”Sat otkucava samo u Pompeovom paralelnom svemiru”: Iran se izruguje američkim prijetnjama oko vraćanja sankcija Iranu

Mike Pompeo
10 komentara

Teheran se počeo izrugivati s Mikeom Pompeom nakon što je najviši američki diplomat odredio rok za “ponovno vraćanje” sankcija Iranu prema JCPOA-u, što je nazvao “glupim” sporazumom, unatoč tome što Vijeće sigurnosti UN-a odbija podržati američku inicijativu.

“Sat otkucava samo u Pompeovom paralelnom, alternativnom svemiru!”, izjavio je Saeed Khatibzadeh, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. “To se događa kada bivši špijun vodi američku diplomaciju”, ocijenio je, misleći na prethodnu karijeru državnog tajnika u CIA-i.

Ovaj tjedan, predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC) Dian Triansyah Djani rekao je da povratak sankcija, takozvani ”snapback”, nije vjerojatan, jer je 13 od 15 država članica podsjetilo da SAD to ne može učiniti, nakon što su SAD 2015. godin eodustale od Sporazuma o zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA). Sredinom kolovoza, UN je također odbio podržati kandidaturu Washingtona za produljenje embarga na oružje za Iran nakon njegova isteka u listopadu.

Neugodno odbijanje nije spriječilo Pompea da najavi trotjedni rok za ponovno nametanje sankcija. “Ako bilo koja članica Vijeća sigurnosti UN-a donese rezoluciju o nastavku ukidanja sankcija, SAD će se tome usprotiviti. Ako ne bude uvedena rezolucija, sankcije Iranu bit će i dalje ponovno nametnute od 20. rujna“, napisao je Pompeo na Twitteru u četvrtak.

U svojim najnovijim objavama, Pompeo se nije sramio tvrditi kako SAD ima pravo pokrenuti povratak sankcija, prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2231.

U dokumentu je Washington službeno imenovan sudionikom sporazuma iz 2015. godine, ali relevantnost klauzule je dvojbena, jer je Trumpova administracija odustala od dogovora 2018. godine.

Čini se da Pompeo, koji inzistira na tome da je vraćanje sankcija zakonito unutar pakta, nije zapravo njegov veliki obožavatelj. Ovog mjeseca označio ga je “jednostranim” i “glupim” i rekao da se radi samo o iranskom “zloćudnom ponašanju”.

Najnovija mišljenja nastala su povrh njegovih prijašnjih mišljenja o ponašanju Teherana.

Sankcije UN-a, koje Washington toliko silno želi oživjeti, uspostavljene su još 2010. godine, radi suzbijanja napretka iranskog nuklearnog programa. Nakon ukidanja sankcija zabilježen je preporod gospodarskih aktivnosti u Iranu, s tim da se zemlja otvorila za međunarodnu trgovinu, ulaganja i politički dijalog.

Nakon povlačenja SAD-a, Iran je prestao poštivati neke svoje obveze i počeo je obogaćivati uran izvan ograničenja dogovora.

Istodobno Iran je nagovijestio spremnost ostanka u okviru sporazuma, iako je bio u sukobu s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, pod vodstvom UN-a zbog međunarodnih inspekcija, sve dok nije postignut dogovor o omogućavanju praćenja dviju strana unutar Irana, kao i strožu kontrolu nuklearnog materijala.

JCPOAUNSC
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hmmm da
3 godine prije

Ako “Demokrati” pobjede u studenom, uopće ne sumnjam kako će UN preko noći podržati svaki prijedlog SAD-a. Što bi Zadranin rekao na kraju…

Alex
3 godine prije

Iran se već nazčio živjet sa sankcijama. Kad ponovno krene biznis sa svijetom…osim USA i Izraela, ekonomija će im krenut put nebesa.

Borik
3 godine prije

Pompeo je najnemoralniji, najpokvareniji, najveci zivi lazov od svih ljudi na svijetu koji su na vlasti.
Ovaj covjek nema nula skrupula, on je politicki kriminalac.
Bezobrazan.
Voli druge pljackati.
Ima velike sanse da bude americki predsjednik nakon ove 4 godine.

pozitivan pesimista
3 godine prije

sankcije, svasta da covjek pomisli, gledam tako prosle godine neku reportazu o teheranu, zacudjen reporter pita tipa otkud vam sve to a sankcije, ovaj ga iz cuga od’ebe: jeste vi dosli pravit probleme?

Max
3 godine prije

SAD nema nikakve pravne osnove za bilo kakve sankcije jedino može pustiti nekakav virus i izazvaati eksploziju amonijava nitrata. Mislim samo pokušati.

i toga je vise dosta
3 godine prije

Iranci, dajte vise napravite tu bombu da konacno nastane mir u Perzijskom zaljevu.

Teheranac
3 godine prije

“”””””” Nakon povlačenja SAD-a, Iran je prestao poštivati neke svoje obveze i počeo je obogaćivati uran izvan ograničenja dogovora. “”””””” Mala ispravka ……. Iran nije prestao poštivati neke svoje obaveze iz JCPOA (nuklearnog sporazuma) zbog Amerike već zbo Evropske unije koja nije ništa uradila da bi zaštitila nuklearni sporazum, iako je imala obavezu. INSTEX je jedan od tih promašaja. Kupovina iranske nafte otvorenim kanalima. Trgovinska razmjena, ekonomska saradnja itd. Sve ove obaveze su dio onoga što su potpisali Evropljani a na tome nisu ništa radili. Teheran je zbog toga, u skladu sa stavkama 26. i 36. JCPOA, saopštio da će svakih 60 dana smanjivati svoju saradnju i to je ispoštovao. Evropljane je sada strah da sporazum u potpunosti ne propadne, što predsjednik Trump i jastrebovi u Washingtonu i Tel Avivu žele ostvariti, jer jedino njima i njihovim marionetama ne odgovara miran, stabilan i siguran Bliski istok.

Darko
3 godine prije

Iran treba novu avio flotu su30 i su35 pod hitno jer ovi ne odustaju olako . Dobro bi bilo da i podmornice Kilo class unaprijede hitno trebat će im isto kao i s400. Šta se čeka?????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI