati ovaj sistem u oktobru 2019. godine. Sporazum koji obuhvata nabavku S-400 za Tursku je vrijedan 2,5 milijarde dolara.

U međuvremenu Sjedinjene Države nastavljaju pokušaje spriječavanja nabavke ovog sistema a Washington je objavio da će Turska biti isključena iz programa F-35 u slučaju nabavke ruskog PVO sistema.

S-400 je trenutno najnapredniji PVO sistem dugogo dometa koji je konstruisan 2007. godine, namjenjen uništavanju aviona, krstarećih raketa i balističkih ciljeva uključujući balističke rakete srednjeg dometa a može se koristiti i za napadanje ciljeva na zemlji. S-400 može gađati ciljeve na udaljenosti većoj od 300 kilometara i na visini od 35 kilometara.

TASS

20
Ostavite komentar

avatar
10000
 
12 Grupirani komentari
8 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
17 Komentatori
Mölltaleronaj najgl.....veći DaltonMaxonaj najgl.....veći Daltonfiveri Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Tony
Gost
Tony

Turci tajno bili 10 dana u ruskoj bazi tartus vjerovatno pratili mogucnosti s 400 …

palermo
Gost
palermo

I davali koordinate džihadi dronovima…

Cigo
Gost
Cigo

Ma kakva god budaletina bio taj Erdogan, ipak je kupio ruski ombrambeni sustav. Je li se ikada dogodilo da neka zemlja npr. iz Nato saveza kupi nesto od “neprijateljske strane”. Bas me zanima sta ce sad Ameri na to. Hm…

palermo
Gost
palermo

Grčka – i onda je lijepo, tipično bizantinski, davala repeticije IzraeHELLu…

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Šta bi trebalo značiti tipično bizantski?

Max
Gost
Max

Znači izdajnički prevrtljivo podmuklo @mpltaler.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Onda bi trebalo reći tipično engleski, a ne bizantski barem po mom načinu razmišljanja.

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Turci kupili strano oruzje,ali Ameri imaju Kurde a za to Turci nemaju odgovor?

fiveri
Gost
fiveri

Sve si rekao. Djabe im i S-500 kada im vojska ( u cijelini) nakon svih cistki koje je sproveo nije monolitna. To se vidjelo u Siriji.
Sama motiviranost je jako mala, kao i zelja za intervencijom van granica. Pogledaj samo stao su napravili s Leopard II tenkovima u borbama u Siriji. Kao da su imali T55 tenkove u borbi. Toliki su im gubitci bili veliki a nisu se borili protiv aviona i helihoptera.
Da imaju snage i moci sredili bi Kurdei zauzeli jaku geostrategisku poziciju. Sto je Kina za ostatak Svijeta to je Turska bila (naglasavam bila za Europu). Turska jos vozi po inerciji svoje ekonomske moci, ali u silaznoj putanji. Erg___ moc slabi a promijene se naziru polako. Sljedi im razdoblje politicke nestabilnosti jer Er__ ne bude tek tako sisao s vlasti.

palermo
Gost
palermo

Mene više zanima je li barem S-300 u Iranu? A to što je ruski vojno -industrijski kompleks lijepo zaradio, više-manje…

Trubadur
Gost
Trubadur

Iran ima S-300 VM ( Antey – 2500), a S-400 za sad ne treba, pošto imaju svoj Bavar – 373…

Max
Gost
Max

Koliko se zna jest i to S300 PMU3 to je defakto S400. a imaju i vlastite sustave.

Trubadur
Gost
Trubadur

Znači sledeči na popisu za S-400 su Indija i Iraq…A što se tiče Turske,…. Sa defakto nabavkom S-400 je pokazala, da je za razliku od nekih potpuno vazalnih vukohebina na Balkanu a boga mi, čak i šire, ozbiljna i suverena država, koja u glavnom sama gradi svoju geostratešku poziciju…

Tink
Gost
Tink

Branko, ne znam cime si zasluzio ove minuse kada je toliko jasna i precizna analiza. U pokusaju puca, ratno vazduhoplovstvo je bilo perjanica pobune i Erdoganu nije bilo tesko da poslaze kockice ko je na kojim pozicijama bio u pokusaju puca. Tada je mnogo jasnije bilo i obaranje ruskog aviona nad Siriom od strane Turske. Znaci kada se sve poveze vrlo jednostavno se resi rebus. I dalje Putin ne veruje Erdoganu ali u geostrategiji to nije ni bitno, bitno je ne nasedati na provokacije i ici ka cilju, a jedan od ciljeva vidimo danas se ostvaruje, a to je ozbiljan klin u NATO savez je zabijen, idemo dalje do konacnog cilja a to je neman svesti u kontrolisane okvire.

burt
Gost
burt

već odavno taj dogovor funkcionira, a dio toga je i podjela Idliba a time i Sirije, turska vojska u Idlib dovodi pojačanja, tenkove, artiljeriju znači sad je jasno zašto su prije dvije godine počeli instalirati svoje promatračke baze po Idlibu, baš me zanima kako Assad komentira prodaju S-400 turskoj a turska kopnena vojska i avijacija vršljaju po Siriji, Assad je samo figura pod rusko-iranskom zaštitom i u demokratskoj federaciji Siriji njegovo vrijeme ističe, vanjske granice Sirije ostaju iste ali u novoj unutarnjoj teritorijalnoj podjeli labavih nacionalnih federativnih jedinica Assad i njegovi fosilni generali postaju definitivno suvišni

burt
Gost
burt

Erdogan je dobio što je htio, S-400, dio Idliba i ne miješanje u Idlib IRGC-a, Hezbollaha, Fatemiyouna, Assada su tu ne pita previše i to se vidi po stanju na terenu

ich und satir
Gost
ich und satir

Turci su stara imperija ne kokosari vazali. Bravo

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Prodaješ muda pod bubrege.
Ljudi više ne vjeruju u priče.
Pa im pričaš bajke…..
P.S.
Zna se red.
U našem selu nikad nije tuk’o jači slabijeg.
Neg’ stariji mlađeg.

Max
Gost
Max

Vrhunski stratešk potez Erdogana . Ali se nadam da su se Rusi osigurali od moguće dvostruke igre. ja mu ne vjerujem.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

I… šta dalje?
Uz S-400 najbolje pašu “Buk”, “Tor”, “Pancir-S”………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik